Co je to o.p.s. Hradecký venkov se sídlem v Nechanicích :

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Sídlo místní akční skupiny: Maleč 48 (okres Havlíčkův Brod)
Představení Fichí I. Výzvy (2008/VYZ – 1) MAS sv. Jana z Nepomuku Místní akční skupina sv. Jana z Nepomuku.
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Informace o fungování MAS Vizovicka a Slušovicka
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
1 Leader + Státní zemědělský intervenční fond Místní akční skupina – MAS.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
JUDR. LENKA DEVEROVÁ Červenec 2013 MAS OPS nebo sdružení (spolek)
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Závěrečná konference IS INTERREG IIIA ČR – Polsko , Olomouc, Hotel Flora Maršálkovský úřad Dolnoslezského vojvodství Seminář je spolufinancován.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Co je třeba udělat pro vznik o.p.s. Hradecký venkov se sídlem v Nechanicích :
MAS Naděje o.p.s. Prezentace pro jednání předsednictva Hospodářské a sociální rady Mostecka Most,
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Volnočasové projekty a EU financování
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Obnova a využití klášterních komplexů Plasy a Kladruby
Spolupráce, která přináší plody
5. Hodnotitelská komise Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory - zpráva o činnosti v roce 2011.
„Budujeme region se společnou budoucností“ „Budujeme region se společnou budoucností“ realizace SP LEADER Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova:
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
PROJEKTY SPOLUPRÁCE Programový výbor MAS Hradecký venkov Nechanice, 10. června 2010 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
Místní akční skupina MAS Brána Brněnska, o.s.. Spolupráce veřejného sektoru, neziskového a podnikatelského za účelem partnerství a spolupráce v oblasti.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Osa IV - Leader. Metoda Leader  Místní akční skupina (MAS) – partnerství soukromého sektoru (min. 50% zástupců) veřejného sektoru (max. 50% zástupců)
MAS ORLICKO a podpora cestovní ruchu. Co je MAS ORLICKO MAS - Místní akční skupina (z ang. „Local Action Group – LAG“) Nezisková organizace – občanské.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
01  PF02-12 Podprogram na podporu obnovy venkova  PF03-12 Podprogram podpory předprojektové přípravy projektů regenerace brownfields ve ZK  PF04-12.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Služby pro členy Regionu Pošembeří Plénum 15. října 2009 Český Brod.
Jana Vavryčuková manažerka MAS Brdy – Vltava o.p.s.
MAS JIŽNÍ HANÁ Místní Akční Skupina Jižní Haná. Projednání bodu 2 Zpráva o dosavadní činnosti MAS Jižní Haná.
VYHLÁŠENÍ 1. VÝZVY POPRVÉ V ČESKÉ REPUBLICE Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Tisková konference – Zlín
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
MAS Brdy – Vltava Komunitně vedený místní rozvoj.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Místní akční plány vzdělávání a Přemyslovské střední Čechy o.p.s. Pracovní skupina MAP ORP Kladno
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Podopatření Rozvoj venkova (podopatření typu LEADER+) Ing. Lucie Lopatová.
Prezentace Mikroregionu Plumlovsko 14.pracovní setkání zástupců mikroregionů Olomouckého kraje Plumlov
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Region spokojeného života pro všechny
Jana Vavryčuková manažerka
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Dotace Olomouckého kraje v roce 2017
MAS Lípa pro venkov z.s. Monitoring a evaluace
Místní akční plán rozvoje vzdělávání v území ORP Rychnov nad Kněžnou
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Co je to o.p.s. Hradecký venkov se sídlem v Nechanicích :

Statistika – počty obyvatel regionu zakladatelů o.p.s. :  Urbanická brázda: obyvatel  Nechanicko: obyvatel  Obce Památkové zóny:3.965 obyvatel  Celkem: obyvatel

Jednotlivé obce v mikroregionech: Benátky89 Čištěves130 Hořiněves695 Máslojedy187 Neděliště361 Sendražice328 Střezetice329 Světí267 Všestary1579 CELKEM MIKROREGION OBCE PAMÁTKOVÉ ZÓNY

Dobřenice 572 Hvozdnice 195 Kratonohy 580 Lhota pod Libčany 781 Libčany 823 Obědovice 236 Osice 438 Osičky 135 Praskačka 934 Roudnice 564 Syrovátka 416 Urbanice 336 CELKEM MIKROREGION URBANICKÁ BRÁZDA6010

Boharyně531 Dohalice441 Dolní Přím535 Hněvčeves159 Hrádek187 Kunčice261 Lodín316 Mokrovousy284 Mžany415 Nechanice2201 Pšánky50 Puchlovice179 Radíkovice179 Radostov118 Sadová327 Sovětice210 Stěžery1655 Stračov294 Těchlovice309 Třesovice223 CELKEM MIKROREGION NECHANICKO8874

Statistika – rozloha:  Urbanická brázda: ha  Nechanicko: ha  Obce Památkové zóny: ha  Celkem: ha  1,43 ha/obyvatel

Druh obecně prospěšných služeb :  Společnost byla založena za účelem poskytování obecně prospěšných služeb, jejichž cílem je rozvoj regionu Hradeckého venkova:

 Koordinace rozvoje regionu ve všech oblastech.  Podpora multifunkčního zemědělství a ochrana životního prostředí.  Propagace regionu a rozvoj jeho turistického potencionálu.  Posuzování projektů vedoucích k rozvoji regionu.  Koordinace projektů a produktů k rozvoji regionu.  Zajišťování osvěty a vzdělávání.  Služby při financování i zpracování projektů k rozvoji regionu.

 Výchova, vzdělávání dětí a mládeže.  Příprava informačních, metodických i propagačních materiálů – včetně školních pomůcek.  Spolupráce na rozvoji lidských zdrojů.  Poradenská činnost.  Vytváření nových forem a možností ekonomického a turistického využití krajiny.  Ochrana krajiny, sídel a jejich hodnot.

 Komunikace s orgány státní správy a samosprávy při spolupráci na rozvoji regionu.  Činnosti spojené se spoluprácí s orgány EU v rámci rozvoje regionu.  Podpora malého a středního podnikání.  Vyhledávání dalších finančních zdrojů pro rozvoj regionu.

Podmínky poskytování služeb:  1.Společnost bude poskytovat obecně prospěšnou činnost na principu rovnosti pro všechny fyzické i právnické osoby, které mají sídlo nebo bydliště na území regionu.  2.Regionem se rozumí oblast geograficky vymezena katastry všech obcí, které tvoří tři mikroregiony.

Struktura o.p.s.Hradecky venkov: Zakladatelé- tři svazky : Urbanická brázda Památkové zóny 1866 Nechanicko Správní rada z každého Svazku 2 zástupci Dozorčí rada z každého Svazku 1 zástupce Ředitel /může být-nemusí/

Místní akční skupina /MAS/ Místní akční skupina /MAS/  Územní pracoviště o.p.s., které zřizuje správní rada  MAS tvoří právnické a fyzické osoby soukromého i veřejného sektoru  Zájemci o členství uzavírají se společností Rámcovou partnerskou smlouvu

Co je to místní akční skupina (MAS)  uskupení (sdružení,společnost) na podporu venkovských regionů  sdružuje např. zástupce malých a středních podniků, obcí, NNO a dalších místních subjektů, kteří se dohodnou na společném postupu v zájmu rozvoje svého regionu = 3 sektory (veřejný, nezisk., podnikat.)

Struktura MAS MAS Soukromá sféra Minimálně 50% Podnikatelé zemědělci Spolky,sdruž.,NNO Veřejná správa (maximálně 50 %)

Orgány MAS – struktura MAS Plénum MAS - Tvoří zástupci členů MAS Programový výbor Tvoří zástupci Členů MAS Výběrová komise Jmenuje programový Výbor ze zástupců Členů MAS Výkonný monitorovací výbor jmenuje programový výbor

Plénum regionu  Tvoří zástupci členů MAS  Schvaluje strategii  Ukládá úkoly programovému výboru  Schvaluje záměr MAS  Projednává výroční zprávu a audit o.p.s.  Předkládá SR návrh na obsazení a doplnění SR a DR

Programový výbor  Odborný orgán MAS  Tvoří jej jmenovaní zástupci členů MAS  Připravuje aktualizace strategie  Schvaluje znění jednotlivých opatření k naplňování strategie  Schvaluje výběrová kritéria pro výběr projektů atd.

Výběrová komise  Výkonný orgán programového výboru  Provádí výběr projektů podle kritérií  Sestavuje seznam projektů v pořadí dle bodové hodnoty  Vyznačuje projekty navržené ke schválení a projekty náhradní

Výkonný monitorovací výbor :  Výkonný orgán programového výboru  Členy jmenuje programový výbor z členů MAS  Monitoruje realizované projekty  Kontroluje plnění podmínek prováděných projektů  Zpracovává podklady pro jednání programového výboru  Zpracovává znění záměru MAS

Majetkové poměry a hospodaření o.p.s. Základní zdroje:  Vstupní jednorázový příspěvek zakladatelů : 5,-Kč/1 trvale žijící obyvatel tj ,-Kč  Členské roční příspěvky stanovené podle pravidel MAS ve výši: -Svazky obcí : 5.000,- Kč/rok -Podnikatelské subjekty (právnické osoby): 5.000,- Kč/rok -Podnikatelské subjekty (fyzické osoby): 2.000,-Kč/rok -Spolky,sdružení,NO: 1.000,-Kč/rok

 a) opatření LEADER+ OP MZe  v budoucnosti z Programu rozvoje venkova ČR, z krajských Programů obnovy venkova, s ostatních OP vč. přeshraniční spolupráce  malý investiční program MZe LEADER ČR (pro rok 2007 celkem 50 mil. Kč)  b) granty nadací, spolufinancování z obecních a městských rozpočtů aj.  c) členské příspěvky Některé finanční zdroje pro MAS :

Další zdroje např. :  Dary a dědictví  Vlastní činnost  Z realizovaných projektů  Poradenství

Co je dosud LEADER:  a) LEADER+ je neinvestiční opatření OP Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství, za který odpovídá MZe  b)LEADER ČR je každoročním tuzemským investičním programem MZe

Co byl dosud LEADER v EU  LEADER v EU je od r. 1991, někde doplněn národními programy (Finsko, Španělsko)  do r postupně až cca 1000 MAS v 15 zemích EU, nyní podporováno cca 800  v řadě zemí se jeho vliv na rozvoj venkova hodnotí jako mimořádný

 Program LEADER je určen k financování projektů místních subjektů ve venkovských oblastech  je vhodný pro území s (spíše 20-70) tis. obyvateli, které má svoji místní rozvojovou strategii – MRS  předkladatelem strategie je MAS, nikoliv obec nebo sdružení obcí

Co nás čeká:  Tvorba strategického plánu dle závazné osnovy Leader – katalog projektů  Žádosti o podporu činnosti MAS  V případě úspěchu – vyhlašování výzev

Cíle (mohou být např.):  Rozvoj cestovního ruchu  Zvýšení zaměstnanosti  Rozvoj a zkvalitňování života v obcích  Péče o krajinu  Podpora venkovského podnikání a zemědělství  Organizační zajištění místního partnerství   ……………………………..  ………………………….

Výzva k předkládání žádostí obsahuje Vhodné typy projektů např.: -SLUŽBY-vytváření a zlepšování služeb na venkově -AKCE – rozvoj vztahů mezi obyvateli MAS -VÝCHOVA – výchovně vzdělávací programy

Nebo např. - Obnova, rekonstrukce a pořizování prostor pro rozvoj spolkového a společenského života v území - Revitalizace a úprava veřejných prostranství -Obnova a funkční oživení významných historických budov regionu -Diverzifikace zemědělských činností

- Investiční projekty soukromého sektoru projekty malých a středních podnikatelů, které mohou naplňovat opatření v oblasti služeb či mohou pokrývat oblast nových typů podnikání, zavádění nových produktů a technologií atd.

- výstavba objektů služeb pro rozvoj zemědělství, podnikání a života obyvatelstva - rekonstrukce, dostavba, modernizace objektů služeb pro rozvoj zemědělství, podnikání a života obyvatelstva -přípojky elektřiny, vodovodu, kanalizace, plynu k objektům služeb -vybudování nových ploch a prostorů pro nové podnikatelské činnosti -obnova ploch a prostorů pro nové podnikatelské činnosti -nákup nových strojů a zařízení

Příklady realizovaných projektů v jiných MAS :  Rekonstrukce víceúčelové centra – dotace cca 900 tis. Kč  Projektová dokumentace budovy – dotace cca 700 tis. Kč dotace cca 700 tis. Kč  Čistá řeka – dotace cca 500 tis. Kč  Pořádání oslav různých výročí – SDH,Sokol,ČSOP atd. – dotace á 100 tis.Kč

Zajímavé odkazy :     pod odkazem Podpora z EU, národní dotace   

Děkuji Vám za pozornost. Za o.p.s. Hradecký venkov Za o.p.s. Hradecký venkov Jana Kuthanová