„Z AVEDENI KOMPLEXNÍHO PROGRAMU PREVENCE SOCIÁLNĚ - PATOLOGICKÝCH JEVŮ NA ZŠ A SŠ“ reg. číslo CZ 1.07/1.2.00/14.0034.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Poradenský proces v programech všeobecné primární prevence rizikového chování Markéta Exnerová Vedoucí Centra primární prevence Semiramis o.s. PPRCH 2009.
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
CHCI BÝT JAKO VY ZŠ VELTRUSY Projekt schválený Zastupitelstvem Středočeského kraje v rámci 2. výzvy 2. globálního grantu v oblasti podpory 1.2 Rovné příležitosti.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Minimální preventivní program školy
OSTRAVA 26. – 27. DUBNA 2012 ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 2 KRAJE V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI 10. KRAJSKÁ KONFERENCE PROJEKTU Jana Bydžovská.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v JMK Integrovaná střední škola Sokolnice Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.00/
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
„Elio pro školy“ Výměna zkušeností s realizací projektů OP VK Praha
Praha bezpečně online projekty prevence elektronického násilí a kyberkriminality páchané na dětech a dětmi Modelový příklad pro II. videokonferenci.
P-CENTRUM, SPOLEK CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE Nabídka služeb
Klinická hodnocení a farmakologie pro 3.tisíciletí – multimodální edukační platforma CZ.1.07/2.4.00/
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
S POLUPRÁCE PŘESHRANIČNÍCH REGIONŮ V OBLASTI VZDĚLÁVÁNÍ projektový záměr Evropská územní spolupráce (EUS), INTERREG V-A AT-CZ.
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
N ÁRODNÍ CENTRUM BEZPEČNĚJŠÍHO INTERNETU „Nebezpečí číhá všude“ workshop Brno 2011.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
ZŠ DĚČÍN 1 Kariérové poradenství na základní škole.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Seminář Reg. č: CZ.1.07/1.3.49/
Integrace cizinců v Jihomoravském kraji Zasedání Rady pro rozvoj lidských zdrojů 21. září 2010.
Individuální projekt „Podpora systému primární prevence sociálně patologických jevů“
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
Naše zařízení a služby o Terapeutická komunita ADVAITA v Nové Vsi o Centrum ambulantních služeb v Liberci o Program ambulantního poradenství o Doléčovací.
THE GRASSROOTS WOMEN´S INTERNATIONAL ACADEMY SÍŤ MATEŘSKÝCH CENTER o.s. Pečeť kvality Rut Kolínská
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
CZ.1.07/1.2.00/ Příjemce dotace: Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) OPU je nevládní neziskovou organizací, která se od svého založení v roce.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
1 Aktuální informace z oblasti primární prevence rizikového chování Středočeská krajská konference Praha 12. října 2016 Ministerstvo školství, mládeže.
MKV – 400x na českých školách Zahájení projektu: Ukončení projektu:
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Šablony OP VVV a podpora nadání
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Seminář pro výchovné poradce SŠ
Terapie pachatelů domácího násilí
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Konference primární prevence PK
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Kariérové poradenství a podnikavost
Vzorový projekt pro gymnázia
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Transkript prezentace:

„Z AVEDENI KOMPLEXNÍHO PROGRAMU PREVENCE SOCIÁLNĚ - PATOLOGICKÝCH JEVŮ NA ZŠ A SŠ“ reg. číslo CZ 1.07/1.2.00/

ACET ČR, O. S.: je občanské sdružení, založeno v roce 1993 a zaregistrováno Ministerstvem vnitra v roce 1995 pod čj. II/S-OS/ /95-R. práce s dětmi a mládeží; pořádání konferencí, seminářů v ČR a v zahraničí; spolupráce s národními a mezinárodními organizacemi; poskytování poradenství; vzdělávání pedagogických i nepedagogických pracovníků; realizace přednášek; příprava metodických, vzdělávacích a propagačních materiálů; tvorba, realizace a prezentace mediálních vzdělávacích pořadů a programů;

publikační činnost; podpora mimoškolních aktivit a využití volného času; charitativní a humanitární činnost a praktická pomoc potřebným mladým lidem v ČR i v zahraničí; školení, vzdělávací programy, studijní pobyty, stáže a školicí místa; podpora mezirasové tolerance a vzájemného lidského a kulturního poznání; konzultační a výchovná práce s rodinou, manželskými páry i jednotlivci; aktivní zapojení obyvatel rozvojových zemí do projektů, zvyšování jejich kvalifikace.

P ARTNEŘI PROJEKTU : Oddělení prevence kriminality města Chrudim, Pedagogicko-psychologická poradna Chrudim, o.s. ONŽ: Poradna pro ženy a dívky Zabřeh, Státní zdravotní ústav Praha.

Trvání projektu: 36 měsíců, řeší zavedení komplexního programu specifické primární prevence rizikového chováni na ZŠ a SŠ určen pro 5 krajů ČR: Středočeský, Pardubický, Jihočeský, Moravskoslezský, Karlovarský.

C ÍLE PROJEKTU : zavedení uceleného a komplexního programu specifické primární prevence sociálně - patologických jevů na ZŠ a SŠ, který směruje k rozvoji osobnosti žáka přes zvyšování klíčových kompetencí, a vede k zlepšení sociálního klimatu ve skupině. Žáci budou na vybraných školách seznámeni s aspekty rizikového chování (prevence HIV/AIDS, kouření, šikana, atd.) a vybaveni tak, aby mohli rizikové chování identifikovat, pojmenovat a odstranit.

Projekt je zaměřen na změnu smýšlení a chování žáků, na zodpovědnost a úctu k sobě sama a ostatním. Žákům bude nabídnuto, aby se zapojili do "peer programu" a působili na své vrstevníky a nejbližší okolí. Spolupráce a podpora školních metodiků prevence.

K LÍČOVÉ AKTIVITY PROJEKTU, KTERÝ BUDE REALIZOVÁN V PĚTI KRAJÍCH ČR: intenzivní spolupráce se 48 ZŠ a SŠ základní spolupráce s cca 300 ZŠ a SŠ podpořených žáků 300 podpořených metodiků prevence vyškolení 23 lektorů ACET Setkání se školními metodiky: 1230

vytvoření a vyrobení metodických a didaktických materiálů realizace neformálních setkání pro 750 žáků vytvoření kontaktní sítě podpory pro ohrožené žáky zpracování případové studie "dobré praxe" spolupráce institucí v oboru primární prevence sociálně-patologických jevů v okresu Chrudim podpora lektorů a jejich vzdělávání

"B OLEST - NEMOC JMÉNEM ŠIKANA " Agrese (fyzická, psychická, sexuální a „kyber-šikana“) ve školním prostředí. Vysvětlení základních pojmů. Jak rozpoznat šikanu, jak se chovat k agresorům a jak pomoci obětem? Součástí jsou sociální hry a praktický nácvik chování. Důraz na význam dobrého a zdravého kolektivu jako nejefektivnější obrany proti šikanujícím agresorům.

„J AK SI NENECHAT UBLÍŽIT “ Rozpoznáme a umíme pojmenovat různé způsoby sexuálního násilí a obtěžování? Víme jak vysvětlit pojmy: dotykové a bezdotykové zneužití? Vyznáme se v pověrách a falešných představách o sexuálním násilí? Je možné se bránit? Jak tyto zločiny řeší náš právní systém? Na koho se obrátit? Důležitou součástí besedy je seznámení s psychickými důsledky násilí a návrh možného řešení.

"S EX, AIDS A VZTAHY " Zájmem lektorů je povzbudit a vést studenty k tomu, aby přistupovali k sexu odpovědně, zdrženlivě a viděli sex z hlediska zdraví a trvalých partnerských vztahů. Zdůrazněn je negativní vliv drog na lidský organizmus a v oblasti sexuálního chování význam odpovědného sexuálního chování před manželstvím a manželské věrnosti.

"P ŘÁTELSTVÍ A LÁSKA " O hodnotě přátelství, lásky a dobrých vztahů. O tom, jak bojovat se samotou, o hledání partnera a o pravidlech, která budují a udržují hezké a trvalé mezilidské vztahy. A také o tom, jak různě vysíláme a přijímáme sexuální signály a jak rozdílné je vnímání sexuality u mužů a žen. Co naše vzájemné vztahy tvoří, a co je naopak boří. Odborný garant přednášky: Prof. PhDr. J. Křivohlavý, CSc.

"M ODERNÍ JE NEKOUŘIT " Kouření neničí pouze naše zdraví. Ničí naše blízké, okrádá nás finančně. Kouření není vždy dobrovolné rozhodnutí, ale důsledek manipulace reklamy a tlaku vrstevníků. Sedm z deseti kuřáků nekouří rádo, ale „musí“. Vysvětlení mechanismu vzniku závislosti a obtížnosti cesty ven. Ještě jste nezačali kouřit? Nezkoušejte to! Stanete se jen další obětí reklamních triků.

PODPORA LEKTORŮ A JEJICH VZDĚLÁVÁNÍ V roce 2010 jsme zrealizovali odbornou konferenci pro lektory za účasti přednášejících Doc. MUDr. Jana Hamanové Csc., a MUDr. Pavla Kabička na téma: „Reprodukční zdraví v dospívání“.

PODPORA LEKTORŮ A JEJICH VZDĚLÁVÁNÍ V roce 2011 byl zrealizován pracovní workshop pro lektory v projektu, kde se vzájemně sdíleli s možnostmi praktické výuky žáků a z práce na školách.

PODPORA LEKTORŮ A JEJICH VZDĚLÁVÁNÍ V listopadu 2011 se uskutečnila odborná konference s tématem: „Vztahy dospívajících a rodičů“ V roce 2012 plánujeme 2 setkání pro lektory (květen, listopad)

P RÁCE VE SKUPINKÁCH

N EFORMÁLNÍ AKTIVITY

V ÝSTUPY, KE DNI Přímá práce ZÁKLADNÍ studentů Přímá práce INTENZIVNÍ 8357 studentů Přímá práce celkem studentů

Metodici ZÁKLADNÍ 430 Metodici INTENZIVNÍ 220 Metodici celkem 650 Neformální aktivity 39 setkání / 677 studentů

H ODNOCENÍ PEDAGOGŮ PŘÍTOMNÝCH NA PŘEDNÁŠKÁCH. ( JEDNÁ SE O CELKOVÝ PRŮMĚR ZNÁMEK V 5 – TI STUPŇOVÉM HODNOCENÍ VŠECH DOSUD USKUTEČNĚNÝCH PŘEDNÁŠEK ) nové informace žákům 1,3 srozumitelnost pro žáky 1,1 aktivní zapojení žáků 1,5 Celkové hodnocení přednášky 1,1

H ODNOCENÍ ŠKOLNÍCH METODIKŮ PREVENCE Z ti metodik zhodnotil setkání v 5 – ti stupňovém hodnocení 2 krát známkou 3 11 krát známkou krát známkou 1

zájem o další setkávání, dlouhodobou a úzkou spolupráci, pomoc při řešení konkrétních problémových situací, sdílení případů z vlastní praxe, rozšíření témat, školení ostatních pedagogických pracovníků na škole. Vítají aktuální informace od lektorů, tištěné materiály, odkazy na publicistické materiály, statistické údaje (k tématu „Sex, AIDS a vztahy), inspirace pro interaktivní hry s žáky.

H ODNOCENÍ NEFORMÁLNÍCH AKTIVIT Z 39 – ti bylo setkání hodnoceno v 5 – ti stupňovém hodnocení ve vztahu k poskytnutí nových informací 16 krát známkou 1 22krát známkou 2 1 krát známkou 3

H ODNOCENÍ NEFORMÁLNÍCH AKTIVIT Ve vztahu k zájmu o téma: 31 krát známkou 1 7 krát známkou 2 1 krát známkou 3

D ĚKUJI ZA POZORNOST ! M GR. F RANTIŠEK K RAMPOTA