NIKOLAJ VASILJEVIČ GOGOL REVIZOR KAMIL BULKA SEXTA 2008/2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Advertisements

Rozbor uměleckého textu
Realistický román.
Divadlo konce 19.století.
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
Mgr. Michal Oblouk. nejjednodušší podává fakta (co se kdy a kde stalo nebo stane) údaje jsou řazeny v místních či časových sledech nebo abecedním způsobem.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Operační program vzdělání pro konkurenceschopnost 1.1. Globální grant: Zvyšování kvality ve vzdělávání ve Zlínském kraji Projekt CZ.1.07/1.1.08/
Kritický realismus v literatuře
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
REALISMUS CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk. SPOLEČENSKO-HISTORICKÁ SITUACE rrrrozmach a dokončování průmyslové revoluce, hospodářský vzestup rrrrozvoj.
Lustig – Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou Celkový rozbor textu
EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.14 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici povídek a románů, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_04 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Johann Wolfgang.
Alexandr Sergejevič Puškin
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Jirotky…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Guy de Maupassant
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_311_Zdeněk Jirotka, Saturnin AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK,
Život a dílo VY_32_INOVACE_2A4 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Lenka Fibigerová.
Michail Šolochov (1905 – 1984).
Friedrich Dürrenmatt Katka Berková, V8A
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
GEORGE BERNARD SHAW Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Portréty literárních osobností světové literatury
Božena Němcová Babička Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (
Molière Anna Coufalová C1B.
Téma: Audience – V. Havel
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
STRUKTURA A JAZYK LITERÁRNÍHO DÍLA VRSTVA TEMATICKÁ A MYŠLENKOVÁ Mgr. Michal Oblouk.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Představení života a díla N. V. Gogola.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis – realismus, umělecký.
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Anton Pavlovič Čechov Višňový sad David Smolík SEXTA 2008/2009.
APOLLINAIRE Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Předchůdci nových básnických směrů Datum vytvoření 6. 6.
Můj nejoblíbenější autor. Jmenuji se Igor Janiv a narodil jsem se na Ukrajině, a proto také rád čtu díla v originále. Mezi mé oblíbené autory patří Puškin.
Eugen Oněgin Alexander Sergejevič Puškin Miroslav Řehoř.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Představení života a díla Guy de Maupassanta.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
REALISMUS polovina 19. století. Základní anotace  Dějepis - Kultura v dějinách  Šablona: III/2  Pořadové číslo: 1.13  Autor: Mgr. Soňa Blažková 
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Představení H. de Balzaca Ročník / obor.
Realismus ve světové literatuře Nikolaj Vasiljevič Gogol
Škola Název projektu Číslo projektu Šablona Autor DUM Název DUM
SLOHOVÉ POSTUPY A ÚTVARY
VY_32_INOVACE_11_Literatura 19. století Kritický realismus
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Kritický realismus v literatuře
TÉMA: NIKOLAJ VASILJEVIČ GOGOL AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_12 Název Ladislav Stroupežnický, bratři Mrštíkové.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Digitální učební materiál
SSSR mezi světovými válkami
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Franz Kafka Zdeňka Faltusová Septima 2009/2010
Gustav Flaubert Paní Bovaryová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_12 Romantismus Rusko
Realismus - Rusko VY_32_INOVACE_VII-A-14.
Kritický realismus - úvod
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

NIKOLAJ VASILJEVIČ GOGOL REVIZOR KAMIL BULKA SEXTA 2008/2009

Nikolaj Vasiljevič Gogol (1809 – 1852)  ruský prozaik a dramatik (ukrajinského původu)  přechod od romantismu ke kritickému realismu  považován za zakladatele kritického realismu v ruské literatuře  mistr satiry  jeho otec ho vychovával v přesvědčení, že je geniální dítě  absolvoval gymnázium a v r odešel do Petrohradu, kde působil v divadle => neúspěšný => stává se úředníkem  hodně cestoval (Itálie, Jeruzalém, Čechy)  před smrtí prožíval hlubokou depresi, pravděpodobně i zešílel  na jeho tvorbu navazuje ruská literatura 2. poloviny 19. století

Gogol se léčil – v Mariánských lázních, bydlel v hotelu Klinger.

DÍLO  Povídky: Večery na samotě u Dikaňky Arabesky Mirgorod (Taras Bulba) Kočár Petrohradské povídky (Něvská třída, Bláznovy zápisky, Podobizna, Nos a Plášť)  Dramata: Řád sv. Vladimíra třetího stupně Revizor Hráči Ženitba Na odchodu z divadla  Romány: Mrtvé duše Řím  Poema: Hans Küchelgarten

REVIZOR (1. vydání r. 1836)  žánr: satirická komedie o 5 jednáních  satirická komedie = komedie, která využívá komična a humoru ke kritice  patří k nejslavnějším dílům světová dramatické literatury  kniha přeložena do mnoha jazyků, je také zfilmována  námět ke hře poskytl A. S. Puškin (vyprávěl mu příběh, jak byl při jedné cestě považován za tajného vládního úředníka)  po premiéře se stal terčem útoků vyšší společnosti  místo a doba děje: v malém provinčním městečku, v domě policejního direktora, v rozmezí 24 hodin, autorova současnost

Obálka prvního vydání Revizora z roku 1836

HLAVNÍ POSTAVY  Chlestakov – nepatrný petrohradský úředníček, podvodník, lhář, povaleč; těží z hlouposti a strachu úředníků a obyvatel městečka (mají černé svědomí); jako domnělý revizor využívá omylu a bere úplatky, „půjčuje“ si peníze; všichni se ho obávají  Osip – Chlestakovův sluha, mazaný, chytřejší než jeho pán  policejní direktor – snaží se chovat důležitě a důstojně, ze strachu jedná bezhlavě  + další obyvatelé (charakteristika jmény): statkáři Bobčinskij a Dobčinskij, kurátor Zamljanika, lékař Gibner, školní inspektor Chlopov, poštmistr Špekin a soudce Ljakpin-Ťapkin

STRUČNÝ DĚJ  Celé město očekává tajný příjezd revizora. => Úředníci jsou zděšeni, protože berou úplatky, nemají čisté svědomí, kradou a všude je nepořádek.  Na scéně se objevuje do té doby bezvýznamný petrohradský úředník Chlestakov (se svým sluhou Osipem), který se ubytoval v hostinci, peníze prohrál v kartách a teď nemá na zaplacení.  Dobčinskij a Bobčinskij rozhlásí po městě, že právě Chlestakov je tím revizorem.  CH využívá situace a přijímá svoji roli revizora, nechá se uplácet, obdarovávat, naslouchá stížnostem.  Policejní direktor ho pozve k sobě domů. Nejprve se CH dvoří jeho ženě, pak se zasnoubí s jeho dcerou.  Sluha Osip vysvětluje svému pánovi, že podvod musí někdy vyjít najevo. => Oba odjíždí zpět do Petrohradu, ale všem namluvili, že CH jede ke svému bohatému strýci pro svolení k sňatku.  Před odjezdem píše dopis svému příteli Trjapičkinovi, kde mu vypráví o směšném příběhu, který se mu přihodil.  Poštmistr otevře dopis a všichni se dozvídají pravdu. Policejní direktor a ostatní se strašně rozzuří, vtom přichází strážník a oznamuje příjezd skutečného revizora.

ZNAKY SMĚRU V KNIZE  Kritický realismus: o zesílená kritičnost, autor upozorňuje na negativní jevy (úplatkářství) o zobrazení každodenního života o autorova objektivita podmíněna (=> úředníci) o demokratizace ve výběru postav (chudí i vysoce postavení lidé) o autor se nevrací k minulosti, upřednostňuje současnost  Romantismus o v knize je autobiografie – byrokratické prostředí

ANALÝZA JAZYKOVÉHO PROJEVU  Převažují spisovná slova  jazykem autor charakterizuje jednotlivé postavy  V knize najdeme i obecnou češtinu a lidové prvky: krindapána, sakramente, polívka, pakáž, holota, brloh, ouřádek, pumpnout (okrást)…  Gramatika některých slov se liší od dnešních pravidel, dnešního upřednostňování: → rety (namísto rty) → hrát v karty  Slova německého původu: rajtovat, vinšovat, šturmovat  cizí slova: person, asesor, ekvipáž…

HLAVNÍ MYŠLENKA  satiricky kritizuje úplatkářství, byrokratismus, špatné mezilidské vztahy  kritizuje moc peněz, pomocí kterých se mění charakter osob  ostrá kritika carského Ruska (tajní policisté jezdili do ruských měst, aby kontrolovali poslušnost úředníků)  vyzdvihuje strach, poníženost a hloupost lidí  dílo je nadčasové (i dnes korupce a úplatkářství)

STRUKTURA DÍLA  Kniha má 5 aktů na začátku knihy: osoby; charaktery a kostýmy 1. akt – 6 výstupů 2. akt – 10 výstupů 3. akt – 11 výstupů 4. akt – 16 výstupů 5. akt – 9 výstupů na konci knihy: návod  Čas: chronologický (nevrací se do minulosti)  Dějová zápletka jako anekdota  Charakteristika postav jako sociálních typů, zachycena jejich psychologie

VLASTNÍ ZHODNOCENÍ  vtipný děj  rozsahově krátká  dobře se četla  Charakteristika postav jmény  přetvářka  zaslepenost

CITACE A ZDROJE  GOGOL, Nikolaj Vasiljevič. Revizor. Přeložil Bohumil Mathesius. 1. vyd. Praha: Statní pedagogické nakladatelství, s.  Zdroje: