Bedřich Smetana Materiál pro výukovou oporu zpracovaný v rámci projektu Informační a komunikační technologie proti bariérám Výuková opora č. 1 – výukový.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
2.Polovina 19.století Výukový materiál EU – Šve07 2.pol. 19.stol. Vypracovala: Mgr. Martina Švestková Vlastivědné učivo 5.ročníku.
Advertisements

Bedřich Smetana Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
 Narodil se po deseti dcerách do rodiny sládka v Litomyšli 2. března  Smetana se již od svých 4 let na popud svého otce věnoval hudbě. Učil.
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Bedřich Smetana.
Bedřich smetana Život a dílo
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
ANTONÍN DVOŘÁK OBČANSKÁ VÝCHOVA 6. ROČNÍK
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Příjemce: ZŠ a MŠ České Velenice Třída Čsl. legií.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Bedřich Smetana ( zakladatel novodobé české hudby )
O Název Romantismus v Čechách O Šablona CZ.1.07/1.4.00/ O Poř.číslo HV 5 O Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS O Datum
BEDŘICH SMETANA Významné osobnosti
Antonín Dvořák a jeho život
ANTONÍN DVOŘÁK.
Bedřich Smetana ( ).
ANTONÍN DVOŘÁK.
ICT – 2 – 3 – 21 HV - Bedřich Smetana
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Český hudební romantismus
Bedřich Smetana.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Výukový materiál Bedřich Smetana
BEDŘICH SMETANA (hudební skladatel).
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj
Český hudební romantismus
Tematická oblast:Dějiny hudebního umění
Maturitní předmět: Dějepis
BEDŘICH SMETANA.
BEDŘICH SMETANA úvod. BEDŘICH SMETANA úvod Narodil se 2. března 1824 v Litomyšli.
Hudba na jevišti.
SYMFONIE. ERBEN ŠVÉDSKO VLTAVA NELAHOZEVES KÁČA.
Anotace: Určeno žákům 1.stupně ZŠ. Prvotní seznámení s osobností a dílem B. Smetany. Obsahuje odkazy na videa (učitel vybere jen něco podle svého uvážení).
BEDŘICH SMETANA. Bedřich Smetana (1824–1884) Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková Název: VY_32_INOVACE_16_Bedřich Smetana.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr.Petra Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_28_Bedřich Smetana Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_20_ Antonín Dvořák ZŠ Hladké Životice.
Antonín Dvořák Materiál pro výukovou oporu zpracovaný v rámci projektu Informační a komunikační technologie proti bariérám Výuková opora č. 2 – výukový.
Nejvýznamnější pražská divadla období národního obrození a romantismu NO – 1770–1848 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michal.
VY_32_INOVACE_I-A-19. Narozen 2. března 1824 v Litomyšli Zemřel 12. května 1884 v Praze.
Bedřich Smetana 19.století – ROMANTIZMUS Český národní skladatel.
Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorŠárka Matějová Datum NázevVY_52_INOVACE_5_Bedřich Smetana Ročník4. Číslo.
Čeští hudební skladatelé Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_10_ČEŠTÍ HUDEBNÍ SKLADATELÉ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Strouhalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_Opera, Bedřich Smetana.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
Česká opera Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_09_ČESKÁ OPERA Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Test ověřující znalosti z HV
Název školy: Základní škola Netvořice
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_18
Bedřich Smetana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Božena Němcová (1820 – 1862).
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_09
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/13 
Narodil se 31. ledna 1797 ve Vídni Zemřel 19. listopadu 1828 ve Vídni
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
VY 32 INOVACE 541.
Transkript prezentace:

Bedřich Smetana Materiál pro výukovou oporu zpracovaný v rámci projektu Informační a komunikační technologie proti bariérám Výuková opora č. 1 – výukový materiál Název: Bedřich Smetana Autor: Mgr. Klára Chloubová

Kdo to byl? Významný český hudební skladatel období romantismu.

Kdo to byl? Narodil se v Litomyšli 2. března 1824 v poměrně zámožné rodině.Litomyšli Jeho otec měl rád hudbu a syna Bedřicha zasvětil do jejích tajů už ve čtyřech letech. Učil se hrát na housle a později na klavír. Rodná světnička Bedřicha Smetany v Litomyšli, 2011

Umělecky reagoval na revoluční rok 1848 a psal pochody, později také polky. V roce 1855 zemřela Smetanovi jeho hudebně nadaná dcera Bedřiška. Jako upomínku na ni napsal Klavírní trio g moll.Klavírní trio g moll

Smetana se rozhodl Prahu opustit a přijal nabídku učitelského místa v Goteborgu ve Švédsku. Smetana v době pobytu v Göteborgu. Obraz J. P. Södermarka

Život Po smrti dcery Smetana se rozhodl Prahu opustit a přijal nabídku učitelského místa v Goteborgu ve Švédsku. V drsném severském klimatu však jeho žena dostala tuberkulózu Rozhodl se vrátit zpět do Čech Jedna z posledních fotografií Bedřicha Smetany

V roce 1874 Bedřicha Smetanu postihlo to nejhorší, co se může stát hudebnímu skladateli – ohluchl. Hluchota však nezmenšila jeho hudební představivost a schopnost komponovat. Bedřich Smetana zemřel 12. května 1884.

Díla Komorní díla Nejvýznamnějším komorním dílem je Smyčcový kvartet č. 1 e moll „Z mého života“.Smyčcový kvartet č. 1 e moll „Z mého života“ Opery Umělecké dílo spojující dramatické divadelní představení s hudbou tak, že herci text zcela či zčásti zpívají.

Opery Braniboři v Čechách Prodaná nevěsta (1866)Prodaná nevěsta Dalibor (1868)Dalibor Libuše (1872)Libuše Dvě vdovy (1874)Dvě vdovy Hubička (1876)Hubička Tajemství (1878)Tajemství Čertova stěna (1882) – méně úspěšnáČertova stěna Viola (1884) - nedokončenaViola Eliška Krásnohorská, libretistka pozdních Smetanových děl

Literární podklad hudebního uměleckého díla. Braniboři v Čechách Jeho první opera. Vznikla v rámci soutěže o českou národní operu. Opera o třech dějstvích. Libreto sepsal Karel Sabina. Jejím námětem jsou události v Čechách po smrti Přemysla Otakara II.

Prodaná nevěsta Komická opera o třech dějstvích. Děj se odehrává na české vesnici, kde žijí Jeník a Mařenka, dva mladí lidé, kteří se mají rádi. Předehra prodané nevěsty: _Bartered_Bride_overture.ogghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Smetana_- _Bartered_Bride_overture.ogg

Dalibor Hlavní postavou je postava z české historie – rytíř Dalibor z Kozojed, který byl vězněn za vlády Vladislava II. Jagelonského ve věži Pražského hradu, nazvané podle této události Daliborka. Dalibor z Kozojed ve věži

Libuše Námětem se stala legenda o kněžně Libuši, přejatá hlavně ze zpracování v Rukopisu zelenohorském. Opera byla původně zamýšlena jako korunovační, ke korunovaci rakouského císaře Františka Josefa I. za českého krále nedošlo. Poprvé uvedena při slavnostním otevření Národního divadla a poté i při jeho znovuotevření po ničivém požáru 18. listopadu 1883.

Dvě vdovy Hlavní postavami jsou Karolina a Anežka, sestřenice a zároveň vdovy. Karolina je veselá a bezstarostná, zatímco Anežka stále truchlí. Brzy ale pozná svého dávného ctitele, do kterého se zamiluje, lásce se však dlouho brání. Myslí si, že jako vdova musí do konce života jenom truchlit. Nakonec vše dobře dopadne a zasnoubí se spolu.

Hubička Lukáš, hlavní hrdina se po léta miluje s Vendulkou. Hlavní zápletkou je spor o hubičku, kterou Lukáš na Vendulce žádá, ale již mu Vendulka nechce dát, dokud nebudou svoji.

Tajemství Děj se odehrává v malém městě pod Bezdězem. Pozorujeme vyvrcholení letitého sporu dvou konšelů Kaliny a Maliny, který započal, když rodiče Maliny odmítli dát svou dceru Rózu Kalinovi pro jeho chudost.

Jak si zapamatovat opery Bedřicha Smetany? Braniboři v Čechách Prodaná nevěsta Dalibor Libuše Dvě vdovy Hubička Tajemství Čertova stěna Viola

Opakování Co je to opera? Umělecké dílo spojující dramatické divadelní představení s hudbou tak, že herci text zcela či zčásti zpívají. Literární podklad hudebního uměleckého díla. Muzikálový film.

Seřaď opery ve správném pořadí.

Zdroje _The_Brandenburgers_in_Bohemia.pdf&page=4http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Soubor:Bed%C5%99ich_Smetana_- _The_Brandenburgers_in_Bohemia.pdf&page= _Smetany.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rodn%C3%A1_sv%C4%9Btni%C4%8Dka_Bed%C5%99icha _Smetany.jpg Dostupné pod licencí: Creative Commons Autor: Pavla Dvořáková narodni-pisehttp:// narodni-pise ukázky oper čerpány z Datum čerpání: