Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.16 Okrasné a užitkové rostliny Název sady: Člověk a jeho svět.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM ROSTLINY ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
Advertisements

Přírodověda – 4. ročník ZŠ
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Přirozené a umělé ekosystémy.
VY_32_INOVACE_31_ Prvouka 3.ročník Polní plodiny
Pole.
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
Zemědělství.
UŽITKOVÉ ROSTLINY.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: PŘÍRODOVĚDA.
Užitkové rostliny.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Polní ekosystémy.
Polní plodiny Filip Bordovský.
EVVO Prvouka 3. ročník ZŠ „ŽIVÁ PŘÍRODA“
Jiné polní plodiny Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Hospodářské plodiny.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Zásada správného.
Mgr. Věra Vasiljevičová
Člověk a jeho svět 4. ročník
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě9 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.4 Rostliny - dělení Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo.
Ekosystém pole Rostliny
Rostliny.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.7 Krajina v okolí domova Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník.
Obilniny VY_52_INOVACE_36 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.7 Využití krajiny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Voda Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Rostliny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
VY_32_Inovace_ Svět kolem nás Člověk a jeho svět 3. ročník
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vzduch Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.4 Obec Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_36_ČS TEMA: Ekosystém okolí lidských.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
TÉMA: Rostliny okrasné a užitkové
autor: Helena Petrůvová název: VY_52_INOVACE_28_PRVOUKA_OVOCNÉ STROMY
Pole - obilniny Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Polní ekosystémy.
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6C_17
CO ROSTE NA POLI - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Pole - kulturní rostliny
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Užitkové rostliny, které se pěstují na polích nazýváme polní plodiny.
Anotace : Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Hospodářské rostliny Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_08_10_Ekosystémy.
Společenstva polí Rostliny
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ČÁSTI KVETOUCÍCH ROSTLIN (výklad)
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
VY_32_Inovace_4.3.1 Opakování učiva 2.ročníku (1)
Společné znaky a dělení rostlin (opakování)
KULTURNÍ ROSTLINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_Inovace_4.2.8 Využití krajiny
EKOSYSTÉM POLE je uměle vytvořený člověkem
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření září 2012 Ročník
EKOSYSTÉM POLÍ opakování Přírodověda 4. ročník Gabriela Mikulková 2012.
jsou rostliny, které se pěstují na polích je označení pro skupinu rostlin a jejich plodů Plody luštěnin poskytují velké množství bílkovin.
ROSTLINY Rozdělení rostlin.
Transkript prezentace:

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Okrasné a užitkové rostliny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Materiál je určen k seznámení s okrasnými a užitkovými rostlinami. Prezentace byla vytvořena pro práci s interaktivní tabulí nebo dataprojektorem a obsahuje animace.

OKRASNÉ A UŽITKOVÉ ROSTLINY

Okrasné rostliny Zahradní rostliny Pokojové rostliny Užitkové rostliny Ovocné stromy a keře Zelenina Polní plodiny

Okrasné rostliny Okrasné rostliny pěstují lidé pro jejich krásný vzhled, tvar, barvu nebo vůni. Jsou okrasou našich zahrad a bytů. Zkrášlují nám domov i jeho okolí. Okrasná rostlina může být květina, keř i strom.

Zahradní rostliny

Pokojové rostliny

Péče o zahradní a pokojové rostliny Zalévání Přihnojování Kypření půdy Otírání listů Odstraňování poškozených částí rostliny Přesazování Okopávání

UŽITKOVÉ ROSTLINY Ovocné stromy a keře Užitkové rostliny jsou velmi důležité pro člověka i pro zvířata. Poskytují nám potravu, kterou jíme syrovou (čerstvou), nebo ji zpracováváme a vyrábíme z ní různé potraviny. Některé užitkové rostliny pěstujeme jako surovinu pro výrobu dalších produktů. Stromy Keře Zelenina Polní plodiny

STROMY – poznáš strom a jeho plody? TTŘEŠEŇJABLOŇ

HRUŠEŇ ŠŠVESTKA

MERUŇKA BROSKEV

KEŘE, KEŘÍČKY – poznáš keř a jeho plody ?

Ovoce je zdravé, obsahuje hodně vitamínů. Dobrou chuť.

ZELENINA

ZELENINA – poznáš, jak se jmenuje? PlodováListová

KořenováCibulová ZELENINA – poznáš, jak se jmenuje?

KošťálováZelenina je zdravá. Obsahuje velké množství vitamínů, které naše tělo potřebuje. ZELENINA – poznáš, jak se jmenuje?

POLNÍ PLODINY  OBILNINY  OKOPANINY  LUŠTĚNINY  PÍCNINY  OLEJNINY  TEXTILNÍ PLODINY Polní plodiny jsou užitkové rostliny, které se pěstují na polích.

Obilniny jsou využívané, šlechtěné a pěstované pro svá semena (zrna, zvaná též obilky nebo cereálie). Slouží především k lidské výživě – ať už celá nebo rozemletá na mouku. Zrna se také zkrmují a celé rostliny se využívají jako zelená píce. Nadzemní část se silážuje nebo zpracovává jako sláma.

PšeniceŽito

Oves Ječmen

Okopaniny pěstujeme pro jejich dužnaté hlízy – brambory, nebo dužnatý kořen – bulvu. Brambory pěstujeme na jídlo a jako krmivo pro dobytek. Z řepy cukrovky se vyrábí cukr. BRAMBORYŘEPA CUKROVKA

Luskoviny pěstujeme pro semena – luštěniny. Plodem luskovin je lusk. FAZOLEHRÁCH

Pícniny jsou užitkové rostliny, které se používají jako krmivo pro hospodářská zvířata. JETELVOJTĚŠKA

Olejniny jsou užitkové rostliny. Z jejich semen se lisováním získává olej. SLUNEČNICE OLIVA

Textilní plodiny pěstujeme pro výrobu látek, ze kterých se šijí oděvy. Lněné vlákno se získává ze stonků lnu a vyrábějí se z něj tkaniny. Jsou příjemné na nošení. LEN

Použité zdroje a materiály: ŠTIKOVÁ, Věra. Já a můj svět prvouka pro 3. ročník. Brno: Nová škola, 2009, ISBN Obrázky z galerie Klipart Archiv autora lustration_Hordeum_vulgare0.jpg/250px- Illustration_Hordeum_vulgare0.jpg lustration_Avena_sativa0.jpg/258px- Illustration_Avena_sativa0.jpg GrainProducts.jpg/290px-GrainProducts.jpg

humb/0/01/Triticum_aestivum_- _K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen- 274.jpg/98px-Triticum_aestivum_- _K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen- 274.jpg /image/zitosete.jpg 0bd3e0ccdb/len%20modrý1.jpg krtek.jpg