Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013) 6. února 2009 Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9. výzva IOP - Komunikační infrastruktura veřejné správy Ing. Jana Břicháčková.
Advertisements

SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Výběr GP Seminář k 1. výzvě k předkládání grantových projektů.
OPERAČNÍ PROGRAM PRAHA - ADAPTABILITA Nestátní neziskové organizace – partneři pro rozvoj PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI MMR, STAROMĚSTSKÉ.
1 Způsob žádání o dotaci v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost Prezentující Mgr. Petr Zavadil.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Nejčastější pochybení při administraci monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013)
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZPŮSOB FINANCOVÁNÍ A ZPŮSOBILÉ VÝDAJE.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
1 Operační program Rozvoj lidských zdrojů Úřad práce v Plzni, oddělení implementace projektů ESF Martina Bydžovská.
Phare 2003 RLZ Financování květen 2005 regionální informativní semináře.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část finanční Praha, 15. března 2006 Ing. Kateřina Auerveková
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Stav realizace ESF programů v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí k Tisková konference 5. února 2007.
Představení Zprostředkovatele a partnera programu Martina Bečvářová Praha (květen 2015)
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecné informace k finanční části seminář pro žadatele – 3. výzva
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Petra Němcová Finanční rámec grantových projektů z OP VK, zaměření na oblast podpory 3.2 ORR, Krajský úřad kraje Vysočina.
Cestovní náhrady kapitola rozpočtu 2 Jiří Haken 1.
PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ V RÁMCI OPZ – VÝZVA Č. 03_15_015 Veronika Pokorná, MPSV Praha,
Specifická pravidla VÝZVA Č. 6 IROP – REŽIJNÍ VÝDAJE MAS Mgr. Helena Kosová , Jince.
Způsob financování GP a způsobilé výdaje. Financování GP  Celková výše dotace: 100 % celkových způsobilých výdajů  Podíl EU: 85 %  Podíl SR: 15 % 
Zařízení kapitola rozpočtu 3 Jiří Haken 1.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Administrace projektu (finanční část) Pracovní workshop pro příjemce – 2. výzva PO 1, 2. GG
Seminář pro žadatele OP LZZ – Zvýšení adaptability zaměstnanců podniků v profesních oborových a odvětvových sdruženích 6.února 2009 Praha.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Seminář pro žadatele OP LZZ - Mezinárodní spolupráce: Shrnutí, doporučení, diskuse 29. červenec 2008 Praha.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013) Seminář pro žadatele Výzva č. 51 – Mezinárodní spolupráce Praha - Brno 2009.
UNIVERZITNÍ INSTITUT SEMINÁŘ K OP VK VÝZVA 2.2 – VYSOKOŠKOLSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ DOPORUČENÍ PRO PŘÍPRAVU PROJEKTŮ Zlín, budova VTP, 1. července 2009.
Možné problematické body hodnocení projektových žádostí přijatých v rámci výzvy č. 36 k oblasti podpory 1.2 OP LZZ Ing. Milan Kvapil Odborný referent odboru.
Pracovní setkání středních škol k připravovanému individuálnímu projektu z OP VK Finanční příprava projektu 1.
OPERA Č NÍ PROGRAM VZD Ě LÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
1 TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Operační program Vzdělávání.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
12. listopadu 2008Ing. Petra Zlámalová I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Výzva.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Monitorovací zprávy projektů realizovaných v OP LZZ z hlediska obsahu Seminář pro příjemce.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost OBECNÉ INFORMACE (seminář pro žadatele – 2. výzva, 2. GG PO 1)
Finanční část. Seminář pro žadatele, výzvy Předaplikační výzkum a Předaplikační výzkum pro ITI.
2. Výzva OP Finanční část Ondřej Nauš.
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI MONITOROVÁNÍ PROJEKTŮ SEMINÁŘ PRO PŘÍJEMCE 5. května 2010.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Seminář pro příjemce podpory z OP VK
Výzvy k předkládání žádostí o podporu MAS Podhorácko - IROP
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI
Implementace KAP v Jihočeském kraji I
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013)
Transkript prezentace:

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013) 6. února 2009 Praha

Program semináře pro žadatele 9:00 – 9:30 Registrace účastníků 9:30- 11:00Obecné informace o OP LZZ, publicita 11:00 – 11:15 Přestávka 11:15 – 12:15Jak vyplnit žádost OP LZZ, veřejná podpora 12:15 – 13:00 Přestávka na oběd 13:00 – 14:30 Informace o výzvě č Zvýšení adaptability zaměstnanců podniků v profesních oborových a odvětvových sdružení

Globální cíl OP LZZ Globálním cílem operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost je: „Zvýšit zaměstnanost a zaměstnatelnost lidí v ČR na úroveň průměru 15 nejlepších zemí EU.“ Rozpočet OP LZZ představuje včetně národního financování ve výši 15 % částku přesahující 2,1 mld. EUR. Prostředky bude možné čerpat do konce roku 2015.

Prioritní osy OP LZZ Rozdělení prostředků na prioritní osy  Adaptabilita29 %  Aktivní politiky trhu práce33 %  Sociální integrace a rovné příležitosti22 %  Veřejná správa a veřejné služby10 %  Mezinárodní spolupráce2 %  Technická pomoc4 %

Řídící orgán OP LZZ MPSV, odbor 72 Monitorovací výbor Zprostředkují cí subjekt MPSV- odbor 45 Zprostředkujíc í subjekt MPSV - odbor 22 oblast podpory část oblast podpory část oblast podpory 2.1 – část oblast podpory 2.2 oblast podpory 3.4 prioritní osa 5 prioritní osa 6 Technická pomoc oblast podpory 3.1 oblast podpory 3.2 oblast podpory 1.1 (část) Oblast podpory 1.2 (část) oblast podpory 2.1 oblast podpory 3.3 Zprostředkují cí subjekt MV oblast podpory 4.1 oblast podpory 4.2 Zprostředkují cí subjekt MPO MPSV - Ministerstvo práce a sociálních věcí MPO – Ministerstvo průmyslu a obchodu MV – Ministerstvo vnitra Odbor 45 MP – Odbor implementace programů ESF Odbor 22 MPSV – Odbor sociálních služeb Odbor 72 MPSV – Odbor řízení pomoci z ESF Implementační struktura OP LZZ

Příprava projektové žádosti Základní strategické dokumenty – Operační program LZZ, Prováděcí dokument OP LZZ Výzva – kontrola způsobilosti realizace projektu v OP LZZ – oprávnění žadatelé a podporované činnosti Příručky pro žadatele a příjemce – „Desatero“ – D1-D10 Kontaktní osoba – uvedená ve výzvě, možnost konzultací Vyplnění žádosti o finanční podporu v Benefit7 Semináře pro žadatele

Hodnocení a výběr žádostí  Formální hodnocení a hodnocení přijatelnosti – do 30 dnů od uzávěrky příjmu žádosti.  Věcné hodnocení – do 60 dní od registrace žádosti v IS Monit7+. GP do 15 mil. Kčmin. 2 externí hodnotitele nebo hodnotící komise (min. 5 členů) GP nad 15 min. Kčhodnotící komise (min. 5 členů) Kritéria pro věcné hodnocení: - obecných kritérií – max. 100 bodů - specifických kritérií – max. 15 bodů (jsou-li stanovena) - kritérium „Synergie“ (IPRM) – bonifikace 10% z celkového počtu získaných bodů z obecných kritérií (tj. 6,5 až 10 bodů). Žádost může být doporučena k financování pouze tehdy, získá-li ve věcném hodnocení za obecná kritéria min. 65 bodů!

Obecná hodnotící kritéria KritériaVáha kritéria ASmysl a cíle projektu20 % BCílová skupina15 % CŽadatel10 % DProjektové řízení, udržitelnost a rizikovost projektu 20 % ERozpočet projektu15 % FVýsledky a výstupy20 % GRozpor s horizontálními tématyA/N + komentář HZávěrečné hodnoceníkomentář

Harmonogram 1.Výzva k předložení projektové žádostimin. 8 týdnů 2.Formální posouzení a přijatelnost projektumax. 30 dnů 3.Věcné expertní posouzení projektu;max. 60 dnů 4.Výběrová komisemax. 30 dnů 5.Seznámení žadatelů s výsledkymax. 15 dnů 6.Příprava smlouvy – po dodání všech podkladůmax. 3 týdny 7.Celkem cca měsíců Opravy projektové žádosti Po formálním posouzení a kontrole přijatelnosti* Vyrozumění žadatelemax. 3 dny Oprava projektu žadatelemmax. 10 dnů Po věcném posouzení Přepracování projektu podle požadavku VKmax. 30 dnů * pouze u některých kritérií!!!

Nejčastější chyby v projektech Rozpočet –Nadhodnocené výdaje –Nesoulad klíčových aktivit – rozpočtu – harmonogramu –Chybně vyplněné údaje Partnerství –Skryté dodavatelské vztahy –Nesprávné zapojení partnera Cílová skupina –Nejasné vymezení cílové skupiny –Nedostatečně popsaná práce s cílovou skupinou –Nejasné dopady projektu na cílovou skupinu Monitorovací indikátory (ukazatele) –Nesoulad mezi deklarovanými výsledky – hodnotami ukazatelů –Nejasný způsob naplňování ukazatelů Celková úroveň zpracování projektu Formální náležitosti

Obecná pravidla pro projekty OP LZZ Veškeré výdaje projektů financovaných z OP LZZ musí být: Efektivní Hospodárné Účelné Partnerství –podílí se na zpracování žádosti i aktivitách projektu –nesmí být skrytý dodavatel (zboží, služeb běžně dostupných na trhu) Horizontální témata –rovné příležitosti, udržitelný rozvoj –projekt musí být v souladu s horizontálními tématy Archivace dokumentů –veškeré dokumenty k projektu po dobu 10 let –platí pro příjemce i partnery projektu Audit – vždy u grantových projektů nad 3 mil. Kč

Finanční řízení a monitorování projektu Průběžné zálohové financování projektů –po vydání Rozhodnutí –se zprávou o zahájení realizace Transparentní účetnictví projektu – rozlišení výdajů spojených s projektem Bankovní účet po dobu realizace projektu Příjmy projektu – očekávané/neočekávané

Křížové financování I Maximální objem prostředků na křížové financování 9 % (14 %) Garantovaný maximální podíl způsobilých výdajů projektu 3 % (5 %) Maximální podíl způsobilých výdajů jednoho projektu v rámci křížového financování 40 % (není-li ve výzvě stanoven nižší limit) Výdaje spadající do křížového financování

Křížové financování II Zařízení a vybavení nad 40 tis. Kč s dobou použitelnosti nad 1 rok za podmínek: –nelze pořídit v postačující kvalitě v ceně pod 40 tis. Kč –pouze pro aktivity, na kterých se podílí cílová skupina (školení, výuka, praxe, výcvik apod.) Nábytek (bez ohledu na pořizovací cenu) např. stoly, lavice a židle do učeben Stavební úpravy nad 40 tis. Kč za účetní období a jednotku majetku za účelem: –usnadnění přístupu a pohybu osobám zdravotně postiženým –úpravy výukových či jiných prostor na aktivity s cílovou skupinou

Nepřímé náklady I Definice nepřímých nákladů – náklady, které nejsou nebo nemohou být jednoznačně spojeny s konkrétní aktivitou projektu. Náklady vymezené jako nepřímé nelze zahrnout do přímých nákladů projektu Neprokazují se pomocí účetních dokladů –povinnost o nich účtovat tím nezaniká –účetní doklady se nepředkládají poskytovateli dotace

Nepřímé náklady II Podíly nepřímých nákladů v závislosti na objemu přímých nákladů –Krácení limitu v případě vysokého podílu nákupu služeb (mezi %) na polovinu Objem přímých nákladů (bez křížového financování) % nepřímých nákladů ≤ 4 mil. Kč18 % > 4 mil. Kč ≤ 6 mil. Kč16 % > 6 mil. Kč ≤ 10 mil.Kč14 % > 10 mil. Kč ≤ 15 mil. Kč12 % > 15 mil. Kč10 %

Nepřímé náklady III Osobní náklady –vedení účetnictví a mezd a rozpočtu –ostraha, opravy a údržba, úklid –PR aktivity –správa počítačových sítí a internetových stránek včetně jejich aktualizace Cestovné –vnitrostátní cestovné členů realizačního týmu bez ohledu na použitý dopravní prostředek –provoz vozidel k vnitrostátním cestám

Nepřímé náklady IV Zařízení a vybavení –papír, tužky, svorky, šanony, desky, složky, nosiče dat aj. pro administraci i cílovou skupinu –spotřební a kancelářský materiál (jiný než výše) pro administraci –zásoby a materiál pro občerstvení pracovníků projektu i cílové skupiny –čistící a mycí prostředky, nástroje a přístroje pro administraci –odpisy budov pro realizaci projektu –odpisy zařízení a vybavení pro administraci –nájem nebo operativní leasing zařízení a vybavení k administraci projektu

Nepřímé náklady V Služby –nájem prostor k administraci (kancelář projektu) –energie, vodné, stočné k administraci i k práci s cílovou skupinou –telefon, fax, internet, poštovné, dopravné, balné –vedení účetnictví a mezd a rozpočtu –daňové a právní poradenství a konzultace –ostraha, pojištění, opravy a údržba, úklidové a čistící služby –PR aktivity včetně monitoringu tisku –správa počítačových sítí a internetových stránek včetně jejich aktualizace –kopírování a tisk pro administraci a PR –veškeré bankovní, notářské a správní poplatky –realizace výběrových řízení

Monitoring projektu 1.Zpráva o zahájení realizace projektu do 2 měsíců od zahájení realizace projektu 2.Průběžná monitorovací zpráva každých 6 měsíců standardně je připojena žádost o platbu 3.Závěrečná monitorovací zpráva nejpozději do 2 měsíců od ukončení realizace spolu s ní závěrečná žádost o platbu

Děkuji Vám za pozornost! Další informace: