MAKRONUTRIENTY Bc. Terezie Jelínková. Co jsou makronutrienty?  Přijímány potravou  Zajišťují dostatek energie pro každodenní aktivity = růst, vývoj.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Tuky ve stravování dětí
TUKY (LIPIDY).
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Tuky v dětském jídelníčku
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Riskuj ANOTACE: Žák si formou hry zopakuje cukry, tuky, bílkoviny a deriváty uhlovodíku AUTOR: MGR. ŠÁRKA BADUROVÁ JAZYK: ČEŠTINA OČEKÁVANÝ VÝSTUP: upevnění.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
LIPIDY.
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
SACHARIDY.
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
chemické složení organismů
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
TUKY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
SACHARIDY CUKRY RZ
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
CUKRY = SACHARIDY.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
Bílkoviny (proteiny)- cca 15% denního příjmu potravin vysokomolekulární látky vystavěné z aminokyselin základní stavební látka živé hmoty- těch je celkem.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Přírodní látky 1. Sacharidy.
TUKY (LIPIDY).
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Buňka  organismy Látkové složení.
PESTROST STRAVY.
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

MAKRONUTRIENTY Bc. Terezie Jelínková

Co jsou makronutrienty?  Přijímány potravou  Zajišťují dostatek energie pro každodenní aktivity = růst, vývoj  Rozdělení:  Sacharidy (cukry)  Lipidy (tuky)  Proteiny (bílkoviny)

Sacharidy(cukry)  Cukry, karbohydráty, uhlovodany  Stavební prvek pojivových tkání (chrupavky, vazy)  % energetická potřeba člověka  Nižší energetická hodnota např. tuky  Energetická hodnota 16,8 kJ/g  90 % vyšší obsah rostlinné potraviny oproti živočišným

Rozdělení sacharidů  V potravě se rozdělují:  Mono- sacharidy  Oligo- sacharidy  Poly- sacharidy

Rozdělení sacharidů podle cukerných jednotek  Dělí se stejně jako v potravě  Cukerná jednotka = základní stavební jednotka sacharidů Mono-sacharidy 1 cukerná jednotka Oligo-sacharidy 2-10 cukerných jednotek Poly-sacharidy 10- až tisíce cukerných jednotek

Mono-, oligo-, poly-sacharidy  Nejvýznamnější monosacharidy : D- glukóza (hroznový, škrobový cukr) D-fruktóza (levulóza-ovocný cukr)- v ovoci, jejich obsah se odvíjí od druhu ovoce, stupně zralosti, podmínkách skladování a druhu zpracování  med, luštěniny, vaječný bílek, zelenina, víno

Mono-, oligo-, poly-sacharidy  Nejvýznamnější oligosacharidy:  Sacharóza-řepný, třtinový cukr - obsažena ve všech rostlinách - získává se z cukrové třtiny a cukrové řepy - používá se k výrobě cukru řepa → čištění → řezání → difúze sacharosy do vody → čištění → vyvářka → krystalizace  Laktóza-mléčný cukr  Maltóza-sladový cukr

Mono-, oligo-, poly-sacharidy  Nejvýznamnější polysacharidy:  Škrob-zásobní polysacharid rostlin - hlavní zdroje brambory, rýže, pšenice, kukuřice - průmyslově se získává z brambor, obilovin  Nejvíce využívané: mořské řasy, modifikované škroby a celulózy = fce zahušťovadla  Celosvětově se využívají: agar, lokusová guma, arabská guma, xantin, pektin, modifikovaná celulózy a karagenan

Lipidy(tuky)  Organické sloučeniny= nepostradatelné pro fce v lidském těle  Fce zásobních energetických jednotek  Stavební součást buněčných membrán  Mají termoregulační schopnost  Zajišťují mechanickou ochranu organismu  Důležité pro vitamíny rozpustné v tucích (A,D,E, K), tvorbu některých hormonů(kortikoidy- kůra nadledvin, pohlavní- androgeny, estrogeny, gestageny) a další důležité látky

Rozdělení lipidů  Lze je rozdělit dle několika kritérií  Např. živočišné-rostlinné, nasycené-nenasycené

Nasycené mastné kyseliny  Řazeny: kyselina palmitová, máselná, stearová, myristová, laurová  Mohou ovlivňovat celkovou hladinu cholesterolu a LDL cholesterolu v krvi  Z hlediska prevence kardiovaskulárních onemocnění odborníci doporučují snížit příjem nasycených mastných kyselin na < 7 %

Přehled nasycených mastných kyselin v potravinách Obecný názevTypické potravinové zdroje (obsahuje i jiné mastné kyseliny) Kyselina máselnáMáslo, mléčný tuk Kyselina laurováKokosový olej Kyselina myristováKokosový olej, mléčný tuk Kyselina palmitováPalmový olej, maso a mléčné tuky Kyselina stearováŽivočišné tuky, kakaové máslo

Nasycené mastné kyseliny  V ČR konzumace 2x vyšší než doporučované hodnoty ( mg/den)  Doporučení pro snižování příjmu podle SAFA:  vybírat libové maso a odstranění viditelného tuku, odstranit kůži z drůbeže, maso je lépe dusit a vařit než smažit.  omezovat spotřebu uzenin, koláčů a dalších druhů pečiva s vysokým obsahem tuku  vybírat mléčné produkty se sníženým obsahem tuku.  dávat přednost rostlinným olejům (bohatým na nenasycené mastné kyseliny, jako je slunečnicový, řepkový nebo olivový)  Strava bohatá na ovoce, zeleninu a sacharidické potraviny (rýže, těstoviny, brambory), dávat přednost postupům úpravy s nízkým obsahem tuku (vaření a dušení)

Nenasycené mastné kyseliny  Molekuly mastných kyselin(obsahují alespoň jednu dvojnou vazbu) = podle polohy cis x trans  v potravinách většinou cis: mononasycené(kyselina palmitoolejová, kyselina olejová, kyselina elaidová, kyselina eruková a kyselina nervonová) vícenenasycené (omega 6 a omega 3 kyseliny)

Trans nenasycené mastné kyseliny  3 hlavní důvody vzniku v potravě: bakteriální transformací nenasycených mastných kyselin v bachoru přežvýkavců – krav a ovcí (přecházejí do tuku a mléka) průmyslovou hydrogenací – ztužováním olejů při výrobě pomazánkových tuků a tuků pro kuchyňskou úpravu pokrmů zahříváním olejů na vysokou teplotu při smažení  Přítomné: hovězí tuk, mléko a výrobky tohoto masa, některé ztužené tuky, pekárenských výrobcích,smažených výrobcích.

Proteiny(bílkoviny)  Obsahují: uhlík, vodík, kyslík, dusík, většina také síru a fosfor nebo kovové prvky  méně významný zdroj energie oproti sacharidům a lipidům  Správně složená strava pouze % (při extrémní zátěži)  tvoří aminokyseliny, které určují jejich jedinečnost

Amynokyseliny  20 aminokyselin = příroda  9 esenciálních pro člověka: leucin, valin, fenylalanin, izoleucin, lysin, metionin, tryptofan, treonin a v dětském věku se také přidává semiesenciální aminokyselina histidin  Přijímány potravou = tělo není schopno si je vytvářet  Příjem živočišných a rostlinných 1:1  Komplexní (živočišné) proteiny: červené, drůbeží a rybí maso, vejce, mléko, sýry  Nekompletní (rostlinné) proteiny: hrách, ořechy, fazole, semena, zelenina, obilí

Doporučený denní příjem proteinů  Doporučený denní příjem proteinů při minimální fyzické aktivitě se pohybuje okolo 0,5 g/kg/den =pokrývá bazální ztráty, ke kterým dochází důsledkem základních metabolických procesů v organismu  Pro standardní denní činnost organismu je nutné přijímat tzv. funkční minimum, to činí 0,8-1 g/kg/den.  Při zvýšené tělesné aktivitě (dospívání, těhotenství, kojení, nemoc a následná rekonvalescence) se zvyšuje příjem proteinů na 1,5-2 g/kg/den

DĚKUJI ZA POZORNOST