Sociální (dostupné) bydlení Mgr. Martin Kroh předseda České společnosti pro rozvoj bydlení 25. února 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
Analýza návštěvnosti moravských krajů, S DŮRAZEM na kraj ZLÍNSKÝ RNDr. Ivan Marek m-ARK Marketing a reklama s.r.o. → Statistiky máme rádi…
Prostupné bydlení Martin Šimáček.
Zpracovala Mgr. Andrea Žylová DUM/VYDMUCHOV/ŽYLOVÁ/ČLOVĚK A PŘÍRODA /006.
Krajská správa ČSÚ v Plzni | Slovanská alej 36, Plzeň | Miloslav Chlad CIZINCI V ČR A PLZEŇSKÉM KRAJI Tisková konference, Plzeň,
Sociální program RPG Sociální program RPG
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY ČESKÝCH DOMÁCNOSTÍ Michaela Brázdilová Šárka Šustová Tisková konference,
Kultura a památková péče v Pardubickém kraji v letech
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj 12. září 2016 Ostrava 117D815 - Podpora obnovy a rozvoje venkova.
Administrativní členění ČR VY_32_Inovace_17KR-1 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi TD Vybrané aspekty péče o seniory z hlediska sociálního začleňování podpořeno z programu.
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
ČESKÁ REPUBLIKA I. Česká republika - mapa STÁTNÍ SYMBOLY Velký státní znakMalý státní znak.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Program podpory inovačních podnikatelských inkubátorů.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Migrační tendence v Moravskoslezském kraji Ing. Jaromír Kartous oddělení regionálních analýz a informačních služeb Ostrava.
Rozpočtové určení daní Národní konference VENKOV 2016 Litoměřice 20. – 21. října 2016.
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Vnější služba – výsledky v oblasti trestního řízení
Družstevní bytová výstavba
Ing. František Beneš, CSc., odborný mluvčí KSČM pro resort MMR
Mgr. Radek Jiránek ředitel Agentury pro sociální začleňování
PhDr. Kateřina Kubalčíková, Ph.D.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Tisková konference.
Ing. Kateřina Lichtenberková
Stavební bytové družstvo Plzeň - jih se sídlem v Přešticích
Úřad práce České republiky
STÁŘÍ A VÝVOJ STÁRNUTÍ POPULACE V ČESKÉ REPUBLICE A JEJÍCH KRAJÍCH
Spolupráce obce a ÚP ČR v Litvínově v SVL
Místní programy sociálního začleňování – oblast bydlení
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 01 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Vlastivěda.
VII. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Obsah veřejných rozpočtů I
Inovační potenciál České republiky
Zákon o sociálním podnikání
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
Huslenky V obci se nachází evangelický kotel, který byl nedávno rekonstruován a je postavem i ve skanzenu v Rožnově. Historie obce začíná v roce 1949.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Výsledky šetření ÚZIS k nedostatku sester
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Děti na cestě z ústavů Zlata Brůžková, LUMOS
Právo sociálního zabezpečení
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
Dostupné bydlení v Hradci Králové jako nástroj sociální práce vedoucí k sociální změně PhDr. Marek Šimůnek, MBA Magistrát města Hradec Králové ANNO,
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Sčítání lidu domů a bytů 2011
VII. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
Ministerstvo financí ČR červen 2011
Život bez střeva , Praha.
dostupné bydlení z pohledu měst a obcí
Současná situace na trhu s byty konkrétně v Drážďanech
Podnikový dluh a podnikový úpadek: analýza vývoje v roce 2012
MPSV a nájemní a družstevní bydlení Dny nájemného a družstevního bydlení Mgr. Zuzana Jentschke Stőcklová MPSV.
Koncepce dostupného bydlení v Jablonci n/N
Transkript prezentace:

Sociální (dostupné) bydlení Mgr. Martin Kroh předseda České společnosti pro rozvoj bydlení 25. února 2016

Představení společnosti

Akademie pro bytové domy

reSITE 5. ročník mezinárodní konference a festivalu reSITE 2016, který pořádáme ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje hlavního města Prahy. Letošní téma „Města a migrace“ nabídne úspěšná řešení, jak dokáží architektura, městské plánování, rozvoj nemovitostí, komunity a dopravní infrastruktury bezbolestně integrovat nové obyvatele v městském prostoru. Představí pojem migrace jako příležitost pro městský rozvoj. Jedinečná možnost potkat se se světoznámými mysliteli a lídry z oboru a o dosavadních zkušenostech, poznatcích a výzvách dnešní generace s nimi diskutovat prostřednictvím tohoto setkání. Kdy: 16. – 17. června 2016 Kde: Forum Karlínvíce na:

Odhad počtu osob ohrožených ztrátou bydlení dle obcí s rozšířenou působností (2015) Vyhodnocení průzkumu řešení bezdomovectví v obcích s rozšířenou působností. Průzkum pro Ministerstvo práce a sociálních věcí. Praha. Území Počet osob ohrožených ztrátou bydlení Počet osob ohrožených ztrátou bydlení na obyvatel Hlavní město Praha ,5 Středočeský kraj7 4315,8 Jihočeský kraj ,5 Plzeňský kraj4 5017,8 Karlovarský kraj ,5 Ústecký kraj ,6 Liberecký kraj ,5 Královéhradecký kraj2 0213,7 Pardubický kraj ,8 Kraj Vysočina4 1028,4 Jihomoravský kraj5 8695,0 Olomoucký kraj ,8 Zlínský kraj3 2685,6 Moravskoslezský kraj ,2 Česká republika ,8

Výdaje v oblasti státní sociální podpory a dávek v hmotné nouzi v oblasti bydlení Dávky na bydleníRok / období pol Doplatek na bydlení (v mil.) Příspěvek na bydlení (v mil.) [1 ] [1 ] Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí, červenec 2015

Statistická data: 77,9 % domácností bydlí ve vlastním bytě či domě, 18,1 % domácností bydlí v pod/nájmu. 52,3 % domácností pobírajících dávky v hmotné nouzi bydlí v pod/nájmu. 59,9 % domácností pobírajících příspěvek na bydlení bydlí v pod/nájmu. 13,2 % domácností vynakládá na bydlení více než 40 % svých disponibilních příjmů. Více než 40 % svých disponibilních příjmů vynakládají nejčastěji domácnosti jednotlivců a domácnosti osamělých rodičů. 51,8 % z domácností vynakládající na bydlení více než 40 % svých disponibilních příjmů představují domácnosti bydlící v pod/nájmu. 8,2 % všech českých domácností, tj domácností tvořených dospělými osobami a nezaopatřenými dětmi, vynakládá na bydlení více než 40 % svých disponibilních příjmů a současně jejich reziduální příjmy nejsou vyšší než 1,6 násobek jejich životního minima. Zdroj: MPSV ČR 2015

Statistická data: Domácnosti bydlící v pod/nájmu tvoří 55,0 % domácností, jejichž náklady na bydlení jsou vyšší než 40 % jejich disponibilních příjmů, a současně reziduální příjmy jsou nižší než jejich životní minimum. U domácností bydlících v pod/nájmu docházelo v posledních 12 měsících častěji ke kumulaci dluhů než u jiných domácností. V nejrůznějších formách nestandardního bydlení v prosinci 2014 žilo domácností příjemců doplatku na bydlení, což představuje cca osob. Specifickou ohroženou skupinu tvoří domácnosti příjemců doplatku na bydlení. V prosinci 2014 pobíralo tuto dávku domácnosti, přičemž nejčastějšími příjemci této dávky byly domácnosti užívající nájemní bydlení (54,3%). Druhou nejpočetnější skupinou jsou domácnosti spadající do kategorie „jiná“ (40,9 %), z nichž největší podíl tvoří domácnosti bydlící na ubytovnách. Zdroj: MPSV ČR 2015

Kompletnost a vyváženost je předpokladem funkčního systému bydlení: nájemní bydlení družstevní bydlení bytové spoluvlastnictví vlastnické bydlení

Výrazná dominance vlastnického bydlení = strukturální omezení možností nalezení bydlení pro domácnosti hledající nájemní bydlení

Dopad na stavebně-technický stav bytových domů = zejména v bytech s nejasnou vlastnickou strukturou, zatížených dluhovými dopady, nebo obydlených uživateli ohroženými sociálním vyloučením, dochází k zanedbávání (odkladu) údržby a zhoršování jejich stavebně-technického stavu.

Sociálně dostupné bydlení je neziskové bydlení = základní premisa, ke které dospěla celá řada zahraničních zkušeností.

Nezastupitelné roli obcí v oblasti sociálního bydlení odpovídá nezastupitelná role státu při jeho financování…

Společné principy sociálního bydlení: neziskovost (princip ekonomického, nikoliv tržního nájemného) dočasnost sociálního bydlení kompetence obcí (nebojme se jim dát důvěru) „Potřeba uceleného systému sociálního bydlení Komplexní řešení přináší Koncepce sociálního bydlení a v návaznosti na ni zákon o sociálním bydlení„

Kritické momenty sociálního bydlení: poskytováním bytů podle principu "housing first", tj. s přidělením bytu každému na základě míry jeho potřeby, nikoliv na základě zásluhovosti (zejména na základě snahy změnit svoji tíživou sociální situaci, snahy najít si práci apod.)

Kritické momenty sociálního bydlení: nedostatek motivace ke změně, občané v zaviněné nouzi mají potíže najít práci nebo nájemní bydlení (omezená dostupnost), jsou rizikem vzhledem k očekávanému nedodržování jejich závazků. Dostupnost práce a bydlení není možné zvýšit novou výstavbou, ale změnou chování uchazečů!

Sociální (dostupné) bydlení … … příležitost pro sociální bytové družstvo s dotvoření pravidel pro jeho fungování i podporu? (není třeba trvat na koncepci sociálního bytového družstva, nýbrž využít i neziskové organizace v podobě spolků či obecně prospěšných bytových společností)

Je vysoká energetická náročnost bydlení opravdu problémem především staršího bytového fondu?

Zdroj:

Děkuji za pozornost ! Mgr. Martin Kroh předseda České společnosti pro rozvoj bydlení