Diakonie Broumov sociální družstvo (dříve občanské sdružení) Konference „Předcházení vzniku odpadu“ 6.-7.10. 2015 Praha 6, Kongresové centrum ČVUT.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Interaktivní cesta Moravským krasem přes Pálavu a Brno,
Advertisements

Vyrobila 8. třída ZŠ Pustiměř
Obsah prezentace Kdo jsme Co je hipoterapie Náš cíl
Sociální služby SOZ.
Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
AZYLOVÉHO CENTRA A STARTOVACÍCH BYTŮ PETROVICE, PRAHA 10 ul. JAKOBIHO
Monitorování výuky odborných předmětů
PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE Ing. Marek Juha
Kdo jsme Zpracovatelé odpadu, dodavatelé surovin a energie Aktivní v celém odpadovém řetězci Roční obrat €1.2 miliardy V osmi zemích Mezi Top 5-ti hráči.
Lokální ekonomika základ rozvoje. Kdo vyřeší náš problém Udělám to sám Dejte mi lidi, já to udělám Ať si to udělají sami.
MÁ TO SMYSL.TŘIDTE ODPAD!
Česká spořitelna EU Program Region. Česká spořitelna – banka první volby Základní informace  zázemí silné mezinárodní skupiny Die Erste  více jak 5.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Sanace rodiny Alena Svobodová, vedoucí sociální služby, koordinátorka projektů.
Pokus Jen tak Městská charita České Budějovice. Mnozí dělají charitu, my jsme CHARITA Nestátní nezisková církevní organizace Součást Charity ČR, mezinárodní.
Nouzové přežití obyvatelstva a humanitární pomoc
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: sociální podnikání Příklady z Rakouska a Polska Praha
PLASTY.
Odpady ( environmentální příručka – 5.ročník )
KAM S NÍM ? prezentace nového soutěžního systému
Jeseník – jednička ve třídění odpadů a úspory energie
Podané ruce sociální družstvo Zubří Podané ruce, sociální družstvo Zubří o Podané ruce, sociální družstvo Zubří bylo založeno v roce 2008 na bázi.
RODINNÉ A MATEŘSKÉ CENTRUM VSETÍN, občanské sdružení SLUNÍČKO
Odpadové hospodářství
Proč se zabývat odpady?. Obec § Legislativa EU, stát Hygienické odstranění odpadu Spokojenost občana (voliče) Proč Za co Výběr poplatky od občanů Snižovat.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
MOTTO: „Chceme propojený, spolupracující, životaschopný region, který poskytuje jeho obyvatelům i návštěvníkům příležitost ke kvalitnímu a spokojenému.
Problematika odpadních PET láhví Martin Fišer. Dlouhodobá předpověď spotřeby PET v Evropě V ČR se v roce 2000 uvedlo na trh cca t PET láhví (200.
PROJEKT HUMAN STEP Výroční konference NTS F,
Recyklace a odpad.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Plán a plnění strategie sociální firmy Ergones na roky
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Odpady Martin Šimánko. Lidstvo svou činností produkuje velké množství odpadu, který končí na skládkách.
Marketingové prostředí obce
Půl na půl – rovné příležitosti žen a mužů Vzdělávání zaměstnavatelů v oblasti rovných příležitostí žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM.
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
Finanční podpora v oblasti odpadového hospodářství Královéhradeckého kraje.
ZDP - Zdanění právnických osob – veřejně prospěšných poplatníků (VPP) VPP = v souladu se statutem, stanovami apod. jako svou hlavní činnost vykonává činnost.
Liberec Ing. Ida Svobodová Aktivity projektu Intenzifikace tříděného sběru v Libereckém kraji pro rok 2008.
Rodina a zaměstnání inovace pro venkov registrační číslo projektu: CZ.1.04/5.1.01/ Michal Jarolímek 4. listopadu 2014.
Asociace sociálního podnikání. Cíle Asociace sociálního podnikání  ASP založena za účelem podpory sociálního podnikání, hledání činností pro sociální.
L O společnosti - Rodinná společnost Matějovský byla založena v první polovině 90. let - Více než 20 let je úspěšným výrobcem ložního povlečení a jedničkou.
Právní režim nakládání s odpady
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
PAPÍR Jak a proč třídit PAPÍR Mgr. Lukáš Kučera Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
RE-USE MANAGEMENT V BRNĚ Mgr. Veronika Singrová Odbor životního prostředí Magistrát města Brna.
REMOBIL NEZISKOVÝ PROJEKT SBĚRU POUŽITÝCH MOBILNÍCH TELEFONŮ.
Možnosti třídění odpadů v obci a motivování občanů ke třídění.
DSO Tolštejn – Odpadové hospodářství Ing. Jan Slavík, Ph.D.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_16.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
 Zřizovatel: Ústecký kraj (od )  Adresa: Za Humny 580, Trmice  Vznik: 1991 (jako příspěvková organizace Statutárního města Ústí nad Labem..v.
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Obor: Elektrikář Ročník: 1. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Produkce odpadů obce ORP Šumperk
DialogCB z.s. Riegrova 51, České Budějovice,
Životní prostředí 2 – Odpady
Problematika potravinových odpadů v ČR
Regionální centrum podpory sociálního podnikání
Otestujte své vědomosti o odpadech test má 30 otázek, zelená značí správnou odpověď, červená špatnou odpověď, odpovědi jsou odlišené i zvukově.
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha,
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Moderní postupy využití škváry ze ZEVO
Transkript prezentace:

Diakonie Broumov sociální družstvo (dříve občanské sdružení) Konference „Předcházení vzniku odpadu“ Praha 6, Kongresové centrum ČVUT

Kdo jsme….? Diakonie Broumov vznikla v roce 1991 jako občanské sdružení poskytující sociální služby lidem z okraje společnosti a materiální pomoc sociálně potřebným lidem. Od roku 2014 sociální družstvo

Co děláme….. jsme organizace se sociální odpovědností – celý náš program je postaven na pomoci lidem v sociální nouzi již 22 let předcházíme vniku odpadu - byli jsme v ČR jediní, kdo od r separoval textil a následně z 95% ho smysluplně využíval jako jediní nepřivážíme textil ze zahraničí – jak to dělají jiné komerční firmy, které začaly sbírat textil v ČR a provozuji secondhandy podílíme se na snižování komunálního odpadu - za rok separujeme 7-8 tisíc tun textilu

Diakonie Broumov v číslech… 180 zaměstnanců 60 klientů 8 tisíc tun textilu svezeno za rok pouze 700 tun ročně textilního dopadu likvidováno v cementárnách 660 kontejnerů na textil v ČR měst a obcí, charit, církví, NNO, firem,.. dělají ročně sbírky textilu pro Diakonii

Nepotřebné věci – potřebným lidem! Nosnou činností, která nám umožňuje poslání organizace realizovat, je práce s darovaným textilem a dalšími věcmi z domácností – boty, hračky, deky, apod. Díky novým komerčním firmám se nám potřebný materiál nedostává.

S kým spolupracujeme…. Městy a obecními úřady, sběrné dvory Charity, neziskové organizace, církve Školy a školky Firmy a státní instituce Jednotliví dárci Máme evidovaných dárců…

Jak textil sbíráme…. oslovujeme města a obce s žádostí o uspořádání sbírky – cca 2x za rok (jaro + podzim) umísťujeme kontejnery na textil textil si sami naložíme vše na naše náklady odvezeme

Naše kontejnery na textil

Co je možné darovat… Dámské, pánské i dětské ošacení Peřiny, přikrývky, polštáře, spací pytle.. Ložní prádlo, ručníky, utěrky, záclony, závěsy,… Veškerou nepoškozenou obuv Domácí potřeby- nádobí, skelničky,.. Hračky

Jak pomáháme … Předcházíme vzniku odpadu Materiální pomoc – za rok cca tun, nejen v v ČR, ale i v zahraničí Azylové ubytování – 2 azylové ubytovny s kapacitou 70 míst Pracovní uplatnění – pracovní místa pro cca 60 lidí Sociální poradenství

Druhotná surovina… Druhotná surovina je na rozdíl od běžných přírodních surovin vždy produkt nějaké lidské činnosti.surovinčinnosti Vzhledem k tomu, že sám pojem druhotná surovina není v českém právu nijak definován, lze jej chápat ve dvou odlišných kontextech:právukontextech materie, která vzniká jakožto vedlejší důsledek nějaké hospodářské činnosti, tedy druhotný produkt při výrobě v průmyslu, stavebnictví, zemědělství a potravinářství apod. Jde tedy o druhotný (vedlejší) produkt, který není při výrobě primární (zpravidla však neznamená produkt druhořadý nebo podřadný). V případě, že se takováto druhotná surovina z jakéhokoliv důvodu dále nepoužije pro další výrobu, stává se odpadem. materieprůmyslustavebnictvízemědělství potravinářstvíodpadem hmota, jež je jinak považována za nepoužitelný odpad, kterou lze prostřednictvím recyklace cílevědomě upravit pro další použití pro týž nebo i jiný účel. Jde tedy o cílené přetváření nepoužitelných odpadů v dále použitelný materiál. Zdrojem této materie obvykle bývá běžný komunální odpad, který vzniká především v domácnostech. Nejběžněji recyklovatelnými materiály jsou všechny kovy, papír, sklo a velké množství různých plastů.odpadrecyklace účel materiálkomunální odpaddomácnostechkovypapírskloplastů

Nakládání a skládání sbírek.. Pracovní příležitost hlavně pro naše klienty

Místa materiální pomoci - 30 výdejní míst v Královehradeckém kraji a v Praze

O co vše je zájem….

Co vše může pomoci…

Třídění textilu …. Materiální pomoc - do výdejních středisek - pro sociálně potřebné

Azylové ubytování 2 azylové ubytovnypro ženy i muže

Recyklace textilu …. Čistící plachetky - ročně1 400 tun odbyt v zahraničí

Naše bariéry….. Zaměstnávání 60 lidí z okraje společnosti…. Minimální odbytové a výkupové podmínky… Vandalismus na kontejnerech… Komerční firmy a jejich údajná „Charita“

Jak se připojit k projektu „Nepotřebné věci potřebným…“ Zavolat na dispečink Poslat Pomoci s umístěním kontejnerů Pomoci s propagací ve městě či obci – tisk, rozhlas apod. Zorganizovat a uskladnit sbírku na suchém místě – věci zabalené do igelitových pytlů či krabic

Důležité informace: Každou sbírku evidujeme a na konci roku posíláme Potvrzení o svezeném množství separovaného textilu z města či obce Podrobnější informace o naší činnosti –

Děkuji za pozornost a těším se na spolupráci Mgr. Lenka Wienerová Tel Dispečink tel