DANĚ Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/03.0035.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura daní v ČR.
Advertisements

Daně.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 25. listopadu 2013.
DPH Nepřímá daň Všeobecná daň ze spotřeby
Struktura daní v ČR.
DAŇOVÝ SYSTÉM České republiky. Daňový systém České republiky je ve svých hlavních znacích podobný systémům většiny vyspělých zemí Daňový systém České.
Zdaňování stálé provozovny - aktuální pohled Finanční správy ČR
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Úprava vedení účetnictví a daňové evidence zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve.
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 3 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2014.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_09 NázevDaně Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekDaňový systém AnotaceVysvětlení.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně – opakování II Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
DANĚ Seznámení se základními typy daní VY_32_INOVACE_7A18 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Karel Hübner.
Důchodové daně Petr Mrkývka.
Osvobození od DPH U plnění, která jsou předmětem DPH, přichází v úvahu pouze 3 možnosti: Uplatnění DPH podle příslušné sazby DPH a to u plnění, která nejsou.
Daňová teorie a politika
1 Příjmy z podnikání fyzických osob. 2 Zdanění příjmů fyzických osob příjmy se dělí do 5 dílčích daňových základů  ze závislé činnosti a funkční požitky.
Základy daní úvod do českého daňového systému
Zdanění subjektů terciárního sektoru
DPH v účetnictví města Přeštice od Přeštice Obec s rozšířenou působností obyvatel, obyvatel správního obvodu ve 30 obcích Nevykonává.
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 1 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
Finanční a rozpočtové právo
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Účtování DPH účet 343.
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Druhy daní Daně FO.
DPH Je hlavní nepřímou daní v ČR, Upravena zákonem č. 235/2004 Sb., o DPH (dále ZDPH), přijatým v souvislosti se vstupem ČR do EU, Je vybírána plátci DPH.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží nebo.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 3 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
Základní prvky daňové techniky
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH, Opravy základu.
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Vracení DPH, zvláštní režimy. Vracení daně DPH lze vrátit při splnění podmínek ZDPH: –osobám požívajícím výsad a imunit (§ 80), –v rámci zahraniční pomoci.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. listopadu 2015.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 1. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 2. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
E K O N O M I K A Nepřímé daně - úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.14 Ročníktřetí.
Osnova: 1.Význam daňové soustavy 2.Definice daně 3.Právní úprava daní 4.Rozdělení daní v ČR 5.Základní pojmy 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Daňová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty Subjekt musí zdanit veškerou svou produkci a odváděnou daň může snížit o daň, kterou zaplatil v cenách.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Daňový systém České republiky 12 DPH zahraničí Ing. Yvona Legierská.
DPH Je hlavní nepřímou daní v ČR,
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zdaňování ostatních příjmů
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 3 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
Základ pro výpočet DPH a výpočet
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 30. října 2017
Daň z přidané hodnoty 20. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Účtování DPH účet 343.
Spotřební a energetické daně
Daň z příjmů fyzických osob
Daň z příjmů fyzických osob
Transkript prezentace:

DANĚ Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/

Osnova 01. Daň 02. Daňový systém 03. Daň z příjmů právnických osob 04. Daň z příjmu fyzických osob 05. Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků 06. Daň z příjmu fyzických osob z podnikání a z jiné samostatné výdělečně činnosti 07. Daň z příjmu fyzických osob z kapitálového majetku, pronájmu a ostatní příjmy 08. Daň z přidané hodnoty 09. Daň silniční 10. Spotřební daně 11. Energetické daně 12. Daň z nemovitostí 13. Převodové daně 14. Správa daní

01. Daň Podstata a význam daně - Podstata daní - Krátký přehled historického vývoje daní - Význam a použití daní - Definice daně - Funkce daní - Přímé a nepřímé daně - Plátci a poplatníci daně Daňové rozpočtové určení - obecně - Výběr jednotlivých druhů daní - Užití jednotlivých druhů daní Právní úprava daní

02. Daňový systém Základní úprava daňového systému v ČR - Legislativa a metodika daňového systému Základní členění daní - Daně přímé a nepřímé - Plátci a poplatníci Rozpočtové určení daní - Zákon č. 243/2000 Sb. - Vyhláška č. 186/2014 Sb.

Rozpočtové určení daní

03. Daň z příjmů právnických osob Základní legislativa: - Zákon č.586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů - Pokyn D-300 k jednotnému postupu při uplatňování některých ustanovení zákona č.586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů - zákon č.280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů Doporučená literatura: - Pelech, Pelc: Daně z příjmů s komentářem (ANAG) Doplňková literatura: - Pitterling: Daňově uznatelné výdaje otázek & odpovědí z praxe (Wolters Kluwer) - Prudký, Lošťák: Hmotný a nehmotný majetek v praxi, Anag - Skála: Technické zhodnocení a opravy, Sagit - odborné články ve Finančním, daňovém a účetním Bulletinu

03. Daň z příjmů právnických osob 03.4 Poplatníci daně, zdaňovací období Předmět daně, osvobození od daně Základ daně a položky snižující základ daně, sazba daně Daňově uznatelné výdaje (náklady) Daňově neuznatelné výdaje (náklady) Odpisy hmotného a nehmotného majetku Položky odčitatelné od základu daně Sleva na dani Zvláštní sazba daně

03. Daň z příjmů právnických osob Zajištění daně Základ daně a daňová ztráta Samostatný základ daně Obchodní majetek poplatníka daně Daňové odpočty Daňové přiznání

Přiznání k dani z příjmů PO

04. Daň z příjmů fyzických osob Základní legislativa: - zákon č.586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů - pokyn D-300 k jednotnému postupu při uplatňování některých ustanovení zákona č.586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů - zákon č.280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů Doporučená literatura: - Pelech, Pelc: Daně z příjmů s komentářem (ANAG)

04. Daň z příjmů fyzických osob Doplňková literatura: - Cardová: Daňová evidence a účetnictví individuálního podnikatele (Wolters Kluwer) - Cardová: Majetek v daňové evidenci (ASPI) - Pilátová a kol.: Daňová evidence - komplexní řešení problematiky daňové evidence pro OSVČ (ANAG) - Pitterling: Daňově uznatelné výdaje otázek & odpovědí z praxe (Wolters Kluwer) - Macháček: Fyzické osoby a daň z příjmů otázek & odpovědí z praxe (ASPI) - Pelc: Zaměstnanecké benefity (Linde Praha a.s.) - odborné články ve Finančním, daňovém a účetním Bulletinu Webové stránky: -

04. Daň z příjmů fyzických osob Poplatníci daně, zdaňovací období Předmět daně, osvobození od daně, základ daně Příjmy ze závislé činnosti Příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z pronájmu Ostatní příjmy

04. Daň z příjmů fyzických osob Příjmy spoluvlastníků, účastníků sdružení bez právní subjektivity, příjmy spolupracujících osob, příjmy plynoucí manželům Sazba daně a výpočet daně Daňová evidence; přechod z daňové evidence na vedení účetnictví a naopak z hlediska daně z příjmů fyzických osob Nezdanitelné částky základu daně, slevy na dani Společné příjmy a výdaje Výpočet příjmů spolupracujících osob Daňové přiznání

Přiznání k dani z příjmů FO 17

Přiznání k dani z příjmů FO – Příloha č. 1 20

Přehled pro ČSSZ 22

Přehled pro ZP

05. Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků Legislativní úprava - § 6 Zákona o daních z příjmů Zálohy na daň a roční vyúčtování - Druhy pracovněprávních poměrů a jejich zdanění - Zálohová daň - Daň vybíraná zvláštní sazbou („srážková daň“) - Zálohy na daň a roční vyúčtování - Možné postupy ročního vyúčtování zaměstnance

Roční vyúčtování záloh na daň z příjmů ze závislé činnosti 26

Roční vyúčtování záloh na daň z příjmů ze závislé činnosti

Přehled o počtu zaměstnanců

Roční vyúčtování srážkové daně z příjmů 30

Roční vyúčtování srážkové daně z příjmů 32

Výpočet daně z příjmů

35 Potvrzení o zdanitelných příjmech

06. Daň z příjmu fyzických osob z podnikání a z jiné samostatné výdělečně činnosti Legislativní úprava - § 7 Zákona o daních z příjmů Druhy příjmů ze samostatné činnosti - Příjmy ze zemědělské výroby - Příjmy z živnostenského podnikání - Příjmy z jiného podnikání - Podíly společníků VOS - Příjmy z užití nebo poskytnutí práv - Příjmy z nájmu majetku zařazeného do obchodního majetku - Příjmy z výkonu nezávislého povolání - Příjmy autorů

06. Daň z příjmu fyzických osob z podnikání a z jiné samostatné výdělečně činnosti 6.3. Daň stanovená paušální částkou 6.4. Daňová evidence 6.5. Minimální základ daně

07. Daň z příjmu fyzických osob z kapitálového majetku, nájmu a ostatní příjmy Legislativní úprava - § 8 Zákona o daních z příjmů - Příjmy z kapitálového majetku - § 9 Zákona o daních z příjmů - Příjmy z nájmu - § 10 Zákona o daních z příjmů - Ostatní příjmy Charakteristiky jednotlivých druhů příjmů Započitatelné výdaje (náklady) k těmto příjmům Základ daně a daňová ztráta u těchto příjmů Uvádění těchto příjmů v daňovém přiznání

08. Daň z přidané hodnoty Základní legislativa: - Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty ve znění platném od Zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů Doporučená literatura: - Pitner, Benda: Daň z přidané hodnoty s komentářem k , ANAG, 6.vydání - Galočík, Paikert: DPH 2011 výklad s příklady, GRADA, sedmé vydání - Drábová, Holubová, Tomíček: Zákon o dani z přidané hodnoty, Wolters Kluver, 4.vydání - Holubová: DPH-výklad vybraných pojmů, Wolters Kluver, 1.vydání Doplňková literatura: - Sobráň: DPH u obcí v příkladech k , ANAG, 1.vydání

08. Daň z přidané hodnoty Obecné principy daně z přidané hodnoty - Mechanismus fungování DPH - Předmět daně - Určení místa plnění - Daňové subjekty - Ručení za daň - Zvláštní způsob zajištění daně Uplatňování daně z přidané hodnoty - Uplatňování daně u tuzemských zdanitelných plnění - Dodání zboží a převod nemovitosti - Poskytování služeb - Datum uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat daň - Daňové doklady - Základ daně a výpočet daně - Opravy základu daně a výše daně

08. Daň z přidané hodnoty 8.3. Uplatňování daně při intrakomunitárních dodávkách zboží - Pořízení zboží z jiného členského státu Evropské unie - Dodání zboží do jiného členského státu Evropské unie - Souhrnná hlášení - Třístranný obchod - Zasílání zboží - Dodání a pořízení nových dopravních prostředků 8.4. Uplatňování daně při dovozu a vývozu zboží - Dovoz zboží - Vývoz zboží 8.5. Uplatňování daně při poskytování služeb s místem plnění v tuzemsku a mimo tuzemsko - Poskytnutí služby osobou registrovanou k dani v jiném členském státě a zahraniční osobou s místem plnění v tuzemsku - Poskytnutí služby plátcem s místem plnění mimo tuzemsko

08. Daň z přidané hodnoty Sazby daně a jejich oprava - Sazby daně - Oprava sazby daně a výše daně Osvobození od daně - Osvobození od daně bez nároku na odpočet daně - Osvobození od daně s nárokem na odpočet daně Odpočet daně a vracení daně - Odpočet daně - Vrácení daně - Prodej zboží za ceny bez daně Zvláštní režimy

08. Daň z přidané hodnoty Správa daně z přidané hodnoty - Zdaňovací období - Evidence pro daňové účely - Daňová přiznání - Vracení nadměrného odpočtu - Zrušení registrace Přiznání k dani z přidané hodnoty

Přiznání k DPH 45

09. Daň silniční Základní legislativa: - Zákon č.16/1993 Sb., o dani silniční, ve znění pozdějších předpisů - Zákon č.280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů Doplňková literatura: - Daň silniční s komentářem, Anag - odborné články ve Finančním, daňovém a účetním Bulletinu Webové stránky: -

09. Daň silniční Předmět daně Osvobození od daně silniční Poplatníci daně Základ daně, sazby daně Vznik a zánik daňové povinnosti, splatnost, placení daně silniční a záloh na daň Daňové přiznání

Přiznání k dani silniční

10. Spotřební daně Předmět úpravy, daňové území, vymezení pojmů Plátce daně Předmět daně, vznik daňové povinnosti Sazby a výpočet daně Osvobození od daně Zdaňovací období, daňové přiznání a splatnost daně Prodej za ceny bez daně

10. Spotřební daně Evidence Pravomoci správce daně Druhy spotřebních daní - Daň z minerálních olejů - Daň z lihu - Daň z piva - Daň z vína a meziproduktů - Daň z tabákových výrobků Správní delikty

11. Energetické daně Legislativní úprava - Zákon č. 261/2007 Sb Daň ze zemního plynu a některých dalších plynů - Předmět úpravy - Vymezení pojmů - Plátce daně - Předmět daně - Základ a sazba daně - Výpočet daně - Osvobození od daně - Daňový doklad a doklad o prodeji - Evidence - Zdaňovací období - Daňové přiznání a splatnost daně - Správní delikty

11. Energetické daně Daň z pevných paliv - Předmět úpravy - Vymezení pojmů - Plátce daně - Předmět daně - Základ a sazba daně - Výpočet daně - Osvobození od daně - Daňový doklad a doklad o prodeji - Evidence - Zdaňovací období - Daňové přiznání a splatnost daně - Správní delikty

11. Energetické daně Daň z elektřiny - Předmět úpravy - Vymezení pojmů - Plátce daně - Předmět daně - Základ a sazba daně - Výpočet daně - Osvobození od daně - Daňový doklad a doklad o prodeji - Evidence - Zdaňovací období - Daňové přiznání a splatnost daně - Správní delikty

12. Daň z nemovitých věcí Legislativní úprava - Zákon č. 338/1992 Sb Daň z pozemků - Předmět daně - Poplatníci daně - Osvobození od daně - Základ daně - Sazba daně Daň ze staveb a jednotek - Předmět daně - Poplatníci daně - Osvobození od daně - Základ daně - Sazba daně - Zvýšení daně

12. Daň z nemovitých věcí Správa daně z nemovitých věcí - Stanovení daně - Placení daně - Daňové přiznání

Přiznání k dani z nemovitých věcí 58

13. Převodové daně Legislativní úprava - Zákon č. 240/2013 Sb Zákon o dani z nabytí nemovitých věcí Subjekt daně Předmět daně Osvobození od daně Základ daně Sazba, výpočet a rozpočtové určení daně

13. Převodové daně Správa daně Zvláštní, společná a přechodná ustanovení Daňové přiznání

Přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí 62

14. Správa daní Legislativní úprava - Zákon č. 280/2009 Sb Daňová řád, historický vývoj a význam Předmět a účel Základní zásady správy daní Správce daně a osoby zúčastněné na správě daní Doručování Ochrana a poskytování informací

14. Správa daní Dokumentace Řízení a další postupy Opravné a dozorčí prostředky Registrační řízení Řízení o závazném posouzení Daňové řízení Nalézací řízení

14. Správa daní Placení daní Správa daně vybírané srážkou Následky porušení povinností při správě daní

Literatura VANČUROVÁ, A. a L. LÁCHOVÁ. Daňový systém ČR , aktualizované vydání. Praha.: VOX a.s., ISBN: MARKOVÁ, H. Daňové zákony 2013, úplná znění platná k Praha.: GRADA Publishing a.s., ISBN: