Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ. 1. 07/1. 4.00/21.3751 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_214 AutorMgr. Romana Rybiařová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_36 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluSteroidní anabolika Anotace Žáci.
Advertisements

Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍM VYMĚŠOVÁNÍM. Funkce: řízení celého organismu (spolu s nervovou soustavou) žlázy s vnitřním vyměšováním = endokrinní žlázy produkují.
Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Klimakterium Menopauza B. Trojanová. Menopauzální syndrom  Menopauza je přirozený proces, nastává mezi 40 – 60 lety ženy  Ztráta funkčnosti ženských.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
VY_32_INOVACE_2_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_CIVILIZAČNÍ CHOROBY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Registrační číslo:
PRVNÍ POMOC PŘI ZDRAVOTNÍCH OBTÍŽÍCH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
VY_32_INOVACE_16_20_kouření. Spoj název s obrázkem.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
VY_32_INOVACE_08_20_alkohol. Alkohol se vyznačuje různě vysokým obsahem ethanolu. Požití alkoholického nápoje způsobuje v menších dávkách (v závislosti.
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_bio_evo18 Označení materiálu evo18_epilepsie_diabetes.pptx Název školy Gymnázium.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
N Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_10_9. ročník_Chřipka – léčba onemocnění a možnosti prevence Autor:
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_15_Hygiena Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
VY_32_INOVACE_01_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_ALKOHOL D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní dru ž ina, Duchcov, Školní.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Karolína Konečná 8.třída
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
Civilizační choroby Vysoký krevní tlak.
Jak naše tělo reaguje na psychické násilí a psychickou bolest?
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Číslo v digitálním archivu školy
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
Číslo v digitálním archivu školy
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
TRÁVICÍ SOUSTAVA – ZUBY (opakování)
Výchova ke zdraví – důsledky závislostí
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_01_Vylučovací
Název projektu: Moderní škola
Utváření osobnosti v náročných životních situacích Stres
VY_32_INOVACE_18_12_Zdravý životní styl
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Alkohol
OBEZITA A PREVENCE OBEZITY
Léčivé rostliny Michaela Housková 3.A.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
VY_32_ INOVACE_ 20_ PŘÍRODOVĚDA 5
Diferencované stravování
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Základní škola, Hradec Králové
Návykové látky Alkohol
Když vás potká vyhoření
Inkontinence Michaela Matoušková.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_214 AutorMgr. Romana Rybiařová NázevCivilizační nemoci Datum (období)Květen 2014 Ročník8. ročník ZŠ praktická, lehké mentální postižení Vzdělávací oblastVýchova ke zdraví Anotace Prezentace je určena žákům 8. ročníku ZŠ praktické. Žáci se dozví, co jsou civilizační nemoci, jejich příčiny, zdravotní rizika a především jejich prevence, popřípadě lékařská péče. Žáci by si na základě prezentace měli uvědomit důležitost správného životního stylu a dodržování zdravého způsobu stravování. Součást prezentace je diskuze na dané téma.

Civilizační nemoci Jsou to nemoci, které jsou způsobeny špatným životním stylem Nejde jenom o to, co jíme, ale také jakým způsobem ! jde především o nezdravý způsob stravování Civilizační nemoci můžeme označit za nemoci „MODERNÍ DOBY“ jsou to nemoci, které souvisejí s životem v moderní civilizaci, hlavně ve velkých průmyslových městech

Co může způsobit civilizační nemoci?  tučná jídla 1. Nevhodná strava  konzumace průmyslově vyráběných potravin  příjem kaloricky bohatých potravin  přeslazená jídla  přepálená jídla  přesolená jídla  příliš mnoho živočišných tuků

příliš velké porce nadměrná konzumace jídla 2. Způsob stravování nepravidelné stravování

nadměrná konzumace alkoholu 3. Způsob života nedostatek pohybu nedostatek odpočinku kouření nadměrný a trvalý stres

rozvoj techniky – především rozvoj výpočetní techniky 4. Další negativními faktory znečištěné životního prostředí rozvoj průmyslu - neovlivníme, pokud žijeme ve velkém městě

Nyní seznámíme s těmi nejznámějšími a nejčastějšími, které mohou potrápit i vás. Diskutujte, zda ve vašem okolí touto chorobou netrpí někdo blízký, nebo známý, nebo zdali sami na sobě nepozorujete příznaky některých potíží.

Mezi civilizační choroby se obvykle zahrnují:  předčasné porody a potraty  Alzheimerova choroba  toxikomanie  rakovina  nádory  revmatické nemoci  ledvinové onemocnění  vrozené vývojové vady nervového systému novorozenců  Alergie  Poruchy příjmu potravin obezita, bulimie, anorexie astma, ekzémy  psychické potíže deprese, úzkosti, únavový syndrom, syndrom vyhoření  migrény, bolesti hlavy srdeční infarkt, cévní mozkové příhody, vysoký tlak, ateroskleróza  cukrovka  Kardiovaskulární onemocnění – týkají se srdce a cév  žaludeční potíže Akutní zánět žaludku a střeva, vředová choroba  kazivost zubů vadné držení těla, skolióza páteře  deformace páteře

pyl prach roztoči peří srst zvířat některé potraviny léky kopřivka Alergie = přecitlivělost organismu na určitou látku, zvanou alergen Alergické potíže: průduškové astma dušnost senná rýma ekzémy pálení, slzení očí

Prevencí je zdravá životospráva !!! 1. Obezita orientačním ukazatelem nadváhy je také obvod pasu – při obvodu nad 102 cm (muži) a nad 88 cm (ženy) % Čechů je obézních Příčiny nevhodné složení stravy nedostatek pohybu nedostatek spánku nadměrná konzumace jídla – přejídání se existují další ukazatele - BMI Poruchy příjmu potravin

nezvládnutelná chuť k jídlu 2. Bulimie obecně označovaná jako „žravost“ toto onemocnění trápí hlavně mladé dívky - tzv. mentální bulimie onemocnění s opakovaným přejídáním, a následným vynucený zvracením, užívání projímadel apod. Opakem je 3. Anorexie - mentální anorexie může to zajít až k podvýživě duševní nemoc spočívající v odmítání potravy a zkreslené představě o svém těle mentální anorexie začíná nejčastěji ve věku mezi 14 a 18 lety života p3.slezgymopava.cz/men talni-anorexie.php Přečti si:

 toto onemocnění u nás trápí přes lidí! Cukrovka - diabetes mellitus  onemocnění charakterizované zvýšenou hladinou cukru v krvi  množství cukru v krvi reguluje hormon inzulin  je-li inzulinu v těle nedostatek, propuká cukrovka 1. Typ - objevuje se především v dětství či mládí 2. Typu - která je typická pro starší a obézní lidi. Žízen, časté močení, hubnutí, únava, poruchy vědomí, zvýšení hladiny cukru v krvi, glukóza v moči, pach acetonu z úst, zvýšená chuť k jídlu, svalová slabost, pomalé hojení ran, příbytek tělesné hmotnosti, bolest nohou, ztráta ochlupení, malátnost, svědění kůže, zastřené vidění, mdloby, zvracení, pocit mravenčení  jedná se tedy o poruchu metabolismu cukrů Dbejte na dostatek pohybových aktivit, zdravý životní styl a vyváženou stravu ! Prevence: Příznaky:

 depresemi 4 % mužů a až 10 % žen úzkost a osamocenost pocity bezcennosti nebo viny malou sebedůvěru únavu zhoršené soustředění má problémy s pozorností Psychické potíže deprese úzkosti únavový syndrom syndrom vyhoření Deprese  porucha nálady, dlouhodobě pokleslá nálada  ztrácí zájmy a radosti v denních činnostech  začínají po 20. roku života snažit se žít s optimismem Prevence: mít koníčky, zájmy, přátelé Trápí vás příliš velká úzkost, strach nebo smutek? Potřebujete se anonymně poradit s odborníkem?  člověk pociťuje: dostatkem relaxace

Zubní kaz  patří mezi nejčastější onemocnění Příčiny:  špatnou ústní hygienou  nevhodným stravováním Prevence zubního kazu pravidelné čištění zubů správnou technikou nejméně dvakrát denně omezit konzumaci sladkostí pravidelně navštívit zubního lékaře - alespoň jednou za půl roku  bakterie se hromadí v ústech uchytávají se na povrchu zubů jako lepkavá vrstva - zubní plak  vzniká působením bakterií  bakterie přeměňují cukr, který je v potravinách v agresivní kyseliny a ty naruší zubní sklovinu důkladné čištění i mezizubních prostorů

 po odeznění nemoci, vymizí i bolest hlavy Bolesti hlavy 1. bolest hlavy může být varování nějaké nemoci 2. bolest hlavy je už průvodním projevem nemoci  spousta nemocí je provázená bolestí hlavy rýma zánětech nervů zánět zubů zánět mozkových blan onemocnění páteře a kloubů  bolestí hlavy může organismus reagovat na únavu, stres, úlek, pokles energie  může mít více příčin

 je velmi intenzivní bolest hlavy  mohou souviset s problémy krční páteře, blokády a ztuhlost ramen  člověk může dostat migrénu i po požití určitých potravin či nápojů, např:  záchvat migrény může vyvolat také časté a nadměrné požívání léků, především od bolesti  vnější faktory: Migréna čokolády kořenících přípravků slaných arašídů hluk blýskavé a skákavé světlo míhající se předměty přetížení nesprávná délka spánku strach úzkost  nejčastější faktory: rajčat citrusových plodů kávy alkoholu apod.

 skolióza je jedna z deformací páteře Skolioza páteře ochablé zádové svalstvo  v dospělosti může člověk trpět velkými bolestmi zad a jejich špatnou pohyblivostí vadné držení těla – až 1/3 dětí vychýlená páteř Příčiny dlouhé sezení ve špatné poloze povalování u televize nedostatek pohybu únava jednostranný pohyb špatná obuv ploché nohy Prevence je včasná diagnóza sportovní aktivita která posiluje svaly zad – např. plavání rehabilitační cvičení  nejčastější potíže u dětí:

Akutní zánět žaludku a střeva  je způsoben infekcí nebo dietní chybou - složení, úprava, množství potravy  příznaky: zvracení a průjmy po několik dní Prevence:. Vředová choroba  chronické onemocnění ve sliznici žaludku stres léky - zejména proti bolestem Příčiny: psychické vlivy dědičnost pečlivý výběr stravy dostatek duševního a fyzického klidu nekouřit !!! Prevence:

Prevence civilizačních chorob Zamyslete se nad svým životním stylem !  nestačí jen užívat potravinové doplňky či vitamíny  měli bychom jíst pestřejší stravu  věnovat se aspoň trochu pohybu  naučit se odpočívat  méně se stresovat Snažíte se svým životním stylem předcházet civilizačním chorobám?  nekonzumovat nadměrně alkohol Jedině tak je možné těmto chorobám předejít a užívat si lepší a zdravější život.

MYRIAM SANCHEZ FOSECA. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MYRIAM SANCHEZ FOSECA. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: PDREIJNDERS. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: hhttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e1/Levocetirizine.png?uselang=cs Zdroje: www. office.microsoft.com Vlastní tvorba – printscreen (jpg.) Vlastní tvorba – studijní materiály PFLEGEWIKI-USER APOPFLEGER. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: C3%9Fsyndrom.jpg C3%9Fsyndrom.jpg SANDER VAN DER WEL. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

PG?uselang=cs D SHARON PRUITT. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: LUIS MIGUEL BUGALLO SÁNCHEZ (LMBUGA). [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ALBERTO VARELA. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: GEORGES GASNE. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: DOZENIST. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WEISS HR. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: o_27_deg.png o_27_deg.png