Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Typy právnických osob podle zákona o obchodních korporacích
Advertisements

Obchodní společnosti právní úprava - základní pojmy založení a vznik
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
 VOS je společnost alespoň dvou osob  Týto osoby se účastní - na podnikání, - správě majetku a - ručení za dluhy  Společníci ručí za dluhy VOS společně.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, Neratovice, tel.: , IČO: , IZO: Ředitelství.
Ustavení a vznik.
Komanditní společnost
Veřejná obchodní a komanditní společnost
PRÁVO OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI
17. září 2013VY_32_INOVACE_100318_Obchodni_spolecnosti_2_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.3.6.
ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Pojem likvidace, její zahájení a ukončení
Obchodní společnosti II.
ZSV – Obchodní společnosti
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
 VOS je společnost alespoň dvou osob  Týto osoby se účastní - na podnikání, - správě majetku a - ručení za dluhy  Společníci ručí za dluhy VOS společně.
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
EKONOMIKA OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI Ing. Hana Kročová
Veřejná obchodní společnost
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Obchodní společnosti I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Základní pojmy a instituty:
VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1167 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
Společnost s ručením omezeným Život je vůle k moci.. Friedrich Nietsche ČVUT v Praze Právní aspekty podnikání Mgr. František Šejnost 602.
Obchodní společnosti.
BVV12Zk Základy obchodního práva Alena Pokorná.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
- k valné hromadě – hlasování za každou 1 Kč vkladu – 1 hlas (možno odlišně upravit ve SS)
Charakteristika ručení Společník (ručitel) třetí osoba (věřitel) Obchodní společnost (dlužník) povinnos t platit Povinnost zaplatit, pokud nezaplatí společnost.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Živnostenské podnikání Obchodní společnosti. Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná.
ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: SPECIFIKA ÚČTOVÁNÍ V JEDNOTLIVÝCH PRÁVNÍCH FORMÁCH PODNIKÁNÍ – VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST Vysoká.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
OBCHODNÍ PRÁVO II JUDR. MGR. BARBORA VLACHOVÁ
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_254_TÉMA_ Obchodní společnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Pojem přeměna obchodní společnosti Přeměna obchodní společnosti je obdobou smrti fyzické osoby. Přeměnou dochází k zániku přeměňované společnosti s univerzálním.
Obchodní korporace: jednotlivé formy obchodních korporací. Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO31 Název.
7. PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Výkladová prezentace pro podporu výkladu učitele.
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Obchodní společnosti I.
K.S. 1. Pojem: společnost v níž jeden nebo více společníků ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v obchodním rejstříku.
Společnost s ručením omezeným
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Podnik 4.
Postup při zřizování obchodní společnosti
Obecná úprava obchodních společností a družstev
KOMANDITNÍ SPOLEČNOST
Veřejná obchodní společnost
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Charakteristika společnosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Další vnitrostátní předpisy
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Veřejná obchodní společnost
Transkript prezentace:

Obchodní společnosti

 Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné riziko společníků dochází k rozdělení a omezení podnikatelského rizika mezi více osob  spojení kapitálu, podnikatelských schopností

ROZDĚLENĺ:  osobní  založeny na osobní účasti společníků  společníci ručí celým svým majetkem za závazky  veřejná obchodní společnost  komanditní společnost  kapitálové  založeny na kapitálové účasti společníků  společníci zásadně neručí za závazky společnosti  společnost s ručením omezeným  akciová společnost

ZALOŽENĺ A VZNIK OBCHODNĺ SPOLEČNOSTI  obchodní společnosti se zakládají zásadně společenskou smlouvou uzavřenou v písemné formě (u a.s. zakladatelská smlouva), pokud společnost zakládá více zakladatelů  založení obchodní společnosti jedním zakladatelem  možné pouze u kapitálových společností  formou zakladatelské listiny  sepsána notářem ve formě notářského zápisu  obchodní společnost vzniká jako právnická osoba ke dni zápisu do obchodního rejstříku

ZRUŠENĺ A ZÁNIK OBCHODNĺ SPOLEČNOSTI  obchodní společnost může být zrušena:  na základě rozhodnutí společníků  proti vůli společníků  na základě rozhodnutí společníků může být společnost zrušena:  s likvidací  bez likvidace

Zrušení společnosti bez likvidace:  majetek společnosti přechází na jinou právnickou osobu  přeměna na jinou formu obchodní společnosti nebo družstvo  sloučení  splynutí obchodních společností  rozdělení obchodních společností  společníci zrušené společnosti se stávají členy nové společnosti nebo členy družstva, na nějž se obchodní společnost přeměnila

Zrušení společnosti s likvidací:  musí být jmenován likvidátor  likvidátor uhradí z majetku společnosti všechny její dluhy a zbylý majetek (tzv. likvidační zůstatek) rozdělí mezi společníky

 Obchodní společnost může proti vůli společníků zrušit pouze soud z důvodů uvedených v zákoně.  Důvodem pro zrušení společnosti soudem je závažné porušení povinností uložených zákonem obchodní společnosti.  Pokud společnost zruší soud, musí být provedena likvidace.  Obchodní společnost se zrušuje i tím, že je na společnost soudem prohlášen konkurs.  Na majetek zbylý po konkursu musí být provedena likvidace.

Veřejná obchodní společnost V.O.S.

V.O.S  1. Pojem společnost, ve které alespoň dvě osoby podnikají pod společným obchodním jménem a ručí za závazky společnosti společně a nerozdílně veškerým svým majetkem  2. Založení a vznik  v.o.s. se zakládá zásadně společenskou smlouvou podepsanou všemi společníky  podpisy musí být úředně ověřeny  Náležitosti společenské smlouvy:  obchodní jméno a sídlo společnosti  určení společníků uvedením sídla právnické osoby nebo jména a bydliště fyzické osoby  předmět podnikání společnosti  společnost vzniká ke dni zápisu do obchodního rejstříku

V.O.S. 3. Jednání jménem společnosti  všichni společníci mají stejné právo jednat pokud společenská smlouva nestanoví jinak  statutárním orgánem je každý společník, který může jednat ve všech věcech společnosti samostatně  zisk určený k rozdělení se dělí mezi společníky stejným dílem  společníci, kteří vložily vklad do společnosti mají nárok na vyplacení úroku z vkladu ve smluvené výši  tento nárok mají i při účetní ztrátě společnosti

V.O.S. 4. Zrušení a zánik v.o.s.  výpovědí společníka  rozhodnutím soudu  smrtí společníka, ledaže společenská smlouva připouští, aby se společníkem stal dědic, ten se o svou účast přihlásí a ve společnosti zůstávají alespoň dva společníci  pokud se nepřihlásí má nárok na vyplacení vypořádacího podílu  zánikem právnické osoby, která je společníkem  prohlášením konkursu na majetek některého ze společníků  zbavením nebo omezením způsobilosti k právním úkonům  společnost zaniká dnem výmazu z obchodního rejstříku

 Vypořádání společníků:  při zrušení s likvidací mají společníci nárok na podíl na likvidačním zůstatku  nejprve se vyplatí společníci, kteří vložili vklad do společnosti a to do výše splaceného vkladu, zbytek se dělí rovným dílem  Společnost zaniká ke dni výmazu z obchodního rejstříku.

Komanditní společnost K.S.

K.S. 1. Pojem:  společnost v níž jeden nebo více společníků ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v obchodním rejstříku komanditisté) a jeden nebo více společníků celým svým majetkem (komplementáři)  právo osobní účasti na podnikání mají jen komplementáři  vkladová povinnost je jen pro komanditisty, komplementáři se mohou připojit

2. Založení a vznik:  společnost je založena na základě sepsání společenské smlouvy  Společenská smlouva musí obsahovat:  obchodní jméno a sídlo společnosti  určení společníků uvedením názvu a sídla právnické osoby nebo jména a bydliště fyzické osoby  předmět podnikání  určení, kteří ze společníků jsou komplementáři a kteří komanditisté  výši vkladu každého komanditisty, zákon výši vkladu neurčuje, je věcí dohody společníků  obchodní jméno musí obsahovat označení k. s..

K.S. 3. Jednání jménem společnosti  statutárním orgánem společnosti jsou pouze komplementáři, to znamená, že k obchodnímu vedení společnosti jsou oprávněni pouze komplementáři  jedná každý samostatně, pokud spol. smlouva nestanoví jinak  v ostatních věcech společnosti rozhodují všichni společníci  komanditisté mají právo kontroly (nahlížení do účetních knih)  rozdělení zisku:  stejný díl pro komanditisty a komplementáře  komanditisté se dále rozdělí dle výše svého splaceného vkladu  komplementáři se dělí stejným dílem

K.S. 4. Zrušení a zánik  Viz. obecně  Společnost zaniká výmazem z obchodního rejstříku