JEDNOTNÉ ZADÁNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY OBORU VZDĚLÁNÍ 41 – 55 – E / 01 OPRAVÁŘSKÉ PRÁCE Editor: Ing.Miroslav Kolomazník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_C_08.
Advertisements

Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 30 Anotace.
Doprava ROZMĚRY Který obrázek je největší? Který obrázek je nejmenší?
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 5. Stříhání plechů, rovnání a ohýbání, pájení (krabička) Název sady: Tematické.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 38 Anotace.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_23_BEZPEČNOST PRÁCE TÉMA: BEZPEČNOST PRÁCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 38 Anotace.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Hronková Pavlína Název : VY_52_INOVACE_11_Člověk.
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Technologie – Měřidla používaná ve strojírenství pro měření délek a úhlů.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Stavební výkresy CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_OK_TP_01
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Základy automatického řízení 1
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Yvona Záhorovská
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_20_Rovinné útvary
Objem a povrch kvádru a krychle
Technologie – Měření a orýsování
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_47_F6
SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek 9. Výroba petlice
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Výroba špalíku na broušení
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Windows – WordPad VY_32_INOVACE_32_649
VY_32_INOVACE_10_1_11.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
DRUHY ZÁVITŮ VY_32_INOVACE_30_613
Strojní obrábění – Praktická úloha 5
Pravidla pro vytváření výkresové dokumentace sestav
Zpracování drátu I Háček na tabuli
Teplota – souhrnná cvičení II.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Rešerše.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Poměr v základním tvaru.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
VY_32_INOVACE_
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
MATEMATIKA – GEOMETRIE 7
7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Technická dokumentace
Ruční obrábění plastu II
Strojní obrábění – Praktická úloha 3.
Měření délky.
Soustružení Definice soustružení Schéma soustružení
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy: Speciální základní škola, Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_20_IV_Z6_Typy_Krajin.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Kontrolní práce – složené lomené výrazy
Poměr v základním tvaru.
Neživá příroda - vzduch
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Transkript prezentace:

JEDNOTNÉ ZADÁNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY OBORU VZDĚLÁNÍ 41 – 55 – E / 01 OPRAVÁŘSKÉ PRÁCE Editor: Ing.Miroslav Kolomazník

AUTORSKÝ TÝM:  Písemná zkouška: Bc.Jan Šustr SOŠ gastronomie a SOU Chomutov  Praktická zkouška: Bc.Josef Knebl SOU Hubálov  Ústní zkouška: Mgr. Jiří Doležal SOU zemědělské a služeb Dačice

Základní filosofie JZZZ 4155E/01 Opravářské práce: ZZ není hledáním toho, co žák neumí, ZZ musí ukázat, co všechno je žák schopen dokázat, ZZ je pro žáka „E“ oboru často prvním životním úspěchem, hodnocení zkoušeného žáka nesmí být pouhou inventurou, zkoušející má mít možnost do hodnocení ZZ promítnout hodnocení práce žáka během celého studia, forma ZZ by měla eliminovat handicap zkoušeného, ZZ je určitý „rituál“, který má svá předepsaná pravidla, (pořadí zkoušek, jejich délka, zkušební komise, certifikát)

PÍSEMNÁ ZKOUŠKA - nejnáročnější zkouška pro žáka i zkoušejícího, A) Písemná doplňovací práce  vybrat z předložených možností,  označit požadované úkoly v obrázku,  uvést název pozice z obrázku,  doplnit krátký úryvek textu,  dokreslit chybějící část obrázku. B) Testová část  odpovědi v testu krátké, jednoznačné, srozumitelné,  výběr jedné správné odpovědi ze tří možností.

Doplňovací písemná práce obsahuje profilové předměty:  Základy strojnictví1 x 15 bodů  Odborné kreslení1 x 15 bodů  Stroje a zařízení3 x 15 bodů  Technologie oprav3 x 15 bodů  Motorová vozidla1 x 15 bodů  Technologie zemědělské výroby1 x 15 bodů Celkem 10 bloků dílčích otázek(a,b,c) = 150 bodů Test obsahuje celkem 50 otázek z profilových předmětů: Celkem 50 x 1 bod za správnou odpověď = 50 bodů Celkem může žák získat z písemné zkoušky 200 bodů, pro úspěšné složení potřebuje získat minimálně 60 bodů.

STROJE A ZAŘÍZENÍ: Napište 3 hlavní technologické části (ústrojí) sklízecí mlátičky a tyto části v obrázku ohraničte souvislou čarou.  1. žací ústrojí  2. mláticí ústrojí  3. separační a čisticí ústrojí

TECHNOLOGIE ZEMĚDĚLSKÉ VÝROBY Vyberte, které z uvedených plodin patří do obilovin a zároveň je rozdělte na jarní a ozimé: Ječmen, brambory, vojtěška, pšenice, žito, Oves, cukrovka, mák, řepka, bob. a) jarní: oves, pšenice, ječmen b) ozimé: žito, pšenice, ječmen

a) Jak se nazývá zařízení na obrázku a k čemu se používá?  Zařízení se nazývá zubové čerpadlo, používá se k čerpání kapalin. b) Z čeho se skládá a jak pracuje ?  Skládá se z tělesa čerpadla a ze soukolí ozubených kol. Kapalina je dopravována v zubové mezeře po vnějším obvodu soukolí. c) Na jakých strojích se s nim můžete setkat ?  Používá se v mazací soustavě spalovacích motorů nebo v hydraulických soustavách.

Na obrázku je strojnický výkres šroukótujte ve výkrese jeho základní rozměNa obrázku je strojnický výkres šroubu. Okótujte ve výkrese jeho základní rozměryrNa obrázku je strojnický výkres šroukótujte ve výkrese jeho základní rozměNa obrázku je strojnický výkres šroubu. Okótujte ve výkrese jeho základní rozměryr

UKÁZKA TESTOVÝCH OTÁZEK: Slupice je:  a) druh radličky,  b) střižný kolík u pluhu,  c) část, která spojuje orební těleso s rámem stroje. Mačkač slouží:  a) k mačkání slámy do balíku,  b) k zamáčknutí zrna do země,  c) k rozrušení stonků pícnin, aby lépe vysychaly.

PRAKTICKÁ ZKOUŠKA Příklad zadání:  1. Zhotovte důlčík podle vzoru, včetně nabroušení, zakalení a popouštění hrotu.  2. Zkontrolujte stav akumulátoru, vyměňte žárovku hlavního světlometu vozidla.  3. Měření délek, průměrů šroubů a určení stoupání závitů šroubů a matic.  4. Oprava prstové žací lišty, výměna poškozeného nože.  5. Demontujte, posuďte a smontujte brzdový válec vzduchotlakých brzd a seřiďte volný chod brzdy.  6. Zhotovte přípravek pro zkracování šroubu dle výkresu.

Popis operacePoužité nářadíMěřidlaPoznámka 1.Upravte materiál na rozměr 7x7plochý pilníkposuvné měřítko 2.Pilujte rádius R3,5 na dílu A i Bplochý pilníkposuvné měřítko 3.Proveďte ohyb ramene B 30ºsvěrák, kladivoúhelníkOhýbejte ve svěráku 4.Narýsujte osazení pro vytvoření spoje s dalším dílem na dílu B rýsovací jehlarádiusové měrky 5.Pilujte osazení na ramenu Bplochý pilníkocelové měřítko 6.Narýsujte osazení pro vytvoření spoje na dílu A rýsovací jehlaocelové měřítko 7.Pilujte osazení na dílu Aplochý pilníkposuvné měřítko 8.Označte střed otvoru o průměru 3 mm důlčík, kladivoposuvné měřítkoVrtají se 9.Vrtejte otvor o průměru 3 mmstojanová vrtačkaocelové měřítkodíly A,B současně 10.Proveďte zahloubení na dílu A i Bvrták průměr 3 mmOcelové měřítko

Potřebné vybavení pracovišť: Pracoviště č.1 výheň v provozu, kovářské uhlí, kovářská kladiva, barevná stupnice teplot oceli, stojanová bruska, měrka na úhel hrotu, brýle nebo ochranný štít. Pracoviště č.2 hustoměr, destilovaná voda, ochranně pomůcky (rukavice, zástěra, štít),náhradní žárovky, nářadí k výměně žárovky. Pracoviště č.3 šrouby a matice, posuvné měřítko, závitové měrky. Pracoviště č.4 kosa, kladivo, sekáč, průbojník, hlavičník, tužlík, žabky, nýty. Pracoviště č.5 model nápravy se vzduchovými brzdami, nářadí, tlak.vzduch.

Pracoviště č.6 ruční nářadí a dílenské vybavení potřebné k výrobě přípravku, měřidla, materiál čtyřhran 8 – 115, nýt 3x10 se zapuštěnou hlavou, výkresová dokumentace. PRAKTICKÁ ZKOUŠKA probíhá dva dny 2 x 7 hodin = 14 hodin 1.den plní žák úkoly č. 1 – 5 2.den plní žák úkol č. 6

Kriteria hodnocení praktické zkoušky: 1. Zhotovení důlčíku podle vzoru včetně nabroušení a zakalení hrotu Dodržení zásad BOZP a ochrany životního prostředí 5 bodů Obsluha výhně 2 body Technologický postup kování 5 bodů Technologický postup kalení hrotu 5 bodů Nabroušení hrotu 3 body Porovnání se vzorem, celkový vzhled 5 bodů Celkem 25 bodů V průběhu prvního dne může získat žák celkem 125 bodů

6. Zhotovení přípravku pro zkracování šroubu dle výkresu Dodržení zásad BOZP a ochrany životního prostředí 10 bodů Dodržení technologického postupu práce 10 bodů Rozměry (odchylka 0,5 mm = – 2 body) 10 bodů Rádiusy (vyhovuje = 5 bodů, nevyhovuje = 0 bodů) 5 bodů Nýtový spoj 10 bodů Kolmost závitů 15 bodů Funkčnost a vzhled výrobku 15 bodů Celkem 75 bodů V průběhu druhého dne může získat žák celkem 75 bodů.

Celkové hodnocení praktické zkoušky:  1.denúkoly č bodů  2.denúkol č.6 75 bodů Celkem 200 bodů Pro úspěšné složení praktické zkoušky potřebuje žák získat minimálně 80 bodů.

ÚSTNÍ ZKOUŠKA Odborné otázky/úkoly: Shrnovače píce  účel, využití,  vyjmenujte alespoň dva typy shrnovačů píce a jeden popište,  možné opotřebení dílů a způsob nápravy,  údržba a seřízení,  BOZP při údržbě, seřízení i vlastním shrnování píce. Pevné části spalovacího motoru  vyjmenujte pevné části spalovacího motoru,  možná poškození jednotlivých částí a jejich oprava. Otázka ze světa práce:  K čemu slouží bankovní účet?

Děkuji za pozornost. Ing.Miroslav Kolomazník Praha, Konference NZZ,