NOUZOVÁ PŘIPRAVENOST DOMÁCNOSTI A OBSAH EVAKUAČNÍHO ZAVAZADLA Mgr. Nikolaj MARTINÁK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Náročné životní situace Mgr. Marie Mikulcová.
Advertisements

Pronájem nebo prodej objektu bývalé základní školy č.p Kamenný vrch v Chomutově.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 1. Požární ochrana Obor:Elektrikář.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.15 Ročník2. ročník.
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Petr Nedbal Název: VY_32_INOVACE_9C_1_Pravěk II.-vznik zemědělství.
VZNIK PRACOVNÍHO POM Ě RU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_08_VZNIK PRACOVNÍHO.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_23_BEZPEČNOST PRÁCE TÉMA: BEZPEČNOST PRÁCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 1.2 Bezpečnostní předpisy.
Chráněné bydlení. pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně.
STS/S 09 Taktické a bezpečnostní zásady pro umísťování MPT na místě zásahu Zpracováno: Zpracoval: por.Bc. Martin Hrabina Hasičský záchranný.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
Úraz není náhoda - úrazy dětí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Termika – Fotovoltaika
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
EU_52_sada 1_01_ZPM_Bezpečnost ve školní kuchyni_Lich
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Pracovní porada Pracovní list.
Základy elektrotechniky Výkony ve střídavém obvodu
Zákon o sociálním podnikání
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Název projektu: Moderní škola
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
OHEŇ – DOBRÝ SLUHA, ZLÝ PÁN
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Obec Pstruží pro občany
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Ochrana člověka za mimořádných událostí
Portál naměřených dat 13. – , Říčany u Prahy Josef Mádlo.
PODPORA SPECIFICKÝCH SKUPIN OBČANŮ PŘI MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTECH
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Kontakt dětí v PP s původní rodinou
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb.
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Umím si umýt ruce Samostatně používám ručník Nepoužívám v průběhu dne nebo odpoledního odpočinku pleny Umím používat WC (nepoužívám nočník!) Umím se vysmrkat,
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Terénní krizová služba
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

NOUZOVÁ PŘIPRAVENOST DOMÁCNOSTI A OBSAH EVAKUAČNÍHO ZAVAZADLA Mgr. Nikolaj MARTINÁK

PŘÍPRAVA DOMÁCNOSTI NA NOUZOVOU SITUACI NOUZOVÉ SITUACE :  přírodní katastrofy – povodně, požáry, sněhové a ledovkové kalamity, výbuch supervulkánu  průmyslové havárie – chemické, jaderné  válečné konflikty  teroristické útoky  humanitární katastrofy  velké sociální nepokoje, migrační vlny  velké výpadky zásobování elektřinou, pitnou vodou, potravinami

 Naše společnost není v dnešní době psychicky připravená na snášení jakýchkoliv nouzových situací a to i sebekratších.  Jak se chováme při delším výpadku dodávek elektřiny nebo při menší sněhové kalamitě ?  Co dělali naši předkové v obdobných situacích ?  Nejzranitelnější jsou města zejména sídlištní oblasti !  Obvykle jsou venkovské oblasti z podstaty lépe připraveny na překonávání nouzových situací.  Lpění na majetku bezprostředně ohrožuje zdraví a život osob.  Nelze se připravit na vše, ale lze se připravit tak, abychom bez úhony přežili např. třídenní výpadek všech zdrojů.

PŘÍPRAVA DOMÁCNOSTI NA NOUZOVOU SITUACI  zajištění pitné a užitkové vody  zajištění stravování a vaření  zajištění osobní hygieny a péče o zdraví  zajištění svícení a topení  zajištění komunikace s okolím včetně získávání informací o aktuální situaci  zajištění bezpečnosti

ZAJIŠTĚNÍ PITNÉ A UŽITKOVÉ VODY  zajištění vhodných skladovacích nádob  vodní filtry  vytipování alternativních zdrojů vody (potoky, studánky, atd.)

ZAJIŠTĚNÍ STRAVOVÁNÍ A VAŘENÍ  zásoba potravin na nejméně 7 dní  trvanlivé potraviny (těstoviny, konzervy, mouka, atd.)  alternativní způsob vaření (otevřený oheň, přenosný vařič, atd.)

ZAJIŠTĚNÍ OSOBNÍ HYGIENY  dodržování hygienických zásad  dezinfekční prostředky (voda, povrchy)  zajištění WC  zajištění ukládání odpadu  lékárnička

ZAJIŠTĚNÍ SVÍCENÍ A TOPENÍ  alternativní zdroj světla (baterie, petrolej, svíčky)  alternativní zdroj tepla (kamna, zásoba topiva, atd)  zásoba PHM  generátor el. energie

ZAJIŠTĚNÍ KOMUNIKACE S OKOLÍM VČETNĚ ZÍSKÁVÁNÍ INFORMACÍ O AKTUÁLNÍ SITUACI  rádio (baterie, dynamo)  mobilní telefon  občanské radiostanice  dohodnutý systém komunikace s blízkými a známými

ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI  nouzový bezpečnostní plán domácnosti ( evakuace, plán obrany)  prostředky vhodné k obraně (zbraně, nouzové prostředky)  sousedské hlídky a domobrana (vytvoření komunity)

EVAKUACE OBYVATELSTVA  Evakuací se zabezpečuje přemístění osob, zvířat, předmětů kulturní hodnoty, technického zařízení, případně strojů a materiálu k zachování nutné výroby a nebezpečných látek z míst ohrožených mimořádnou událostí do míst, která zajišťují pro evakuované obyvatelstvo náhradní ubytování a stravování, pro zvířata ustájení a pro věci uskladnění.  Evakuace se vztahuje na všechny osoby v místech ohrožených mimořádnou událostí s výjimkou osob, které se budou podílet na záchranných pracích, na řízení evakuace nebo budou vykonávat jinou neodkladnou činnost; přednostně se plánuje pro děti do 15 let, pacienty ve zdravotnických zařízeních, osoby umístěné v sociálních zařízeních, osoby zdravotně postižené, doprovod osob výše uvedených.  O způsobu provedení evakuace se dozvíte z vysílání Českého rozhlasu, České televize nebo z místního veřejného rozhlasu. Všechno je sice závislé na konkrétní situaci, ale vždy je nutné respektovat nařízený způsob evakuace, aby nedošlo ke zbytečné panice a dopravním problémům.

CO DĚLAT, KDYŽ BUDE NAŘÍZENA EVAKUACE?  V takovém případě je potřebné dodržet zásady pro opuštění bytu, vzít si s sebou evakuační zavazadlo a dostavit se do určeného evakuačního střediska případně postupovat podle pokynů úřadů.  Je vhodné mít vlastní evakuační plán – záložní místo, způsob dopravy, atd.

EVAKUAČNÍ ZAVAZADLO  Evakuační zavazadlo se připravuje pro případ opuštění bytu v důsledku vzniku mimořádné události a nařízené evakuace. Zavazadlo označte svým jménem a adresou.  Zavazadlo by mělo být lehce přenosné. Jako evakuační zavazadlo poslouží např. batoh, cestovní taška nebo kufr.

OBSAH:  základní dávka trvanlivých potravin na 72 hodin  pitná voda alespoň na 24 hodin.  jídelní miska a příbor  osobní doklady, peníze, pojistné smlouvy a cennosti.  přenosné rádio s rezervními bateriemi, svítilna, mobilní telefon včetně nabíječky  toaletní a hygienické potřeby.  lékárnička a osobní léky  náhradní prádlo, oděv, obuv  pláštěnka, spací pytel nebo přikrývka, karimatka  kapesní nůž, zápalky, provaz, lepící páska a další drobnosti  další (např. střelná zbraň, atd.)

JAKÉ JSOU ZÁSADY PRO OPUŠTĚNÍ BYTU V PŘÍPADĚ EVAKUACE ?  uhaste otevřený oheň v topidlech,  vypněte elektrické spotřebiče  vykliďte ledničku a mrazničku  uzavřete přívod vody a plynu,  v zimním období vypusťte vodu z topného systému  ověřte, zda i sousedé vědí, že mají opustit byt,  dětem vložte do kapsy oděvu cedulku se jménem a adresou,  kočky a psy si vezměte s sebou v uzavřených schránkách,  exotická zvířata, která přežijí delší dobu, nechejte doma, zásobte je před odchodem potravou,  vezměte evakuační zavazadlo, uzamkněte byt, na dveře dejte oznámení, že jste byt opustili a dostavte se na určené místo.

DĚKUJI ZA POZORNOST !