E K O N O M I K A Daně, daňová soustava. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0745 OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
Advertisements

VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Účtování mezd účtová třída 3
Daňový systém Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D., Mgr. Lenka Geržová katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 6. října 2014.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně – opakování II Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
DANĚ Seznámení se základními typy daní VY_32_INOVACE_7A18 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Karel Hübner.
Phare 2003 RLZ Financování květen 2005 regionální informativní semináře.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Daňová teorie a politika
Základy daní úvod do českého daňového systému
Zdanění subjektů terciárního sektoru
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část finanční Praha, 15. března 2006 Ing. Kateřina Auerveková
Finanční a rozpočtové právo
Účtování DPH účet 343.
Daň z příjmů fyzických osob - závislá činnost a funkční požitky
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
ZÁLOHY NA DAŇ Z PŘÍJMU. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1271Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Záloha na daň z příjmu.
Novela zákona o daních z příjmů JUDr. Ing. Michal Radvan.
Základní prvky daňové techniky
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_DAŇOVÁ.
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
{ Roční zúčtování záloh na daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků a daňového zvýhodnění Adam Linek Adam Buchta a kol. Finanční.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
VÝPOČET ČISTÉ MZDY (slevy na dani a daňové zvýhodnění) VY_32_INOVACE_13_1_5 VÝPOČET ČISTÉ MZDY (slevy na dani a daňové zvýhodnění) Autor: Ing. Jana Rauscherová.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 1. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.12 Ročník3. ročník.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ Z PŘEVODU NEMOVITOSTÍ.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 2. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
E K O N O M I K A Nepřímé daně - úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Finanční právo Nováčková Dominika, Kateřina C3A. Finanční právo souhrn právních norem, obsahem jsou finanční vztahy, to znamená vztahy získávání, shromažďování,
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ II. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 5. října 2015.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PENÍZE BANKOVKY. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Daň z příjmů Zaměstnanci. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Osnova: 1.Význam daňové soustavy 2.Definice daně 3.Právní úprava daní 4.Rozdělení daní v ČR 5.Základní pojmy 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Daňová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
FINANČNÍ GRAMOTNOST INFLACE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Daně a jejich funkce Základy finančního práva Olga Sovová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Téma 4 Zdanění příjmů ze závislé činnosti  Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,  Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků.
Úvod do daňové problematiky Konstrukční prvky daně I.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z tabákových výrobků.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z lihu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.13 Ročníktřetí.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Daně a daňová soustava Ročník / obor studia:
 Daň – je zákonem stanovená a zpravidla pravidelně se opakující platba do státního rozpočtu  Využití daní – pro financování potřeb státu – školství,
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Vysoká škola technická a ekonomická Bakalářská práce Daňové a odvodové zatížení podnikatelů ČR Autor: Radka Přibylová Vedoucí práce : Ing. Marta Hortová.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
SPOTŘEBNÍ DANĚ zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
Obecná část daňového práva procesního I
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Obecná část daňového práva procesního I
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 30. října 2017
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Účtování se zaměstnanci - účtová třída 3 účtová skupina 33
Účtování se zaměstnanci účtová třída 3
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Účtování DPH účet 343.
Daň z příjmů fyzických osob
Daň z příjmů fyzických osob
Transkript prezentace:

E K O N O M I K A Daně, daňová soustava

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské Lázně, Obchodní 282 Tento projekt je financován Evropskou unií – Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Autor:Ing. Jan Sláma Předmět:Ekonomika

Obsah Daně - definice1 Daně – základní pojmy Základ daně9 Zdanitelný základ10

Obsah Položky upravující základ daně11 Položky upravující základ daně12 Nezdanitelné minimum13 Sazba daně - pevná14 Sazba daně - relativní15 Sleva na dani16 Daňové zvýhodnění a daňový bonus17 Daně - příklady18 Daně - příklady19 Daně - příklady20

Daň = Povinná, zákonem určená, nenávratná a neekvivalentní platba do některého z veřej- ných rozpočtů Daně – zákl. pojmy – definice 1

Povinná => placení daní je nedobrovolné Zákonem určená => placení daní je stanoveno zákonem a tím i vynutitelné Daně – základní pojmy 2

Nenávratná => pokud byla daň odvedena ve správné výši nebude vrácena. Daň se vrací jen pokud nastane důvod který poplatníka zprostí daňové povinnosti – např. nákup alkoholu a cigaret osobami požívajícími diplomatické imunity za ceny včetně spotřební daně apod. Daně – základní pojmy 3

Neekvivalentní => plátcům ani poplatníkům zaplacením daně nevzniká žádný nárok na jakékoliv protiplnění z veřejných rozpočtů. Soustava veřejných rozpočtů je tvořena státním rozpočtem (SR), dále krajskými rozpočty a rozpočty obcí Daně – základní pojmy 4

Zákonem určená povinnost platit daně + zákonné vymezení předmětu a způsobu výpočtu daně = základní znaky daní. Místní poplatky o kterých si rozhodují místní samosprávy (pokud přímo nevyplývají ze zákona o místních poplatcích) nemají daňový charakter i když jdou do obecního rozpočtu. Daně - základní pojmy 5

Plátce daně = ten kdo odvádí daň správci daně (finančnímu nebo celnímu úřadu). a)plní tak svoji daňovou povinnost b)jen daň odvádí Buď ji někomu srazil nebo ji od někoho vybral v ceně své produkce (DPH, spotřební a ekologické daně). Daně – základní pojmy 6

Poplatník = ten komu daň skutečně snižuje jeho disponibilní prostředky Vynětí z daňové povinnosti = případy, kdy se na někoho ze zákona daňová povinnost nevztahuje – např. osoby s diplomatickou imunitou jsou zproštěny od spotřební daně =>mohou požádat o její vrácení Daně – základní pojmy 7

Objekt daně = obecné určení toho co podléhá zdanění – uveden obvykle v názvu zákona. Např.: „Zákon o daních z příjmů“ => objektem zdanění jsou příjmy Předmět zdanění = konkretizace částí daňového objektu => příjmy ze závislé činnosti příjmy z podnikání …. Daně – základní pojmy 8

Základ daně (daňový základ) = předmět zdanění uzpůsobený dle pravidel stanovených příslušným daňovým zákonem Například: hrubý výdělek + pojistné na SZP placené zaměstnavatelem = základ daně z příjmů ze závislé činnosti Daně – základní pojmy 9

Zdanitelný základ (upravený základ daně) = vzniká dalšími úpravami základu daně => jeho snižováním případně zvyšováním. Z něho se pak daň vypočítá. Základem daně z příjmů PO je HV. V případě komanditní společnosti se HV snižuje o podíl připadající na komplementáře. Daně – základní pojmy 10

Položky upravující základ daně 1 – Nezdanitelné částky - používaly se u DPFO – přihlížely k sociální situaci poplatníka, zohledňovaly i zvýšené výdaje spojené s počtem vyživovaných osob, invaliditou apod. Byly stanoveny paušální částkou. V současné době jsou nahrazeny slevou na dani. Daně – základní pojmy 11

Položky upravující základ daně 2 – Odčitatelné položky – důvod odpočtu je vymezen věcně (dary na veřejně prospěšné účely). Stimulují poplatníka k celospolečensky žádoucím aktivitám. – Přičitatelné položky – vymezeny věcně, smyslem je zamezit neoprávněnému přenášení nákladů podnikatele na stát Daně – základní pojmy 12

Nezdanitelné minimum = limit do kterého nebude zdanění uplatněno – smyslem je: – snížení administrativní zátěže finančních úřadů – zamezení neefektivního výběru daní => náklady na výběr jednotlivých daní by neměly převýšit daňový výnos Daně – základní pojmy 13

Sazba daně 1 = způsob jak ze zdanitelného základu vypočítat daň – pevná sazba - Kč na jednotku množství – nebere ohled na hodnotu předmětu zdanění. Využívá se především u spotřebních daní a daní z nemovitostí Daně – základní pojmy 14

Sazba daně 2 – relativní sazba – procentní sazba z hodnoty předmětu zdanění lineární (proporcionální) – stále stejné procento Progresivní - se zvyšujícím základem roste procento zdanění. Obvykle se uplatňuje jako klouzavě progresivní. Daně – základní pojmy 15

Sleva na dani - dle zákonem stanovených pravidel snižuje vypočtenou daň. Slevu na dani lze uplatnit jen do výše daňové povinnosti Daně – základní pojmy 16

Daňové zvýhodnění na dítě – forma slevy na dani z příjmů fyzických osob. Daňovým zvýhodněním může daňová povinnost nabývat záporných hodnot. Daňový bonus – záporná daňová povinnost vzniklá uplatněním daňového zvýhodnění na dítě. Bude vyplacen FÚ poplatníkovi. Daně – základní pojmy 17

Příklad – pevná sazba daně Vypočítejte spotřební daň obsaženou ve 20 l benzinu BA 95 Natural. Sazba daně = ,- Kč na l benzinu. Výpočet: * 0,020 = 256,80 Kč Daně – zákl. pojmy - příklady 18

Příklad: relativní sazba – lineární Vypočítejte daň z přidané hodnoty. Cena bez daně = 5 000,- Kč Sazba daně: základní (21%) Výpočet: * 0,2 = 1 050,- Kč Daně – základní pojmy 19

Příklad: relativní sazba – klouzavě progresivní Vypočítejte daň z částky 1 800,- Kč Sazba v pásmu do 1 000,- Kč = 10%, v pásmu nad 1 000,- Kč = 100,- Kč + 20% z přesahující částky. Výpočet: % z 800 = = 260 Kč Daně – základní pojmy 20

Vančurová, Daňový systém ČR 2006, ISBN , nakl. 1. VOX 2006 Použité zdroje – obrázky: Použité zdroje