Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vodní elektrárna Voda přitékající přívodním kanálem roztáčí turbínu, která je na společné hřídeli s generátorem elektrické energie. Dohromady tvoří tzv.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Škývarová. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Škývarová. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_06_32_ELEKTRICKÉ SPOTŘEBIČE.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Vytápění Teplárny. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Shrnutí nejdůležitějších bezpečnostních předpisů a zásad, které je nutno dodržovat, aby se předešlo možnému.
VY_52_INOVACE_05_03_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Základní škola a Střední škola CREDO, o.p.s. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál č.: VY_32_INOVACE_107_Nebezpečí elektřiny Vypracoval:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Rozdělení zdrojů Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
DUM:VY_32_INOVACE_VIII_3_20 Jednoduchý elektrický obvod Šablona číslo: VIII. Sada číslo: 3.Pořadové číslo DUM:20. Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Škývarová. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.1 Škola, třída Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_3 Měření proudu a napětí Šablona číslo: IXSada číslo: 1Pořadové číslo DUM:3 Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola Jičín,
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_17_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Elektřina v.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Přírodověda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Jeršovová.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Senzory pro EZS.
VY_32_INOVACE_07_32_VODIČE A NEVODIČE (IZOLANTY)
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Elektrický výkon Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Elektrické spotřebiče v domácnosti
Elektrické vodiče a izolanty
ELEKTRÁRNY.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název prezentace (DUMu): Elektrický obvod, napětí, proud
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_17 Výkon Šablona číslo: IX Sada číslo: I
Energetické suroviny – ropa, zemní plyn
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Elektřina VY_32_INOVACE_05-25 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Název vzdělávacího materiálu
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_11 Elektrická práce Šablona číslo: IX
Elektrický proud.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_18 Energie Šablona číslo: IX Sada číslo: I
Základy elektrotechniky Výkony ve střídavém obvodu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_19.
Příkon, výkon, práce, účinnost elektrického proudu
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Elektřina VY_32_INOVACE_05-29 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6C_01
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Výkon, příkon VY_32_INOVACE_59_Vykon_elektrickeho_proudu
VY_32_INOVACE_06_Prvouka_19_3. ročník_Nebezpečný odpad
Název materiálu: Nerostné suroviny
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Elektrické spotřebiče, vodiče, nevodiče
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elektromagnetická slučitelnost
VY_32_Inovace_2.3.4 Sčítání do 20 s přechodem přes 10 s číslem 6
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
VY_32_Inovace_ Písemné sčítání v oboru do 100
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_13 Střídavé.
Interaktivní elektrický obvod
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Člověk a jeho svět 3. ročník
Neživá příroda - vzduch
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Vl_03_Vodstvo ČR
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice Autor: Mgr. Milan Urbášek Název DUM: VY_32_INOVACE_16 Název sady: Přírodověda pro 5. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Materiál seznamuje žáka s pojmem elektrická energie, s jejím využitím a se zásadami bezpečného zacházení s ní. Prezentace byla vytvořena pro práci s interaktivní tabulí nebo dataprojektorem. Datum:

ELEKTRICKÁ ENERGIE

Elektrická energie Dokážete si představit život bez elektřiny ? Zkus takový život popsat. Co se stane, když u Vás doma vypadne proud ?  Elektrická energie pohání domácí spotřebiče, venkovní osvětlení, …  Elektrická energie se přenáší od zdroje vedením až ke spotřebiči ELEKTŘINA

Zdroje elektrické energie  Vyrábí se v elektrárnách  Vodních, větrných, slunečních, tepelných, jaderných  Elektrárny mají zařízení, která dokáží přeměnit energii zdrojů na energii elektrickou => generátory ? Znáš nějaký generátor ? ELEKTŘINA

Víš, co to je? ELEKTŘINA

Dynamo  Tenhle malý generátor určitě znáš, až přijdeš domů ze školy, zkus se podívat na Vaše jízdní kola  Třeba tam najdeš takzvané dynamo  Dynamo mění energii mechanickou na elektrickou, a tak můžeš na kole svítit ELEKTŘINA

Vedení elektrické energie  Už víš, že energii dodávají elektrárny  Jak se ale elektřina dostane až k Vám ?  Elektrickou energii do Vašeho domu přivádí dráty elektrického vedení ELEKTŘINA

Elektrické spotřebiče  Jsou zařízení, které využívají pro svůj chod a provoz elektrickou energii  Doplň: 1. Domácí spotřebiče ………………………… 2. Dopravní prostředky na elektřinu ……… Hračky …………………………………………. ELEKTŘINA

Elektrický proud  „proudění“ malinkých částeček – elektronů – od zdroje ke spotřebiči a zpět  Rozlišujeme vodivé a nevodivé látky, tzn. Látky, kterými proud protéká/neprotéká  Vodivé (vodiče) = kovy, voda  Nevodivé (nevodiče) = dřevo, papír, plasty POZOR! Protože lidské tělo obsahuje ze 70% vodu, může elektrický proud projít při neopatrném zacházení s vodičem i tělem! ELEKTŘINA

Zásady bezpečného zacházení s elektřinou Nikdy si nehraj s elektrickou zásuvkou ! Nikdy do ní nestrkej nic jiného, než zástrčku elektrického spotřebiče ! Zvlášť nebezpečné je dotýkat se elektrického zařízení mokrýma rukama ! Nelez nikdy na sloupy elektrického vedení! Opravy spotřebičů nechávej odborníkům! Před výměnou žárovky vypneme hlavní vypínač elektrického proudu ! Spotřebiče můžeme čistit až po vytažení ze zásuvky ! ELEKTŘINA

Zdroje:  dynamo - left-hand-dynamo-unit-chrome.jpg  dráty el. vedení /wm80-krava_a_magnetismus2.jpg ELEKTŘINA