Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_SKORAPKOVE_OVOCE_PREZENTACE_ 09 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník1. Vzdělávací oblastOdborné vzdělávání Vzdělávací oborPotraviny a výživa Tematický okruhOvoce TémaSkořápkové ovoce Jméno autoraBc. JarmilaVohradníková Vytvořeno dne Metodický popis (anotace)Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamující žáky s domácími druhy skořápkového ovoce, jeho použitím a složením. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.
Skořápkové ovoce Odedávna zdroj výživných látek a oleje Mezi první pěstitelé patřili staří Římané Ořechy výrazný prvek kuchyně Středního východu Použití ořechů je univerzální – nachází uplatnění v každém chodu od předkrmu až po moučník
Skořápkové ovoce Zpracování ořechů V nabídce – neloupané ve skořápce Vyloupané Mleté Konzumace – čerstvé nebo různě upravené ve formě moučníků, zmrzlinových krémů, pražené
Skořápkové ovoce Skladování ořechů Ořechy ve skořápce jsou chráněny proti teplu, světlu a vlhkostí – vydrží dlouho v nezměněné podobě Vylouskané ořechy – snadno žluknou – skladovat v dobře uzavřené nádobě na chladném tmavém a suchém místě nebo v mrazničce
Skořápkové ovoce Vlašské ořechy Obr.1 Plody ořešáku královského Používají se nezralé i zralé, sušené nebo pražené Mladé zelené ořechy se nakládají do octa, karamelu a pepře Zralé ořechy se konzumují přímo
Skořápkové ovoce Strouhají se nebo melou do nádivek, cukroví, pečiva Likér zvaný BROU se připravuje ze skořápek nebo zelených slupek ořechů Ořechový olej se používá do salátových zálivek, hlavními producenty jsou Francie a Itálie
Skořápkové ovoce Vlašské ořechy obsahují velké množství tuků a vitamínů skupiny B Konzumace ořechů podporuje nervový systém Vlašské ořechy se podle tvrdosti skořápky dělí na: Papíráky a kamenáče
Skořápkové ovoce Lískové ořechy Plody lísky Dozrávají v srpnu Obr.2 Na trhu loupané nebo ve skořápce Jsou velmi olejnaté, jedí se přímo nebo se z nich dělá cukroví nebo různé moučníky a náplně
ZDROJE PODHAJSKÁ, Zdenka. Kuchařské suroviny a přísady. Praha: Slovart, 1996, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora
Použité obrázky Obr.1 FIR0002. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.2 HORST FRANK. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: