Nebezpečí z úspor J.Kepl. Nabídky úsporných opatření Samotné podniky zpravidla nedokážou posoudit hodnotu nabídky úspor nákladů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úloha státu v tržní ekonomice
Advertisements

Personální řízení v malých podnicích
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
MARKETING A MANAGEMENT
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Vztah distribuční společnosti a Zákazníka po otevření trhu se zemním plynem Ing.Milan Kajtman člen představenstva Jihočeské plynárenské a.s. 1.
Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
7 Nezaměstnanost.
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Zahraniční obchod.
Tvorba cen v maloobchodě
Lokalizace průmyslových (ekonomických aktivit)
Lokální ekonomika základ rozvoje. Kdo vyřeší náš problém Udělám to sám Dejte mi lidi, já to udělám Ať si to udělají sami.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality Kaizen.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Iva Vodáková – DURABO Vydavatelství a tisk Na Stráni Čelákovice Založeno roku 1991.
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
NABÍDKA PROJEKTU ENERGETICKÝCH ÚSPOR 1. Projekty energetických úspor – metoda Energy Performance Contracting (dále EPC) EPC – „energetické služby se zárukou,“
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA LIBEREC Od počátečního vzdělávání k dalšímu vzdělávání
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Jak předcházet finančním problémům Odbor: Finanční a strategické služby 2011.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Vývoj výrobku Firmy musí pružně reagovat na změny ( v lidských potřebách, technologii, technice, v počtu a síle konkurence,…) a vyvíjet nové výrobky. Novými.
MARKETING.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Možnosti úspor v Domovech pro Seniory. Nabízíme našim zákazníkům více než pouze výrobky!
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Kraje a rozvoj podnikání Praha, 28. března RNDr. Miloš Vystrčil.
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
Petr Štoček, SPZ, part 11 Strategie prodeje textilního zboží Ing. Petr Štoček LS 2005/ 2006 FT, TM3.
Tržní prostředí.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Zkušenosti s pracovním uplatněním uživatelů Domova Horizont Mgr. Lenka Kortová – sociální pracovnice Domova Horizont.
Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku.
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ Inovace v praxi Ing. Jiří Barták 30. září 2015, Plzeň.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Nezaměstnanost. nezaměstnanost vzniká, pokud na trhu práce převyšuje nabídka zaměstnanců poptávku firem.
Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Společná dopravní politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná dopravní politika Důvody pro společnou politiku: Důvody pro společnou politiku: Postupující ekonomická.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Systém elektronické podpory obchodování (SEPO)
Ekonomie 1 Magistři Čtvrtá přednáška Analýza trhu zápůjčních fondů
Rozvoj inovací v EU.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_MARKETING.
Projektový management
Presentation Title 1st September 2002
Podpora podnikatelskému sektoru v boji se suchem – priorita: VODA
Transkript prezentace:

Nebezpečí z úspor J.Kepl

Nabídky úsporných opatření Samotné podniky zpravidla nedokážou posoudit hodnotu nabídky úspor nákladů komplexně na základě bilanční analýzy a mohou se proto ve výsledku potýkat s hlubokou ztrátou Je skutečně úspora úsporou?

Globální hospodářská krize -GHK ORIENTACE NA SLEVU A NÍZKOU CENU –hodnota je řízena důvěrou –nikdo nehodnotí poměr ceny a užitné hodnoty –podvodné obchody a cenové pasti jsou běžné SPOŘIT SE MUSÍ UMĚT

Evropská legislativa a národní legislativa komplikují nejednoznačnými zákony investiční činnost –v rukách úředníků jsou nařízení a zákony nebezpečné –brání rozvoji podnikání –je zřejmé, že jsou vydávány „od stolu, a nebo jsou ovlivněny lobbistickými zájmy“ –vycházejí z arogance moci Investice

Dotační politika –křiví tržní prostředí –je ovlivňována lobbisty –vytváří korupční prostředí –snižuje zaměstnanost –pracovní příležitosti vytváří formálně, ne fakticky Dotace

Evropská legislativa komplikuje –zaměstnávání lidí –prodražuje pracovní sílu –snižuje konkurenceschopnost na trhu práce –nevytváří dostatečný objem pracovních příležitostí –mladé lidi dostatečně nepřipravuje na zapojení se do práce –vymlouvá se na odpovědnost každého jedince Pracovní příležitosti

Příprava mladých lidí na zaměstnání Změny školského systému nepřinesly mnoho pozitivního Prioritou je plat učitelů Studenti jsou využívány jako rukojmí k dosažení cíle V chaosu posledních 20 let se podařilo díky úsporným opatřením destruovat základní, učňovské, středoškolské i vysokoškolské vzdělání Studenti dělají obvykle to co se jim dovolí

Lidské zdroje Schopné a připravené pracovní síly je nedostatek Síla s nižšími a nebo omezenými schopnostmi pracovat – je velmi drahá –je nepřipravená – nic neumí –chce velké peníze a nemá za ně co nabídnout –chybí jí pracovní návyky –chybí jí zručnost –chybí jí motivace – sociální podpora jí k životu postačuje –nechce, nebo nemá důvod se učit síla nezaměstnatelná

Zboží - služby Nízká cena a sleva –mizí důvěra, spotřeba i solidnost jednání –snižuje se výběr daní –roste korupce –rostou podíly podvodných obchodů a státu to očividně nevadí –rostou podíly bankrotů solidních firem –neobchoduje se, ale „kšeftaří“ Nikdo se nezamýšlí, zda je vůbec možné za tak nízkou cenu zboží nebo službu dodat

Surovinové zdroje Zdá se, že ceny surovin se dostaly na samé dno Dodavatelé surovin se dalšímu poklesu cen účinně brání Snaží se vyvolat na trhu mírný nedostatek a tím udržet ještě příznivou cenu Udržitelný rozvoj komplikují spekulativní investice obchodníků

Textilie Nákup téměř výhradně od obchodníků s textilem, výjimečně přímo z textilního závodu Původ převážně z dálného východu Ceny příznivé, mnohdy jen opticky Kvalitě a užitné hodnotě textilie se nedá věřit

Kvalita textilií na trhu Podmínky údržby jsou vnímány jen v rámci zákonné povinnosti značení 5-20 % kusů je běžně vadných už po 5-10 cyklech údržby Převzetí zakázky až po prověrce užitných vlastností - po 10 násobné kompletní údržbě, kdy je možné považovat textilii stabilizovanou

Voda v procesu praní Technologická voda velmi čistá Spotřeba čerstvé vody se neustále snižuje Někdy je již tak nízká, že nezabezpečuje transport špíny ze systému do kanalizace ani kvalitu máchání Možnosti mokrých procesů nejsou zcela respektovány

Voda v procesu praní Výsledkem úsporných opatření jsou: –Chemické informace v mokrém prádle, které komplikují následné postupy údržby –Odvaha odpovídat za kvalitu expedovaného prádla na a za hranicí bezpečnosti Anorganické inkrustace v prádle0,1-30%(norma IH,TZU <1%) Organický extrakt v prádle0,4-8% (norma IH, TZU<1%)

Chemické systémy Velké prádelny –Plnohodnotné i neplnohodnotné profesionální systémy –Časté nedodržování dohod mezi odběrateli a dodavateli (dávkovací technika a chemikálie v nich) –Elektronické aukce netransparentní, nabídnuté ceny hluboko pod cenami výrobců –Doporučena je systematická analytická kontrola zbytkových koncentrací chemických látek v expedovaném prádle, protože expedované prádlo může být nebezpečné

Chemické systémy Malé prádelny –Domácnostní universální a speciální prací prostředky pro omezený počet opakovaných praní (respektován zkrácený životní cyklus textilního výrobku vlivem údržby) Snaha legislativy ES obecně omezit spotřebu chemických přípravků v životním prostředí střední Evropy

Energie Ceny energií neustále rostou a všichni odběratelé je plně respektují Důležitý je strop, kam až mohou úspory dojít Objevují se varovné signály, že nízké teploty, ale především plně nezvládnuté procesy mohou být velmi nebezpečné Něco za něco

Optimalizace úsporných opatření Optimalizace úspor se v současné době děje volbou neřízených a nevyhodnocovaných kompromisů Ve výsledku se zpravidla zhoršuje užitná hodnota výrobku nebo služby

Vlastní úspory začínají Dokonalou analýzou a pravidelně vyhodnocovaným systémem řízení a kontroly podniku Nákupem kvalitních a prověřených komodit –Technologického zařízení –Surovin a výrobků –Energií i služeb Oboustranně respektovanými smluvními vztahy Inovační mocí a aplikovaným výzkumem a vývojem Správným oceněním hmotnostní a látkové bilance přímých i navazujících procesů

Děkuji za pozornost

Technologické zařízení Nakupujte s rozmyslem a určitým definovaným cílem Poslední prezentované novinky nemusí být to, co je osvědčené a odzkoušené Prověřte reference, chtějte obdobné zařízení vidět v provozu Pokud na to nemáte, nestaňte se součástí experimentu dodavatele, držte se raději tradice Záměr i realizaci detailně vyhodnoťte