Zmije růžkatá (Vipera ammodytes) Lovečková Adéla.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ Markéta Hanzalová.
Advertisements

Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu: VY_32_INOVACE_6C_16_AZ kvíz vylučovací soustava.
Poznej živočichy ČR Ryby, Obojživelníci, Plazi vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
TŘÍDA: PLAZI 1. Šupinatí( ještěři, hadi) 2. Želvy 3. Krokodýli.
Projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Vylučovací soustava – ledviny. Možnost využití: interaktivní tabule.
projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Ekosystém okolí lidských obydlí Volně žijící živočichové Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola,
Řád: SOVY = noční ptáci. Znaky velmi jemné peří  neslyšný let nohy porostlé peřím prsty s ostrými drápy vratiprst (4. prst) – otáčí se dopředu i dozadu.
Centrum ekologické výchovy „Aquila“ v Bartošovicích na Moravě.
DELFÍN Martina Malárová a Veronika Vachůnková. POPIS DELFÍNA -Živí se rybami a dalšímy mořskými živočichy, např. korýši a hlavonožci. Spotřebuje jich.
Oko Barbora Davidová Tereza Broušková Ha An Nguyen Kateřina Onderková.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
RYBY (zajímavosti) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Tygr Vypracoval: Viktor Andrianov Třída: 1.L Předmět: Biologie
Hlavonožci (třída měkkýšů).
HÁDANKY Z LESA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Období života člověka. Období života člověka Etapy lidského života Člověk se během života mění – roste do výšky, tloustne, učí se chodit a mluvit,
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
Živočichové v lesích Jan Pavlik.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda
Členovci Štíři.
Ploštěnci 16. února 2014 VY_52_INOVACE_210208
ŽIVOČICHOVÉ NAŠICH POLÍ
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
VESMÍR.
SAVCI.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Savci jsou vývojově velmi pokročilá třída obratlovců a v současné době osidlují téměř celý svět. Jejich hlavním spojovacím znakem je výživa mláďat produktem.
Mgr. Jitka Vlková VY_32_INOVACE_20_02_vyjmenovaná slova
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Název projektu: Živá příroda ve škole
HADI /po výkladu si zapiš do sešitu/
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
SPOLEČNÉ ZNAKY živočichů (výklad)
PLAZI VY_32_INOVACE_06-54 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Zvířata v lese –test plazi 2 autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Les v průběhu roku 2 Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_PŘÍRODOPIS
zpracovaný v rámci projektu
Ekosystém louka Živočichové
Základní společenstva – skály a hory
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Prezentace – výklad učiva
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Obratlovci -HLODAVCI-
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola
Základní skupiny živočichů
ZVÍŘATA SEVERNÍ AMERIKY
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.33_Hmyz Datum: 3.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
PLOŠTICE.
MOTÝLI.
Druh učebního materiálu prezentace (výkladová)
Venuše Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
PTÁCI – LETCI (SOVY) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Randáková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
1. 1.
VY_32_INOVACE_04-36 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Transkript prezentace:

Zmije růžkatá (Vipera ammodytes) Lovečková Adéla

Obsah Taxonomická klasifikace Poddruhy Základní informace – Vzhled Vzhled – Výskyt Výskyt – Způsob života: chování, potrava a pářeníchovánípotrava a páření – Jed a jeho účinky, účinky na člověka Jed a jeho účinkyúčinky na člověka Doplňující informace – chov v zajetí Fotogalerie Bibliografické údaje Odkazy na použité fotografie

Taxonomická klasifikace Třída: Reptilia Laurenti, 1768 Řád: Squamata Oppel, 1811 Podřád: Serpentes Linnaeus, 1758 Čeleď: Viperidae Oppel, 1811 Podčeleď: Viperinae Rod: Vipera Druh: Vipera ammodytes (Linnaeus, 1758) Pro tento druh užovky existuje spousta synonym. V roce 1758 ho Linnaeus popsal jako Coluber Ammodytes.

Poddruhy Vipera ammodytes ammodytes (Linnaeus, 1758) – konec ocasu je oranžový, je hojně rozšířena Vipera ammodytes gregorwallneri Sochurek, 1974 – konec ocasu vždy červený, vyskytuje se jen vzácně ve Štýrsku a Korutanech Vipera ammodytes meridionalis Boulenger, 1903 – konec ocasu žlutý nebo žlutozelený, u samic může být v různé míře redukována kresba Vipera ammodytes montandoni Boulenger, 1904 – konec ocasu zelený nebo žlutozelený Vipera ammodytes transcaucasiana Boulenger, 1913 – Kresba je podobná zmiji Vipera aspis aspis (Linnaeus, 1758), konec ocasu je zelený a na spodní straně žlutý. Vyskytuje se v Turecku a dále na východě (Kavkaz, Ázerbajdžán)

Vzhled Hlavním znakem této zmije je růžek vyrůstající nad nozdrami. Na dotek je měkký a flexibilní, tvoří ho 9-17 šupin a dosahuje délky 5mm. Zmije růžkatá dorůstá maximální délky 90cm (někteří jedinci tuto normu překračují). Samice jsou z pravidla delší a mohutnější než samci. Trojúhelníková hlava je velmi zřetelně odlišena od těla. Střední část těla tvoří kýlnatých šupin. Oko je velmi zřetelné, má štěrbinovitou zřítelnici a zlatavou barvu. Rozeklaný jazyk je z pravidla černý. Na Kykladských ostrovech se nachází trpasličí forma této zmije, která dosahuje délky jen okolo 40cm.

Vzhled Zbarvení těla je dalším charakteristickým znakem, který je ovšem velmi proměnlivý od jedince. Známé jsou různé odstíny černé (od bílé podkladové barvy s černou klikatou čárou až po skoro černé jedince), měděné, nažloutlé, hnědé atd. Zbarvení se liší také dle pohlaví. U samců je hlava tmavá s černým znakem nepravidelného tvaru nebo tvaru písmena „V“. Na tento znak navazuje úzký černý pruh začínající za očima a pokračující přes celé tělo. Má tvar klikaté čáry. Samice jsou zbarveny stejně, ale jsou mnohem světlejší a klikatá čára je zbarvena spíše dohněda. Spodní strana konce ocasu může být zbarvena žlutě, oranžově či jinak výraznými barvami. Juvenilní jedinci jsou zbarveni stejně jako adultní. Melanismus je relativně vzácný, nicméně se objevuje.

Výskyt Obecně se vyskytuje v nadmořských výškách do 2000 m.n.m. Obývá suché a kamenité biotopy s řídkou vegetací. Někdy ji můžeme nalézt u lidských sídel, na polích, ve vinných révách atd. Vyskytuje se v Itálii, obecně na Balkáně, v Turecku, Sýrii, zmínky jsou i ze Slovenska a Rumunska.

Způsob života - chování Vipera ammodytes je aktivní přes den. Ráno vylézá z úkrytů a nabírá energii vyhříváním na slunci. Pohybuje se pomalu, při ohrožení ale dokáže rychle utéct. Není to příliš agresivní had, při vyrušení začne velmi hlasitě syčet, poté buď prudkými pohyby rychle uteče nebo docela často přijde i na kousnutí, které může mít fatální následky (viz Jed a jeho účinky). Okolo října začíná vyhledávat vhodné místo k přezimování, což mohou být i díry hlodavců. Zimování trvá 2-6 měsíců a je následováno pářením (někdy v období dubna)

Způsob života - potrava a páření Základní složku potravy tvoří drobní savci a ptáci. Juvenilní jedinci se živí převážně ještěry a rovnokřídlým hmyzem. Potravní chování je závislé na velikosti těla kořisti. Větší kořist je usmrcena jedem, naproti tomu drobnější kořisti had usmrtí bez jeho použití. Po zimování přichází páření, které je uvedeno namlouváním a často i souboji mezi samci. Rozmnožování tedy probíhá na jaře. Tato zmije je vejcoživorodá, mláďat se rodí od 1 do 20ti kusů. Čerstvě vylíhnutý had měří okolo cm. Svlékají se brzo po narození.

Jed a jeho účinky Zmije růžkatá je jeden z největších a nejobávanějších hadů v Evropě. Její jed je toxický, neurotický (napadá nervovou soustavu) a obsahuje hemotoxiny, které zabraňují srážení krve. Je podobný složením i svou sílou jedu chřestýšovitých hadů (podčeleď Crotalinae) Působí převážně na ptáky a savce (vč. člověka). Na ještěry, stejně jako na některé specializované evropské hady, neúčinkuje. Používá se na výrobu protijedů na kousnutí některých jiných evropských hadů. Proto je zmije chována v relativně velkých počtech.

Jed a jeho účinky na člověka Většinou nekončí smrtí, pokud nejsou zasaženy přímo důležité orgány či hlava. Následky jsou závislé na množství vstříknutého jedu. Praxe: od místa kousnutí se začíná vytvářet značný otok, který je velmi bolestivý, stejně jako nejbližší mízní uzliny. Objevit se může zvracení a silné průjmy, problémy s akomodací oka, vyrážka, ospalost atd. Otok může přetrvávat i několik dní. Nakonec se musí nechat rána v nemocnici vyčistit (do hloubky). Pokud není podán včas protijed (co nejdříve po zasažení), může dojít k trvalému poškození některých orgánů. Fotografie dokumentuje zranění 2 dny staré od 70cm zmije růžkaté (soukromý chov).

Doplňující informace – chov v zajetí I přes to, že chov zmije růžkaté, i její pořízení, není nákladné, je třeba si uvědomit, jak může být tento had nebezpečný. Terárium: pro pár hadů postačí velikost 50x50cm, výška není rozhodující. Jako substrát se můžeme použít cokoliv. Chovná nádrž by měla mít dobře uzavíratelné víko, mladé zmije dokáží šplhat i po stěnách terária. Manipulace: pomocí háku, s rukavicemi (pozor na tloušťku rukavic!), vhodné je umístit na terárium také zámek, aby se zabránilo otevření nádrže jiným člověkem. Krmení: mláďata, která jsou rozkrmená, dostávají 2 holátka týdně, přičemž přecházíme stále na větší potravu. Nakonec můžou zmije dostávat i menší potkany a mladé kuřata. Touto potravou krmíme jen 1x týdně. Pro chov jedovatých hadů obecně je nutné vyřídit povolení na krajské veterinární zprávě, která zkontroluje vhodnost chovu a chodí na pravidelné kontroly. Chovat jedovatého hada je povoleno od 18ti let.

Doplňující informace – chov v zajetí

Fotogalerie

Bibliografické údaje Vipera ammodytes, Wikipedia, The Free Encyclopedia [online], , [cit ], dostupné z: Balej Petr & Jablonski Daniel, 2006–2008, Vipera ammodytes, zmije růžkatá, Balcanica.cz [online], [cit ], dostupné z: Balej Petr, 2006, Jak (ne)začít s chovem jedovatých hadů: Vipera ammodytes, Reptárium [online], , [cit ], dostupné z: Občanské sdružení Reptárium, , Taxonomie, Reptárium [online], [cit ], dostupné z: Šimeček Jiří, , Subspecie, Osobní stránky Jiřího Šimečka [online], , [cit ], dostupné z:

Odkazy na použité fotografie