Nový občanský zákoník Závazkové právo – zajištění a utvrzení závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 8, § 2010-2054.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Interpretace práva Právní pomoc Závazkové vztahy Zajištění závazků
Advertisements

Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Občanské právo - zásady
Promlčení.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Směnky JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Zajištění a utvrzení dluhu
Obchodní právo III. Blok 12:30 – 14:00 hod
Od č in ě ní nemajetkové újmy v p ř ípad ě zásahu do osobnostního práva Problematika náhrady nemajetkové újmy © Vladimír Plecitý, 2013.
Bakalářská práce Monika Faturová Závazkové vztahy.
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
Závazkové právo Zánik závazků
Komanditní společnost
Obchodní smlouvy Obecně.
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
Část 4 Hlava II, Díl 2, oddíl 5 NOZ §§
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
Změny, které přináší nový občanský zákoník do oblasti bankovnictví Bezuglova Natalia Kistanova Julia Nikiforov Nikita.
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Základy soukromého práva přednáška VI. Zánik a zajištění závazků
Obchodně závazkové vztahy
Poplatkové právo Petr Mrkývka © 2011.
Obchodní závazkové vztahy
Závazkové právo – obecná část
SMĚNKA 2. cvičení LS.
- Vztah ObchZ a ObčZ - Úvod do studia obchodních závazků - Druhy obchodů J. Kožiak.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
Téma č. 3: SMLOUVY O DÍLO NA ZHOTOVENÍ STAVBY - SMLOUVA O DÍLO V OBČANSKÉM ZÁKONÍKU (OZ) Realizace staveb III. VERONIKA HYNKOVÁ ZS 2004.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Právní procesy.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: , financovaného.
PŘEDNÁŠKA Č. 8 NÁROKY Z PORUŠENÍ SMLOUVY (MIMO NÁHRADU ŠKODY)
1 Souběhy dluhů a plnění Právnické výpočty Adam Ptašnik 2006.
JUDr. Jaroslav Stránský
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
Výkon rozhodnutí – obecná část
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
1 Bankovní úvěrové analýzy Banky, úvěrové produkty Průběžný test 1 OtázkyJméno:……………………………………….Skupina:……………………………………. Datum:
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Základy občanského práva – přednáška 4
SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Koupě. Kupní smlouva Kupní smlouvou se: prodávající zavazuje, že: kupujícímu odevzdá věc, která je předmětem koupě, a umožní mu nabýt vlastnické právo.
Nový občanský zákoník Závazkové právo Zánik závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 7, §
Pohledávky obcí 2015 Ing. Michal Obrusník. Pohledávka jako majetek obce § 38 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, uvádí základní povinnosti obcí při hospodaření.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Nový občanský zákoník Závazkové právo Změna závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 6, §
Nový občanský zákoník Závazkové právo – obecná část Úvodní ustanovení Systém Základní pojmy Třídění závazků ©
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Zajištění závazků Pojem, funkce, druhy. Pojem zajištění závazků Cílem závazku je poskytnout věřiteli uspokojení pohledávky (majetkové plnění) Závaznost.
Placení daní a daňová exekuce Michal Radvan. Základní termíny Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Daňový dlužník.
1 Úroky, splátky Právnické výpočty Adam Ptašnik 2009.
JUDr. Eva Dobrovolná. ZÁVAZKOVÉ PRÁVO obecná část.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost za škodu ve.
Právo nekalé soutěže: Právní prostředky ochrany
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_16.
Změna a zánik závazků. Následky porušení obchodních závazků – vybraná témata Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
Soukromé pojišťovnické právo (pojistné právo) Dana Šramková.
Aktivní bankovní operace – úvěry pro občany
Státní pozemkové vlastnictví - prameny právní úpravy -
Obchodní závazky: jejich podstata, vznik a zajištění – vybraná témata.
Závazkové právo – zánik závazků
Závazkové právo Změna závazků
Základy pracovněprávních vztahů
Vklad Vkladem je peněžní vyjádření hodnoty předmětu vkladu
- Vztah ObchZ a ObčZ - Úvod do studia obchodních závazků - Druhy obchodů J. Kožiak.
§§ 516 – 543 obč. zákoníku §§ 1879 – 1907 NOZ
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
Zajištění závazků Pojem, funkce, druhy.
Transkript prezentace:

Nový občanský zákoník Závazkové právo – zajištění a utvrzení závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 8, §

Místo v systematice NOZ a obecná charakteristika § 2010 – 2054 § 2010 /1: Dluh lze zajistit (hodnotově-JH):  zaváže-li se třetí osoba věřiteli nebo ve prospěch věřitele za dlužníkovo plnění, anebo  dá-li někdo věřiteli nebo ve prospěch věřitele majetkovou jistotu, že dlužník svůj dluh splní. = druhy zajištění: zástava, ručení, finanční záruka, zajišťovací převod práva a dohoda o srážkách ze mzdy) Utvrdit (posílením postavení věřitele-JH) lze dluh:  ujednáním smluvní pokuty nebo  uznáním dluhu.

Jistota § Specifický institut: – nejde o vlastní zajištění + – jistota užší pojem než zajištění. – Jde o legislativní zkratku, určující: nástroje dostatečného zajištění závazku (zástavní právo, alternativa facultas způsobilý ručitel) míru dostatečného zajištění závazku (viz text dále) § 2012 (1) Kdo je povinen dát jistotu, učiní své povinnosti zadost zřízením zástavního práva. (2) Není-li někdo s to dát jistotu zřízením zástavního práva, dá jistotu způsobilým ručitelem. (pojem jistota užíván i jinde: + zajišťovací převod práva § 2044 odst. 2?; + závdavek § 1808?)

Jistota II Jistota do výše 2/3 obvyklé ceny věci, výjimky: – vyvratitelná domněnka: stav. pozemek nebo nemovitá věc sloužící podnikatelským účelům do ½ obvyklé ceny (§ 2014/1 v.1.) právo stavby do ½ obvyklé ceny, pokud úplata sjednaná jako stavební plat bude splacena nejpozději 5 let před uplynutím práva stavby (§2014/1 v.2.) („stavební plat“ = úplata v “opětujících se dávkách“ za zřízení práva stavby § 1247) cenný papír zajišťující bezpečný výnos do ¾ obvyklé ceny (§ 2014/2) – vklady v bankách nebo spořitelnách a úvěrních družstvech do výše pojištění (§ 2014/3)

Jistota III Jistota zajišťuje úroky v rozsahu dle § 2015: (a)do výše zákonné úrokové sazby; výjimka: věděl-li T o sjednané výši úroků předem; (b) u dluhu již úročeného jsou zajištěny i dosud nepřirostlé úroky Jistota k různým právům a různých věřitelů na téže věci: – Proporcionalita – Priorita (§ 2016) Ztráta jistoty na ceně - zajištění nedostatečné (i byla-li jistota oprávněně čerpána): – přiměřené doplnění zajištění, ne-li – splatnost nezajištěné části pohledávky (§2017/1,2)

Jistota IV Zvláštní případ poskytnutí jistoty? (v širším smyslu - není jmenován v § 2012): Závdavek (§ – pod Díl 3: Obsah závazků!) Funkce: – potvrzení uzavření smlouvy – záloha na plnění, pokud jsou z. a dluh stejného dluhu – zajištění plnění ze smlouvy Vznik: – ujednání před uzavřením smlouvy, – odevzdání nejpozději při uzavření smlouvy (bude vždy potvrzovat uzavření smlouvy?) Následky nesplnění: příčiny – na straně, která dala z.: druhá strana si může z. ponechat; – na straně, která nedala z.: druhá strana může požadovat: vydání dvojnásobku z. nebo splnění dluhu a není-li splnění již možné, náhradu škody

Přehled zajištění závazků Ručení § 2018n. Finanční záruka § 2029n. (dosud v ObchZ) Zajišťovací převod práva § 2040n. Dohoda o srážkách ze mzdy a jiných příjmů § 2045n.

Povaha zajištění Akcesorita a subsidiarita: Průlom do akcesority: – § 2005: odstoupení od smlouvy se nedotýká povinnosti k zaplacení smluvní pokuty ani zajištění U některých institutů se akcesorita a subsidiarita neuplatní – Pojmově dohoda o srážkách ze mzdy

Ručení Osobní zajištění závazků § 2018 (1) Kdo věřiteli prohlásí, že ho uspokojí, jestliže dlužník věřiteli svůj dluh nesplní, stává se dlužníkovým ručitelem.

Ručení II Písemná forma ručitelského prohlášení Akcesorita – platný dluh i budoucí, podmíněný nebo soubor dluhů – Výjimka z podmínky platnosti dluhu: neplatnost pro nedostatek způsobilosti zavazovat se k povinnostem (srov. § 581), pokud o tom ručitel při převzetí věděl nebo vědět mohl (§ 2019/1,2) Částečné ručení (§ 2020) -částečné plnění snižuje ručení absolutně, nikoli proporcionálně Ručení na určitou dobu (§ 2021/2) Vznik povinnosti ručitele plnit – subsidiarita (§ 2021): 1) Věřitel dlužníka písemně vyzval (výjimka § 2021/1v.druhá) 2) Dlužník nesplnil v přiměř. lhůtě dluh, 3) Věřitel požádal o splnění/vyzval ke splnění ručitele.

Ručení III Možnost ručitele odepřít plnění v případě věřitelem zaviněné nemožnosti dlužníka plnit (§2022) Možnost uplatnění námitek ručitelem (§ 2023) Notifikace uplatnění ručení ručitelem dlužníkovi(§2024) – Možnost uplatnění námitek dlužníka vůči ručiteli, pokud uspokojí v. bez vědomí dlužníka – Notifikace námitek dlužníka vůči ručiteli Pohledávka z ručení se nepromlčí před promlčením pohledávky vůči dlužníkovi (§ 2025/1) Uznání dluhu účinné se souhlasem ručitele (§2025/2)

Ručení IV Zánik ručení: – akcesorita (§ 2026/1) – Výjimka z akcesority: Zánik dluhu pro nemožnost plnění dlužníka (ne ručitele) Zánik dlužníka – právnické osoby Pluralita ručitelů: – každý za celý dluh – regres mezi spoluručiteli (§ 2027) Zákonné (jen?) ručení za nepeněžitý dluh zajišťuje peněžitou pohledávku při porušení zajištěného dluhu (např. náhradu škody)

Finanční záruka § 2029 (1) Finanční záruka vzniká prohlášením výstavce v záruční listině, že uspokojí věřitele podle záruční listiny do výše určité peněžní částky, nesplní- li dlužník věřiteli určitý dluh, anebo splní-li se jiné podmínky určené v záruční listině. Je-li výstavcem banka, zahraniční banka nebo spořitelní a úvěrní družstvo, jedná se o bankovní záruku. (2) Záruční listina vyžaduje písemnou formu.

Finanční záruka II Finanční záruka – Bankovní záruka (je-li výstavcem banka, zahraniční banka nebo spořitelní a úvěrové družstvo Nositelem FZ záruční listina Zajištění uspokojením věřitele do určené částky při: – nesplnění určitého dluhu – splnění jiných podmínek v záruční listině Zajištění nepeněžité pohledávky - vyvr. domněnka zajištění pen. pohl. při porušení zajištěné povinnosti (§ 2030) Potvrzení FZ jiným výstavcem: – právo věřitele vůči kterémukoli z výstavců, – subrogační regres potvrdivšího výstavce vůči výstavci, který jej o potvrzení požádal (§ 2031/1,2) Vystavení FZ na žádost výstavce: poskytnuvší výstavce má subrogační regres vůči žádajícímu výstavci, pokud: – plnil a – dodržel podmínky v žádosti (§ 2032)

Finanční záruka III Oznámení výstavce tertiovi o poskytnutí FZ jiným výstavcem-důsl.: – Nevznikne povinnost oznamujícímu z FZ, ale – Náhrada škody z nesprávného oznámení (§ 2033) Ručení výstavce za zajištěný dluh dle ZL. Námitky výstavce pouze dle ZL. Vliv částečného splnění dluhu na rozsah FZ = 0 (§ 2034) Vznik povinnosti výstavce plnit: – Splnění podmínek ZL – Výzva věřitele k plnění výstavci – Výzva věřitele dlužníku ke splnění dluhu, jen stanoví-li ZL – Výstavce nemůže uplatnit vůči věř. námitky, který by byl oprávněn uplatnit dlužník (výslovná dispozitivnost) Možnost postoupení práva na plnění z FZ Možnost postoupit právo uplatnit FZ jen připouští-li to ZL-převádí se tím i právo na plnění z FZ Možnost omezení FZ na určitou dobu (§ 2038) Regres (§ 2039): – výstavce vůči dlužníkovi – T (který uzavřel s výst. smlouvu o poskytnutí FZ) vůči výstavci – omezení námitek dlužníka na obsah ZL (§ 2039/1-2)

Zajišťovací převod práva § 2040 (1) Smlouvou o zajišťovacím převodu práva zajišťuje dlužník nebo třetí osoba dluh tím, že věřiteli dočasně převede své právo. (2) Má se za to, že zajišťovací převod práva je převodem s rozvazovací podmínkou, že dluh bude splněn.  Za zákona nejde o fiduciární cesi (právo se po splnění vrací automaticky na osobu, která poskytla zajištění)  dispozitivní ustanovení („Má se za to..“); lze tedy zřejmě i sjednat jiný koncept (např. nutnost zpětného převodu práva po splnění)

Zajišťovací převod práva II Lze převést právo dlužníka i T Předmět věc movitá i nemovitá, hmotná i nehmotná Předmětem pohledávka? Chybí zvláštní ustanovení. Vzhledem k širokému pojetí věci (§ 489, § 496) asi ano. Vznik: – Věc zapsaná do veř. seznamu zápisem do VS – Ostatní účinností smlouvy

Zajišťovací převod práva III Výkon práva, je-li převedeno vlastnické právo: – Při předání věci právo věřitele mít věc u sebe, – Vždy výkon prosté správy (viz § 1405n.) Při pominutí důvodu trvání ZPP – restituce výkonu práva v plném rozsahu, – vydání přírůstků – proti náhradě účelně vynaložených nákladů Nesplnění dluhu – převod práva se stává nepodmíněným – předání věřiteli pomůcek k plnému výkonu práva -Vyplacení hyperochy poskytovateli jistoty proti započtení účelných nákladů s výkonem ZPP -Věřitel má důkazní břemeno o nepřevýšení obvyklé ceny jistoty (?) nad výši dluhu

Dohoda o srážkách ze mzdy a jiných příjmů § 2045 (1) Dluh lze zajistit dohodou věřitele a dlužníka o srážkách ze mzdy nebo platu, z odměny ze smlouvy o výkonu závislé práce zakládající mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem obdobný závazek nebo z náhrady mzdy nebo platu ve výši nepřesahující jejich polovinu. Nejde-li o srážky podle věty první k uspokojení práva zaměstnavatele, je třeba k uzavření dohody předchozího souhlasu zaměstnavatele. (2) Proti plátci mzdy nebo platu nabývá věřitel práva na výplatu srážek okamžikem, kdy byla plátci dohoda předložena.

Dohoda o srážkách ze mzdy a jiných příjmů II Není omezena věcně (srov. § 551/1 DOZ) Omezení výší (jedna polovina příjmu) Vzniká dohodou věřitele a dlužníka + předchozí souhlas zaměstnavatele (jiný plátce příjmů?), pokud nejde o pohledávku zaměstnavatele Účinnost dohody proti plátci příjmů předložením plátci Náklady placení srážek nese: – první dohoda plátce – druhá a další dohoda dlužník (§ 2046) Užití na jiné příjmy (§ 2047)

Přehled utvrzení závazků Smluvní pokuta § 2048n. Uznání dluhu § 2053n.

Smluvní pokuta § 2048 Ujednají-li strany pro případ porušení smluvené povinnosti smluvní pokutu v určité výši nebo způsob, jak se výše smluvní pokuty určí, může věřitel požadovat smluvní pokutu bez zřetele k tomu, zda mu porušením utvrzené povinnosti vznikla škoda. Smluvní pokuta může být ujednána i v jiném plnění než peněžitém.

Smluvní pokuta II Průlom do akcesority (§ 2005 odstoupení od smlouvy se nedotýká mj. dospělého práva na zaplacení SP, mj. i § 2049: povinnost zaplatit dluh trvá i po zaplacení SP) Funkce: a) kompenzační/paušalizovaná náhrada škody (§ 2048, 2051) b) sankční: ba) nevznikla-li porušením smluvní povinnosti škoda, bb) vznikla-li, lze sankční funkci vyvolat dispozitivně (§ 2050), bc) omezení: moderační právo soudu (§ 2051) až na úroveň škody. Forma: není stanovena (!) SP suspenduje právo na zaplacení náhrady škody ze stejného porušení povinnosti (dispozitivní) (§ 2050 )-srov. § 2898 (Nepřihlíží se k ujednání, které předem vylučuje nebo omezuje povinnost k náhradě škody na přirozených právech nebo úmyslně nebo z hrubé nedbalosti nebo vždy právo slabší strany. Nelze se ani vzdát.) Specifické moderační právo soudu na úroveň škody v době rozhodování; škoda, na niž právo vznikne později do výše SP (§ 2051) Ustanovení o SP též na penále (= pokuta stanovená pro porušení smlouvy právním předpisem) (§ 2052)

Uznání dluhu § 2053 Uzná-li někdo svůj dluh co do důvodu i výše prohlášením učiněným v písemné formě, má se za to, že dluh v rozsahu uznání v době uznání trvá.  vyvratitelný důkaz o existenci dluhu

Uznání dluhu II Právní povaha: Jednostranný úkon D vůči V – Pozor! Za uznání dluhu se považuje (fikce?): Placení úroků ohledně jistiny Částečné plnění ohledně zbytku dluhu, lze-li tak usuzovat z okolností 1 a 2 neplatí pro dluh promlčený Forma: oblig. písemná Důsledky: – vyvratitelná právní domněnka, že dluh v době uznání trval (§ 2053) – nastoupení 10ti leté promlčecí doby (od uznání resp. od posledního dne určené doby - § 639)