Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Roztoči Ing. Pavel Bednář Modul č. 2 Hygiena rostlinných produktů
Roztoči Základní charakteristika: - pavoukovci, vel. 0,8 – 20 mm - vývin nepřímý (vajíčko – nymfa – dospělec) obr. č. 1 - parazité člověka (alergie) Roztoč moučný - škůdci obilovin (ve skladech) - některé druhy prospěšné
Roztoč moučný Základní charakteristika: - velikost 0,4 – 0,6 mm - bílý až narůžovělý, lesklý - samice klade 400 vajíček obr. č. 1 - vývin trvá 2 týdny až 8 Roztoč moučný měsíců - při teplotě pod 0°C = jeho vývin NEPROBÍHÁ !!!
Roztoč moučný Škodí ve skladech: - zrno obilnin, mouka, otruby - těstoviny, sušené ovoce - krmné směsi, rybí moučka obr. č. 1 - výkaly, nasládlý zápach Roztoč moučný - vyžírá klíčky = nižší klíčivost - způsobuje alergie, průjmy lidí
Roztoč moučný Prevence výskytu: - větrání skladů - likvidace napadené suroviny - snížení vlhkosti skladování obr. č. 1 - použití postřiků Roztoč moučný - biologická likvidace r. dravým
Roztoč ničivý Základní charakteristika: - bílý, lesklý - rychlý, trhavý pohyb - délka života = 30 dnů obr. č. 2 - velikost 0,4 – 0,5 mm Roztoč ničivý - škůdci obilovin (ve skladech) - některé druhy prospěšné
Roztoč ničivý Škodí ve skladech: - mouka, zrno obilnin - škodí jen na narušeném zrnu - olejniny, luskoviny obr. č. 2 - sláma, seno, sušená zelenina Roztoč ničivý - výskyt chloupků, mrtvých těl - lidem způsobuje alergie
Roztoč ničivý Prevence výskytu: - snížení vlhkosti materiálu - větrání skladů - teplota pod 5°C = zastavení obr. č. 2 rozmnožování Roztoč ničivý - silné zamoření = spálit zrno - vakuové balení, postřik
Roztoč dravý Základní charakteristika: - velikost 0,4 – 0,5 mm - nažloutlý - neškodí obr. č. 3 - požírá jedince svého druhu Roztoč dravý - požírá i pisivky - vývoj 20 – 160 dnů
Seznam obrázků: Obrázek č. 1: moucny ( ) moucny Obrázek č. 2: ( ) Obrázek č. 3: ( )