Aktuální situace na trhu s potravinami a jeho perspektiva, příležitost pro české zemědělce a potravináře Marian Jurečka ministr zemědělství Žofínské fórum.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Advertisements

Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Zpráva o stavu zemědělství za rok 2010 a aktuální situace v resortu.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Zemědělství má budoucnost Ing. Jiří Papež Místopředseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Žofínské fórum.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Cíle přednášky Vymezení trhu z pohledu zákazníků a jejich poptávky
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Silnice nebo železnice
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Ovlivní nová Společná zemědělská politika český potravinářský sektor? Ing. Miroslav TOMAN, CSc. Potravinářská komora ČR.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI - OSTRŮVEK UPROSTŘED EU POHLEDEM BANKY 179. ŽF EGON ČIERNÝ - KOMERČNÍ BANKA, A.S.
Čeští zemědělci, ostrůvek uprostřed Evropy
Finanční výkazy obchodních společností
Chceme konkurenceschopné a stabilní zemědělství a potravinářství? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ V Praze 6. května 2015.
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 Marian Jurečka ministr zemědělství.
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 České Budějovice MUDr. Viera Šedivá.
Komerční banka - partner pro příjemce dotací Jitka Haubová zástupce výkonné ředitelky korporátního bankovnictví KB 190. Žofínské fórum, Čerpání.
Zemědělství a potravinářství, ekonomická soběstačnost nebo závislost na EU? Strategie Ministerstva zemědělství s výhledem do r Marian Jurečka ministr.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Státní zemědělský intervenční fond. PGRLF 2016 Pokyny pro poskytování podpory a formulář žádosti o podporu – na internetový stránkách v.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2015  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Analýza trhu zemědělské techniky a dotační politiky pro české zemědělce Diplomová.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Má české potravinářství ještě nějakou budoucnost? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Financování výstavby a modernizace dopravní infrastruktury v ČR
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
ČMZRB čtvrtstoletí podpory podnikání v ČR
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
„Finanční a servisní organizace pro český venkov“
Zemědělci a potravináři se ode dna musejí odrážet společně
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Žofínské fórum Potraviny, kvalita, soběstačnost
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.
Marian Jurečka ministr zemědělství
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2015
Problematika potravinových odpadů v ČR
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
ČMZRB a podpora podnikání v ČR
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Transkript prezentace:

Aktuální situace na trhu s potravinami a jeho perspektiva, příležitost pro české zemědělce a potravináře Marian Jurečka ministr zemědělství Žofínské fórum

Priority Ministerstva zemědělství Postupně dosáhnout potravinové soběstačnosti v základních komoditách. Rovnoprávné postavení českých zemědělců a potravinářů v rámci EU. Přísná kontrola nezávadnosti potravin - bezpečné a kvalitní potraviny. Podpora kvalitních domácích výrobců a zpracování základních zemědělských komodit. Investice - využití potenciálu financování sektoru. Příležitosti - export do třetích zemí, obchod v rámci EU.

Trh potravin v ČR – základní východiska Výroba potravin a nápojů v ČR – roční výkony sektoru zhruba 290 miliard Kč, na HDP se podílí 3 – 4 %, s navazujícími obory až 15 % (stejně jako v celé EU); identické podíly připadají na zaměstnanost v sektoru (opět stejný trend jako v EU). Výdaje domácností za potraviny jsou konstantně 18 – 20 %, přičemž ceny základních potravin dlouhodobě stagnují, nebo dokonce meziročně klesají (dopady na potravinový řetězec x vliv na makroekonomické ukazatele ČR). Více než 85 % obchodu ČR potravinami a zemědělskými výrobky probíhá s ostatními zeměmi EU, která je globálně jak největším vývozcem, tak i největším dovozcem těchto komodit na světě. V řadě komoditních skupin, které se v ČR tradičně produkují, je paradoxně domácí spotřeba kryta ve značných podílech dovozy.

Trh potravin v ČR – základní východiska Geografická poloha, tvar a menší rozloha ČR doprovázená postupným rozvojem dálniční sítě, železniční a vodní dopravy, vytvářejí vhodné podmínky pro oboustranný transport zemědělského a potravinářského zboží, zejména ve vztahu k sousedním zemím. Trvalý růst světové poptávky po potravinách, související s růstem světové populace, doprovázený strukturálními změnami ve spotřebě potravin (zvýšení poptávky po více zpracovaných výrobcích spolu s jejich vyšší výživovou hodnotou, tradičních specialitách, biopotravinách apod.). Sílící potřeba efektivního a udržitelného využívání zdrojů, zejména půdy, vody a energií, v kombinaci s nejlepšími produkčními technologiemi a food waste managementem (dle odhadů FAO se ročně vyplýtvá potravin za 100 miliard USD).

Trendy vývoje agrárního zahraničního obchodu ČR Ukazatel Obrat AZO (mld. Kč)245,4277,1321,3345,3377,8 Agrární vývoz (mld. Kč)105,4120,4148,3160,6179,7 Agrární dovoz (mld. Kč)140,0156,7173,0184,7198,1 Saldo AZO (mld. Kč)-34,6-36,3-24,7-24,1-18,4 Stupeň krytí dovozu vývozem (%) 75,076,485,587,590,9 Podíl salda na vývozu (%)33,330,816,914,310,0 Podíl obratu AZO na obratu celkového ZO (%) 5,0 5,55,85,6 Podíl agrárního vývozu na celkovém vývozu (%) 4,14,24,85,15,0 Podíl agrárního dovozu na celkovém dovozu (%) 5,85,96,36,56,3

Podíl dovozu na spotřebě u vybraných komodit Zdroj: ÚZEI

Rozdílné produkční podmínky v zemích EU

Vývoj populace – konstantní růst

Novela zákona o potravinách Nyní je v legislativním procesu další novela zákona o potravinách. Cíl – zapracování evropského předpisu o tabáku a tabákových výrobků (účinnost ). Dílčí ustanovení týkající se potravin: - dobrovolné označování potravin slovy „Česká potravina“ nebo „Vyrobeno v České republice“. - vytvoření zvláštního režimu charitativním a humanitárním organizacím pro distribuci potravin, které nejsou v souladu s potravinovým právem, avšak jsou bezpečné (zdravotně nezávadné).

Národní Dotační program (DT 13) DT 13 - Podpora zpracování zemědělských produktů a zvyšování konkurenceschopnosti potravinářského průmyslu Od 2004 do 2014 z programu DT 13 vyplaceno 2 mld. Kč, na zhruba 750 projektů (z rozpočtu MZe). V letech 2015 – 2020 předpokládá MZe pokračování podpory v rámci DT 13, zhruba 130 – 150 mil. Kč. Renotifikace u Evropské komise (DT 13) – návrh navýšení možné podpory ze současných 25 % na 50 % uznatelných nákladů a navýšení možného objemu celkové roční podpory v rámci programu ze současných 200 mil. na 330 mil. Kč

Program rozvoje venkova Program rozvoje venkova 2007 – 2013 Rozpočet na 2007 – 2013 (Osa I, II, III, IV, a TP) celkem mil EUR, proplaceno již 98 %. Program rozvoje venkova 2014 – 2020 Rozpočet na 2014 – 2020 celkem mil EUR. Investice do hmotného majetku (Zpracování a uvádění na trh zemědělských produktů) 563 mil EUR na 2014 – 2020 z toho 98 mil EUR pro potravináře. Spolupráce (Podpora vývoje nových produktů, postupů a technologií) 110 mil EUR na 2014 – 2020 z toho 71 mil EUR pro potravináře. Předávání znalostí a informační akce 3,3 mil. EUR na období 2014 – 2020.

Národní Dotační program (DT 9.H) DT 9.H - Podpora účasti na mezinárodních veletrzích a výstavách v zahraničí (od , včetně roku 2016) Podpora podnikům, které chtějí exportovat na zahraniční trhy.  Nově: Rozšíření spektra podporovaných výstav: dotace firmám účastnícím se zahraničního veletrhu či výstavy, kde nebude mít Ministerstvo zemědělství oficiální účast (zahraniční akce konané v termínu od 1. října 2015 do 30. června 2016). Rozšíření okruhu žadatelů: dotace bude poskytována nově i velkým podnikům, dále i malým a středním podnikům při uvádění na trh potravinářských či krmivářských produktů nespadajících do Přílohy I Smlouvy o fungování EU. Rozšíření předmětu dotace: kromě dotace na úhradu pronájmu výstavní plochy (do 100 tis. Kč), registračního poplatku a jedné zpáteční letenky do veletržní destinace bude firmám, které se zúčastní veletrhu či výstavy bez oficiální účasti Ministerstva zemědělství, poskytnuta dotace na výstavbu stánku (max. do výše 100 tis. Kč).

Financování potravinářství Podpůrným a garančním rolnickým a lesnickým fondem Nové programy od roku 2015:  1. Program – Zpracovatel Podpora investic na pořízení investičního majetku, který souvisí se zpracováním zemědělských produktů. Nákup půdy je způsobilým nákladem pouze tehdy, pokud nepřevýší 10 % z celkových způsobilých nákladů investice.  2. Program - Zajištění úvěrů Cílem programu je přispět k dostupnosti úvěrových prostředků na financování: a) investičních záměrů zemědělských podnikatelů či podnikatelů zabývajících se zpracováním zemědělských produktů b) projektů Informačních a propagačních opatření na podporu zemědělských produktů a potravinářských výrobků Forma podpory  Subvence části úroků  Přímá finanční podpora  Úvěry poskytované Podpůrným a garančním rolnickým a lesnickým fondem

Nekalé obchodní praktiky Novela zákona č. 395/2009 Sb., o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů (účinnost od ) MZe podporuje předloženou novelu a nad rámec souhlasí s pozměňovacími návrhy, například: - úprava náležitosti smlouvy (peněžní plnění dodavatele nesmí překročit 3 % z ročních tržeb, garantovaná platnost nákupní ceny, doba splatnosti faktur 30 dní ode dne doručení) - konkretizace jednotlivých nekalých praktik atd. Nastavení jednotných a férových podmínek pro všechny účastníky dodavatelsko-odběratelského vztahu.

Závěr Posílení informovanosti a ochrany konečného spotřebitele. Podpora kvalitních a českých potravin. Zvýšení podílu českých potravin v tržní síti. Podpora regionálních výrobců a producentů potravin a zemědělské produkce.

Děkuji za pozornost