Zdravá práce - základy pracovního lékařství Doc. MUDr. Marie Nakládalová, Ph.D. Klinika pracovního lékařství Lékařské fakulty Univerzity Palackého a Fakultní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRACOVNÍ PRÁVO ODPOVĚDOST ZAMĚSTNAVATELE ZA ŠKODU NP2.
Advertisements

Pracovnělékařské služby z hlediska nové legislativy
Péče o pracovníky.
Dokumentace k zajištění BOZP
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
JUDr. Marek Hodulík Z AMĚSTNÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ NA DOHODU Sněm RVŠ,
RLZ - Personalistika Romana Pavelková Skalský Dvůr
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Hygiena práce Ing. Lucie Václavková.
Bezpečné stroje Nařízení vlády 24/2003 Sb. CE.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Komunitní péče.
AMBULANCE – PODSTATNÁ ČÁST KLINIKY PRACOVNÍHO LÉKAŘSTVÍ
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Obsah systému péče o zdraví zaměstnanců a jeho praktická aplikace v konkrétním prostředí POKRAČOVÁNÍ Ing. Kristýna Přibylová.
Legislativa.
Pracovnělékařská péče
Pracovní doba, BOZP Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES – přednáška č. 4.
Metody dozoru Hygiena. Dozor a dohled Kdo vykonává předpoklady dozor orgán státního zdravotního dozoru (Vedoucí KHS, případně jím pověřený pracovník)
Dokumentace k zajištění BOZP
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D.
POSUZOVÁNÍ ZDRAVOTNÍ ZPŮSOBILOSTI K PRÁCI V RIZIKU VIBRACÍ
1 Pracovní úrazy Pracovní úrazy : Zaměstnavatel je povinen vést příslušnou evidenci pracovních úrazů v souladu s nařízením vlády č. 201/2010.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Hygiena prostředí Hygiena … z řeckého Hygieia, bohyně zdraví, dcera boha lékařství, symbolem je had, obtáčející tělo bohyně, a miska, ze které had pije.
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Činnost orgánů ochrany veřejného zdraví v roce 2012 MUDr. Anežka Sixtová Ministerstvo zdravotnictví.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 9. prosince 2015.
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 24. – 25. září 2015.
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
Dozorová činnost jako nástroj prevence poškození zdraví z práce MUDr. Anežka Sixtová, MZ ČR.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
OBECNÁ ZJIŠTĚNÍ ZE ZKUŠENOSTÍ ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ S ODŠKODŇOVÁNÍM PRACOVNÍCH ÚRAZŮ A NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ 6. konference Společně bezpečně v EU –
Závodní preventivní péče Kyasová Miroslava Katedra ošetřovatelství LF MU.
Právní aspekty provozování nestátního zdravotnického zařízení.
Zdravá práce - základy pracovního lékařství Doc. MUDr. Marie Nakládalová, Ph.D. Klinika pracovního lékařství Lékařské fakulty Univerzity Palackého a Fakultní.
J. Chaloupka, KPL LF a FN Hradec Králové.  Identifikace rizikových faktorů pracovního prostředí,  Vyjádření míry rizika poškození zdraví,
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
MGR. JANA FIALOVÁ, PH.D. ÚSTAV OCHRANY A PODPORY ZDRAVÍ LF MU 2015/2016 HYGIENA PRÁCE A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Interní předpisy hotelu
Ošetřovatelství v primární péči
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Bezpečnost ve škole a školském zařízení
Okruhy činnosti sestry v ordinaci praktického lékaře pro dospělé
Závodní preventivní péče
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Kontrola prací s cytostatiky
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
PRACOVNĚ LÉKAŘSKÁ PÉČE
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

Zdravá práce - základy pracovního lékařství Doc. MUDr. Marie Nakládalová, Ph.D. Klinika pracovního lékařství Lékařské fakulty Univerzity Palackého a Fakultní nemocnice Olomouc

Pracovní lékařství si všímá především vztahu zdraví a práce Usiluje o: rozvoj zachování nejvyššího stupně tělesné, duševní a sociální pohody pracovníků ve všech povoláních předcházení odchylkám od zdraví pracovníků způsobených pracovními podmínkami umístění pracovníků do pracovního prostředí, přizpůsobeného jeho fyziologickým schopnostem a udržení ho v něm

Práce Aby práce byla zdravá a nejen bezpečná, je potřeba něco víc než jen respektování zásad bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, než jen plnění legislativních pravidel, chce to nejen tělesnou, ale i duševní a sociální pohodu. Dnes je práce považována za něco negativního nepříjemného již od první hodiny práce se počítá spíše s tím negativním účinkem práce, práce se bere dnes jako jeden z prvků produkce a opomíjí se, že člověk primárně nepracuje z nutnosti, ale z přirozenosti, člověk práci potřebuje, je mu vlastní.

Pracovní lékařství Interdisciplinární obor Závodní preventivní péče pracovnělékařské služby (pracovní lékař, praktický registrující lékař) Hodnocení pracovního prostředí KHS, zdravotní ústavy, akreditované laboratoře, SZÚ, Ustav jaderné bezpečnosti apod. Hodnocení zdravotního stavu Posuzování nemocí z povolání, ohrožení, nemocí ovlivňovaných prací - diagnostika, terapie, dispenzarizace, prevence

Péče o zdraví zaměstnanců Bezpečnost a ochrana zdraví při práci  Povinnost zaměstnavatele  Bezpečnost práce – technici Ochrana zdraví - lékaři - pracovnělékařské služby Podpora zdraví – pozitivní ovlivnění zdraví Dobrovolná aktivita Rehabilitace, zotavovací pobyty, očkování, programy podpory zdraví, např. vyhledávání rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění apod.

Kontrola a dohled 1. Na úrovní státu: V případě ochrany zdraví: Orgán ochrany veřejného zdraví = krajská hygienická stanice V případě úrazových rizik: Inspektoráty bezpečnosti práce 2. Na úrovni zaměstnavatelů: Zodpovědnost má statutární zástupce, pomáhají mu: vedoucí pracovníci, bezpečnostní technici, lékaři závodní preventivní péče, interní, externí audity, zdravotní ústavy – expertízy, měření faktorů pracovního prostředí 3. Na úrovni odborů a zástupců zaměstnanců

Pracovnělékařské služby definovány Úmluvou o závodních službách č. 161 Mezinárodní organizace práce, vyhl. 145/1988 Sb.), 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách Cílem je ochrana zdraví při práci, omezení pracovních úrazů a nemocí souvisejících s prací 1. Činnost poradenská - o režimu práce, uspořádání pracovišť, o technologiích, o zlepšování pracovní praxe, poradenství o zdraví, bezpečnosti a hygieně při práci 2. Dohled na pracovní prostředí - analýza vlivů pracovního prostředí, snižování rizik 3. Dohled na zdraví - hodnocení vlivu práce na zdraví a posuzování zdravotní způsobilosti k práci, první pomoc

Závodní preventivní péče Zaměstnavatel musí zajistit ZPP Zaměstnavatel nesmí připustit, aby zaměstnanci byli zaměstnáváni pracemi, k nimž nejsou zdravotně způsobilí Splnění zákonné povinnosti zaměstnavatel zajistí uzavřením smlouvy o poskytování ZPP. Není svobodná volba lékaře, ZPP není léčebná (mimo první pomoci) Zákon zajišťuje předávání informací mezi praktickým registrujícím lékařem a lékařem ZPP ZPP nesmí být spojena se ztrátou na výdělku, musí být bezplatná a konat se pokud možno v pracovní době

Druhy závodních preventivních prohlídek vstupní periodické výstupní mimořádné následné

Kategorizace prací Vyhl. 432/2003 Sb. – rizikové faktory:432/2003 Sb. prach, chemické látky, hluk, vibrace, neionizující záření a elektromagnetická pole, fyzická zátěž, pracovní poloha, zátěž teplem, zátěž chladem, psychická zátěž, zraková zátěž, práce s biologickými činiteli a práce ve zvýšeném tlaku vzduchu - ionizující záření Kategorie 1 Kategorie 2 Kategorie 3 riziková Kategorie 4 riziková

Náplň preventivních prohlídek Dokumentace registrujícího lékaře Základní vyšetření - anamnéza, fyzikální vyšetření, orientační vyšetření zraku, sluchu, neurologické, chemické vyšetření moče U rizikových pracovišť je dána minimální náplň vyhláškou 79/2013 Sb.

Zvláštní předpisy pro posuzování zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel, trolejbusů, tramvají pro provozování dráhy a drážní dopravy pro záchranáře a hasiče vedení a obsluhu plavidel, v civilním letectví pro oblast radiační hygieny práce na elektrických zařízeních, s výbušninami, s lasery ženy, těhotné, mladistvé pro zdravotnické pracovníky

Lékařský posudek Identifikace posuzované osoby, Identifikace zaměstnavatele Přesné údaje o práci a pracovních podmínkách, kategorie práce Zdravotně způsobilý, nezpůsobilý, způsobilý za podmínky…. Poučení o odvolání Seznámení pracovníka Doručení zaměstnavateli

Placení Vstupní – zaměstnavatel, uchazeč o zaměstnání Ostatní prohlídky a výkony - poradenství, kontrola pracovišť, školení zaměstnanců - zaměstnavatel

Pracovní lékařství I. Závodní (základní) preventivní péče II. Specializovaná pracovně lékařská péče – oddělení a kliniky pracovního lékařství Odborné zázemí pro ZPP v oblasti hodnocení prac. prostředí a vlivu na zdrav. stav - hygiena práce, fyziologie práce, psychologie práce, průmyslová toxikologie, profesionální patologie - zdravotní ústavy, kliniky a oddělení pracovního lékařství

Nemoci z povolání - př í činně souvis í se zaměstn á n í m - jsou uvedena v platn é m seznamu nemoc í z povol á n í - vznikají za pracovních podmínek v seznamu uvedených - ohrožení nemocemi z povolání

Posuzování a uznávání nemocí z povolání Uznávat nemoci nebo ohrožení nemocí z povolání mohou pouze střediska nemocí z povolání - která jsou v této vyhlášce vyjmenována. Každé středisko má svoji spádovou oblast. Neplatí svobodná volba lékaře. Diagnóza nemoci z povolání je stanovována na základě objektivně dokumentované diagnózy a průkazu, že posuzovaný pracoval za podmínek, kdy toto onemocnění vzniká. Ověřování podmínek vzniku onemocnění provádí hygienická stanice

Seznam nemocí z povolání Kapitola I - Nemoci z povolání způsobené chemickými látkami Kapitola II - Nemoci z povolání způsobené fyzikálními faktory Kapitola III - Nemoci z povolání týkající se dýchacích cest, pohrudnice a pobřišnice Kapitola IV - Nemoci z povolání kožní Kapitola V - Nemoci z povolání přenosné a parazitární Kapitola VI - Nemoci z povolání způsobené ostatními faktory a činiteli

Odškodňování nemocí z povolání Za škodu způsobenou zaměstnanci nemocí z povolání zaměstnavatel, u něhož zaměstnanec naposledy pracoval za podmínek, kdy nemoc z povolání vzniká. Zaměstnavatel je povinen poskytnout náhradu za: a) ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti b) snížení výdělku c) bolest a ztížení společenského uplatnění d) účelně vynaložené náklady spojené s léčením Zaměstnavatel musí být dle zákona pojištěn

Děkuji za pozornost