Příprava zákona „o úřednících veřejné správy“ odbor veřejné správy Ministerstvo vnitra 8. Národní konference kvality ve veřejné správě Praha, 28. – 29.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OD KORUPCE K INTEGRITĚ Protikorupční opatření v oblasti vzdělávání dle
Advertisements

Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Správní právo Pojem správního práva.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
P RACOVNĚPRÁVNÍ VZTAHY ÚŘEDNÍKŮ ÚSC Prameny právní úpravy.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
LIDSKÉ ZDROJE A KVALITA Národní konference kvality ve veřejné správě Simeona Zikmundová Brno
Odbor veřejné správy a eGovernmentu v roce 2013
Komise pro strategii a rozvoj - Strategický rámec VŠ politiky / shrnutí Inovační strategie (+analýza) / shrnutí doc. Kebo - Pracovní návrh VZ zákona.
Soustava veřejných rozpočtů II.
Kontrola veřejné správy
Členění a organizace veřejné správy
Nový systém ekonomické migrace
Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.
Novela RUD účinná k Novela RUD účinná k Hospodaření ÚSC Jan Zikl Ředitel odboru financování územních rozpočtů a prog. financování Ministerstvo.
Územní samospráva Kraje
Porada tajemníků obcí s rozšířenou působností Benešov, Brno Aktuální informace k legislativním návrhům zákonů o ÚSC a dalším.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Veřejná správa.
Referenční proces v České republice Jakub Stárek 11. března 2011 Praha, Hotel Pyramida Konference k procesu přiřazování úrovní kvalifikací v ČR k úrovním.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
Státní správa.
Sdílení dat a registry VS Ing. Vladimír Hořejší Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
Organizace veřejné správy
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Územní samospráva Obce
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Ing. Marek Šmíd, MBA Institut pro veřejnou správu Praha
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ Úřad vlády České republiky Odbor právní a kontrolní.
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
Aktuální stav aplikace zákona o státní službě na Ministerstvu financí ČR Mgr. Jan Sixta, státní tajemník v Ministerstvu financí.
Implementace zákona o státní službě
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat Tisková konference MŠMT 9. dubna
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Koncepce rozvoje eGovernmentu Strategický rámec Mgr. Bohdan Urban Chomutov,
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
Obecná část rozpočtového práva III 21. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 24.
Pracovní právo pro veřejné správu Prameny práva Vznik pracovního poměru.
Nová koncepce systému odměňování za výkon funkce členů zastupitelstev ÚSC Ing. Tomáš Pösl Vedoucí oddělení kontroly Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly.
Odměňování členů zastupitelstev ÚSC
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR)
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Obecná část rozpočtového práva III
Ing. Stanislava Správková
SAR Konference: 10 VIZÍ PRO STAVEBNÍ ROZVOJ PRAHY A ČR
Veřejný ochránce práv.
Obecná část rozpočtového práva III
Střední Morava – křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Transkript prezentace:

Příprava zákona „o úřednících veřejné správy“ odbor veřejné správy Ministerstvo vnitra 8. Národní konference kvality ve veřejné správě Praha, 28. – 29. února 2012

Obsah východiska cíle geneze návrhu zákona základní teze spolupráce harmonogram prací

Východiska „Právní poměry státních zaměstnanců v ministerstvech a jiných správních úřadech upravuje zákon“ čl. 79 odst. 2 ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava ČR „Vláda předloží návrh jednotné právní úpravy práv a povinností úředníků veřejné správy, ve které bude jednoznačně určena hranice mezi politickými a úřednickými místy a zajištěno odpolitizování, profesionalizace a stabilizace veřejné správy“ Programové prohlášení vlády „1.7 Zvýšení efektivity výkonu a stabilizace státní správy prostřednictvím nového zákona o úřednících“ Strategie vlády v boji proti korupci na období let 2011 a 2012 přístupové závazky k Evropské unii

Cíle zvýšení právní ochrany úředníků prostupnost státní správy a samosprávy stabilizace a profesionalizace depolitizace zvýšení transparentnosti garance kvalitních služeb

Geneze návrhu zákona 2008 – předložení Koncepce řešení nové právní úpravy příprava paragrafovaného znění přetnuta pádem vlády – příprava nového věcného záměru srpen 2011 – předložení věcného záměru vládě schváleno UV č. 647/2011 září/leden 2011 – příprava Návrhu tezí zákona únor 2012 – předložení návrhu tezí zákona o úřednících schváleno UV č. 92/2012 únor/srpen 2012 – příprava návrhu zákona září 2012 – předložení návrhu zákona o úřednících

Základní teze pro přípravu zákona věcný záměr zákona o úřednících a zaměstnancích veřejné správy a o vzdělávání ve veřejné správě přijato 31. srpna 2011 návrh tezí zákona o úřednících přijato 15. února 2012 podněty z diskuse členů vlády

Teze zákona o úřednících Právní úprava Soukromoprávní subsidiarita k zákoníku práce flexibilita omezená sankcionovatelnost omezení jednosměrných aktů zaměstnavatele „složitější“ zapracování do zákona veřejnoprávní? vůči ÚSC možno vnímat protiústavně formálnost až rigidnost přísnější/vynutitelná pravidla jednosměrné akty zaměstnavatele „jednodušší“ zapracování nebo Soukromoprávní!

Teze zákona o úřednících Institucionální působnost rozšíření oproti věcnému záměru taxativní výčet ANO Český statistický úřad Nejvyšší kontrolní úřad Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových Úřad na ochranu osobních údajů Vězeňská služba ANO Český statistický úřad Nejvyšší kontrolní úřad Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových Úřad na ochranu osobních údajů Vězeňská služba NE Česká národní banka úředníci MZV spadající pod zákon o diplomatické službě NE Česká národní banka úředníci MZV spadající pod zákon o diplomatické službě

Teze zákona o úřednících Osobní působnost užší vymezení hranice mezi politickými a úřednickými místy rozdíly v rozsahu práv, povinností, odměňování servisní činnost manuálního charakteru (vč. takovýchto vedoucí) nebudou pod zákon včleněni úředník veřejné správy vrchnostenská státní správa, normotvorba, celostátní koncepce (front-office) vedoucí úředníci a vedoucí úřadu v ÚSC vyšší ochrana, povinnosti i kompenzace úředník veřejné správy vrchnostenská státní správa, normotvorba, celostátní koncepce (front-office) vedoucí úředníci a vedoucí úřadu v ÚSC vyšší ochrana, povinnosti i kompenzace zaměstnanec veřejné správy podpůrné správní činnosti (back-office) klíčoví spolupracovníci politické reprezentace – podpůrné činnosti pro členy vlády/primátory/ hejtmany/ náměstky (mid-office) ochrana, práva, povinnosti a kompenzace min. dle zákoníku práce zaměstnanec veřejné správy podpůrné správní činnosti (back-office) klíčoví spolupracovníci politické reprezentace – podpůrné činnosti pro členy vlády/primátory/ hejtmany/ náměstky (mid-office) ochrana, práva, povinnosti a kompenzace min. dle zákoníku práce

Teze zákona o úřednících Odměňování a kompenzace zvýšené odchodné prodloužená délka dovolené za kalendářní rok využívání některých pracovních prostředků zaměstnavatele pro soukromé účely (motorová vozidla, mobilní telefony atd.) systémové řešení vnitřní konstrukce platů posílení významu odměňování jako stabilizačního prvku (nad rámec zákoníku práce) řešení ve spolupráci s MPSV

Teze zákona o úřednících Vzdělávání využití stávající struktury právní úprava nebude obsahovat: úpravu akreditací systém uznání rovnocennosti Centralizace ověřování (certifikace) metodické řízení NE monopolizace Centralizace ověřování (certifikace) metodické řízení NE monopolizace Decentralizace zachování specifických potřeb plně v kompetenci úřadů Decentralizace zachování specifických potřeb plně v kompetenci úřadů

Teze zákona o úřednících Název úprava řeší pracovní poměry úředníků i zaměstnanců „zákon o výkonu veřejné správy“ „zákon o pracovních poměrech ve veřejné správě“ „zákon o zaměstnání ve veřejné správě“ „zákon o veřejné službě“ „zákon o výkonu veřejné správy“ „zákon o pracovních poměrech ve veřejné správě“ „zákon o zaměstnání ve veřejné správě“ „zákon o veřejné službě“

Spolupráce na přípravě zákona Grémium pro veřejnou správu Platforma pro přípravu zákona o úřednících úzká spolupráce s Ministerstvem práce a sociálních věcí (konstrukce platů, odměňování) neziskové organizace

Harmonogram návrhu zákona – r únor/květen – příprava materiálu květen/červen – resortní připomínkové řízení červen – meziresortní připomínkové řízení 30. září – předložení na jednání vlády – platnost a účinnost nového zákona o úřednících veřejné správy – platnost a účinnost nového zákona o úřednících veřejné správy

Děkuji za pozornost Kontakt: Mgr. Soňa Dvořáčková odbor veřejné správy tel.: ,