Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 9.ročníku. Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje, vysvětluje učivo – léčiva a návykové látky. Je určen pro předmět chemie a ročník devátý. Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Novotný,P., za kolektiv. Chemie pro 9.ročník základní školy, SPN a.s., Praha 1998.
ZDRAVÁ VÝŽIVA
Každý člověk je jiný, žije v různých prostředích, je různě zatěžován, a proto potřebuje i různou stravu. Přesto pro každého z nás je potřebná pestrá strava.
Nejdůležitější složkou potravin jsou živiny (bílkoviny, tuky a sacharidy). Z nich získává náš organismus potřebné látky a energii pro duševní a fyzickou činnost a pro zajištění všech dějů, které v nás probíhají.
Zdravá výživa: ● Zdravá výživa je taková, která udržuje organizmus v rovnováze. ● Aby se zabránilo chronickým chorobám, jako jsou například obezita, srdeční choroby, cukrovka nebo rakovina, je nutné, aby konzumované potraviny obsahovaly vyvážené množství živin, dostatečné množství vody, ale především ovoce a zeleninu.
Zdravá výživa: ● Potraviny jsou látky, které organizmu dodávají potřebné množství živin. ● Zdravá výživa vyžaduje vyvážený příjem základních živin (bílkoviny, sacharidy a tuky), doplňkových živin (vitamíny, stopové prvky a vlákniny) a dostatečné množství vody, aby nenastala intoxikace organizmu nadměrnou spotřebou určité látky.
Rozdělení potravin podle původu: 1) Rostlinného původu – jedlé části všech rostlin (listy, květy, plody, kořeny) – řadíme mezi ně ovoce, zeleninu, brambory, koření
Rozdělení potravin podle původu: 2) Živočišného původu – maso a masné výrobky, mléko a mléčné výrobky, vejce, živočišné tuky, med.
Složení potravy ● Základní živiny dodávají živočichům energii a látky, které jejich tělo využívá k růstu a obnově tkání. ● Naše potrava by měla obsahovat správné množství základních živin minerálů a vitaminů. ● Doporučené složení naši potravy schématicky vyjadřuje tzv. potravinová pyramida.
Schéma potravinové pyramidy:
1/ Základem každodenní stravy by měly být výrobky z obilnin (celozrné pečivo), brambory (škrob, který se trávením přeměňuje na glukózu – zdroj energie!) 2/ Další patro pyramidy tvoří ovoce a zelenina obsahující vitamíny, minerály a vlákninu. 3/ Další kategorií jsou jídla rostlinného a živočišného původu bohatá na bílkoviny a vápník. 4/ Špičku pyramidy tvoří rostlinné oleje a živočišné tuky s vysokým obsahem tuků a cukrů.
Jíme: - střídmě rozmanité a nepřesolené pokrmy - málo tuků - dostatek zeleniny, ovoce, luštěnin a přiměřeně výrobků z obilovin - málo cukrů a sladkých pokrmů - pijeme dostatek tekutin
Při přípravě jídel dáváme přednost vaření před pečením a smažením. Zeleninu a ovoce jíme raději syrové než tepelně upravené. 4
Při nákupu dáváme přednost potravinářským výrobkům, které mají údaje o energetické hodnotě, hlavních složkách (bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny, minerální látky) a kde je označena doba, do které se mají spotřebovat. I
● V dnešním uspěchaném světě často bývá strava z rychlého občerstvení pohodlnou a chutnou náhražkou za jídlo, které se musí dlouho připravovat. ● Rychlé občerstvení však nepředstavuje vyváženou stravu – obsahuje vysoké množství tuků a cukrů a málo minerálů, vitaminů a vlákniny. 4
● Při stravování nesmíme zapomínat na dostatečný příjem tekutin. ● Denně by měl člověk spotřebovat 2 až 3 litry tekutin. ● Spotřeba tekutin je individuální, závisí na hmotnosti člověka, na tělesné zátěži, okolní teplotě apod. ● Základem pitného režimu je především čistá voda, nezdravá je konzumace slazených nápojů.
Do kterého patra potravinové pyramidy by jste zařadili následující potraviny: ● Ryby - 1 ● Máslo - 2 ● Chléb - 3 ● Vejce - 4 ● Rohlíky - 5 ● Jablka - 6 ● Sýr - 7 ● Mrkev - 8 ● Jogurt - 9
Do kterého patra potravinové pyramidy by jste zařadili následující potraviny: ● Ryby - 1 ● Máslo ● Chléb - 3 ● Vejce - 4 7, 9 1, 4 ● Rohlíky - 5 ● Jablka ● Sýr - 7 ● Mrkev - 8 3, 5 ● Jogurt - 9
Použité zdroje ● Základy chemie 2. Praha: Fortuna, ISBN ● Obr.1: Zdravá výživa. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.2: Royalty Free Stock Images: Varied diet. [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.3: Royalty Free Stock Photos: Healthy eating. [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.4: Stock Vector: Healthy food design frame with vegetables. [online] [cit ]. Dostupné z: frame-vegetables-fresh-image http:// frame-vegetables-fresh-image ● Obr.5: Stock Photography: Vertical close-up of fresh brown eggs on straw. [online] [cit ]. Dostupné z: close-up-fresh-brown-eggs-straw-raw-image http:// close-up-fresh-brown-eggs-straw-raw-image ● Obr.6: Maso. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Vím, co jím: dochucovadla. [online] [cit ]. Dostupné z:
Použité zdroje ● Obr.7: Stock Photo: Assortment of milk products. [online] [cit ]. Dostupné z: white-background-image http:// white-background-image ● Obr.8: Royalty Free Stock Image: Food pyramid Guide. [online] [cit ]. Dostupné z: image http:// image ● Obr.9: Hamburger. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.10: Stock Image: Plastic bottle and glass of drinking water on blue back. [online] [cit ]. Dostupné z: glass-drinking-water-blue-back-background-image http:// glass-drinking-water-blue-back-background-image ● Zdravá výživa: Shrnutí. [online] [cit ]. Dostupné z: ● Zdravá výživa. [online] [cit ]. Dostupné z: