Češi na černomořském pobřeží Krasnodarský kraj: česká národnost – oficiálně (podle sčítání lidu 2002) 732 obyvatel Neoficiální počty: různé údaje – od.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola Louňovice pod Blaníkem 15. srpna 2009
Advertisements

Navštivte hlavní město České republiky
Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek
Vypracoval: Michal Klaus
Čítárny.cz – Web o dětských knížkách a čtenářství Veronika Peslerová Olomouc, červen 2007.
Valašská Polanka Andrea Polanská.
Projekt Školy pro venkov Základní škola a mateřská škola Jaromíra Hlubíka Lipov.
Klub irských tanců Texty pro moderátory a do propagačních materiálů.
MULTIKULTURNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŠANCE PRO EVROPU. PROJEKT V OBLASTI PODPORY PRIORITNÍ OSY 1.2 – ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI VE VZDĚLÁVÁNÍ VE ZLÍNSKÉM KRAJI PODÁNO 29.
30. září – ZÁJEZD zástupců neziskových organizací do Prahy na pořad Vzpomínky nám zůstanou (Hron, Cibulka, Simonová, Fousek) 1. října – VÝSTAVA Šťastné.
Národní institut dětí a mládeže MŠMT Centrum ekologické výchovy DŘÍPATKA pracoviště pro školní i mimoškolní environmentální výchovu, vzdělávání a osvětu,
Konice je výchozí bod pro Vaše kroky v našem regionu.
Sídlo: Kolárova 41, Oleška IČO: DIČ: CZ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA VEŘOVICE
Akademie třetího věku. 1.Základní kurz V průběhu 4 semestrů poznávání regionu poznávání regionu průřez historií od antiky po současnost průřez historií.
Kultura.
Dánsko- vzdělání, kultura a kulturní osobnosti
SLOVENSKO Martin Schwarz.
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Čínská kultura.
Ochrana přírody – společná věc ? Michaela Pruknerová Agentura ochrany přírody a krajiny ČR RP Správa CHKO Jeseníky.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Síť EUROPE DIRECT Úkolem informační sítě EUROPE DIRECT je šířit informace a doporučení týkající se politik EU a aktivně podporovat diskuze o Evropské.
Svaz postižených civilizačními chorobami ZO 3 Přerov.
Duchovní/nemateriální kultura (Identifikace a dokumentace jevů tradiční lidové kultury v ČR, Strážnice 2006) Folklor, Obyčeje.
Spisovatelé dětské literatury
ZÁKLADNÍ ŠKOLA HOVORČOVICE
Moldavsko. Základní informace Hl. město: Kišiněv Leží mezi Ukrajinou a Rumunskem. Počet obyvatel: Složení obyvatel: Moldavané, Rumuni, Ukrajinci,
Konference knihovníků Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa „SENIOŘI V KNIHOVNÁCH – KNIHOVNY PRO SENIORY V EUROREGIONU NISA“ Městská knihovna Semily 27. až 28.
ČESKÁ KRAJANSKÁ KOMUNITA V ZAKAVKAZÍ KRASNODARSKÝ KRAJ, RUSKÁ FEDERACE.
Marketingová komunikace prostřednictvím umění Korporátní image.
RAKOUSKO – VÍDEŇ NĚMECKO - REGENSBURG Popis mobilit Mgr. Kristina Maderová Celoživotním vzděláváním k zefektivnění výuky jazyků Seminář k předání informací.
Základní škola a Mateřská škola Litvínov - Janov Přípravná třída II.
Galerie - prostor pro zábavu i vzdělávání nabídka programů pro střední školy a možnosti spolupráce.
Lomnice nad Popelkou Liberec Lomnice nad Popelkou Představení města Lomnice a památky Program regenerace Lomnické zkušenosti.
DO JABLONCE NAD NISOU ZA SKLEM A BIŽUTERIÍ. navštivte JABLONEC NAD NISOU město sklářských tradic a bohaté bižuterní současnosti bránu do Jizerských hor.
Cyrilometodějské jubileum 2013 Přehled aktivit Zlínského kraje Ing. Ladislav Kryštof Výroční konference cestovního ruchu Východní Moravy, 29. ledna 2012.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
KONCEPCE ROZVOJE MÍSTNÍ KULTURY ZLK. ÚKOL č. 1. Koncepce rozvoje místní kultury ve Zlínském kraji na léta Dílčí úkol I – prostorová analýza.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Problémová analýza – shrnutí Návrh scénářů řešení –
CZ.1.07/1.2.00/ Příjemce dotace: Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) OPU je nevládní neziskovou organizací, která se od svého založení v roce.
Dušičky. Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 45 Autor:
19. kolo příjmu žádostí – PRV, OSA IV. Opatření IV.2.1. Realizace projektů spolupráce Záměr b) – Realizace projektů mezinárodní spolupráce.
Základní škola a Mateřská škola Bystřice pod Lopeníkem
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Lenka Herčíková,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_447 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Program rozvoje cestovního ruchu JMK ANALYTICKÁ ČÁST
LEKTORÁT V JEKATĚRINBURGU
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Praktická přednáška paní Krátké
Základní škola Valašské Klobouky
Malá muzea a jejich význam pro region
VY_32_INOVACE_43B_STÁTNÍ SVÁTKY A VÝZNAMNÉ DNY V ČESKÉM KALENDÁŘI
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Historie lázeňství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Stáž 2017 Czech Club Birmingham.
KALENDÁŘ.
Název země Jméno | Učitel | Ročník.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
VY_12_INOVACE_RŮ_I_13 DRAMA 1/2
PODZIM STÁTNÍ SVÁTKY.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
DUM - Digitální Učební Materiál
KURZY ČESKÉHO JAZYKA pro tzv. STÁŽISTY a POSTGRADUANTY
Wroclaw 2. –
Kamýk nad Vltavou Počet obyvatel : 907
Transkript prezentace:

Češi na černomořském pobřeží Krasnodarský kraj: česká národnost – oficiálně (podle sčítání lidu 2002) 732 obyvatel Neoficiální počty: různé údaje – od 2000 osob českého původu v Krasnodarském kraji až po 7000 jen v samotném Novorossijsku

Nazdar, Mateřídouško! NOVOROSSIJSK: 2 české krajanské spolky NAZDAR – vznikl v r. 2000, předs. Zinaida Michailovna Trenda; sídlí v Českém centru ve středu města; v současnosti 63 členů MATEŘÍDOUŠKA – vznikl v r. 2006, předs. Irina Vladislavovna Tretyakova; sídlí v Kirillovce; v současnosti 52 členů

Akce „Ovocné knedlíky“

Problémy posledních let Kavkazští Češi již téměř ztrácejí svoji identitu. Nositeli kulturní tradice a jazyka jsou především příslušníci nejstarší generace, kteří bohužel postupně odcházejí. Česky mluvící obyvatelé jsou převážně již v důchodovém věku. Jejich potomci jsou ke svým kořenům lhostejnější. Důležité však je současné odhodlání kavkazských Čechů s tímto trendem za pomoci České republiky aktivně bojovat. Problém - nevraživost mezi oběma spolky

Mikuláš v Mateřídoušce

Mateřídouška - aktivity Pravidelné setkávání u příležitosti významných výročních svátků a obyčejů podle katolického kalendáře (udržování kulturních tradic a zvyků, jejich předávání mladším generacím) Kurzy českého jazyka pro dospělé Dětská nedělní škola – od roku 2002 (vyučovala nejprve I. Tretyaková, poté čeští učitelé; cíle – komunikovat v českém jazyce, probudit v dětech vztah ke kultuře a řeči předků) Amatérské divadlo Folklórní soubory Kytice a Nedělňáček

Piknik v přírodě

Mateřídouška - aktivity Sbírání českých písní a říkadel, práce na dvojjazyčné lingvisticko-historické publikaci o českých obyvatelích Kubáně (snaha uchránit lidovou kulturu a historii kavkazských Čechů) Vysílání zájemců na stipendijní studijní pobyty do České republiky

Mateřídouška

Mateřídouška – výuka a další činnosti 2008/09 Výuka v 5 skupinách, celkem 35 žáků +Klub Mateřídouška (každou neděli 90 min. pro dospělé i děti) - aktivity doplňující pravidelnou výuku češtiny, umožňující lépe poznat a pochopit českou kulturu, její tradice a historii - konverzace v ČJ, nácvik českých lidových písní, setkávání s českou kulturou – literaturou, hudbou, filmem a divadlem, rukodělná činnost (výroba tradičních zvykoslovných předmětů a ozdob), gastronomie (příprava tradičních českých pokrmů)

Divadelní hra

Mateřídouška – výuka a další činnosti 2008/09 Nácvik písní s folklórními soubory Kytice (dospělí) a Nedělňáček (děti) Svátek sv. Václava (příprava programu „Sv. Václav v historii ČR“) Dny české kultury k 90. výročí vzniku Československa - prezentace v PowerPointu Dějiny Československa, ukázková hodina ČJ pro dospělé „Uličkami Zlaté Prahy“, Den otevřených dveří v nedělní škole, ukázková hodina pro děti a další program Návštěva Mikuláše, adventní zvyky, nácvik koled a vánočního divadelního představení

Dny české kultury - Kytice

Mateřídouška – výuka a další činnosti 2008/09 Příprava programu u příležitosti Hromnic a masopustu Přednáška o ČR „V srdci Evropy“ Příprava oslav Velikonoc Pálení čarodějnic – program pro děti i dospělé Dny české kultury u příležitosti 140. výročí založení Kirillovky – bohatý program (viz. článek na např. divadelní představení Zlatý kolovrat, literární blok věnovaný Karlu Čapkovi a Lence Procházkové, Den otevřených dveří v české nedělní škole, jazykové hry Letnice – čištění studánky, program u táboráku Kinoklub věnovaný M. Kunderovi, jeho životu a tvorbě, zhlédnutí filmu Žert s komentářem

Dny české kultury - Nedělňáček

Nazdar Výuka ve 2 skupinách, celkem 16 žáků Pravidelné osvětové „minipřednášky“ při oslavách státních i církevních svátků v průběhu školního roku, příprava programu V rámci výuky nácvik českých lidových písní

Masopust v Nazdaru

Konec