ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ CNC STROJŮ CNC OBRÁBĚCÍ STROJE Ing. Jiří Otipka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jiří Otipka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Třídění PA. Kompaktní PA (KPA) -menší - měly původně pevně danou konfiguraci integrovaných modulů a byly uzavřeny v jednom pouzdře. -Pouzdro se montuje.
Advertisements

HARDWARE PC Uvnitř počítače.
Blokové schéma PC a jeho hardwarová realizace
Digitální učební materiál
Jak pracuje počítač vstupní a výstupní zařízení počítače
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Programové vybavení počítače
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Programovatelné automaty princip činnosti PLC 03
PROGRAMOVÁNÍ SYSTÉMEM
ISO PROGRAMOVÁNÍ Frézování
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Von Neumannovo schéma.
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Číslicově řízené obráběcí.
Technické prostředky PLC OB21-OP-EL-AUT-KRA-M Ing. Petr Krajča.
Digitální učební materiál
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
SKLADBA PC 4 OP VK VYT 2.4 Procesor − CPU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Mikroprocesor.
SKLADBA PC 12 OP VK VYT 2.12 Televizní karty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
SKLADBA PC 8 OP VK VYT 2.8 Pevné disky a SSD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
ŽIVOTNOST STROJNÍCH SOUČÁSTÍ TEST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Moravec. Dostupné z Metodického portálu
Programovatelné automaty Popis PLC 02
SKLADBA PC 6 OP VK VYT 2.6 Operační paměť RAM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického.
OPTIMALIZACE OBNOVY STROJNÍCH SOUČÁSTÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Moravec. Dostupné z Metodického portálu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: MS Word Číslo DUM: III/2/VT/2/2/30 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vlastnosti OS Windows Číslo DUM: III/2/VT/2/2/23 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Hardware počítače Číslo DUM: III/2/VT/2/1/01 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Tabulkový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Počítačová grafika Zoner Callisto Import a export – práce se soubory a tisk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Blokové schéma počítače.
ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ CNC STROJŮ ŘÍDICÍ SYSTÉMY CNC OBRÁBĚCÍCH STROJŮ Ing. Jiří Otipka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.
Strojní programování. Uplatnění strojního programování: výroba složitějších součástí pomocí klasického programování se postupně stávala neefektivní a.
ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ CNC STROJŮ ÚVOD DO SVĚTA CNC STROJŮ Ing. Jiří Otipka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jiří Otipka.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 39 Anotace.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_NEUMANN_S1.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 39 Anotace.
Tabulkový procesor Základní informace o kontingenčních tabulkách a grafech Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková.
SKLADBA PC 15 EU OP VK VYT 2.14 TEST 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
Ruční programování, SUF 16 CNC S2000. Ruční programování lze rozdělit do dvou základních fází: 1. Konstrukční příprava narýsování výkresu součásti narýsování.
SKLADBA PC 18 OP VK VYT 2.18 Tablety
SKLADBA PC 2 OP VK VYT 2.2 Zdroj PC
Tato prezentace byla vytvořena
CNC stroje ve strojírenské výrobě
Rozdělení číslicově řízených systémů
Technologie – Obráběcí stroje pro automatizovanou výrobu rozdělení
Petr Fodor.
Operační systémy - úvod
WordArt, SmartArt, Tvary
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Hlavní části CNC strojů 2
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Písmo v Adobe Photoshop
TECHNICKÁ ÚDRŽBA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Moravec. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
SKLADBA PC 1 OP VK VYT 2.1 Skříň PC
Podmíněné formátování
ŽIVOTNOST STROJNÍCH SOUČÁSTÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Druhy číslicově řízených systémů
Technologie – podstata NC řízení
Zoner Callisto Pracovní prostředí editoru
Segmentace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Spuštění OS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Export fotografií v Adobe Lightroom
Transkript prezentace:

ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ CNC STROJŮ CNC OBRÁBĚCÍ STROJE Ing. Jiří Otipka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jiří Otipka. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

ŘÍZENÍ NC A CNC OBRÁBĚCÍCH STROJŮ Základním znakem všech číslicově řízených strojů (NC a CNC) je výhradní ovládání všech funkcí obráběcího stroje řídicím systémem stroje pomocí programu. Veškeré údaje potřebné pro obrobení součásti na požadovaný tvar s požadovanou přesností jsou zpracovány v číselném a textovém formátu. Číselný a textový formát je vytvořen v určitém kódu, srozumitelném pro daný řídicí systém stroje. Řídicí systém stroje aktivuje a řídí ovládací a výkonové prvky stroje s navazující výrobou dané součásti.

NC obráběcí stroje (Numerical Control machine tools) Číslicově řízené stroje Bez vlastního paměťového média s programem a vlastní operační pamětí – potřebný program postupně načítán z nosiče: děrné pásky, děrného štítku, magnetické pásky. Zpracováván vždy pouze jeden blok (věta), který se v danou dobu vykonává. Po jeho provedení se načte následný blok, informace předchozího bloku jsou vymazány. Při výrobě nového kusu je nutné provést opakované načtení programu z daného nosiče. Nosič je nutno přetočit znovu na začátek.

Jakákoliv úprava programu je možná pouze novou úpravou nosiče. Program neumožňuje využití parametrů. Program neumožňuje simulační režim. Případný zásah do programu není možný přímo u obráběcího stroje.

CNC obráběcí stroje (Computerized Numerical Control machine tools) Počítačem číslicově řízené stroje. Stroj obsahuje vestavěný počítač s příslušným médiem (harddisk) pro uložení NC dat. Část programu je vždy načítána do operační paměti s určitým předstihem → systém umožňuje sledování programu dopředu → rychlejší reakce. Systém načítá do paměti celý program z přenosných medií. Ke generování dráhy je možné použít přímého matematického popisu tvaru dráhy → umožňuje generovat jak parabolu, tak i křivku (spline). Dialogové okno řídicího systému umožňuje okamžitý zásah do běhu programu i v průběhu jeho používání.

Řídicí systém obsahuje interpolátor a dále umožňuje: snadné editování a větvení programu, práci s parametry a podprogramy, používat diagnostické programy, využívat grafickou simulaci obráběcího procesu, kompenzaci nepřesnosti systému a strojních součástí.

Přehled rozdílů mezi NC a CNC obráběcím strojem NCCNC CPU jednoúčelový automat mikropočítač + mikroprocesor Řídicí systém software určen zapojením software výkonové obvody relé, zapojení polovodiče, PLC automaty Program děrná páska děrný štítek magnetická páska software – program

BLOKOVÉ SCHÉMA CNC OBRÁBĚCÍHO STROJE ČTECÍ ZAŘÍZENÍ je určeno k načítání dat z CD ROM, flash disku, diskety, případně z místní datové sítě. OVLÁDACÍ PANEL umožňuje provádět potřebné funkce při obsluze a seřizování CNC obráběcího stroje. CNC ŘÍZENÍse skládá z: bloku systémového řízení a správy paměti, bloku pružného řízení, interpolátorů, zajišťují současný pohyb po zadané dráze, porovnávacích obvodů (komparátorů), porovnávají hodnoty požadované v programu CNC stroje s hodnotami skutečně naměřenými, přes řídicí a polohovací obvody jsou následně ovládány jednotlivé servomotory tak dlouho, až je odchylka odstraněna, následuje vyslání impulsu k zastavení stroje a k načtení dalšího bloku CNC programu; obstarávají zařazení zpomalovacích bodů před dosažením konce dráhy.

přizpůsobovacích obvodů, převádí logické signály pomocí relé, stykačů a tyristorového řízení na silnoproudé elektrické povelové signály a těmito se pak přímo ovládají jednotlivé části stroje – motory, spojky, ventily atd., pohonů, odměřovacího zařízení. Složení řídicích systémů CNC obráběcích strojů Řídicí systém CNC stroje je složen z jednotlivých modulů, vzájemně se lišících svou funkcí. Srdcem (stejně jako u počítačů) je: CPU (Central Procesor Unit) základní výpočetní jednotka, která ke své činnosti potřebuje informace dostupné v některé z pamětí: PM (ProgramMemory) paměť pro hlavní programy MM (Macro Memory) paměť maker (makra=speciální podprogramy) TM (ToolMemory) paměť nástrojů

CM (ConstantMemory) paměť strojních konstant NPM (Null Point Memory) paměť posunu nulového bodu PRM (ParameterMemory) paměť parametrů PTM (Point Memory) paměť bodů TCM (Technologie Memory) paměť technologických dat Moduly umožňují obsluhovat stroj přímo, bez, anebo jen s částečnou podporou CPU. Mezi další moduly (periferní zařízení) patří: klávesnice (fiat panel) dělí se na několik částí, lišících se svým významem: vstup dat část alfanumerická, pomocí níž se ručně zapisuje např. program, data o nástrojích, o seřízení stroje, strojní konstanty atd.

ovládání stroje část speciální, pomocí které se pohybuje nástrojem, nebo se spouští otáčky vřeteníku, ovlivňuje se velikost posuvů nebo otáček apod. volba režimu práce možno volit manuál, tool memory, auto, single, teach-in aktivace pamětí vyvolání jednotlivých druhů pamětí (viz výše) aktivace testů vyvolání testů programů a testů stroje obrazovka (display) slouží ke kontrole všech vstupů a výstupů, k editaci programů atp. přenosný panel (handwheel) slouží k ovládání základních pohybových funkcí stroje tak jako základní část klávesnice, ale umožňuje navíc při seřizování a ovládání stroje obsluze přejít do míst, která poskytují dokonalejší možnost kontroly.

KONTROLNÍ OTÁZKY (CNC obráběcí stroje) 1.Stručně vysvětlete, v čem spočívá podstata řízení CNC obráběcího stroje. 2.Načrtněte jednoduché schéma NC řízení obráběcího stroje. 3.Stručně popište charakteristické prvky NC obráběcího stroje. 4.Načrtněte jednoduché schéma CNC řízení obráběcího stroje. 5.Stručně popište charakteristické prvky CNC obráběcího stroje. 6.Uveďte, z jakých základních prvků se skládá CNC řízení.

POUŽITÁ LITERATURA Bartoš, Vlastimil; Král, Mojmír; Minárik, Roman; Štulpa, Miloslav. Základy CNC obráběcích strojů. 1. vyd. Havlíčkův Brod: FRAGMENT, ISBN Štulpa, Miloslav. Obráběcí stroje a jejich programování. 1. vyd. Praha: BEN, ISBN Oplatek, František. Číslicové řízení obráběcích strojů. 1. vyd. Havlíčkův Brod: FRAGMENT, ISBN Autorem veškerého obrazového materiálu je Ing. Jiří Otipka. Autor souhlasí s jeho uveřejněním na Metodickém portálu.