MEZINÁRODNÍ KONFERENCE „ Zajištění dostupné a kvalitní zdravotní péče v kontextu dostatečného počtu zdravotníků v nemocnicích a v kontextu změny struktury.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_05.
Advertisements

Zdravé pracoviště bez rozdílu věku MVD, 28. dubna 2016 ing. Radka Sokolová, místopředsedkyně ČMKOS, místopředsedkyně Rady vlády pro BOZP
Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
Vykazování ošetřovatelské péče v pobytových zařízeních sociálních služeb 25. února 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Redukce lůžek Existuje prostor pro redukci lůžek akutní péče?
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
Koncept úhrad v roce Výběr pojistného od roku 2012 Výběr pojistného za zaměstnance a osvč (2015  2016) + 7,4 mld. Kč Platba státu za státní pojištěnce.
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
Ekonomika organizací Pracovní výkon a jeho odměňování.
Standardy kvality sociálních služeb. soubory měřitelných a ověřitelných kritérií, které popisují, jak má vypadat kvalitní sociální služba. Jsou použitelné.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011) Ing. Marie Kostruhová.
PRACOVNÍ PRÁVO III. Pracovní doba. Mzda.. Definice pracovní doby. Je to stanovená doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat práci pro zaměstnavatele.
Vzdělávací program v oboru dětské lékařství MUDr. Jana Mathonová, prim. dětského oddělení Kroměřížské nemocnice a.s.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ZMĚNY NA OBZORU ? II. sněm Mladí lékaři o.s MUDr. Martin Švestka.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Katedra podnikové strategie Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku.
ÚSPORY MINISTERSTVA VNITRA, POLICIE ČR A HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR V ROCE 2011 Ministr vnitra Radek JOHN.
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
Povolání, zaměstnání, práce
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zaměřeno na malé a střední podnikání aneb společenská odpovědnost firem v olomouckém kraji Martin Fink Brno,
AKREDITACE K USKUTEČŇOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU dle novely zákona č
Návrhy opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života
Název projektu: Moderní škola
Josef Středula, předseda ČMKOS
Procesní management v oddělení logistiky
Bezpečnost pacientů v EU a ČR
KVALITA – BEZPEČNOST - EFEKTIVITA
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Mzda Autor: Pavla Lukešová.
Pracovní motivace a její naplnění u zaměstnanců ve vybraném kraji
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
31 Základní typy zdravotnických systémů
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Foto zdroj: SHENZHEN Foto zdroj:
Financování přímých NIV
Pracovnělékařské služby
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
ODMĚŇOVÁNÍ - MZDA. ODMĚŇOVÁNÍ - MZDA MZDA JE ODMĚNOU ZA VYKONANOU PRÁCI JE SMLUVNÍ MUSÍ RESPEKTOVAT ZÁKONÍK PRÁCE A ZÁKON O MINIMÁLNÍ MZDĚ, MZDOVÉ.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
DOTAČNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ŠKOLY
Setkání kariérových poradců
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
SOS-Kinder- und Jugendhilfen
Malotřídní škola a některé specifické momenty personální agendy
Kongresové centrum Nemocnice Na Homolce
Platy a mzdy v sociálních službách Bc. Dagmar Žitníková, OSZSP ČR
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Role státu při prosazování rovného odměňování
SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ vypracovaly: Bc. Veronika Čížková, Mgr. Dana Alansari, Centrum fiktivních firem 2018.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
AČMN, 1. LF UK Praha, FHS UK Praha, LRS Chvaly
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Život bez střeva , Praha.
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Příspěvek k činnosti v PSNDP
Transkript prezentace:

MEZINÁRODNÍ KONFERENCE „ Zajištění dostupné a kvalitní zdravotní péče v kontextu dostatečného počtu zdravotníků v nemocnicích a v kontextu změny struktury obyvatel v jednotlivých zemích“ Dagmar Žitníková Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR

2 Proč mezinárodní konference? Evropské země mají obdobné - stejné problémy  Stárnutí obyvatel = nutnost zabezpečit kvalitní zdravotní a sociální péči a to dostatečným počtem personálu  Migrace problémy s ní spojené  Konference = příležitost k výměně informací a příkladů dobré praxe  Proč vymýšlet vymyšlené

3 České nemocnice  Počet zaměstnanců, kteří jsou odměňováni dle předpisů o platu, je Toto číslo zahrnuje i pracovníky Zdravotnických záchranných služeb Průměrný plat je dle ÚZIS Kč  Počet zaměstnanců, kteří jsou odměňováni dle předpisů o mzdě, je Jde pouze o zaměstnance v lůžkové péči Průměrná mzda je dle ÚZIS Kč

4 České nemocnice  stresující pracovní podmínky, snižují se počty zaměstnanců ve službách  nedostatečné finanční ohodnocení  špatné pracovní zařazení – zaměstnavatelé chtějí levné zaměstnance (všeobecné sestry X zdravotnický asistent),  zhoršené pracovní vztahy, zvyšující se % případů násilí od spolupracovníků a také od pacientů a jejich blízkých  nedostatečné uznání veřejnosti  nízká prestiž povolání

5 Proč to tvrdíme? Dotazníkové šetření OSZSP ČR k personální situaci v nemocnicích  Realizace tří dotazníkových šetření 2014, 2015,2016  Přibližně stejný počet respondentů  Stejně formulované dotazy  o kolik pacientů se stará jedna sestra?  pracujete souběžně na více odděleních?  změnilo se u vás personální obsazení?  můžete se o své pacienty starat, jak byste chtěli, a měli?  je vás na vaši práci dostatek?  mají finanční úspory vliv na kvalitu péče a počet zaměstnanců?  můžete v průběhu pracovní směny čerpat přestávky v práci?  je vaše práce vyčerpávající?

6 Dotazníkové šetření >Rok >Rok >Rok 2016 – >Nemocnice MZ – 30 % >Krajské nemocnice – 43 % >Soukromé – 18 % >Zdravotní sestry a porodní asistentky – 79%, 81 %, 73 % >Zdravotničtí asistenti – 2%, 4%, 8 % >Sanitáři a ošetřovatelé – 7%, 8%, 9 % >Lékaři - 3%, 1%, 2 % >Ostatní – 9%, 6,%, 8 %

7 O kolik pacientů se stará jedna sestra? Intenzivní péče  V letošním roce mají pracovníci na lůžkách intenzivní péče na starosti v každé směně více pacientů, než tomu bylo v loňském roce.  Rapidně klesá počet těch, kteří se starají o 2 pacienty, a naopak přibývá těch, kteří se starají o 3 pacienty.  Stejně jako v roce 2014 opět přibývá těch, kteří mají na starost péči o 5, či dokonce o 5 a více pacientů.  Letos 6% dotazovaných uvedlo, že na lůžkách intenzivní péče slouží pouze jedna zdravotní sestra, přičemž 4% uvedla, že se o pacienty stará sama, bez pomoci sanitáře.  Situace se každoročně zhoršuje

8 O kolik pacientů se stará jedna sestra? Standardní lůžka  V letošním roce rekordních 46% odpovědělo, že na oddělení slouží pouze jedna zdravotní sestra (26% bez pomoci sanitáře či ošetřovatelky).  V roce 2015 uvedlo 32% a v roce 2014 uvedlo 24%.  Letos již 2% uvedla, že má celé oddělení na starosti pouze jeden zdravotnický asistent ( %, %).  Situace se každoročně zhoršuje

9 O kolik pacientů se stará jedna sestra? Následná péče  Na lůžkách následné péče se sestry častěji starají o 21 – 30 pacientů, a to ve všech směnách.  Stejně jako v loňském roce mají na nočních směnách častěji na starost 31 a více pacientů.  Na oddělení pracuje pouze jedna zdravotní sestra v 70%, přičemž v 24% bez pomoci sanitáře či ošetřovatelky.  V minulých letech toto uvedlo pouze 30% respondentů. Zdravotnický asistent zde samostatně pracuje v 6 %  Na lůžkách následné péče se situace zhoršuje

10 Pracujete souběžně na více odděleních?  Na otázku, zda vykonává nějaký zaměstnanec souběžně práci na jiném oddělení, odpovědělo kladně 28% respondentů. Jednalo se zejména o výpomoc na jiných odděleních, v ambulanci, na operačním sále apod. Často tak má na starosti chod celého oddělení pouze jedna sestra (PA, ZA).

11 Změnilo se u vás personální obsazení? Je vás na vaši práci dostatek? Můžete se o své pacienty starat, jak byste chtěli, a měli? Mají finanční úspory vliv na kvalitu péče a počet zaměstnanců?  Snížení počtu personálu na svém pracovišti doposud zaznamenalo o 9% více než loni a o 21% více než v roce 2014  Také letos nejvíce (68%) dotazovaných žádá okamžité navýšení počtu zaměstnanců pro zajištění odpovídající kvalitní péče. V roce 2014 toto požadovala necelá polovina (48%) dotazovaných.  71% zdravotníků se obává, že se o své pacienty nemohou starat tak dobře jak by chtěli nebo měli. V porovnání s minulými lety se tyto obavy množí a stále naléhavěji žádají navýšení počtu zaměstnanců.  Stále méně (67%) zdravotníků se domnívá, že finanční úspory mají dopad na kvalitu poskytované péče. Nejčastěji uvádějí, že ovlivňují odměňování (80%) a počet (70%) zaměstnanců.

12 Můžete v průběhu pracovní směny čerpat přestávky v práci? Je vaše práce vyčerpávající?  přestávku na jídlo a oddech čerpá pravidelně pouze 21% a nepravidelně 40%;  přestávku nečerpá, ale formálně ji vykazuje už 36% dotazovaných, což je oproti loňskému roku o 3% více a oproti roku 2014 dokonce o 9% více;  práci přesčas letos vykonává až 83% (nejčastěji 11 – 30 hodin měsíčně) a oproti minulým letům je to nárůst o 18, resp. o 20%;  99% zaměstnanců pociťuje po práci vyčerpanost. Častý pocit vyčerpání uvádí již 63% (nárůst o 3%, resp. o 9%).

13 Reakce zdravotníků na popsaný stav  o odchodu z oblasti zdravotnictví přemýšlí celkem 56 % zdravotníků!!! V porovnání s předcházejícími lety toto číslo strmě roste. V roce 2014 uvedlo, že přemýšlí o odchodu ze zdravotnictví 31 %, v roce % respondentů.  Kam půjdou? mimo zdravotnictví plánuje odejít 25%, do zahraničí plánuje odejít 10%, do jiného ZZ v rámci ČR má v plánu odejít 21% a to nejčastěji v případě, že zaměstnavatelem je soukromý vlastník (32%);  o změně zaměstnání letos neuvažuje 44%, nejčastěji to jsou zdravotníci ve věkové kategorii 51 a více let (65%);

14 Co dalšího trápí zdravotníky  Respondenti nejčastěji poukazovali na velmi náročnou administrativu, nedostatek personálu, málo odpočinku, či nízké finanční ohodnocení.  Sestry mají minimální čas na pacienty a komunikaci s nimi, jelikož na mnoha odděleních je na prvním místě řádné vedení dokumentace a audity, nikoliv řádná péče o pacienty.  Mnohé trápí také atmosféra na pracovišti, špatná komunikace s vedením a neúcta k sesterskému povolání jako takovému. Personál vyčerpává nadmíra stresu a pocit demotivace.  Mnoho zdravotníků kritizuje špatně nastavený systém vzdělávání sester.  Celkově převládá pocit, že se situace ve zdravotnictví neustále zhoršuje.

15 PROČ?  Ekonomické a právní důvody Podfinancování zdravotnictví Změny v DPH Opatření ČNB Restriktivní úhrady nemocnicím za poskytovanou zdravotní péči mezi lety 2010 až 2013  Vyhláška č. 99/2012 Sb., o požadavcích na minimální personální zabezpečení zdravotních služeb

16 Nízké počty zaměstnanců  Praktické dopady  snížení bezpečí zaměstnanců i pacientů  stresující pracovní podmínky,  zvyšující se % případů násilí od pacientů, ale také od spolupracovníků – šikana  odchody stávajících zdravotníků, noví nenastupují  PERSONÁLNÍ KRIZE V NEMOCNICÍCH = zavírání oddělení

17 Nízké počty zaměstnanců  Současná personální krize není primárně způsobená systémem vzdělávání.  Hlavním důvodem nedostatku personálu je fyzické a psychické přetěžování zdravotníků, stresující pracovní prostředí a nízké finanční ohodnocení.  Propastné rozdíly v odměňování zaměstnanců, podle právních forem nemocnic, způsobují regionální rozdíly při zajišťování zdravotní péče a odliv zdravotníků z některých nemocnic. 

18 Zásadní kroky pro personální stabilizaci – návrhy odborů  Zvýšení objemu financí do zdravotnictví na průměr EU  zvýšení počtu personálu v nemocnicích  sjednocení, dnes diskriminačního, systému odměňování – novela zákoníku práce  zvýšení odměn za práci  Tvrzení, že se personální situace – nedostatek zdravotníků, vyřeší změnou systému vzdělávání je naivní.

19 Děkuji za pozornost děkuji za pozornost a pomoc