Domácí násilí a veřejné zdravotní pojištění Nárok, regresy, data, budoucnost?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
HV FN Brno 2014 Vývoj hospodaření F A K U L T N I N E M O C N I C E B R N O w w w. f n b r n o. c z.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Právo sociálního zabezpečení Veřejné zdravotní pojištění.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Bezpečnostní opatření Policie ČR se Státní plavební správou „VODA 2016“
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Koncept úhrad v roce Výběr pojistného od roku 2012 Výběr pojistného za zaměstnance a osvč (2015  2016) + 7,4 mld. Kč Platba státu za státní pojištěnce.
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE Liberec 15. prosince 2011 JUDr. Helena VAŠKOVÁ.
Sociální služby ve zdravotnických zařízeních ústavní péče.
REFORMNÍ KROKY MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ V OBLASTI ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Ministerstvo zdravotnictví České republiky Praha,
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název:VY_62_IVOVACE_3402_PaN POJIŠTĚNÍ Téma: Pojem F. G._ POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ.
Insolvenční řízení v ČR Zmar nebo nová šance?. Uspokojení věřitelů: World Bank65 % (údaj z dotazníkové akce) Reálná data ,4 % Co víme o insolvenčních.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Pracovní skupina Portál elektronického zdravotnictví NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy, MUDr. Pavel VEPŘEK předseda pracovní skupiny.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_255_TÉMA_ Rezervy a fondy Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI ZA ŠKODU OBČANŮ. Pojištění odpovědnosti:  Pojištění odpovědnosti za škodu občana  Pojištění za škodu způsobenou při výkonu povolání.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Závěrečný účet kapitoly 335 Ministerstvo zdravotnictví ČR za rok 2016
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Workshop – práce s násilnou osobou Zkušenosti a praxe PMS ČR
Zákon o sociálním podnikání
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
KVALITA – BEZPEČNOST - EFEKTIVITA
Správa sociálního zabezpečení
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Vývoj dopravní nehodovosti za rok 2016
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-19
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
Zpráva o uplatňování ÚP
31 Základní typy zdravotnických systémů
DEKRET ROZVOJE A STABILITY ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Dvacet zdravých vět
Kde vzít na platy lékařů?
Odpovědnost za poškození životního prostředí
Pracovnělékařské služby
Charakteristika primární péče
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
Tlumočnické služby.
Právo sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení
Mezinárodní právo veřejné - vztah mezinárodního a vnitrostátního práva
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP
Přehled nejdůležitějších novinek
Právo sociálního zabezpečení
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Problematika uzavírání smluv mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními PharmDr. Ivana Cimalová, MBA ředitelka zdravotnického odboru ZPMV ČR Čestlice,
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
Právo sociálního zabezpečení
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
AČMN, 1. LF UK Praha, FHS UK Praha, LRS Chvaly
Dopravní nehodovost ve Zlínském kraji za rok 2016
Život bez střeva , Praha.
Příspěvek k činnosti v PSNDP
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Domácí násilí a veřejné zdravotní pojištění Nárok, regresy, data, budoucnost?

Moje práce na Ministerstvu zdravotnictví Domácí násilí? To neznáme…

Výdajová strana systému veřejného zdravotního pojištění (v.z.p.) Na výdajové straně systému v.z.p.: Neexistuje specifická úprava řešení následků domácího násilí Z pohledu přímé zdravotní péče není s obětmi domácího násilí zacházeno jinak než s ostatními pojištěnci Pacientka má nárok na všechna vyšetření/ošetření, která vyžaduje její zdravotní stav

Příjmová strana systému veřejného zdravotního pojištění (v.z.p.) Na příjmové straně systému v.z.p.: V rámci pojistného není nijak zohledněno (pochopitelně) Zdravotní pojišťovna má možnost vymáhat náhradu nákladů léčení svého pojištěnce, jemuž bylo ublíženo na zdraví zaviněným protiprávním jednáním třetí osobou (= tzv. regres) Majetková újma, která pojišťovně vznikla, je vymáhána po osobě, která poškození zdraví způsobila Nejčastější případy: Ublížení na zdraví, výtržnictví, napadení veřejného činitele, rvačka, týrání osoby žijící ve společné domácnosti, dopravní nehody, BOZP atd.

Regresy a jejich uplatňování § 55 Náhrada nákladů na hrazené služby vynaložených v důsledku protiprávního jednání vůči pojištěnci 1) ZP má právo na náhradu škody – nákladů za zdravotní služby v důsledku zaviněného protiprávního jednání třetí osoby (2) Poskytovatelé (ale i Policie, státní zastupitelství a soudy) jsou povinni pro tyto účely hlásit ZP – pokud je podezření na zavinění třetí osobou (6) ZP může upustit od vymáhání – zvláštní obtíže, náklady vyšší než výnos Úprava regresů v zákoně o veřejném zdravotním pojištění

Regresy a jejich uplatňování Jak jsou regresy uplatňovány? VZP: každý rok cca tisíc případů za cca 300 mil. Kč vymůže se zhruba 260 – 290 mil. Kč odhad: cca 20 % jsou případy fyzických napadení odhad, kolik činí domácí násilí – neexistuje

Regresy a jejich uplatňování Z výročních zpráv zdravotních pojišťoven: NÁHRADY NÁKLADŮ NA ZDRAVOTNÍ SLUŽBY PODLE § 1 ODST. 1 PÍSM. D) VYHLÁŠKY O FONDECH (ČÁST A: TVORBA) Kód ZPZdravotní pojišťovna Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR Vojenská zdravotní pojišťovna ČR Česká průmyslová zdravotní pojišťovna Oborová zdravotní poj. zam. bank, poj. a stav Zaměstnanecká pojišťovna Škoda Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR Revírní bratrská pokladna, zdrav. pojišťovna Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE ––– 228Zdravotní pojišťovna Média1 459–––– Celkem ZZP Celkem ZP

Regresy a jejich uplatňování Z výročních zpráv zdravotních pojišťoven: NÁHRADY NÁKLADŮ NA ZDRAVOTNÍ SLUŽBY PODLE § 1 ODST. 1 PÍSM. D) VYHLÁŠKY O FONDECH (ČÁST B: PŘÍJMY) Kód ZPZdravotní pojišťovna Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR Vojenská zdravotní pojišťovna ČR Česká průmyslová zdravotní pojišťovna Oborová zdravotní poj. zam. bank, poj. a stav Zaměstnanecká pojišťovna Škoda Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR Revírní bratrská pokladna, zdrav. pojišťovna Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE ––– 228Zdravotní pojišťovna Média0–––– Celkem ZZP Celkem ZP

Metodický pokyn MZ k domácímu a GP násilí Co Ministerstvo zdravotnictví připravuje? V rámci dvouleté smlouvy s WHO (BCA 16-17), v souladu s: Akčním plánem prevence domácího a genderově podmíněného násilí na léta Strategií prevence kriminality na léta Bude připraven Metodický návod pro zdravotnické pracovníky (především lékaře), který bude obsahovat koncept pomoci, přístupu, komunikace a asistence obětem domácího násilí a genderově podmíněného násilí. 1. Schůzka pracovní skupiny je zítra.

Několik poznámek ke studii dopadů Reálné ocenění zdravotní péče je velmi složité – existují různé úhradové mechanismy Ocenění bylo provedeno dle seznamu zdravotních výkonů, což je korektní - existuje ale mnoho dalších faktorů, které výslednou úhradu poskytovateli ovlivňují

Děkuji za pozornost!