Lékařské odezvy na otylost.  Obezita, česky otylost je stav, ve kterém přirozená energetická rezerva savce která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Advertisements

OBEZITA.
VÝŽIVA – základní složky potravy
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Světová populace je celkové množství všech živých lidí na Zemi v daném čase.Podle odhadů vydávaných sčítáním lidu dosáhla Zemská populace v roce 2007.
METABOLISMUS LIPIDŮ II Anabolismus
PATOFYZIOLOGIE VÝŽIVY
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ.
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
Složení potravy.
Obezita Hejmalová Michaela.
Adéla Volková Eva Dorazilová Tereza Manová
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Výživa a potraviny Poruchy výživy Obrázek:
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA 08
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
OBEZITA.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_476.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Chyby ve výživě II. Dagmar Šťastná.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Tělesné složení © Hlúbik Jan. Tělesné Složení 1.Problémy dnešních lidí 2.Jak ho měřit???? 3.Proč se jím zabývat ?
Zdravotní problém lidstva
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Zdravé stravování KC3.
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_06 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Obezita Anotace Žáci se v průběhu.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Poruchy příjmu potravy
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/ „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ7_04.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Identifikátor materiálu: ICT2-1-56
Principy zdravé výživy
Víš co jíš? Web MZe.
Číslo v digitálním archivu školy
Komplexní testové systémy
Psychologie v obezitologii
OBEZITA A PREVENCE OBEZITY
Body mass index Index tělesné hmotnosti Kateřina Červinková.
Ukážu ti, jak být pořád v dobré kondici!
Transkript prezentace:

Lékařské odezvy na otylost

 Obezita, česky otylost je stav, ve kterém přirozená energetická rezerva savce která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad obvyklou úroveň a poškozuje zdraví.  Pro bělošskou evropskou populaci je podle kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) definována indexem tělesné hmotnosti (body-mass index, BMI) vyšším než 30.  Pro asijskou a pacifickou populaci je obezita definována BMI vyšším než 25, někdy než 27. Hodnota BMI v rozmezí u bělošské evropské populace je označována jako nadváha.  Orientačním ukazatelem nadváhy je také obvod pasu. Při obvodu nad 102 cm u mužů a nad 88 cm u žen jde o obezitu. Existují další ukazatele (poměr obvodu pasu k obvodu hýždí, měření tloušťky kožní řasy apod.)

 Nadměrný příjem potravy; nadměrný příjem kalorií  Deprese (nedostatek harmonie v rodině, nemožnost seberealizace aj.)  Nedostatek pohybu  Nepravidelné stravování (organizmus je připraven na další hladovění)  Podzimní přibírání váhy (podvědomé vyhodnocení podzimních stresů jako signálu k zvyšování tukových zásob)  Mateřské přibírání váhy  Hypofunkce štítné žlázy  Nadbytek estrogenů

 Nedostatek aktivity  nižší poměrná cena potravin  Zvýšený marketing  Růst měst

 Nadváha je předstupeň obezity, někdy bývá označována jako první stádium obezity. Přináší zvýšené riziko zdravotních komplikací. Pro evropskou populaci je podle kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) definována indexem tělesné hmotnosti (body- mass index, BMI) v rozmezí 25 až 30. Pro asijskou a pacifickou populaci je nadváha definována rozmezím BMI 23 až 25, někdy 23 až 27. Hodnota BMI nad 30 u bělošské evropské populace je označována jako obezita.

 vyšší příjem energie než její výdej  genetika a vrozené dispozice  poruchy metabolismu  užívání některých léků  psychické faktory  nevhodné jídelní návyky z rodiny  hormonální vlivy

 Index tělesné hmotnosti, obvykle označovaný zkratkou BMI (z anglického body mass index) je číslo používané jako měřítko obezity, umožňující statistické porovnávání lidí s různou výškou. Index se spočítá vydělením hmotnosti daného člověka druhou mocninou jeho výšky:

Nedostatek potravy = nedostatečnost základních živin, vitamínů, minerálů Chronická podvýživa  Chudokrevnost  Osteoporoza  Struma, nedostatecna fce štítné žlázy  Kurděje (deficit vit. C )  Šeroslepost  Křivice

Nadbytek potravy = nevhodná skladba stravy, nadbytek živin, zejmána tuků, cukru Nadváha, obezita  Srdečně cevní onemocnění  Nádorová onemocnění  Obezita  Cukrovka  Zubní kaz

 Běžná moudrost doporučí to otylý převzít strategie ubrat na hmotnosti aby zmírnil zdravotní rizika spojená s otylostí. Tam je diskuse oba přes co ty strategie realisticky obsahují, a také zda takový cíl dělá vlastně vyústit v lepší zdravotní výsledky.  Váhové redukční strategie zahrnují změny stravování, režimy cvičení, drogy váhové ztráty a chirurgické zákroky (vidět terapii, nahoře, pro kompletní seznam). Tito, “stravy zázraku” jsou nejvíce napadnuty, s několika studii navrhovat tu krátkodobou váhovou ztrátu typicky skončí metabolickými upraveními vést k váze zisk v delším termínu.  Běžná moudrost si myslí, že otylost je způsobena přes- shovívavost v tučných nebo sladkých jídlech, vylíčený jak jeden nedostatek síly vůle nebo druhu sklonu. Různí specialisté silně oponují tohoto názoru. Například, profesor Thomas Sanders vysoké školy krále Londýn zdůrazní potřebu pro rovnováhu mezi aktivitou a spotřebou

  Wikipedia  Výchova ke zdraví – Mudr.Stanislav Wasserbauer