Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝŽIVA – základní složky potravy
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Příprava stravy v rodině
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
Léčiva Ch_076_Léčiva a návykové látky_Léčiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_022_Elektolýza Ch_022_Chemické reakce_Elektolýza Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Ch_046_Soli karboxylových kyselin Ch_046_Deriváty uhlovodíků_Soli karboxylových kyselin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres.
Ch_037_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Ch_037_Deriváty uhlovodíků_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Ch_017_Biokatalyzátory Ch_017_Ckemické reakce_Biokatalyzátory Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Ch_052_Sacharidy - disacharidy Ch_052_Přírodní látky_Sacharidy - disacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Ch_048_Význam a použití solí karboxylových kyselin Ch_048_Deriváty uhlovodíků_Význam a použití solí karboxylových kyselin Autor: Ing. Mariana Mrázková.
Chemizace Ch_066_Chemický průmysl_Chemizace Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Ch_014_Zákon zachování hmotnosti a hmotnostní zlomek Ch_014_Chemické reakce_Zákon zachování hmotnosti a hmotnostní zlomek Autor: Ing. Mariana Mrázková.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Ch_076_Léčiva Ch_076_Léčiva a návykové látky_Léčiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_045_Estery, esterifikace Ch_045_Deriváty uhlovodíků_Estery, esterifikace Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Kvašení Ch_057_Přírodní látky_Kvašení Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Ch_050_Lipidy, důležité přírodní látky Ch_050_Přírodní látky_Lipidy, důležité přírodní látky Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,
Ch_074_Pesticidy Ch_074_Detergenty a pesticidy_Pesticidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Ch_026_Uhlovodíky Ch_026_Uhlovodíky_Uhlovodíky Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_042_Ketony Ch_042_Deriváty uhlovodíků_Ketony Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Ch_030_Areny Ch_030_Uhlovodíky_Areny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Ch_060_Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Ch_054_Fotosyntéza ve dne Ch_054_Přírodní látky_Fotosyntéza ve dne Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Ch_041_Deriváty uhlovodíků_Aldehydy Autor: Ing. Mariana Mrázková
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Ch_074_Detergenty a pesticidy_Pesticidy Autor: Ing. Mariana Mrázková
Ch_16_Exotermické a endotermické reakce
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Anotace:  Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 9.ročníku.  Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje, vysvětluje učivo – léčiva a návykové látky.  Je určen pro předmět chemie a ročník devátý.  Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Novotný,P., za kolektiv. Chemie pro 9.ročník základní školy, SPN a.s., Praha 1998.

ZDRAVÁ VÝŽIVA

Každý člověk je jiný, žije v různých prostředích, je různě zatěžován, a proto potřebuje i různou stravu. Přesto pro každého z nás je potřebná pestrá strava.

Nejdůležitější složkou potravin jsou živiny (bílkoviny, tuky a sacharidy). Z nich získává náš organismus potřebné látky a energii pro duševní a fyzickou činnost a pro zajištění všech dějů, které v nás probíhají.

Zdravá výživa: ● Zdravá výživa je taková, která udržuje organizmus v rovnováze. ● Aby se zabránilo chronickým chorobám, jako jsou například obezita, srdeční choroby, cukrovka nebo rakovina, je nutné, aby konzumované potraviny obsahovaly vyvážené množství živin, dostatečné množství vody, ale především ovoce a zeleninu.

Zdravá výživa: ● Potraviny jsou látky, které organizmu dodávají potřebné množství živin. ● Zdravá výživa vyžaduje vyvážený příjem základních živin (bílkoviny, sacharidy a tuky), doplňkových živin (vitamíny, stopové prvky a vlákniny) a dostatečné množství vody, aby nenastala intoxikace organizmu nadměrnou spotřebou určité látky.

Rozdělení potravin podle původu: 1) Rostlinného původu – jedlé části všech rostlin (listy, květy, plody, kořeny) – řadíme mezi ně ovoce, zeleninu, brambory, koření

Rozdělení potravin podle původu: 2) Živočišného původu – maso a masné výrobky, mléko a mléčné výrobky, vejce, živočišné tuky, med.

Složení potravy ● Základní živiny dodávají živočichům energii a látky, které jejich tělo využívá k růstu a obnově tkání. ● Naše potrava by měla obsahovat správné množství základních živin minerálů a vitaminů. ● Doporučené složení naši potravy schématicky vyjadřuje tzv. potravinová pyramida.

Schéma potravinové pyramidy:

1/ Základem každodenní stravy by měly být výrobky z obilnin (celozrné pečivo), brambory (škrob, který se trávením přeměňuje na glukózu – zdroj energie!) 2/ Další patro pyramidy tvoří ovoce a zelenina obsahující vitamíny, minerály a vlákninu. 3/ Další kategorií jsou jídla rostlinného a živočišného původu bohatá na bílkoviny a vápník. 4/ Špičku pyramidy tvoří rostlinné oleje a živočišné tuky s vysokým obsahem tuků a cukrů.

Jíme: - střídmě rozmanité a nepřesolené pokrmy - málo tuků - dostatek zeleniny, ovoce, luštěnin a přiměřeně výrobků z obilovin - málo cukrů a sladkých pokrmů - pijeme dostatek tekutin

Při přípravě jídel dáváme přednost vaření před pečením a smažením. Zeleninu a ovoce jíme raději syrové než tepelně upravené. 4

Při nákupu dáváme přednost potravinářským výrobkům, které mají údaje o energetické hodnotě, hlavních složkách (bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny, minerální látky) a kde je označena doba, do které se mají spotřebovat. I

● V dnešním uspěchaném světě často bývá strava z rychlého občerstvení pohodlnou a chutnou náhražkou za jídlo, které se musí dlouho připravovat. ● Rychlé občerstvení však nepředstavuje vyváženou stravu – obsahuje vysoké množství tuků a cukrů a málo minerálů, vitaminů a vlákniny. 4

● Při stravování nesmíme zapomínat na dostatečný příjem tekutin. ● Denně by měl člověk spotřebovat 2 až 3 litry tekutin. ● Spotřeba tekutin je individuální, závisí na hmotnosti člověka, na tělesné zátěži, okolní teplotě apod. ● Základem pitného režimu je především čistá voda, nezdravá je konzumace slazených nápojů.

Do kterého patra potravinové pyramidy by jste zařadili následující potraviny: ● Ryby - 1 ● Máslo - 2 ● Chléb - 3 ● Vejce - 4 ● Rohlíky - 5 ● Jablka - 6 ● Sýr - 7 ● Mrkev - 8 ● Jogurt - 9

Do kterého patra potravinové pyramidy by jste zařadili následující potraviny: ● Ryby - 1 ● Máslo ● Chléb - 3 ● Vejce - 4 7, 9 1, 4 ● Rohlíky - 5 ● Jablka ● Sýr - 7 ● Mrkev - 8 3, 5 ● Jogurt - 9

Použité zdroje ● Základy chemie 2. Praha: Fortuna, ISBN ● Obr.1: Zdravá výživa. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.2: Royalty Free Stock Images: Varied diet. [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.3: Royalty Free Stock Photos: Healthy eating. [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.4: Stock Vector: Healthy food design frame with vegetables. [online] [cit ]. Dostupné z: frame-vegetables-fresh-image http:// frame-vegetables-fresh-image ● Obr.5: Stock Photography: Vertical close-up of fresh brown eggs on straw. [online] [cit ]. Dostupné z: close-up-fresh-brown-eggs-straw-raw-image http:// close-up-fresh-brown-eggs-straw-raw-image ● Obr.6: Maso. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Vím, co jím: dochucovadla. [online] [cit ]. Dostupné z:

Použité zdroje ● Obr.7: Stock Photo: Assortment of milk products. [online] [cit ]. Dostupné z: white-background-image http:// white-background-image ● Obr.8: Royalty Free Stock Image: Food pyramid Guide. [online] [cit ]. Dostupné z: image http:// image ● Obr.9: Hamburger. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.10: Stock Image: Plastic bottle and glass of drinking water on blue back. [online] [cit ]. Dostupné z: glass-drinking-water-blue-back-background-image http:// glass-drinking-water-blue-back-background-image ● Zdravá výživa: Shrnutí. [online] [cit ]. Dostupné z: ● Zdravá výživa. [online] [cit ]. Dostupné z: