Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/14.0193.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Setí a sázení. Agrotechnické požadavky pro setí a sázení •Při setí a sázení je třeba pravidelně rozmístit osivo a sadbu tak,aby byly pro všechna semena.
Advertisements

MÁK SETÝ (Papaver somniferum).
Střední odborná škola veterinární, mechanizační a zahradnická a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Publikace vznikla v rámci projektu OPVK.
Okopaniny nízký obsah sušiny ( %) vysoké hospodářské výnosy
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Zemědělství České republiky.
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
Rostlinná produkce a prostředí
Pícniny - rozdělení a využití
Zelenina VY_32_INOVACE_324, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník ANOTACE
Vojtěška setá (Medicago sativa L.)
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Pěstování trav na semeno
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
HOŘČICE BÍLÁ (Sinapis alba).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý II
Polní plodiny Filip Bordovský.
POHANKA OBECNÁ (Fagopyrum Vulgare).
Pěstování trav na semeno
Pěstování trav na semeno
Růst a vývin rostlin.
Jiné polní plodiny Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Pěstování trav na semeno Lipnice bahenní (Poa palustris)
Prof. Ing. Jan Vašák, CSc. Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze 17. října 2006.
01.5 Produkce hnoje, močůvky, výroba kompostu Ing. Magda Pavezová
Pěstování trav na semeno
Hospodářské plodiny.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
ROSTLINY POLÍ.
Mgr. Věra Vasiljevičová
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě9 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Okrasné a užitkové rostliny Název sady: Člověk a jeho svět.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Škroby. Charakteristika škrobů Škrob je z chemického hlediska polysacharid složený z mnoha molekul glukóz. Škroby vznikají v rostlinách jako produkt fotosyntetické.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Ekosystém pole Rostliny
Semenářství Semenářská terminologie. Odrůda – soubor jedinců stejného druhu vyznačující se určitými vlastnostmi, které se při reprodukci zachovávají Rozmnožovací.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_52_INOVACE_63_Zemědělství ČR
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_147_ Půda
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Generativní množení hrnkovek
CO ROSTE NA POLI - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Rozmnožování, růst a vývin rostlin
VY_52_INOVACE_68_Louky, pastviny, pole-učební text
Název projektu: Moderní škola
Užitkové rostliny, které se pěstují na polích nazýváme polní plodiny.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana. Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale.
EKOSYSTÉM POLE je uměle vytvořený člověkem
ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ
Růst a vývin rostlin.
ROSTLINY Rozdělení rostlin.
Transkript prezentace:

Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/

Setí a sázení Ing. Pavel Bednář Modul č. 5 Technologie – zemědělská prvovýroba rostlinných produktů

Účel setí a sázení Rovnoměrně rozmístit osivo a sadbu tak, aby se zajistily vhodné podmínky pro růst rostlin. Osivo: -generativní část rostlin (zrno, semeno, plod) -se seje Sadba -vegetativní část rostlin (hlíza, kořen, cibule …) -se sází

Vlastnosti osiva a sadby a) Pravost: - vyjadřuje záruku, že osivo a sadba je tím, za co se pokládá b) Původ - uvádí oblast nebo lokalitu z níž dané osivo pochází - nutné znát tehdy, kdy je osivo z jiné oblasti

Vlastnosti osiva a sadby c) Vlhkost: - % obsah vody (nebezpečí zapaření) - určí se vlhkoměrem (obilniny = do 14 %) d) HTS - hmotnost tisíce semen - větší HTS = více zásobních látek v zrnu

Vlastnosti osiva a sadby e) Čistota: - % obsah čistého osiva (cca 98 – 99%) - zbytek jsou nečistoty a příměsi f) Klíčivost - vyjadřuje kolik % osiva nebo sadby vyklíčí - potřeba zajistit vodu, teplo a vzduch

Vlastnosti osiva a sadby g) UH (užitná hodnota): - kolik % osiva je čistého a přitom klíčivého - UH = (čistota x klíčivost) : 100 h) Objemová hmotnost - hmotnost 1 l osiva, čím vyšší = tím kvalitnější - také pro zjištění stavu zásob a inventury

Vlastnosti osiva a sadby i) Vyrovnanost: - číslo udávající stejný podíl velikosti - ovlivňuje kvalitu j) Zdravotní stav - barva, lesk, vůně, chuť, teplota, choroby … - nekvalitní = mokré, zatuchlé, tmavé, matné...

Způsoby setí a sázení a) Na široko: - ručně, rozmetadla, (výjimečně letecky) - trávy, mák b) Do řádků - rovnoměrné rozmístění po ploše - řádky úzké x středně široké x široké - pícniny, obiln., lusk., olejn., okop., zelenina…

Způsoby setí a sázení c) Zvláštní způsoby: - špetkové (do hnízd) = hrách, fazol, okurky - přesné (jednozrnkové) = cukrovka, kukuřice - křížové = zeleniny - hřebenové (vzniknou „hrůbky“) = brambory - setí do strniště = zelené hnojení

Vzorky osiv obr. 1 – vzorky osiv

Secí stroj obr. 2 – secí stroj

Seznam obrázků:  Obrázek č. 1: ( )  Obrázek č. 2: ub=seci%2Dstroje%E2%80%93jine&erreurSaisieRech= ( ) ub=seci%2Dstroje%E2%80%93jine&erreurSaisieRech