Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_MELOUNY_PREZENTACE_18 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník1. Vzdělávací oblastOdborné vzdělávání Vzdělávací oborPotraviny a výživa Tematický okruhOvoce TémaMelouny Jméno autoraBc. Jarmila Vohradníková Vytvořeno dne Metodický popis (anotace)Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamující žáky s nejzmámnějšími druhy melounů a jejich využitím v gastronomii. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.
Melouny Mnoho typů, ale podle tvaru a barvy je lze rozdělit do 3 skupin Cukrové – mají síťovanou slupku Zimní –mají slupku hladkou Kantalupy – mají na povrchu bradavčité výstupky
Melouny Vodní meloun Pochází z Afriky Sytě červená barva Obr.1 Dužina obsahuje 91% vody – osvěžující Kulatý nebo podlouhlý tvar Konzumují se hlavně čerstvé, hodí se do ovocných salátů
Meloun Kantalup Pochází z Asie Kůra žlutozelená a žebrovaná Obr.2 Dužina má broskvovou barvu Velmi sladkou chuť Podává se samostatně nebo se zmrzlinou
Gallia Meloun Malý kulatý meloun Vyšlechtěn v Izraeli Obr.3 Má slupku rozpraskanou jako kůra stromu Je velmi sladký Podává se chlazený
Ananasový meloun Kulatý nažloutlý plod Dužina žlutá jako ananas Vhodný při redukční dietě Obr.4 Chutný jako čerstvý Může se takém pokapat koňakem
Ogen meloun Obr.5 Jmenuje se po izraelském klubu, v němž byl vyšlechtěn Má hladkou, žlutozeleně pruhovanou slupku Pevná dužina se výborně hodí do ovocných salátů a dezertů
Medový meloun Obr.6 Patří k nejznámějším druhům cukrových melounů Žlutý oválný plod je k dostání po celý rok Světle zelená dužina se hodí k šunce Podává se také k vínům jako je muškátové nebo portské
ZDROJE PODHAJSKÁ, Zdenka. Kuchařské suroviny a přísady. Praha: Slovart, 1996, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora
Použité obrázky Obr.1 FLICKRLICKR. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.2 MICHAL HORNICEK. srecepty.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.3 JIRI LANGER. receptyonline.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: zeleniny/meloun_gallia.jpg zeleniny/meloun_gallia.jpg Obr.4 JIRI LANGER. receptyonline.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: zeleniny/meloun-cantaloupe.jpg zeleniny/meloun-cantaloupe.jpg
Obr.5 ZUZANA GRANCAIOVÁ. varenijeumeni.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: cz.webnode.cz/ f5d050577/ogen.jpeghttp://files.varenijeumeni- cz.webnode.cz/ f5d050577/ogen.jpeg Obr.6 MICHAL PROTIVANSKY. prozeny.blesk.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: medovy.jpg medovy.jpg