Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Rozpočet Napiš krátký příběh, ve kterém použiješ níže uvedená.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příjmy do rodinného rozpočtu
Advertisements

Hospodaření domácnosti Rodinný rozpočet
Finan č ní plán – rozpo č et domácnosti I VY_62_INOVACE_1_2_05 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Finanční plán.
MZDA.
VY_32_INOVACE_ Osobní finance.
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
Ing. Lucie Kratochvílová
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec
Rozpočet rodiny. Rozpočet rodiny Co je rozpočet aby rodina předešla problémům s nedostatkem peněz, měla by porovnat své příjmy a své výdaje Rozpočet.
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118,p.o. Vytvořeno: únor 2013 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ FINANČNÍ GRAMOTNOST NÁKLADY NA BYDLENÍ.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Finanční plán – rozpočet domácnosti II
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Modelování rodinného rozpočtu
3. téma HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTÍ. Rozpočet - Příjmy Mzdy/platy Mzdy/platy Státní sociální zabezpečení Státní sociální zabezpečení Nájemné Nájemné Úrokové.
Rozpočet domácnosti VY_32_INOVACE_ 19 Mzda, pracovní podmínky.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_14_GRAMOTNOST Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Rozpočet domácnosti Název školy
Téma: Rodinný rozpočet
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_MZDA_S.P.
Petr Machala. Jak byste naložili s poslední tisícovkou? nájem za bydlení Mám poslední tisícovku…
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
OSOBNÍ A RODINNÝ ROZPOČET Praktické cvičení. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Dluhy click S kterým tvrzením souhlasíš a proč? Žít na dluh.
FINANČNÍ GRAMOTNOST HRUBÁ A ČISTÁ MZDA ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_17 Název materiáluZákonná.
Finanční gramotnost ROZPOČET Pan Kouřil je svobodný, bydlí sám v nájemném bytě a má ze zaměstnání pravidelný měsíční příjem korun. Jednou za tři.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Inflace.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_03_Majetek a závazky domácnosti TEMA:Finanční.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
* Finanční gramotnost * Hospodaření domácností. ROZPOČET je porovnání příjmů a výdajů na určité období. Rozpočet si může sestavit jednotlivec i domácnost.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Cena Napiš na malý lísteček, kolik jsi ochoten(na) maximálně.
Mzda. právní předpisy zákoník práce zákoník práce nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o nejnižších úrovních.
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk. ROZPOČET seznam veškerých plánovaných výdajů a příjmů porovnání pravidelných příjmů a výdajů, rozdělování a užití peněz druhy:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Aktiva versus Pasiva Napiš, které obrázky řadíš mezi Aktiva.
Daň z příjmů Zaměstnanci. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření domácnosti. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost A B C D 1.1 Stavební spoření.
Rozpočet rodiny, státu Výchova k občanství 7. ročník.
Kam s penězi, aby nezahálely
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Digitální učební materiál
Příjmy a výdaje v domácnosti
Úvěr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lucie Barillová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
EU_62_A_sada 1_16_M_Výdaje_Pol
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Rodinný rozpočet Autor: Pavla.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
RODINNÝ ROZPOČET (PŮJČKA, HYPOTÉKA)
Anotace Vysvětlit, jak správně hospodařit s penězi. Popsat, co je rozpočet a objasnit žákům, jak sestavit svůj měsíční rozpočet a rozpočet rodiny. Objasnit.
Transkript prezentace:

Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Rozpočet Napiš krátký příběh, ve kterém použiješ níže uvedená slova a porovnej ho s příběhy spolužáků. dovolená ,- brusle vydělat brigáda rozhodnutí řešení našetřit radost vztek

Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 1.2 Co už víme? Rozpočet domácnosti se skládá z: PŘÍJMY DOMÁCNOSTIVÝDAJE DOMÁCNOSTI Vytvořte skupiny po třech. Každá skupina má za úkol vymyslet a do obrázku zapsat: 1)Vlevo od domku alespoň tři možné typy příjmů domácnosti. 2)Vpravo od domku, co nejvíce možných typů výdajů domácnosti. Poté skupiny porovnají své výsledky. Skupina, která vymyslela nejnákladnější domácnost, získává titul „Třídní hýřilové“. Dopiš si příjmy a výdaje, na které přišly jiné skupiny a které ve tvém seznamu chybí.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 1.3 Co si řekneme nového? 1.Co to je rozpočet? 2.Jaké jsou typy rozpočtů? 3.Co může tvořit příjmy rozpočtu? 4.Jak sestavit a číst rozpočet?

Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 1.4 Rozpočet a typy rozpočtů Rozpočet je finanční plán předpokládaných příjmů a výdajů na určité období.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 1.5 Příjmy rozpočtu mzda dávky důchodového a nemocenského pojištění plat sociální dávky výživné zisky z podnikání, nebo samostatně výdělečné činnosti (SVČ) z prodeje nemovitostí z pronájmu nemovitostí půjčky úroky výhrydary výnosy z investic je odměna za práci v zaměstnaneckém poměru. (zaměstnavatelem je stát nebo organizace státem zřízené).Výše platu se odvíjí od zařazení zaměstnance do platové třídy (dle charakteru práce) a platového stupně (většinou dle délky praxe). Podmínky pro toto zařazení stanovuje vláda ČR. Právním podkladem k vyplácení platu je pracovní smlouva a její povinná příloha platový výměr. V něm je uvedeno: platová třída a stupeň, výše pravidelné hrubé mzdy, termín a místo výplaty. je smluvní odměna za práci u jiného zaměstnavatele, než je stát nebo organizace státem zřízené. Výše mzdy je sjednávána v pracovní smlouvě. Může být stanovena buď jako mzda časová (měsíční, hodinová), nebo úkolová. Ve smluvních dokladech je uvedena výše hrubé mzdy. Z hrubé mzdy se odečítají srážky ze mzdy. Čistá mzda je částka, která je zaměstnanci skutečně vyplacena po srážce (odvodu zdravotního a sociálního pojištění a dani z příjmu).

Představ si, že jsi včera oslavil osmnácté narozeniny a že jsi se rozhodl zcela osamostatnit od svých rodičů. Našel sis pronájem malého bytu, s měsíčním nájemným včetně všech služeb (vodné, stočné, elektřina, topení). Celkové výdaje za bydlení jsou 6500 Kč. 1) Do prvního sloupce tabulky zapiš stručné označení tohoto výdaje, například „nájemné + služby“, a na další řádky stručné názvy všech ostatních výdajů, které by tě v této situaci čekaly (jídlo, oblečení, koníčky atd.). Výdaje seřaď podle důležitosti – nejdříve zapiš ty, bez kterých by ses neobešel. 2) Do druhého sloupce zapiš částku, která by podle tvého názoru mohla na daný výdaj stačit v průměrném měsíci ( na řádku „nájemné + služby“ bude pochopitelně částka 6500 Kč). 3) Svůj odhad průměrné měsíční výše jednotlivých výdajů v druhém sloupci prober doma s rodiči a do třetího sloupce si zapiš, jaké výdaje bys měl v uvedené situaci podle odhadu tvých rodičů na základě jejich zkušeností. 4) Pracuješ ve velké firmě, která ti vyplácí čistou mzdu, tj. celkovou sumu, kterou máš měsíčně možnost utratit, ve výši: Kč. Znovu projdi výdaje sepsané v tabulce a do jejího předposledního sloupce zapiš částky upravené tak, aby jejich součet nebyl vyšší než tvoje čistá mzda. 5) Do nového bytu si chceš koupit velkou televizi. Peníze na ni našetřené nemáš, a proto si musíš vzít úvěr, u něhož měsíční splátka činí 2000 Kč. Naposledy projdi výdaje sepsané v tabulce a do jejího posledního sloupce zapiš částky upravené tak, abys byl schopen uhradit každý měsíc i tuto splátku. Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 1.6 Sestavení rozpočtu

Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 1.7 CLIL  mzda – wage  plat – pay  rozpočet – budget  příjmy – receipts  výdaje – expense

Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost Nyklíčkovi jsou čtyřčlenná rodina – rodiče a dvě děti. Bydlí ve vlastním domku. Příjmy a výdaje rodiny jsou: Plat 1: 15000,- (čistý) Plat 2: 15000,-(čistý) výdaje za bydlení: 6000,- jídlo: 7000,- oblečení: 2000,- domácnost: 1000,- auto: 2000,- mobily: 1000,- zábava: 1000,- 1)Sestav rozpočet a rozděl příjmy a výdaje na pravidelné x nepravidelné. 2)O jaký typ rozpočtu se jedná a kolik činí rozdíl mezi příjmy a výdaji? 3)Navrhni minimálně 3 řešení, jak může rodina situaci řešit (přebytek, deficit). 4)O jaké výdaje můžou případně Nyklíčkovi svůj rozpočet snížit? 5)Navrhni řešení rozpočtu pro případ, že si pan Nyklíček zlomí nohu a měsíční příjem rodiny se tak sníží o Kč. Pokus se, aby rozpočet byl alespoň vyrovnaný. 1.8 Reflexe

Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 1.9 ZDROJE    Jak vydělat miliony a stát se finančně nezávislým, KFP  M. SKOŘEPA, E. SKOŘEPOVÁ, Finanční a ekonomická gramotnost pro základní školy a víceletá gymnázia, manuál pro učitele, 1. vyd.,Scienta, spol.s.r.o., 2008, ISBN Kapitola 6.1, str. 126.