Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
Advertisements

Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ I.2. Státní suverenita, legalita a legitimita
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
KOMBI Obsah: Legislativa Evropské unie.
OBRANA A BEZPEČNOST ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Státní občanství.
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Policejní a soudní spolupráce v post-lisabonské.
Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce
Ústava ČR VY_32_INOVACE_ 10 - Ústava Čr.
Mezinárodní ekonomické právo 1.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Mezinárodní ekonomické právo (5) – mez. investice
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
PRÁVNÍ VZTAH SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Mezinárodní humanitární právo
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
 EKONOMICKÉ A POLITICKÉ SOUVISLOSTI DOHOD O OCHRANĚ INVESTIC.
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
PŘEDNÁŠKA pokračování
ZÁKLADNÍ ZÁSADY MEZINÁRODNÍHO PRÁVA
Mezinárodní justiční spolupráce doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D.
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ PŘEDNÁŠKA Č. 6.
Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.
I.2. Státní suverenita, legalita a legitimita
Právo životního prostředí I.
Právo jako normativní systém, základní pojmy
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Mezinárodní právo veřejné jako velmi specifický právní systém
ŘEŠENÍ SPORŮ. PRAMENY ROZHODČÍHO PRÁVA. PŘEDNÁŠKA č. 6.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
SŮVOVÁ, COUFALOVÁ C3B. DEFINICE právní odvětví veřejného práva, zabývá se ústavou a vykládá ji na ochranu ústavnosti dohlížejí ústavní soudy souhrn právních.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Právo mezinárodního obchodu/I Klára Svobodová. JUDr. Klára Svobodová2 Osnova předmětu Úvod do PMO Mezinárodní ekonomické právo WTO Společná obchodní politika.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Východiska evropské úpravy
Základy práva T6 Ústava jako základní právní předpis státu.
Listina základních lidských práv a svobod
Právo mezinárodní a právo vnitrostátní
Spolupráce v oblasti justice
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Vymezení, předmět zájmu a geneze mezinárodních vztahů
Subjekty MPV – seminář I
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
Teritoriální dosah norem mezinárodního práva
Mírové (pokojné) řešení sporů mezi státy
Úvod do mezinárodního práva
PRIORITY A NOVÁ STRUKTURA MINISTERSTVA VNITRA
Digitální učební materiál
Geopolitika Státy a závislá území 1.
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Listina základních práv a svobod Lidská práva
Právo mezinárodních smluv
Transkript prezentace:

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/ Politologie a mezinárodní vztahy Vybrané aspekty vývoje mezinárodního práva Mgr. et Mgr. Jakub Fučík

Norma Pravidlo chování Míra závaznosti Právní norma

Stát Organizovaná politická jednotka (entita) 1. území 2. obyvatelstvo 3. (efektivní) výkon a organizace státní moci Státní suverenita 1. personální výsost 2. územní výsost 3. dispozice se státním územím

Právo Systém právních norem, tj. soubor pravidel chování vynucovaných ze strany státu Teoretické přístupy - přirozenoprávní - pozitivistický

Mezinárodní systém Soubor jednotek a jejich interakcí, který je konstituován na mezinárodní (nadnárodní) úrovni Kritériem mezinárodnosti = stát jako unitární aktér

Mezinárodní právo (veřejné) Specifika 1. Souřadnost 2. Výskyt nepsaných norem 3. Dynamičnost právní regulace

Tradiční a moderní mezinárodní právo Tradiční mezinárodní právo nízký stupeň organizovanosti partikulární úprava vztahů ad hoc mezi několika mocensky silnými státy spíše výraz reálné politické síly a rovnováhy různých politických sil (balance of powers) Moderní mezinárodní právo existence obecného mezinárodního práva vedle partikulárního práva zapojování všech států a dalších subjektů mezinárodního práva (mezinárodní organizace, jednotlivci) uplatňování zásady svrchované rovnosti mezi státy

Zásady mezinárodního práva zákaz hrozby silou a použití síly pokojné řešení sporů zásada nevměšování zásada povinné spolupráce států zásada rovnosti a sebeurčení národů zásada svrchované rovnosti států zásada dodržování mezinárodněprávních závazků

Prameny MPV Primární – mezinárodní smlouvy - mezinárodní obyčeje Sekundární – obecné zásady právní uznávané civilizovanými národy - soudní rozhodnutí a učení nejkvalifikovanějších znalců práva - equitas Článek 38 Statutu Mezinárodního soudního dvora

Proč je MPV závazné? Je to výhodné – využití MPV jako nástroje MPV vyjadřuje demokratické (liberální) závazky Snaha o „socializaci“ s ostatními aktéry MS

Subjekty mezinárodního práva Státy - primární Mezinárodní (vládní) organizace - sekundární Jednotlivci - marginální

Formy recepce Transformace – doslovný přenos textu mezinárodní smlouvy do některé z forem vnitrostátního práva Inkorporace – „vtažení“ mezinárodní smlouvy do vnitrostátního práva prostřednictvím tzv. inkorporační klausule (např. čl. 10 Ústavy ČR) Adaptace – obecné přizpůsobení vnitrostátního práva do takové podoby, aby odpovídalo mezinárodněprávním závazkům státu Adopce – osvojení mezinárodního práva vnitrostátním soudem při aplikaci práva (pouze v anglosaském systému práva).

Oblasti regulace Národní prostory Mezinárodní prostory (mořské právo, kosmické právo, Antarktida) Diplomatické a konzulární právo Válečné a humanitární právo Trestní právo Postavení fyzických osob (státní občanství, základní – lidská - práva)

Národní prostory Vznik a existence státu Problematika hranic Právo národa na sebeurčení

Mezinárodní prostory Státy zde nevykonávají svoji suverenitu – dohoda na jiném režimu Úmluva OSN o mořském právu (1982, 1994) Smlouva o zásadách činnosti států při výzkumu a využívání kosmického prostoru včetně Měsíce a jiných nebeských těles (1967) Smlouva o Antarktidě (1959, 1961) – zák. 267/2003

Diplomatické a konzulární právo Vídeňská úmluva o diplomatických stycích Vídeňská úmluva o konzulárních stycích Diplomatické imunity

Válečné a humanitární právo Ius ad bellum Zásada zákazu užití síly a hrozby silou (čl. 2 odst. 4 Charty OSN) Sebeobrana (čl. 51 Charty OSN) Preempce a prevence (Andrew F. Krepinevich) Autorizace RB OSN (kapitola VII. Charty OSN)

Válečné a humanitární právo Ius in bello Haagské úmluvy – dva „balíky“ konvencí (1899, 1907) Ženevské úmluvy – čtyři a tři dodatkové protokoly (iniciátor - Henri Dunant – b. u Solferina) - čtvrtá Úmluva a protokoly přijaty až po 2.sv.v. + revize stávajících

Haagské úmluvy Způsob vedení války (pozemní, námořní) Regulace užití zbraňových systémů (např. námořních min, bojových plynů)

Ženevské úmluvy Úmluvy 1. O zlepšení osudu raněných a nemocných příslušníků ozbrojených sil v poli 2. O zlepšení osudu raněných, nemocných a trosečníků ozbrojených sil na moři 3. O zacházení s válečnými zajatci 4. O ochraně civilních osob za války Protokoly 1. O ochraně obětí mezinár. ozbroj. konf. 2. O ochraně obětí nemajících mezinárodní charakter 3. O přijetí dalšího rozeznávacího znaku Červeného kříže

Trestní právo Postihy za porušování vál. a humanitár. práva Zločiny podle mezinárodního práva - zločin genocidia - zločiny proti lidskosti - válečné zločiny - zločin agrese (Statut a dodatkové protokoly k ICC)

Postavení fyzických osob Zakotvení jejich statutu – občan, cizinec, bezdomovec, uprchlík, azylant apod. Ochrana základní práv a svobod Mezinárodní pakt o občanských a politických právech (1966) Mezinárodní pakt o hospodářských, sociálních a kulturních právech (1966) Evropská úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod (1950) Listina základních práv Evropské unie (2009) Problematika humanitárních intervencí

Urovnávání mezinárodních sporů přímá diplomatická jednání jednání za účasti třetího subjektu – dobré služby, mediace účast nezávislých vyšetřovacích a smírčích orgánů mezinárodní arbitráž mezinárodní soudní řízení