Obnovitelné (recentní) zdroje energie zdroje energie Slunce, voda, vzduch.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Advertisements

Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
ELEKTRÁRNY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Vodní elektrárna Voda přitékající přívodním kanálem roztáčí turbínu, která je na společné hřídeli s generátorem elektrické energie. Dohromady tvoří tzv.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_06_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PALIVA Anotace:
VY__III/2__INOVACE__213 FYZIKA Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
Druhy Česko má 4 základní obnovitelné zdroje energie voda vítr slunce biopaliva.
Vytápění Teplárny. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
DEFINICE BIOMASA – produkty živých organismů rostlinného nebo živočišného původu FYTOMASA – biomasa rostlinného původu.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
VY_52_INOVACE_05_03_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
VY_32_INOVACE_04_19_Tepelné elektrárny. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové učivo Autor: Mgr. Lenka Kajabová Předmět: Chemie Očekávaný výstup:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Rozdělení zdrojů Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák TERMOCHEMICKÉ REAKCE Lavoisier Laplace Hess Hoření, spalování Tepelná elektrárna.
Zamýšlené a nezamýšlené důsledky Jan Málek.  Definice  Důvody pro používání OZE  Druhy OZE  OZE v rámci Energetické politiky EU  Negativní dopady.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
Škola Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 AutorIng. Ivana Bočková Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch8 - 6 Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Roa. a) Jedná se o obří, asi devět metrů vysoké plovoucí bóje. Ty se komíhají na vlnách a právě tento pohyb vytváří elektrickou energii, která je pak.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
VZDUCH. Plynný obal Země se nazývá ATMOSFÉRA. Směs látek tvořících atmosféru je vzduch. SLOŽENÍ VZDUCHU: 21% kyslík 78% dusík 1% ostatní plyny (oxid uhličitý,
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Přírodověda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Jeršovová.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. ? Co všechno může sloužit jako zdroj energie?
VY_32_INOVACE_08_32_NEOBNOVITELNÉ A OBNOVITELNÉ PŘÍRODNÍ ZDROJE
Netradiční zdroje elektrické energie
OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE
Účinnost různých systémů ukládání elektrické energie
Výroba elektrické energie
Termika – Fotovoltaika
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
ELEKTRÁRNY.
Výroba elektrické energie - obecná část
Výstupní zařízení – druhy tiskáren
TEPELNÉ MOTORY.
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_15
Energetický průmysl ČR
Fyzika – Tepelná elektrárna
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Výpočet tepelného schématu RC oběhu s přihříváním páry.
Netradiční zdroje elektrické energie
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_19
Energetický průmysl ČR 2.
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6C_01
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výkon, příkon VY_32_INOVACE_59_Vykon_elektrickeho_proudu
ESZS Přednáška č.4 Tepelný výpočet RC oběhu
Netradiční zdroje elektrické energie
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_08
Elektrické spotřebiče, vodiče, nevodiče
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Autor: Stejskalová Hana
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_05
Přídavná zařízení.
Vodní energie,přehrady
Prezentace – výklad učiva
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Permakultura Beata Tomiczková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_Člověk a energie TÉMATICKÝ.
Neživá příroda - vzduch
zpracovaný v rámci projektu
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
Současné trendy výstavby-nízkoenergetické objekty
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Obnovitelné (recentní) zdroje energie zdroje energie Slunce, voda, vzduch

Obnovitelné (recentní) zdroje energie jsou přírodní energetické zdroje, které mají schopnost částečné nebo úplné obnovy. Patří mezi ně: sluneční energie vodní energie větrná energie energie biomasy geotermální energie energie přírodního prostředí, např. mořského přílivu

Sluneční energie Slunce předává svou energii Zemi ve formě záření. Solární energii lze pomocí termických a fotovoltaických kolektorů přeměňovat na teplo a elektřinu.

Solární elektrárna Využívá fotovoltaických panelů; při dopadu slunečního záření na monokrystaly křemíku (fotovoltaická destička) se uvolní elektrony, které se podílí na vzniku elektrického proudu. Výhodou těchto elektráren je nenáročná údržba, nevýhodou vysoké pořizovací náklady a v našich podmínkách velký rozdíl v intenzitě slunečního záření v jednotlivých ročních obdobích.

Větrná energie Energie větru se využívá především k výrobě elektřiny. Pro používání těchto elektráren je nejdůležitější veličinou rychlost větru, která by neměla být menší než 5m/s. Vítr roztáčí větrnou turbínu umístěnou na stožáru a větrná energie je přeměněna na energii mechanickou, kterou generátor přemění na energii elektrickou. Princip větrné elektrárny

Existují dva druhy větrných elektráren systémy dodávající elektřinu do rozvodné sítě systémy nezávislé na rozvodné síti Větrné elektrárny postavené v horských oblastech, by mohly pokrýt 3- 4% celkové roční spotřeby elektřiny v ČR.

Výhody větrných elektráren neprodukují odpad nezatěžují půdu neprodukují pevné ani plynné emise Nevýhody větrných elektráren proměnlivost větru hlučnost narušení krajinného rázu např. v CHKO

Vodní energie Proudění a tlaku vody je využíváno k výrobě elektřiny ve vodních elektrárnách. Podle výkonu rozlišujeme: malé vodní elektrárny (výkon do 10MW) V ČR je jich v současnosti asi 500. Jejich další výstavba je omezena vysokými náklady a dlouhou návratností vynaložených finančních prostředků.

velké vodní elektrárny Jsou v ČR dominantním zdrojem elektřiny, především 3 největší, Orlík, Lipno, Slapy na tzv. vltavské kaskádě.

Výhody vodních elektráren jsou bezpečné nedevastují krajinu neprodukují odpady neznečišťují ovzduší Nevýhody vodních elektráren zatopení velkého území nákladná a časově náročná výstavba nestálý průtok vody

Energie biomasy Biomasa je hmota rostlinného nebo živočišného původu. Pro energetické účely se používají cíleně pěstované rostliny, tzv.energetické plodiny. Využití mají také odpady ze zemědělské, lesní a potravinářské produkce. Např. dřevo, dřevní odpad, sláma, zemědělské zbytky, odpad z čistíren vod, komunální odpad. Biomasa se používá jako palivo, k výrobě bioplynu, methanolu, ethanolu atd.

Energii z biomasy lze získat: chemickými,popř. bio-chemickými procesy spalováním zplyňováním, pyrolýzou zkapalňování, esterifikací, fermentací lisováním, kvašení

Geotermální energie Je projevem tepelné energie zemského jádra (sopečné erupce, gejzíry, horké prameny, parní výrony). Tuto energii lze využít k vytápění a výrobě elektrické energie. geotermální elektrárna

Zdroje ( ) &bih=564&sei=GAZvT83zKMPUtAaAyYmLAg&tbm=isch ( ) =zQdvT4OcMsjitQa9h7SRAg&tbm=isch ( ) OcMsjitQa9h7SRAg&tbm=isch#hl=cs&tbs=sur:fmc&tbm=isch&sa=1&q=elektr%C3%A1ny&oq=elektr%C3%A1r& aq=1&aqi=g10&aql=&gs_l=img.1.1.0l l126495l0l139503l16l11l2l1l1l2l201l11 33l0j7j1l8l0.llsin.&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&fp=b2ff e&biw=1016&bih=564 ( ) sur:fmc&tbm=isch&tbnid=iH6w-u7gA0bUIM:&imgrefurl= /jeotermal4.php&docid=GZcAWIgbZoX2UM&imgurl=http ://jeotermal.balikesir.edu.tr/images/resim11.jpg&w=622&h=394&ei=8whvT83CHcXLswbc8anPAg&zoom=1&iact =hc&vpx=694&vpy=272&dur=17715&hovh=179&hovw=282&tx=87&ty=149&sig= & page=24&tbnh=178&tbnw=265&ndsp=12&ved=1t:429,r:11,s:275 ( ) =Ty1vT9nfKtDAswbr7birAg&tbm=isch ( ) C9vT4SRDojSsgbd8rWsAg&tbm=isch

( ) fmc&biw=1280&bih=827&sei=J39xT6yJK-Go4gTv9sn4Dg&tbm=isch ( ) hKMLm4QTLm6iDDw&tbm=isch#q=biomasa&hl=cs&tbs=sur:fmc&tbm=isch&bav=on.2,or.r_gc.r _pw.r_qf.,cf.osb&fp=ec1c7c6d668883a6&biw=1280&bih= ) =792&bih=465&sei=_tJyT77QNIOJ4gSjnomNDw&tbm=isch Chemie 8 : Učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, s. Dostupné z WWW:. ISBN BENEŠ, Pavel, Václav PUMPR a Jiří BANÝR. Základy chemie1. Praha: Fortuna, ISBN ( ) &bih=564&sei=ejVvT9XGMciKswaw9oiSAg&tbm=isch