{ Věrohodnost Bible Mládež Třanovice 20. listopadu 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE STARÝ ZÁKON STARÝ ZÁKON STARÝ
Advertisements

Historicita biblických příběhů
Exodus 20:8-11 Pamatuj na den odpočinku, že ti má být svatý. Šest dní budeš pracovat a dělat všechnu svou práci. Ale sedmý den je den odpočinutí Hospodina,
Dáša Pospíšilová, EBED AC Vyškov, 3. února 2013
Průlet liturgickým rokem
Jirka Pospíšil, BIBLICKÁ ŠKOLA EBED KŘEST VE VODĚ Jirka Pospíšil,
BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Jak používat duchovní dary Jirka Pospíšil, EBED, KC Vyškov,
Galilea. Galeilea, hebrejsky Ha – galil je severním regionem starodávné Palestiny, se nachází v dnešním severním Izraeli. Její biblické hranice jsou nejasné.
Hodnověrnost textu Starého zákona
Událost, která vše změní
Hodnověrnost textu Nového zákona
Křesťanství vznik a podstata.
Anotace Žák se seznámí s obsahem Bible …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Pojmenuje význam bible. Je schopen správně přiřadit významné.
Starověká Palestina.
Jeruzalém a Yad Vashem. Jeruzalém a Yad Vashem.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Křesťanství.
Nic v životě křesťana nepůsobí takový nepokoj, jako odbývaná modlitba. (Jan XXIII.)
Toto je první kniha tištěná mechanicky. Pan Gutenberg si dal tu práci a první kniha, kterou vysázel a vytiskl, byla právě Bible. V roce 1978 byla tato.
Světová náboženství.
Historické prameny.
VÍTEJTE V „MUZEU KNIHY“.
Mgr. Michaela Psíková. Obsah NEJSTARŠÍ PSACÍ LÁTKY VOSKOVÉ DESKY PAPYRUS PERGAMEN PSACÍ NÁSTROJE KNIHOVNY.
Starověká literatura 3000 př.n.l. – 476 n.l.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
2. TEOLOGIE BIBLE KLÍČOVÁ BIBLICKÁ TÉMATA Vyškov, BŠ EBED Ježíš říká: Zkoumáte Písma a myslíte si, že v nich máte věčný život; a Písma svědčí.
Průlet liturgickým rokem
Vypracoval: Jakub Moravec
Dějepis Mezopotámie a Židé 1.
Staré tisky ZSHML 2005 tyto a další tisky jsou k dispozici na stránkách tyto a další tisky jsou k dispozici na stránkách Vědecké knihovny v Olomouci:
Identifikátor materiálu: EU –
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_18.
VY_32_INOVACE_3D.6.12 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Literatura hebrejská BIBLE.
Syropalestina.
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Starověká Palestina Petr Machala.
VĚROUKA JUDAISMU ŽIDOVSKÝ MONOTEISMUS ZÁKON PROROCI MESIANISMUS BIBLE
ÚVOD DO STUDIA PŘEHLEDU BIBLE
1.Paralipomenon.
1.Jaký byl Daniel? UPŘÍMNÝ, VĚRNÝ HOSPODINU 2. Co žádali protivníci Daniela po králi? ABY VYDAL ROZKAZ NEMODLIT SE K HOSPODINU, JEN UCTÍVAT KRÁLI 3. Co.
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
Galatským. Autor a datum vzniku Pavel - po Jeruzalemském sněmu - v roce 49 po Kr. - jeden z nejstarších listů NZ.
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Lukáš 23,50-24,12 Josef z Arimatie Ježíšova smrt a vzkříšení 50 Členem židovské rady byl muž jménem Josef, člověk dobrý a spravedlivý, 51 který nesouhlasil.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Moderní škola Název školy Střední hotelová škola, s.r.o., Floriánské nám.
HAPPY END …no comment... KRIZE SVĚTOVÉHO EKOSYSTÉMU.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Tematická oblastKodikologie Datum vytvoření Ročník6. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsahStudent se seznámí s.
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Bible Tematická oblast Český jazyk a literatura pro I. ročník oboru Krajinář.
Židovství Judaismus. Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
Počátky písemnictví na našem území
VY_32_INOVACE_25_HG PŘEDMĚT: JAZYK ČESKÝ ROČNÍK: IX. TÉMA: BIBLE
POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ
Zázrak komunikace s Bohem
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Křesťanství Jedno z nejrozšířenějších světových náboženství Prorokem je Ježíš Kristus Abrahámovské náboženství Monoteistické náboženství Křesťanství vzniklo.
BIBLE Starý zákon.
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Starověká Palestina.
Souvislá pedagogická praxe Bc. Lenka Ďurišová 2. ročník, NMgr. D-Zsv
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

{ Věrohodnost Bible Mládež Třanovice 20. listopadu 2015

 …Pána Krista posvěťte ve svých srdcích. Buďte stále připraveni k obhajobě před každým, kdo by vás žádal, abyste vydali počet z naděje, kterou máte…  1 Petr 3,15 (ČSP)

 1. Důvěryhodnost biblického textu z hlediska jeho přepisu  2. Důvěryhodnost biblického kánonu  3. Důvěryhodnost biblického textu z hlediska jeho obsahu

Jak byla psána  Období  Od Mojžíše po ap. Jana (c. 15. st. př. n. l. – 1. st. n. l.)  Materiál  Dřevěné tabulky potažené voskem (např. Ab 2,2)  Papyrus (ze stébel šáchoru papírodárného)  Pergamen (z kůží zvířat)  aj.  Písmo  Hláskové (hebrejské, řecké)  Jazyky  Hebrejština  Aramejština  Řečtina

Jak se přepisovala  Masoreti  Punktace  Číselná kontrola  Porovnání svitku Izajáše (125 př. Kr.) a knihy Izajáše z Aleppského kodexu (920 po Kr.):  95% naprostá shoda  5% jiný způsob psaní, spojky a slova bez vlivu na smysl

Rukopisy  Iliada  643 rukopisů  kol. 400 let  Cézarovy Zápisky o válce galské  10 rukopisů  kol let  Platónovy spisy  7 rukopisů  Kol let  Nový zákon  5686 řeckých rukopisů  Více než rukopisů překladů (latina, syrština, arménština aj.)  Desetitisíce citátů v dílech církevních otců (např citátů v díle Tertuliána, †220)  kol. 50 let

Stříbrné svitky z Ketef Hinnom  Dva malé svitky  Nalezeny r  Áronovo požehnání (Nu 6,24- 26)  Spory o dataci  2003: Publikovány výsledky výzkumu vedeného na Southern California University: 7./6. st. př. n. l.  Nejstarší dochovaný text Starého zákona!

Svitky od Mrtvého moře  : objeveno 11 jeskyní v Kumránu  Několik drobných nálezů na jiných místech Judské pouště  Všechny knihy SZ kromě Ester  3. st. př. n. l. – 1. st. n. l.

Velký Izajášův svitek 1QIsa a (c. 125 př. n.l.)

Nejstarší zlomky textu NZ  Papyrus č. P52  Nalezen r  Uložen v Rylandsově knihovně v Manchestru  18. kapitola Janova evangelia  2012: Daniel Wallace oznámil možný nález zlomku Markova evangelia z 1. století

Jak se tiskla a tiskne  UBS: „Scripture Distribution Report”  2011: 381, 2 milionů exemplářů  2012: 405, 5 milionů exemplářů  Knihtisk  1452 Guttenbergova bible (150 exemplářů)  Do r bylo vydáno asi Biblí a Nových zákonů  Před r vyšel Dlabačův Nový zákon; r Bible pražská

Vznik kánonu

Spisy SZ  Knihy kanonické  Knihy apokryfní (deuterokanonické)  Hle, proto vám posílám proroky a učitele moudrosti i zákoníky; a vy je budete zabíjet a křižovat, budete je bičovat ve svých synagógách a pronásledovat z místa na místo, aby na vás padla všechna spravedlivá krev prolitá na zemi, od krve spravedlivého Ábela až po krev Zachariáše, syna Barachiášova, kterého jste zabili mezi chrámem a oltářem. (Mt 23, 34-35)  Řekl jim: „To jsem měl na mysli, když jsem byl ještě s vámi a říkal vám, že se musí naplnit všechno, co je o mně psáno v zákoně Mojžíšově, v Prorocích a Žalmech.“ (Lk 24,44)

Spisy NZ  Apoštolské autorství nebo uznání (nejstarší kř. spisy)  Beze sporu: 4 evangelia, Skutky, Pavlovy listy, 1 list Janův, Zjevení Janovo  Nejstarší mimobiblické křesť. spisy: Didaché, Hermův pastýř aj.: blízké kánonu  Definitivní potvrzení: 39. velikonoční dopis Athanasiův (367)

Historická věrohodnost Bible  „Lze kategoricky prohlásit, že žádný archeologický nález nikdy nebyl v rozporu s jedinou biblickou zmínkou.“ Nelson Glueck (1900–1971)

Merenptahova stéla  Kol. r př. n. l.  Objevena r v Thébách  „Izrael je pustý; jeho setba je zmařena.“  Pokládán za nejstarší mimoblickou zmínku o Izraeli  Determinativ (rozlišovač) „cizí národ”

Nápis z Deir 'Alla  Deir 'Alla (Jordánsko)  Objeven roku 1967  Nápis na omítce  119 úlomků  Kol. r. 800 př. n. l.  „Balám syn Beórův“

Méšova stéla (Moábský kámen)  Cca 835 př. n. l.  Moábský král Méša (zmíněn ve 2 Kr 3,4)  Vojenské boje s Izraelem a stavební činnost  Objevena r. 1868

Černý obelisk  c. 841 př. n. l. přinesl Jehú asyrskému králi Salmanassarovi III. tribut  Nalezen r v Kalchu (dnes Nimrud, Irák)  Jediné vyobrazení biblické postavy učiněné jejím současníkem; jediné starověké vyobrazení judského krále

Chizkijášův tunel  2 Pa 32, 30 „Chizkijáš zasypal horní vody Gíchónu a svedl je spodem přímo na západ do Města Davidova…“  513 m dlouhý  Spojoval Gíchonský pramen a Šiloašský rybník (rybník Siloe)  Zbudován před r. 701 př. n. l.  Šiloašský nápis... proražení... a taková byla událost proražení. Když ještě... (kopáči zvedali) motyku jeden proti druhému a zbývalo prorazit ještě tři lokty... bylo slyšet hlas... jak na sebe volali, (neboť) ve skále byla trhlina (?) zprava doleva... a v den proražení raziči kopali jeden proti druhému, motyka proti motyce, a tekla voda od pramene k rybníku, 1200 loktů. A 100 (?) loktů byla výška skály nad hlavou kopáčů...

Sancheríbův hranol  3 verze – Chicago, Londýn („Taylorův“) a Jeruzalém  Iz 33 a 36; 2 Kr 18:17; 2 Pa 32:9.  „jako ptáka v kleci“

Děkuji za pozornost Děkuji za pozornost