Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.3312 Číslo DUMu VY_32_INOVACE_06.43.10.57 Předmět Fyzika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrický proud v kovech
Advertisements

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Opakujeme Přesvědčili jsme se: I – elektrický proud – A ( ampér )
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Základy elektrotechniky
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_D2 – 13.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Ohmův zákon. Budeme zkoumat,jaký vliv má
Obecný postup řešení těchto typů jednoduchých příkladů:
Reostat. Dělič napětí (potenciometr)
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
FYZIKA 9. ročník REOSTAT Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Číslo-název šablony klíčové aktivity III/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_105.
Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá Ohmovým zákonem
OHMŮV ZÁKON PRO ČÁST ELEKTRICKÉHO OBVODU.
OHMŮV ZÁKON Ing. Radek Pavela.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Ohmův zákon. Elektrický odpor.
FY_079_ Elektrický proud v kovech_Elektrický odpor
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
VY_32_INOVACE_08-08 Odpor vodiče.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Schémat. značky Poznej fyzika Fyzik.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_06  Název materiálu: Elektrický proud v kovech.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Elektrický proud Elektrický proud v kovech
Anotace Prezentace, která se zabývá reostatem. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají, jak využít reostat ke změně proudu či.
Elektrické jevy III. Elektrická práce, výkon, účinnost
OHMŮV ZÁKON.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_ELEKTRICKÝ.
Základy Elektrotechniky
31.1 Ohmův zákon – jak to vše začalo
odpor vodiče, supravodivost
Elektrický proud.
Reostat Potenciometr- dělič napětí
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 2. část Elektrický proud v látkách
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM OHMŮV ZÁKON.
Ohmův zákon. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
04 OHMŮV ZÁKON VY_32_INOVACE_04 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: G třída: 8. předmět: Fyzika anotace: Výklad nového učiva – Ohmův zákon.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ohmův zákon(příklady) Číslo DUM: III/2/FY/2/2/11 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče Číslo DUM: III/2/FY/2/2/12 Vzdělávací předmět: Fyzika.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_F6-001 Předmět FYZIKA 6.ROČNÍK.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): květen 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 7. Elektrický proud v pevných látkách - odpor, výkon Název sady:
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče Číslo DUM: III/2/FY/2/2/12 Vzdělávací předmět: Fyzika.
Elektrický odpor Název školy: Základní škola Brána Nová Paka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ohmův zákon (odvození)
09 REOSTAT - DĚLIČ EL.NAPĚTÍ A REGULÁTROR EL. PROUDU
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_36_FYZIKA
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F8.Vl.53_Ohmuv_zakon_reseni_prikladu
Elektrická energie, elektrická práce, výpočtové úlohy
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Reostat, potenciometr TÉMATICKÝ CELEK:
Obor: Elektrikář slaboprod Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
OHMŮV ZÁKON PRO ČÁST ELEKTRICKÉHO OBVODU.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ohmův zákon(příklady)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Denisa Trubirohová Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_36_ Výpočet U, I a R z Ohmova zákona Číslo projektu:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Ohmův zákon Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Fyzika 8.ROČNÍK Téma Elektrický odpor AutorMgr. Tomáš Starove Metodický popis (anotace) Elektrický odpor, Ohm, reostat, rezistor, Ohmův zákon

ELEKTRICKÝ ODPOR Značka veličiny: R (angl. Resistance) Základní jednotka: ohm, zkratka Ω Podle německého fyzika Georga Simona Ohma

Elektrický odpor je fyzikální veličina charakterizující schopnost elektrických vodičů vést elektrický proud. Hodnota elektrického odporu je dána materiálem, tvarem i teplotou vodiče. Elektrický proud I v kovovém vodiči je přímo úměrný elektrickému napětí U mezi jeho konci Velikost odporu závisí na délce vodiče (přímo úměrně), na obsahu průřezu vodiče (nepřímo úměrně), na látce vodiče (měrný elektrický odpor) a na teplotě

Další používané jednotky: kiloohm, 1 kΩ = Ω

OHMŮV ZÁKON VÝPOČET ODPORU

PŘÍKLAD Měřením bylo zjištěno, že spotřebičem (rezistorem) prochází proud 1,2 A při napětí 48 V. Urči elektrický odpor spotřebiče (rezistoru). R = 48/1,2 R = 40 Ω Zápis I = 1,2 A U = 48 V R = ? Ω Elektrický odpor rezistoru je 48 Ω.

REZISTOR Slovem odpor se označuje také pasivní elektrochemická součástka, jejíž správný název je rezistor, a která se vyznačuje jedinou vlastností - elektrickým odporem. Izolovaný vodič navinutý v mnoha závitech na keramický válec, konce vodiče jsou připojeny ke svorkám Důvodem pro zařazení rezistoru do obvodu je obvykle snížení velikosti elektrického proudu nebo získání určitého úbytku napětí. Elektrotechnické značky

Příklady na procvičení 1.Jaký je odpor obvodu, kterým prochází proud 3 A a napětí 12 V? 2.Jaký proud prochází rezistorem o odporu 6 Ω, jestliže k obvodu je připojen zdroj el. napětí 24 V (+schéma obvodu)? 3.Jakou hodnotu má zdroj elektrického napětí, jestliže obvodem protéká proud 2,5 A a do obvodu je připojen rezistor o hodnotě 6 Ω (+schéma obvodu)? 4.Jakou hodnotu má zdroj elektrického napětí, jestliže obvodem protéká proud 10 mA a do obvodu je připojen rezistor o hodnotě 1,2 kΩ (+schéma obvodu)?

REOSTAT - POTENCIOMETR = „REZISTOR“, u něhož můžeme měnit elektrický odpor Posuvný reostat - jezdec vzdáleností odprava určuje, kolik bude odporového drátu součástí elektrického obvodu, zvyšuje odpor elektrického obvodu značky

Rotační reostat

Užití reostatu Změna proudu v obvodu Dělič napětí - potenciometr

Použité zdroje photo.JPG/220px-Resistors-photo.JPGhttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/75/Resistors- photo.JPG/220px-Resistors-photo.JPG Potentiometer.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b5/Potentiometer.jpg/225px- Potentiometer.jpg