Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 9.ročníku. Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje, vysvětluje učivo – přírodní látky. Je určen pro předmět chemie a ročník devátý. Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Novotný,P., za kolektiv. Chemie pro 9.ročník základní školy, SPN a.s., Praha 1998.
SACHARIDY Monosacharidy
Sacharidy jsou organické sloučeniny složené z vázaných atomů C, H, O. Tvoří 15 % hmotnosti člověka. monosacharidy cukry oligosacharidy Sacharidy polysacharidy
SACHARIDY Podle složitosti molekul se sacharidy dělí na: 1/ jednoduché sacharidy – monosacharidy (mají 3 až 6 atomů uhlíku v molekule) - glukóza, fruktóza 2/ složitější sacharidy – disacharidy (mají 12 atomů uhlíku v molekule) - sacharóza 3/ makromolekulární sacharidy – polysacharidy - škrob, glykogen, celulóza
Sacharidy Monosacharidy Oligosacharidy Polysacharidy (1cukerná jednotka, (2 – 10 cukerných j. (11 a více cukerných j. např.glukóza, fruktóza ) např. sacharóza, laktóza) např. škrob, celulóza ) Disacharidy Ostatní oligosacharidy (2 cukerné j.) (3 – 10 cukerných j.) Jednoduché cukry Složené cukry
MONOSACHARIDY: ● Jsou bílé sladké krystalické látky, rozpustné ve vodě. ● Mezi nejznámější patří glukóza a fruktóza.
MONOSACHARIDY: GlukózaFruktóza C 6 H 12 O 6
MONOSACHARIDY: Glukóza C 6 H 12 O 6 (hroznový cukr) – je to bílá krystalická látka sladké chuti rozpustná ve vodě - nachází se v krvi člověka (koncentrace glukózy v krvi živočichů je složitými mechanismy udržována na stálé hodnotě - její porušení může vést k obávané nemoci (cukrovka) projevuje se nevolnostmi, které vedou k bezvědomí až smrti - koncentrace glukózy hlídá hormon inzulín) - je významným zdrojem energie pro organismy
- glukóza je produktem fotosyntézy Celkový průběh fotosyntézy shrnuje rovnice: 6 CO H 2 O → C 6 H 12 O O H 2 O
MONOSACHARIDY: Fruktóza C 6 H 12 O 6 (ovocný cukr) – je nejsladší sacharid, říkáme mu ovocný cukr protože je obsažen v ovoci a medu - používá se jako sladidlo při onemocnění cukrovkou
MONOSACHARIDY: Mezi monosacharidy patří také ribóza (součást kyseliny ribonukleové - RNA) a deoxyribóza (součást kyseliny deoxyribonukleové – DNA). Obě kyseliny jsou uloženy v buněčných jádrech.
Barfoedova zkouška (Důkaz monosacharidů) E
Návrh laboratorní práce: Důkaz glukózy: ● Do zkumavky dejte 2 ml 10% roztoku glukózy, přidejte stejný objem 20% roztoku modré skalice a stejné množství 20% roztoku NaOH. Směs opatrně zahřívejte ● Do druhé zkumavky dejte místo roztoku glukózy 5 ml vody a kousek jablka. Přidejte opět 2 ml 20% roztoku modré skalice a 2 ml NaOH. Směs také opatrně zahřívejte. ● Pozorování a závěr: ● Po přidání NaOH k roztoku glukózy a modré skalice vzniká sraženina hydroxidu měďnatého. Zahříváním směsi začne měnit barvu z modré přes zelenou, žlutou až na cihlově červenou. Změna barvy je způsobená přítomností glukózy. Podobná reakce probíhá i ve druhé zkumavce, protože jablko obsahuje glukózu.
POUŽITÉ ZDROJE: ● Základy chemie 2. Praha: Fortuna, ISBN ● Obr.1: Glukóza. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.2: Fruktóza. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.3: Royalty Free Stock Photos: Food Sources of Complex Carbohydrates. [online] [cit ]. Dostupné z: complex-carbohydrates-image http:// complex-carbohydrates-image ● Obr.4: Stock Images: Red and green grapes. [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.5: Ovoce. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.6: Med. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.7: Fotosyntéza. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Barfoedova zkouška (Důkaz monosacharidů). [online] [cit ]. Dostupné z: