Strana 1 TECHNODAYS 21.4.2016 HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY RNDr. Zdeněk Somr Viceprezident HKČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Advertisements

Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
- vše pro úspěšný nábor nových řidičů 1 REGIONÁLNÍ SEKTOROVÁ DOHODA ÚSTECKÝ KRAJ v oblasti autodopravy, výchovy a vzdělávání.
„MEZIMO“ Podpora znevýhodněné mládeže k posílení pracovní integrace, dalšího vzdělávání či odborné přípravy prostřednictvím mezinárodní mobility Projekt.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. Vysoká škola podnikání, a.s. Tento projekt je spolufinancován Evropskou Unií a.
NSK A SEKTOROVÉ DOHODY JAKO NÁSTROJE PRO PROVÁZÁNÍ POTŘEB ZAMĚSTNAVATELŮ A VZDĚLAVATELŮ Ilona Šimarová, Svaz průmyslu.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
 2006  Ministerstvo průmyslu a obchodu Příprava aplikace zákona č. 179/2006 sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání do působnosti Ministerstva.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
1 HK ČR, TECHNICKÉ FÓRUM 2016 ING. MICHAL ŠTEFL VICEPREZIDENT HOSPODÁŘSKÉ KOMORY ČR.
INDIVIDUALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ A ŠVP Vzdělávání ředitelů středních škol Kraje Vysočina Téma: Prezentuje: Ing. Josef Crha, ředitel SŠT Žďár nad.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Informační a poradenské centrum ZČU
Střední rybářská škola a Vyšší odborná škola vodního hospodářství
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
TVORBA A AKTUALIZACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ (NSK)
Dokument KAP MSK - obsah
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Centrum na podporu integrace cizinců
Ing. Kateřina Lichtenberková
SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ V KONTEXTU OP VVV
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
Plánování ve školní tělesné výchově
Pilotní projekt duálního systému v msk
Implementace Krajského akčního plánu Jihočeského kraje I
Společenská odpovědnost ve školství
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Příspěvek na konferenci
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Odměňování zaměstnanců
Gymnasium Jižní Město Praha
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Pozemkové úpravy.
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola, Teplice
Koncepce rozvoje cyklistické dopravy v Olomouckém kraji
Stipendia a Krajský akční plán rozvoje vzdělávání
Úvod do regionu Ing. Vlastimil Veselý.
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Krajský metodický kabinet STROJÍRENSTVÍ
INFORMACE TAJEMNÍKA PROFESNÍCH UNIÍ
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
Analýza potřeb v území Ing. Martin Kolář
Projekt Komplexní program podpory ke zvýšení zaměstnanosti žen na trhu práce v Ústeckém kraji PRÁCE PRO KAŽDOU Registrační číslo projektu.
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ŠKOLY ZAPOJENÉ DO PROJEKTU MOV
Inovace VOV informace o projektu
Sociální podnikání Sociální firma.
Revize kurikulárních dokumentů pro všeobecné a
Tematické setkání KAP Olomouckého kraje
Seminář pro žadatele pro výzvu 082
Vzdělávání a příprava na digitální budoucnost z pohledu Statutárního města Liberec Mgr. Šárka Prachařová.
Je kvantita zárukou kvality ? Vladimír Ort
Transkript prezentace:

Strana 1 TECHNODAYS HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY RNDr. Zdeněk Somr Viceprezident HKČR

Koncept Průmysl 4.0 dostal svůj název podle čtvrté průmyslové revoluce, která právě probíhá. Tyto pojmy bývají často ztotožňovány. Průmysl 4.0 je koncept, který vznikl před málo lety v Německu a jeho posláním je reagovat na novou situaci, kterou způsobila čtvrtá průmyslová revoluce. Průmysl 4.0 ale ani není „produkt“, který by bylo možné si koupit a vyřešit si tak problémy, které vznikají v důsledku 4. průmyslové revoluce – Průmysl 4.0 je koncept, rámec nebo platforma. Zdroj: Siemens AG

Návrh konkrétních opatření: 1. Definovat budoucí kvalifikace – za maximální věcné podpory sektorových rad identifikovat profese, které zaniknou vzniknou + v jakých odvětvích; definovat typy nových pozic a předběžné kvalifikační standardy (a které lze vycházet ze stávajících PK). Lze předpokládat, že zaniknou některé místa v průmyslu a objeví se nová v sektoru služeb. Sektorové rady je nutné zapojit i do aktivit státu v oblasti kvantitativního předvídání změn na trhu práce. 2. Zlepšování systému rekvalifikací - je třeba vytvořit podmínky pro realizace dlouhodobých rekvalifikací – budou vznikat nové profese a rekvalifikace na ně nemohou probíhat jen v programech dnešního pojetí; pro dlouhé programy s velkým podílem praxe je třeba vytvořit motivující prostředí, aby o ně byl zájem ze strany schopných uchazečů. 3. Certifikát „dobrá škola“ – ve spolupráci se sekcí vzdělávání navrhneme systém ocenění škol/školních vzdělávacích programů, kde dochází k příkladnému propojení firem a škol, kde školy dokáží reagovat na změny Průmyslu 4.0; dobré hodnocení školního programu ze strany zaměstnavatelů a podnikatelů může přitáhnout další firmy ke spolupráci, pomoci získat škole stipendia pro žáky, praxi v moderních provozech a podobně. Díky tomu získat více zájemců o studium. Tržní mechanismy tak mohou pomoci dobře vedeným školám a odstranit ze systému nekvalitní. 3 Průmysl 4.0 – HKČR

Kvalifikační model vzdělávání Kvalifikační model vzdělávání je koncept, který přináší vyšší propojení vzdělávání a zaměstnatelnosti pomocí vytvoření takových podmínek, kdy získání, udržování a obnovování konkrétní kvalifikace bude přirozenou a nedílnou součástí studijního a profesního života je dnotlivce.

PŘÍČINY: chybějící vazba praktické výuky na konkrétní firmy; nedostatečná vybavenost škol pro praktickou výuku nedostatečná motivace ke studiu počátečního vzdělávání v technických, resp. průmyslových oborech a to jak žáků ZŠ, tak jejich rodičů; HROZBY: odchod silné generace technicky vzdělané pracovní síly do důchodu nedostatek kvalifikované pracovní síly pro realizaci nových zakázek a nových investic Propad úrovně i počtu absolventů počátečního vzdělávání v technických oborec h

1.Predikovat kvalifikační potřeby na trhu práce, jako základ pro změny v soustavě oborů vzdělávání 2.Usilovat o zvýšení zájmu o potřebné obory SŠ - spolupráce škol, firem, rodičů a žáků ZŠ 3.Přenést praxi (výcvik) ve 2.a 3. ročníku SŠ do firem, více využívat stipendia, nebo platby za produktivní práci, zajistit dopravní obslužnost (kraje) 4.Využívat systém celoživotního dalšího vzdělávání založený na Národní soustavě kvalifikací 6 Průmysl, ale i další sektory budou trpět nedostatkem kvalifikovaných lidí. Co s tím?

budou mít podíl na schvalování soustavy oborů vzdělání budou se podílet na rozhodování o tom, jaké obory vzdělání a v jakých počtech budou otevírány v daném školním roce budou určovat obsah praxe (výcviku) žáků v rámci rámcových vzdělávacích programů a školních vzdělávacích programů středních odborných učilišť a středních odborných škol budou nezastupitelně spolupracovat na definici obsahu vzdělávání z hlediska teorie odborných předmětů bude jim svěřena praxe (výcvik) ve 2. a 3. ročnících SOU a SOŠ, projeví-li o ni zájem (při splnění organizačních podmínek) budou se účastnit všech praktických zkoušek v průběhu studia ti zaměstnavatelé, kteří vstoupí do kvalifikačního modelu, budou státem podpořeni (např. daňově) Předpokládaná role zaměstnavatelů v Kvalifikačním modelu vzdělávání

předškolní vzdělávání: manuální zručnost – stavebnice rozvíjející hrubou motoriku, radost z vlastní tvorby první stupeň základních škol: polytechnická výchova - stavebnice rozvíjející hrubou, později jemnou motoriku, schopnost vytvořit produkt fungující v reálném světě, uspokojení z výsledku druhý stupeň základních škol: polytechnická výchova - stavebnice rozvíjející jemnou motoriku – řešení typu vytvoření návrhu - realizace, dny praxe – celodenní pravidelné návštěvy SOŠ, VOŠ – poznání základů techniky, základy práce v „mezigeneračním prostředí“ (žák – student – učitel) kariérové poradenství – osamostatnění, větší časová dotace, povinné exkurze u zaměstnavatelů, propojení s odborníky z praxe cílené seznamování rodičů a dětí s prostředím firem SOU a SOŠ: odborný výcvik ve 2. a 3. ročnících SOU ve firmách a nadfiremních střediscích stipendia praxe v SOŠ ve firmách, projeví-li o ni firmy zájem (při splnění organizačních podmínek) Předpokládané změny v počátečním vzdělávání v rámci Kvalifikačního modelu vzdělávání

koncepční propojování počátečního a dalšího vzdělávání pomoc školám – možnost poskytování dalšího vzdělávání při nedostatku žáků a stárnutí populace ČR, podpora proti zavírání oborů vytvoření jednotného, přehledného, státem garantovaného systému celoživotního učení s cílem harmonizovat, standardizovat výstupy predikce kvalifikačních potřeb na trhu práce jako základ vývoje v oblasti rekvalifikací Předpokládané změny v dalším vzdělávání v rámci Kvalifikačního modelu vzdělávání

Kvalifikační model vzdělávání Kvalifikační model vzdělávání je koncept, který přináší vyšší propojení vzdělávání a zaměstnatelnosti pomocí vytvoření takových podmínek, kdy získání, udržování a obnovování konkrétní kvalifikace bude přirozenou a nedílnou součástí studijního a profesního života je Jak spolu ladí kvalifikační model vzdělávání a koncept Průmysl 4.0? dnotlivce.

NSK v číslech – prověřeno praxí 20 tis. PK = prům. meziroční růst 2013 – tis. PK = prům. meziroční růst 2013 – 2016 (mimo Strážné)

NSK – jeden systém pro mnoho příležitostí TOP KVALIFIKACE Odborníci bez kvalifikace: CNC stroje, lektor dalšího vzdělávání, kominík Nové obory bez počáteční přípravy: florista, chůva Oborové specializace: průvodce cest. ruchu, personalista Rekvalifikace: sportovní masáž, asistentka, prodavač, skladník Vstup do podnikání: gastro kód PKNázev PKPočet AOS Počet zkoušek E Strážný M Sportovní masáž H Příprava teplých pokrmů N Průvodce cestovního ruchu H Florista H Příprava pokrmů studené kuchyně M Chůva pro děti do zahájení povinné školní docházky H Topenář – montér kotlů na biomasu M Asistent/ka, sekretář/ka H Příprava minutek H Obsluha CNC obráběcích strojů M Instalatér soustav s tepelnými čerpadly a mělkých geotermálních systémů M Detektiv koncipient H Složitá obsluha hostů M Instalatér solárních termických soustav H Skladník T Lektor dalšího vzdělávání H Prodavač E Údržba veřejné zeleně H Kominík - Revizní technik spalinových cest N Personalista