Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče Číslo DUM: III/2/FY/2/2/12 Vzdělávací předmět: Fyzika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče Číslo DUM: III/2/FY/2/2/12 Vzdělávací předmět: Fyzika."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče Číslo DUM: III/2/FY/2/2/12 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické a magnetické jevy Autor: Mgr. Petra Kejkrtová Anotace: Žák se seznámí se závislostí elektrického odporu vodiče na jeho vlastnostech. Naučí se určovat vztah mezi elektrickým odporem a délkou, obsahem příčného řezu, druhu materiálu a teplotě vodiče. Žák si vyzkouší výpočet elektrického odporu. Klíčová slova: Závislost elektrického odporu, vlastnosti vodiče, měrný elektrický odpor, rezistivita. Metodické pokyny: PC, DTP, metodické pokyny jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Prezentace doplněná fotografiemi a úkoly. Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žák 8. ročníku Datum vzniku DUM:

2 Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Kejkrtová.

3 Co už víme: Velikost elektrického proudu procházející vodičem závisí na elektrickém napětí mezi jeho konci. Tuto závislost nám vyjadřuje Ohmův zákon. Zavedli jsme si novou fyzikální veličinu ELEKTRICKÝ ODPOR Značka: R Jednotka: Ω

4 Co je to vodič? Elektrický proud mohou vést látky pevné, kapalné i plynné. My se budeme zabývat vodiči ve tvaru kovového drátu. Čím se od sebe mohou jednotlivé dráty lišit? Délkou Obsahem příčného řezu Druhem materiálu Teplotou

5 Závislost elektrického odporu vodiče na jeho délce
délka1 < délka2 I1 > I2 R1 < R2 Zjistili jsme, že velikost elektrického odporu drátu je přímo úměrná jeho délce.

6 Závislost elektrického odporu vodiče na obsahu příčného řezu
S1 < S2 I1 < I2 R1 > R2 Zjistili jsme, že velikost elektrického odporu drátu je nepřímo úměrná jeho obsahu příčného řezu.

7 Závislost elektrického odporu vodiče na materiálu
hliník měď I1 < I2 R1 > R2 Zjistili jsme, že velikost elektrického odporu drátu závisí na materiálu, ze kterého je vyrobený.

8 Měrný elektrický odpor (rezistivita)
Fyzikální veličina Materiálová konstanta (závisí na druhu materiálu) Vyjadřuje velikost elektrického odporu vodiče při jednotkové délce 1m a jednotkovém obsahu 1mm2 Značka: ρ Jednotka: Ω.m [ohmmetr]

9 Příklady hodnot rezistivity (při teplotě 20 °C)
látka stříbro měď zlato hliník wolfram zinek železo platina olovo

10 Závislost elektrického odporu vodiče na teplotě
t1 < t2 I1 > I2 R1 < R2 Zjistili jsme, že velikost elektrického odporu drátu se zvětšuje se stoupající teplotou.

11 Z vlastností vodiče můžeme vypočítat elektrický odpor
R – elektrický odpor ρ – měrný elektrický odpor l – délka vodiče S – obsah příčného řezu vodiče

12 Příklad: Vypočítej, jaký odpor bude mít hliníkový drát o průřezu 20 mm2 a délce 400 m ? S = 20 mm2 = 0,00002 m2 l = 400 m ρ = 0, Ω . m R = ? [Ω] Hliníkový drát bude mít odpor 0,534 Ω.

13 Otázky a úkoly: 1. Na jakých vlastnostech vodiče závisí jeho elektrický odpor? Na délce, obsahu příčného řezu, materiálu a teplotě. 2. Jak závisí velikost odporu vodiče na těchto vlastnostech? Na délce přímo úměrně, na obsahu příčného řezu nepřímo úměrně, na materiálu podle měrného elektrického odporu a se stoupající teplotou se zvětšuje. 3. Jaký je vztah pro výpočet elektrického odporu z těchto veličin?

14 Použité zdroje: wikimedia: rezistivita [online]. [cit ]. licencí Creative Commons Uveďte autora – Zachovejte licenci 3.0 Unported na www. Obrázky autor.


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče Číslo DUM: III/2/FY/2/2/12 Vzdělávací předmět: Fyzika."

Podobné prezentace


Reklamy Google