Systém zdaňování korporací jako determinanta daňového ráje Doc. JUDr. Ing. Igor Kotlán, Ph.D. et Ph.D. Daňové soustavy vybraných zemí EU a USA Katedra.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Hospodářský výsledek. je důležitý ukazatel umožňující posoudit hospodaření podniku. představuje rozdíl mezi celkovými příjmy a celkovými náklady podniku.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
Daň z příjmu FO řešení příkladu Řešitelky:Jana Bilíková Lucie Procházková Narcisa Vitnerová.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Přístupy k péči o staré občany v zahraničí a u nás.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 4. listopadu 2015.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_05 Název materiáluAkcie AutorMgr.
Neziskové organizace Motto: „Abychom zbohatli materiálně, musíme nejprve zbohatnout v mysli.“
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6015 NázevMzda Téma hodinyMzdy PředmětZáklady finanční gramotnosti.
Daňové ráje Základy finančního práva Olga Sovová.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Systém zdaňování korporací jako determinanta daňového ráje Prof. JUDr. Ing. Igor Kotlán, Ph.D. et Ph.D. Daňové soustavy vybraných zemí EU a USA Katedra.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Daň z příjmů fyzických osob 2. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 29.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV.Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Daň z nabytí nemovitých věcí
OECD: Výše daní: nejnižší daně jsou v Chile
Družstevní bytová výstavba
Financování činnosti korporací
ČESKÁ REPUBLIKA a státy světa.
Tematicky zaměřený kulatý stůl
EVROPSKÁ UNIE – VZNIK A VÝVOJ
Systém zdaňování korporací jako determinanta daňového ráje
Zákon o sociálním podnikání
Obyvatelstvo Evropy Počet obyvatel – asi 731 mil. (2009)
Realita zahraničního náboru
Pracovní motivace a její naplnění u zaměstnanců ve vybraném kraji
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Světová a národní gastronomie
Příjmy z kapitálového majetku
AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA a možnosti studia v zahraničí
EVROPA JAKO JEDEN ZE SVĚTADÍLŮ
Jednoduché účetnictví
Daně z příjmů: shrnutí Dana Šramková Libor Kyncl.
Cvičení 4 Právní formy podniku.
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Analýza konkurenčního prostředí
Financování činnosti korporací
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Daň z příjmů právnických osob
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Informační a komunikační technologie Informatika Operační systémy
Katedra finančního práva a národního hospodářství
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický Logistický a výrobní proces ve firmě PENAM, a.s. Obhajoba diplomové práce autor diplomové.
2. téma Daňové systémy 1. část.
Název projektu: Moderní škola
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Daň z příjmů fyzických osob
Daň z příjmů fyzických osob
Finance TNH 2 (S-5) Pavel Seknička.
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
EVROPSKÁ INTEGRACE.
PŘIPOJIŠTĚNÍ DLOUHODOBÉ PÉČE
„Index vnímání korupce 2016“
Tisková konference ČMKOS
Mezinárodní vědecká konference Národná a regionálna ekonomika VIII Herľany * Možnosti využití odlišností ve vývoji ekonomicky integrovaného.
Konflikt daňových příslušností
Konflikt daňových příslušností
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Příspěvek na konferenci Příspěvková organizace slabá místa - ekonomický pohled Lektor : Ing. Jiří Lorenc.
Transkript prezentace:

Systém zdaňování korporací jako determinanta daňového ráje Doc. JUDr. Ing. Igor Kotlán, Ph.D. et Ph.D. Daňové soustavy vybraných zemí EU a USA Katedra Finančního práva a finanční vědy

Daňové systémy korporátní daně a dvojí zdanění Problematika dvojího zdanění – právní x ekonomické Právní (1 předmět + 1 subjekt) = zejména otázka mezinárodního práva Ekonomické (1 předmět + 2 subjekty)=nerozdělený x rozdělený zisk – zejména otázka vnitrostátního práva

Smlouvy ČR o zamezení mezinárodnímu dvojímu zdanění nejvýznamnější z pohledu vzájemného zahraničního obchodu a investic - s Německem [1], USA [2], Japonskem [3], Ruskem [4] nebo Slovenskem[ 5].[1][2] [3][4][ 5] prvními byly dohody s Nizozemím (1974), Francií (1975) či Německem (1983). tento proces pak pokračuje až do současnosti, např. dohodou s Jordánskem (2006) či Gruzií (2006), Barbados (2011) apod. [1][1] Vyhláška č. 18/1984 Sb., o Smlouvě mezi Československou socialistickou republikou a Spolkovou republikou Německa o zamezení dvojího zdanění v oboru daní z příjmu a z majetku. [2][2] Sdělení č. 32/1994 Sb., o smlouvě mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmů a majetku. [3][3] Vyhláška č. 46/1979 Sb., o Smlouvě mezi Československou socialistickou republikou a Japonskem o zamezení dvojího zdanění v oboru daní z příjmu. [4][4] Sdělení č. 278/1997 Sb., o smlouvě o zamezení dvojího zdanění s Ruskem. [5][5] Sdělení č. 100/2003 Sb., o smlouvě mezi Českou republikou a Slovenskou republikou o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku.

Mezinárodní dvojí zdanění V současnosti jsou základem pro mezinárodní vyjednávání dvě vzorové smlouvy: OECD [1] (OECD Model Tax Convention on Income and Capital)[1] OSN [2] (United Nations Model Double Taxation Convention between Developing Countries).[2] [1][1] Upravuje vztahy mezi vyspělými zeměmi. [2][2] Upravuje vztahy mezi rozvojovými zeměmi.

Pojetí korporátní daně Integralistické pojetí - je postaveno na kritice ekonomického dvojího zdanění, kdy je ve skutečnosti nejprve zdaněn příjem (zisk) na úrovni firmy, a poté ještě rozdělený zisk na úrovni poplatníka fyzické osoby, a to buď jako daň z dividendy (rozděleného zisku) nebo ve formě daně z příjmu fyzických osob. Absolutistické pojetí - dvojí zdanění podporuje, vychází z premisy, že firmy jsou samostatnou právní jednotkou s vlastními rozhodovacími procesy, jež využívají veřejné služby a za zmíněné platí daně.

Ekonomické dvojí zdanění u korporací zejm. otázka daň z příjmu právnických osob x srážková daň z rozděleného zisku, 3 možnosti: (1) v plné výši, (2) částečné, (3) nulové,  rozdílné systémy zdaňování korporací.

nulová integrace částečná integrace plná integrace zápočet na úrovni firmy zápočet na úrovni osoby odpočet dividend dělená sazba imputační systém rozvrhový systém Systémy zdanění korporací 1) NULOVÁ INTEGRACE: Klasický a modifikovaný klasický systém, 2) ČÁSTEČNÁ INTEGRACE: na úrovni firmy a osoby, 3) PLNÁ INTEGRACE: Eliminace zdanění rozděleného zisku (dividend…).

Rozdíly v jednotlivých systémech Klasický systém - plné ekonomické dvojí zdanění, malé ekonomiky: Rakousko, Belgie, Nizozemí, ČR, modifikace: Dánsko, Portugalsko, Polsko, Japonsko či USA, Odpočet dividend – není obvyklý, nevyužívá se v OECD, Dělená sazba – diferencované zdanění rozděleného a nerozděleného zisku, není obvyklý, nevyužívá se v OECD (naposledy 2002 Polsko), Imputační systém – na úrovni osoby je započtena daň ze zisku firmy, plná (Austrálie, Zéland, Mexiko), částečná (Kanada, Korea, Británie), Rozvrhový systém – zdanění části dividend, Německo, Francie, Finsko Plná integrace – Slovensko, Lotyšsko.

Vývoj zdanění korporací v novém tisíciletí: klasický systém

Vývoj zdanění korporací v novém tisíciletí: další systémy

Systémy zdanění korporací v EU

Problematika daňových rájů Řešíme otázku podnikatelských subjektů (korporací). Řešíme otázku daně z příjmu, tzn. z nerozděleného a rozděleného zisku. Analyzujeme vývoj systémů zdanění korporací v OECD. Hledáme limitně výhodné podnikatelské prostředí v Evropě = daňové ráje. Hledáme doporučení de lege ferenda pro ČR a hodnotíme reformu veřejných financí.

Daňový ráj můžeme definovat jako zemi limitně výhodnou pro podnikání z daňového hlediska; exante přístupem a expost přístupem. Exante přístup= zejména daňová sazba daně z příjmu PO a dividend; další kritéria. Expost přístup=počet offshore společností v zemi. Důvody boje proti daňovým rájům: omezení využívání daňových rájů organizovaným zločinem, zajištění vyšších daňových výnosů ve vyspělých zemích, zajištění vyšší kontroly nad mezinárodním pohybem kapitálu.

Kritéria výhodnosti daňového prostředí u PO (daňového ráje) Nominální daňová sazba u nerozděleného zisku Nominální daňová sazba u rozděleného zisku Daňově uznatelné náklady, zejm. odpisy Ostatní daně (DPH, odvody) Ostatní faktory (utajení informací, způsob založení…) Rozdílné postavení rezidentů a nerezidentů

Daňové ráje v Evropě Počet offshore společností, resp. daň sazba (Andorra, Monaco, Lichtenštejnsko, San Marino, Kypr, Irsko) Daňové ráje v EU: Kypr Irsko Slovensko?

Nominální sazby korporátní daně ve vybraných zemích EU zeměSystémCITPITCIT+PIT Kyprmodifikovaný klasický 10%/25%15%/25%23,5% Irskoklasický12,5%/ 20/25% 20%/41%30% Slovenskoplná integrace19%0%19% Česká republikaklasický19%15%31,1%

Závěry a shrnutí Noví členové EU snižují výrazně korporátní daně – následují původní členové = daňová konkurence vede k daňové harmonizaci… Současné návrhy legislativních změn – eliminace zdanění dividend, poslanec Doktor – nereálné? Snižování nominální sazby DPPO – realita, možnost pokračování?? Modifikovaný resp. imputační nebo rozvrhový systém?? Irsko a Kypr – jedna z možných cest pro ČR?? Slovensko – další z možných cest pro ČR??

Děkuji za pozornost