Zákonné opatření senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí Ing. Michal Obrusník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Změny daňového práva od 1. ledna 2014
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Aktuální otázky daňového práva Změny daňového práva od 1. ledna 2014
Povodně 2010 Realizace převodu státních pozemků ze správy PF ČR do vlastnictví obcí nebo fyzických osob postižených povodněmi roku 2010, za účelem výstavby.
Aktuálně připravované novelizace zákonů o územních samosprávných celcích a zákona o svobodném přístupu k informacím Ing. Marie Kostruhová Ředitelka.
Nabývání majetku státem
Název projektu: Moderní škola
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 10. prosince 2014.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.1.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D., Mgr. Lenka Geržová katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 6. října 2014.
Daňová soustava – přímé daně III. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Majetkové daně Daň z nemovitostí Silniční daň Daň dědická Daň darovací Daň z převodu nemovitostí.
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (III) – daň dědická, daň darovací a daň z převodu nemovitostí 1.Poplatník daně. 2.Předmět.
PRÁVNÍ PŘEDPISY V OBLASTI OCEŇOVÁNÍ
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Obchodní závazkové vztahy
Zákon o obcích Zlín 2015 Mgr. Michal Abrahámek Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.
Struktura obchodní smlouvy
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
Nabývání majetku obcemi a kraji
Zdanění nemovitých věcí
Transferové daně Mgr. Jan Neckář jaro 2007.
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.) Poplatník převodce (prodávající); nabyvatel. Předmět daně - úplatné nabytí např.: pozemku; stavby; částí.
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
DAŇ Z NABYTÍ NEMOVITÝCH VĚCÍ
Daň darovací Darování majetku =
Daň dědická, darovací, daň z převodu nemovitostí
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží nebo.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
1 Novela zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí října 2015 – IFA JUDr. Zdeňka Tesařová, LLM.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ Z PŘEVODU NEMOVITOSTÍ.
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Rozpočtové hospodaření obcí  Rozpočtové hospodaření územních samosprávných celků  rozpočtový výhled  rozpočtové provizorium  rozpočet 
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
Daň z nabytí nemovitých věcí 1. Předmět daně Tato daň je novinkou od roku 2014, kdy nahradila daň z převodu nemovitostí Právně ukotvena Zákonným opatřením.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_62_FINANCNIGRAMOTNOST_06_02_darovací smlouva Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská.
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2016 Leden 2016.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_13.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
Problematika bezúplatných příjmů
Název vzdělávacího materiálu
Novela zákona o obcích.
Státní pozemkové vlastnictví - prameny právní úpravy -
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.)
Pracovně právní vztahy
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
9b Daň z nabytí nemovitých věcí
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Daň dědická, darovací, daň z převodu nemovitostí
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Daň z nabytí nemovitých věcí, daň silniční a daň z hazardních her
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2017
Majetkové daně II. Daň z nemovitých věcí Daň z nabytí nemovitých věcí
Transkript prezentace:

Zákonné opatření senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí Ing. Michal Obrusník

Definice problému Olomoucký kraj uzavírá s obcemi smlouvy o vzájemném darování nemovitého majetku. (narovnávání historických restů; důsledky aktuálních přínosných projektů;…) Uvedené smlouvy jsou předmětem daně z nabytí nemovitých věcí. Vzájemné dary nejsou předmětem daně z příjmů.(Zákon č. 586/1992 Sb., § 21 c, odst. 2, o daních z příjmů).

Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník: § 2061: Bylo-li ujednáno, že i dárce bude navzájem obdarován, jedná se o darování jen vzhledem k tomu, oč hodnota plnění jedné strany převyšuje hodnotu plnění druhé strany. Zákonné opatření Senátu č. 340/2014 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí: Předmět daně je : § 2: Úplatné nabytí vlastnického práva k nemovité věci v rozsahu uvedeného paragrafu. § 53: Bylo-li ujednáno, že i dárce bude navzájem obdarován, jedná se pro účely daně z nabytí nemovitých věcí o koupi nebo směnu, a to i vzhledem k tomu, oč hodnota plnění jedné strany převyšuje hodnotu plnění druhé strany.

Zákonné opatření Senátu č. 340/2014 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí: § 32: Daňová povinnost nejpozději do konce třetího měsíce následujícího po kalendářním měsíci, v němž byl v katastru nemovitostí proveden vklad vlastnického práva k nemovité věci. § 13: Sjednanou cenou se pro účely daně z nabytí nemovitých věcí rozumí úplata za nabytí vlastnického práva k nemovité věci. (Pozn.: Úplatou se rozumí hodnota protiplnění, kterou kraj/ obec nabývá.) § 22: Sjednaná cena je výlučně nabývací hodnotou, jde-li o nabytí vlastnického práva k nemovité věci z majetku nebo do majetku územního samosprávného celku. Dodatek k pokynům k vyplnění Přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí ( /1 MFin 5546/1 – vzor č. 1) – určuje nabývací hodnotu.

Dříve uzavřené darovací smlouvy – vzájemné darování Řešení dříve uzavřených smluv o vzájemném darování uzavřených na základě usnesení orgánů obce. Musíme zdanit daní z nabytí nemovitých věcí Neznáme sjednanou cenu (nebyla určena usnesením Zastupitelstva) Řešení: Cena sjednaná dle ČÚS č. 708: Každá ze smluvních stran je poplatníkem daně, musí podat daňové přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí z hodnoty nabývaného majetku

V případě, že Zastupitelstvo obce bude souhlasit, budou se nadále uzavírat oboustranné darovací smlouvy, které budou obsahovat ustanovení: „Sjednaná cena pro účely daně z nabytí nemovitých věcí se sjednává ve výši….Kč.“ O sjednání ceny se musí usnést Zastupitelstvo. zákon č. 128/2000, o obcích Za cenu obvyklou, odchylka od ceny obvyklé musí být zdůvodněna. Usnesení Zastupitelstva: Stanovuje se sjednaná cena pro účely daně z nabytí nemovitých věcí v částce…Kč, odlišné od ceny obvyklé z důvodu např.: narovnání historických restů, jako plnění veřejného zájmu,… Řešení do budoucna