10 Cena. Cena  je vyjádřena sumou peněz, množstvím výrobků nebo objemem služeb, které kupující poskytuje prodávajícímu jako protihodnotu za určitý výrobek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trh, nabídka, poptávka, tržní rovnováha
Advertisements

Tvorba cen.
Opakování Hranice Produkčních Možností Ekonomické statky „Scarsity“
Mikroekonomie I Domácí produkt
Tvorba cen v maloobchodě
Stanovení ceny v marketingu
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Mikroekonomie I Cvičení 5 – Tržní poptávka, elasticity poptávky
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Mikroekonomie I Tržní poptávka, elasticita poptávky
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
VY_32_INOVACE_ Tržní mechanismus.
Poptávka na trhu zboží a služeb
Cena v pojetí marketingu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_204.
VY_32_INOVACE_EKO_15 CENA I. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova: typy cen, stanovení.
Mikroekonomie I Nedokonalá konkurence
ROZHODOVACÍ ÚLOHY.
Cenová strategie Eduard Andráši.
P9 CENA JAKO NÁSTROJ MM Cena - je vyjádřením „hodnoty“ zboží nebo služby. Cena je jediným prvkem marketingového mixu, který vytváří firmě příjmy. Všechny.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A18 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníúnor 2013.
Cenová strategie Jiří Pixa.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_MARKETINGOVÝ.
Seminář 4. Trh a tržní mechanismus
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A6 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníříjen 2012.
A) Determinanty nabídky
P3 - Marketingový plán „Jsou tři typy firem: ty, které předvídají, ty které reagují na podněty, a ty, které se diví tomu, co se stalo.“ Které jsou nejúspěšnější?
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ekonomická stránka činnosti podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
-v tržním hospodářství zaujímá klíčovou pozici
Elasticity poptávky a nabídky
Nabídka Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Mikroekonomie I Nabídka dokonale konkurenční firmy
Chování spotřebitele, výrobci, efektivnost
Mikroekonomie I Rovnováha na dokonale konkurenčním trhu
Mikroekonomie II Příjmy firmy Ing. Vojtěch Jindra
Cena a cenová politika. množství peněz, které musíme na trhu zaplatit za výrobek nebo službu a je to jediný nástroj z 4P, který přináší příjmymnožství.
Str. 27.  peněžní částka účtovaná za výrobek nebo službu  vyjadřuje hodnotu výrobku nebo služby  přináší firmě příjmy - jako jediná ze 4P (výrobek,
Analýza poptávky. Poptávka po produkci firmy jako významný parametr rozhodování firmy. Faktory determinující poptávku a odhady poptávkových funkcí. Alternativní.
Vývoj výrobku Firmy musí pružně reagovat na změny ( v lidských potřebách, technologii, technice, v počtu a síle konkurence,…) a vyvíjet nové výrobky. Novými.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
VSRR Bc., III. ročník Praha 2008
MARKETING.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
PRŮMYSLOVÝ MARKETING - VŽ
Poptávka na trhu zboží a služeb Ing. Vojtěch Jindra
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Cíle přednášky Vymezení trhu z pohledu zákazníků a jejich poptávky
Cena má vliv na zisk, CF, konkurenceschopnost výrobce.
Struktura přednášky Analýza poptávky
Náklady, příjmy, ekonomický zisk
Nabídka a náklady firmy Ing. Vojtěch Jindra
TRH A TRŽNÍ MECHANISMUS Kolektiv žáků 4.I. Nabídka Nabídka je ekonomický pojem vyjadřující objem výstupu výroby, které chce vyrábějící subjekt na trhu.
Price. Faktory ovlivňující výši ceny 1. Vnitřní faktory Cíle firmy - firmy se orientují většinou na několik cílů najednou. V cenové oblasti lze uvažovat.
Úkol na příští seminář: Poziční mapa služeb nabízených „vaší organizací“ Poziční mapa služeb nabízených „vaší organizací“ Zamyslete se nad možným.
Marketing Cena Jana Madejová, Ludmila Lichnovská, Monika Suchopárková,
Případová studie Klasik teoretická východiska
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb Název vyučovací oblasti: Cena hotelových služeb.
Obsah Marketingový mix Marketingový mix obchodníka Nákupní marketing.
MARKETING 4 Distribuce a Cena. Prodejní cesty spotřebního zboží Výrobce Spotřebitel agent velkoobcho dník maloobcho dník velkoobcho dník maloobcho dník.
Cenová politika 1 Hradec Králové CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika 1. Tvorba zisku (výsledku hospodaření) 2. Bod zvratu a provozní páka 3. Zdanění zisku a rozdělení výsledku.
5 FIRMA A SPOTŘEBITEL.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Stanovení ceny v marketingu
Marketingový systém řízení
5 FIRMA A SPOTŘEBITEL.
Základy nabídky a poptávky, trh a tvorba ceny TNH 1 (S-2)
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Tržní síly nabídky a poptávky, elasticita a její aplikace TNH 1 (S-3)
Transkript prezentace:

10 Cena

Cena  je vyjádřena sumou peněz, množstvím výrobků nebo objemem služeb, které kupující poskytuje prodávajícímu jako protihodnotu za určitý výrobek nebo za poskytnutí nějaké služby  peněžní vyjádření hodnoty zboží  vychází z celkové marketingové strategie

Tři otázky, které před zvolením určité strategie řešíme jsou:  Jakou cenu potřebujeme na pokrytí nákladů?  Jaká cena je reálná pro realizaci našich obchodních transakcí?  Jaká cena je potřebná pro dosažení našich podnikových cílů?

Stanovení ceny ovlivňuje:  náš budoucí tržní podíl,  obrat,  zisk,  image  goodwill podniku  rozhodování zákazníka  reakci konkurence.  Cena - je jediným prvkem marketingového mixu, který představuje pro firmu zdroj příjmů (ostatní složky tvoří naopak náklady).

Způsoby stanovení ceny  Konečná prodejní cena jednoho a téhož výrobku se liší například: v závislosti na prodaném zboží, na vzdálenosti odběratelů, na způsobu prodeje, na odbytových cestách, na počtu mezičlánků v distribuční cestě na významu zákazníka.  Konečná prodejní cena vychází z ceny základní a je upravena pomocí různých přirážek, srážek, rabatů a skont.

a) Cena založená na nákladech – nákladově orientovaná cena  nejběžnější a nejpoužívanější způsob stanovení ceny  vychází se z nákladů na jednotku produkce (na výrobek), které zvýšíme o určitou přirážku (očekávaný zisk).  náklady na výrobek jsou nižší, čím více se výrobků vyrábí a naopak

 Jednou z hlavních výhod je její jednoduchost a relativně snadná dostupnost podkladových údajů pro výpočet.  Mezi hlavní nevýhody patří její nepřesnost, malý ohled na trh a na požadavky spotřebitelů a také malá pozornost je věnována chování konkurence.

b) Stanovení ceny na základě poptávky – poptávkově orientovaná cena  Tato metoda je založena na odhadu objemu prodeje v závislosti na různé výši ceny.  Základním principem tohoto způsobu tvorby cen je stanovení vysoké ceny při vysoké poptávce a nízké ceny při nízké poptávce, a to i tehdy, jsou-li náklady na jednotku produkce v obou případech stejné.  Znamená to utvořit cenu na hodnotě, kterou danému zboží přisoudí spotřebitel.  Tato metoda vychází z cenové elasticity poptávky.  Základem je ekonomická teorie nabídky a poptávky.  Míru závislosti změny poptávaného množství na změně ceny nazýváme cenovou elasticitou poptávky.

Cenová elasticita se vypočte:  Cenová elasticita poptávky = % změny poptávaného množství / % změny ceny zboží  Cenová elasticita poptávky se vyjadřuje prostřednictvím koeficientu cenové elasticity poptávky (EDP), který měří podíl změny poptávaného množství zboží v procentech a procentní změny ceny zboží.

 Tento ukazatel udává, o kolik procent se změní poptávané množství zboží A, když dojde ke změně ceny tohoto zboží o jedno procento. Tuto závislost můžeme vyjádřit vzorcem:

Rozlišujeme:  elastickou poptávku - kdy EDP > 1 a poklesem ceny zboží A výdaje na nákup tohoto zboží rostou,  jednotkově elastická poptávka - kdy EDP = 1 a s poklesem ceny zboží A se výdaje na jeho nákup nemění,  neelastická poptávka - kdy EDP < 1 a s poklesem ceny zboží A výdaje na jeho nákup klesají.  O cenové citlivosti rozhoduje: hlavně jedinečnost výrobků, nezbytnost výrobků pro zákazníka, odlišnost výrobků, malá dostupnost výrobků a existence substituentů (možnosti náhrady).  Chceme-li stanovit správnou cenu našeho výrobku, musíme se zabývat nejen odhadem poptávky, ale i celkovými náklady.

 Ke zjištění optimálního množství výroby a ceny zboží nám slouží i analýza bodu zvratu.  Bod zvratu představuje množství produkce, při jejím dosažení se výnosy rovnají nákladům. vypočíst podle vzorce:

 Jestliže odečteme od celkových příjmů celkové náklady dostaneme zisk.  ZISK = CELKOVÉ PŘÍJMY – CELKOVÉ NÁKLADY

c) Stanovení ceny na základě cen konkurence – konkurenčně orientovaná cena  Tato metoda vychází z předpokladu, že firma může za výrobky srovnatelné s konkurenčními požadovat také srovnatelné ceny.  Tyto ceny jsou, hlavně při vstupu na nový trh, horním limitem dosažitelných cen.  Je použitelná zejména tehdy, jestliže firmy vstupují na nové trhy. V tomto případě se na trhu střetávají zájmy velkého počtu stejně silných konkurentů a ceny jsou tvořeny pod vlivem trhu s takovými výrobky, jejichž technicko-ekonomické parametry jsou si podobné.

V podstatě naše firma může volit mezi třemi možnostmi:  stanovit cenu výrobku na úrovni konkurence (naše výrobky se výrazně neodlišují od konkurenčních výrobků…),  stanovit vyšší cenu našich výrobků než konkurence (u luxusního zboží, odlišné výrobky od konkurence, zavedená značka, dobrá pověst podniku…),  stanovit nižší cenu našich výrobků než konkurence (chceme získat větší tržní podíl a vytlačit konkurenci, máme nižší náklady než konkurence, chceme obstát oproti silné konkurenci…).

d) Stanovení cen z marketingových cílů firmy  V tomto případě firma tvoří své ceny v souladu s cíli, které chce v rámci svého marketingového mixu na svém cílovém trhu dosáhnout. Firma může sledovat některý z následujících cílů:  přežití (má-li firma přebytek výrobní kapacity, je silná konkurence, nečekané změny požadavků a přání zákazníků…) – zisk se v tomto případě stává druhořadou záležitostí, protože firma obvykle snižuje své ceny, snaží se vyprodat zásoby a udržet v chodu výrobu; tento stav se může uplatňovat pouze krátkodobě, neboť jinak firmě hrozí zánik,  maximalizace zisku – firma klade větší důraz na běžnou finanční prosperitu a dlouhodobé finanční cíle nechává poněkud stranou; tato cenová strategie je riziková, protože se může projevit snížení poptávky po zboží a pokles podílu firmy na trhu, což může podstatně ohrozit její pozici na trhu,

 maximalizace obratu – vychází z toho, že čím větší bude odbyt výrobků, tím nižší budou provozní náklady firmy a tím vyšší bude její zisk; firma proto stanoví pokud možno co nejnižší ceny (někdy označujeme jako cenové pronikání na trh),  maximalizace využití trhu – je to opačná strategie jako předchozí, firma stanoví u každého nového výrobku vysoké ceny, ale takové, aby ještě byly přijatelné pro velký počet zákazníků

e) Stanovení cen na základě vnímané hodnoty  Zde je za rozhodující faktor považována hodnota produktu, jak ji vnímá zákazník, a ne jaké jsou jednotkové výrobní náklady.  Podnik vyvíjí a vyrábí výrobky, které jsou určeny pro jediný a přesně stanovený segment trhu.  U této metody musíme znát velmi dobře psychiku zákazníků a uvědomit si, jaké jsou možnosti jejího ovlivňování.  Zákazník si vybírá kosmetický výrobek, ale protože má velmi nízkou cenu, tak si ho nekoupí – připadá mu podezřele levný. Nebo zákazník si nekoupí výrobek jen proto, ţe je prodáván v nevhodném prostředí (stánky, fronty, neochotní prodavači…), nebo proto ţe mu nedůvěřuje (cizí a neznámé výrobky).

Mezi prvky ceny na internetu patří:  cena na internetu je více elastická,  na internetu jsou nižší ceny než v normálních obchodech (úspora nákladů na pronájem, na personál, vybavení prodejny…),  zákazníci mohou rychleji porovnat ceny konkurence, zjistit nejvýhodnější cenu,  cenu lze na internetu kdykoliv změnit, nedochází k časovému zpožďování.