Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cukry I VY_32_INOVACE_CH1 – 18 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Advertisements

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
SACHARIDY.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
chemické složení organismů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_119_Cukry AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Ch_009_Chemické reakce_Podvojná záměna
Opakování – vesmír, sluneční soustava
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY CUKRY RZ
Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
Glukosa a její vznik.
Opakování – vesmír, sluneční soustava
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
Ch_015_Klasifikace chemických reakcí Ch_015_Chemické reakce_Klasifikace chemických reakcí Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,
Léčiva Ch_076_Léčiva a návykové látky_Léčiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_022_Elektolýza Ch_022_Chemické reakce_Elektolýza Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Ch_046_Soli karboxylových kyselin Ch_046_Deriváty uhlovodíků_Soli karboxylových kyselin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres.
Ch_037_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Ch_037_Deriváty uhlovodíků_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Ch_017_Biokatalyzátory Ch_017_Ckemické reakce_Biokatalyzátory Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Ch_052_Sacharidy - disacharidy Ch_052_Přírodní látky_Sacharidy - disacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Ch_048_Význam a použití solí karboxylových kyselin Ch_048_Deriváty uhlovodíků_Význam a použití solí karboxylových kyselin Autor: Ing. Mariana Mrázková.
Ch_027_Alkany Ch_027_Uhlovodíky_Alkany Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Ch_014_Zákon zachování hmotnosti a hmotnostní zlomek Ch_014_Chemické reakce_Zákon zachování hmotnosti a hmotnostní zlomek Autor: Ing. Mariana Mrázková.
Ch_018_Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce Ch_018_Chemické reakce_ Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Ch_076_Léčiva Ch_076_Léčiva a návykové látky_Léčiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Ch_045_Estery, esterifikace Ch_045_Deriváty uhlovodíků_Estery, esterifikace Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Kvašení Ch_057_Přírodní látky_Kvašení Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Ch_074_Pesticidy Ch_074_Detergenty a pesticidy_Pesticidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Ch_053_Sacharidy - polysacharidy Ch_053_Přírodní látky_Sacharidy - polysacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
Ch_024_Galvanické články Ch_024_Chemické reakce_Galvanické články Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
CUKRY = SACHARIDY.
Ch_049_Lipidy Ch_049_Přírodní látky_Lipidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Ch_026_Uhlovodíky Ch_026_Uhlovodíky_Uhlovodíky Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Ch_042_Ketony Ch_042_Deriváty uhlovodíků_Ketony Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Ch_030_Areny Ch_030_Uhlovodíky_Areny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Ch_060_Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Ch_054_Fotosyntéza ve dne Ch_054_Přírodní látky_Fotosyntéza ve dne Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Ch_039_Vícesytné alkoholy Ch_039_Deriváty uhlovodíků_Vícesytné alkoholy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Ch_040_Ethery Ch_040_Deriváty uhlovodíků_Ethery Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_025_Uhlík Ch_025_Uhlovodíky_Uhlík Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Ch_019_Chemická reakce_Redoxní reakce Autor: Ing. Mariana Mrázková
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ch_041_Deriváty uhlovodíků_Aldehydy Autor: Ing. Mariana Mrázková
Ch_074_Detergenty a pesticidy_Pesticidy Autor: Ing. Mariana Mrázková
Ch_16_Exotermické a endotermické reakce
PRÍRODNÉ LÁTKY CUKRY TUKY BIELKOVINY.
Ch_008_Chemické reakce_Vytěsňovací
Ch_007_Chemické reakce_Rozkladné
Název vzdělávacího materiálu Cukry
KVÍZ - SACHARIDY.
Transkript prezentace:

Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Anotace:  Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 9.ročníku.  Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje, vysvětluje učivo – přírodní látky.  Je určen pro předmět chemie a ročník devátý.  Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Novotný,P., za kolektiv. Chemie pro 9.ročník základní školy, SPN a.s., Praha 1998.

SACHARIDY Monosacharidy

Sacharidy jsou organické sloučeniny složené z vázaných atomů C, H, O. Tvoří 15 % hmotnosti člověka. monosacharidy cukry oligosacharidy Sacharidy polysacharidy

SACHARIDY Podle složitosti molekul se sacharidy dělí na: 1/ jednoduché sacharidy – monosacharidy (mají 3 až 6 atomů uhlíku v molekule) - glukóza, fruktóza 2/ složitější sacharidy – disacharidy (mají 12 atomů uhlíku v molekule) - sacharóza 3/ makromolekulární sacharidy – polysacharidy - škrob, glykogen, celulóza

Sacharidy Monosacharidy Oligosacharidy Polysacharidy (1cukerná jednotka, (2 – 10 cukerných j. (11 a více cukerných j. např.glukóza, fruktóza ) např. sacharóza, laktóza) např. škrob, celulóza ) Disacharidy Ostatní oligosacharidy (2 cukerné j.) (3 – 10 cukerných j.) Jednoduché cukry Složené cukry

MONOSACHARIDY: ● Jsou bílé sladké krystalické látky, rozpustné ve vodě. ● Mezi nejznámější patří glukóza a fruktóza.

MONOSACHARIDY: GlukózaFruktóza C 6 H 12 O 6

MONOSACHARIDY: Glukóza C 6 H 12 O 6 (hroznový cukr) – je to bílá krystalická látka sladké chuti rozpustná ve vodě - nachází se v krvi člověka (koncentrace glukózy v krvi živočichů je složitými mechanismy udržována na stálé hodnotě - její porušení může vést k obávané nemoci (cukrovka) projevuje se nevolnostmi, které vedou k bezvědomí až smrti - koncentrace glukózy hlídá hormon inzulín) - je významným zdrojem energie pro organismy

- glukóza je produktem fotosyntézy Celkový průběh fotosyntézy shrnuje rovnice: 6 CO H 2 O → C 6 H 12 O O H 2 O

MONOSACHARIDY: Fruktóza C 6 H 12 O 6 (ovocný cukr) – je nejsladší sacharid, říkáme mu ovocný cukr protože je obsažen v ovoci a medu - používá se jako sladidlo při onemocnění cukrovkou

MONOSACHARIDY: Mezi monosacharidy patří také ribóza (součást kyseliny ribonukleové - RNA) a deoxyribóza (součást kyseliny deoxyribonukleové – DNA). Obě kyseliny jsou uloženy v buněčných jádrech.

Barfoedova zkouška (Důkaz monosacharidů) E

Návrh laboratorní práce: Důkaz glukózy: ● Do zkumavky dejte 2 ml 10% roztoku glukózy, přidejte stejný objem 20% roztoku modré skalice a stejné množství 20% roztoku NaOH. Směs opatrně zahřívejte ● Do druhé zkumavky dejte místo roztoku glukózy 5 ml vody a kousek jablka. Přidejte opět 2 ml 20% roztoku modré skalice a 2 ml NaOH. Směs také opatrně zahřívejte. ● Pozorování a závěr: ● Po přidání NaOH k roztoku glukózy a modré skalice vzniká sraženina hydroxidu měďnatého. Zahříváním směsi začne měnit barvu z modré přes zelenou, žlutou až na cihlově červenou. Změna barvy je způsobená přítomností glukózy. Podobná reakce probíhá i ve druhé zkumavce, protože jablko obsahuje glukózu.

POUŽITÉ ZDROJE: ● Základy chemie 2. Praha: Fortuna, ISBN ● Obr.1: Glukóza. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.2: Fruktóza. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.3: Royalty Free Stock Photos: Food Sources of Complex Carbohydrates. [online] [cit ]. Dostupné z: complex-carbohydrates-image http:// complex-carbohydrates-image ● Obr.4: Stock Images: Red and green grapes. [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.5: Ovoce. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.6: Med. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.7: Fotosyntéza. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Barfoedova zkouška (Důkaz monosacharidů). [online] [cit ]. Dostupné z: