Odborná diskuze Projektový záměr ČEŠI EVROPĚ Postavení a historická úloha Čechů v rámci evropské integrace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
Advertisements

Projekt: Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území ORP Bystřice pod Hostýnem Informace o projektu.. Projekt „Místní akční plán rozvoje vzdělávání na.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Kulatý stůl k projektovému záměru IPn Pohyb a výživa – změna výuky TV a výživy na 1. stupni ZŠ MŠMT, Kulatý stůl,
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. Vysoká škola podnikání, a.s. Tento projekt je spolufinancován Evropskou Unií a.
Klíčová aktivita 2 Systém vzdělávání Mgr.Regina Jonášová Praha
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Individuální projekt národní – „K2“ Kvalita a konkurenceschopnost v neformálním vzdělávání.
1 Koordinátor S 1 Příprava vedoucích pracovníků a koordinátorů středních odborných škol na tvorbu a realizaci ŠVP.
Městský úřad Šumperk Implementace modelu CAF
Projekty Institucionálního plánu MENDELU v roce 2016 seminář pro řešitele projektů IP Brno,
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
PŘÍPRAVA PROJEKTŮ NA ZŠ Autor: Jana Bartoňová.  Fondy EU  Programové období  Zkušenosti s projekty v OPVK +dokumenty  Benefit7  Programové období.
Jsou venkovské školy horší než městské?
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Ing. Kateřina Lichtenberková
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP Náměšť nad Oslavou
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Komplexní systém hodnocení
ZMĚNY V RVP ZV SOUVISEJÍCÍ S ODSTRANĚNÍM PŘÍLOHY 2 RVP ZV UPRAVUJÍCÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ S LEHKÝM MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM MŠMT 21. října 2015.
Seminář Evaluace poskytovatelů „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z.
Komplexní systém hodnocení
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
Vlastní hodnocení školy Vítejte na dnešní přednášce RNDr. Jiří Kuhn,
Plánování ve školní tělesné výchově
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Obsah výchovy a vzdělávání, kurikulum
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Podpůrná opatření prvního stupně
Hlavní město praha a integrace cizinců
Společenská odpovědnost ve školství
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
Příspěvek na konferenci
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Informace o změnách metodiky dotačního řízení Konference primární prevence rizikového chování Praha, Matouš Korbel.
METODIKA POUŽITÍ KRITÉRIÍ PŘI ZUŽOVÁNÍ POČTU LOKALIT RNDr
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Základní informace o programu
METODICKÁ PODPORA ŘÍZENÍ KVALITY V ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELCÍCH
Analýza komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností v systému běžných základních škol Mgr. Veronika Girglová.
Centralizované rozvojové projekty 2017
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
Krajský metodický kabinet MATEMATICKÉ GRAMOTNOSTI
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Fond pro bilaterální vztahy První otevřená výzva
Model intenzivní podpory
Model intenzivní podpory
Klíčové aktivity projektu
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Inovace VOV informace o projektu
Model intenzivní podpory
Počítač ve škole a MŠMT Mgr. Jaroslav Faltýn
Model intenzivní podpory
Seminář pro žadatele pro výzvu 082
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Odborná diskuze Projektový záměr ČEŠI EVROPĚ Postavení a historická úloha Čechů v rámci evropské integrace

Obsah prezentace Základní údaje Hlavní cíle projektu Zdůvodnění potřebnosti Cílové skupiny Klíčové aktivity Výstupy projektu Přínosy projektu

Základní údaje Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa: 4a – Systémový rámec celoživotního učení Typ projektu: IPn Žadatel: MŠMT Předpokládaná délka projektu: 24 měsíců ( – ) Cílová skupina: Žáci 2. stupně ZŠ a nižšího stupně víceletých gymnázií a pedagogičtí pracovníci Finanční objem projektu: Kč

Hlavní cíle projektu 1/2 podnítit výuku dějepisu věnovanou obdobím a vývojovým trendům, v nichž se evropská dimenze projevila nejzřetelněji, zejména historickým či kulturním událostem a tendencím, jež podporují vědomí evropanství; rozvíjet zájem žáků o historii dalších evropských zemí; zavést či rozvíjet výuku historie samotného budování Evropy; posilování vědomí evropské kulturní identity a mnohotvárnosti a podpory jejího rozvoje; zvyšování povědomí o evropské dimenzi, kterou je třeba zohlednit při koncipování učebních osnov, aby si tak žáci osvojili „vědomí svého evropanství“ otevřené vůči zbytku světa.

Hlavní cíle projektu 2/2 Systémově vytvořit v souladu s RVP ZV, oblasti Člověk a společnost, audiovizuální produkty pro zvýšení vnímání osobností českých dějin a jejich přínosu Evropě Posílit znalosti cílových skupin z oblasti historie evropské integrace, přínosu národních osobností tomuto historickému procesu a zároveň posílit výchovu k evropanství a k sebeuvědomění si jednotlivých národů o jejich přínosu evropským dějinám a evropské integraci. Podpořit rozvoj klíčových kompetencí žáků pro 21. století, Zvýšit atraktivitu a kvalitu výuky dějepisu. Zvýšit motivaci žáků a zlepšit spolupráci s učitelem. Zlepšit výuku dějin prostřednictvím moderních výukových audiovizuálních produktů a atraktivních forem.

Zdůvodnění potřebnosti 1/3 Projekt vychází ze strategických dokumentů Evropské unie a Rady Evropy a z nich plynoucích potřeb reforem vzdělávání (např. DOPORUČENÍ REC (2001) 15 O VÝUCE DĚJEPISU V EVROPĚ 21. STOLETÍ (přijaté Výborem ministrů dne 31. října 2001 na 771. zasedání zástupců ministrů): prokázat existenci trvalých historických vztahů mezi místní, regionální, národní a evropskou úrovní; podnítit výuku věnovanou obdobím a vývojovým trendům, v nichž se evropská dimenze projevila nejzřetelněji, zejména historickým či kulturním událostem a tendencím, jež podporují vědomí evropanství;

Zdůvodnění potřebnosti 2/3 rozvíjet zájem žáků o historii dalších evropských zemí; zavést či rozvíjet výuku historie samotného budování Evropy; zvyšování povědomí o evropské dimenzi, kterou je třeba zohlednit při koncipování učebních osnov, aby si tak žáci osvojili „vědomí svého evropanství“ otevřené vůči zbytku světa; rozvíjení kritických schopností žáků, schopnosti samostatného myšlení; objektivnosti a odolnosti vůči manipulaci;

Zdůvodnění potřebnosti 3/3 zkoumání každé z dimenzí evropské historie, nejen dimenze politické, ale i ekonomické, společenské a kulturní; využívat nejširší škálu zdrojů učebních materiálů, zejména pak: -dokumentární a hrané filmy a audiovizuální produkty; -veřejně přístupné archívy, -všechny typy muzeí dvacátého století zřizovaných po celé Evropě a místa nesoucí historickou symboliku, jež v žácích podporují realistické vnímání nedávných událostí, zejména prostřednictvím jejich všednodenního rozměru.

Cílové skupiny Žáci 2. stupně ZŠ a nižšího stupně víceletých gymnázií V počátečním vzdělávání bylo podle statistických údajů zapsáno celkem žáků, jedná se o skupinu s nejvyšším dopadem, přímo bude podpořeno cca žáků, větší část z dostupné cílové skupiny nepřímo. Pracovníci škol a školských zařízení Celkem je v ČR přepočtených učitelů, vedoucích a ostatních pracovníků v počátečním vzdělávání. Tato cílová skupina bude při své práci uživateli a konzumenty jeho výstupů; přímo bude podpořeno cca pracovníků škol a školských zařízení, větší část z dostupné cílové skupiny nepřímo.

Klíčové aktivity projektu – KA 01 KA 01 ANALÝZA VNÍMÁNÍ OSOBNOSTÍ ČESKÝCH DĚJIN A JEJICH PŘÍNOSU EVROPĚ Cíl KA: - provést analýzu vnímání osobností českých dějin a jejich přínosu Evropě a integraci Evropy. - zpracování metodiky výzkumu - provedení výzkumu realizovaného na validním vzorku cílových skupin, zejména žáků druhého stupně ZŠ a nižšího stupně víceletých gymnázií, jehož cílem je na základě on-line či písemného dotazníku sesbírat data pro výše uvedenou analýzu.

Klíčové aktivity projektu – KA 01 Výstup KA 01: - provedený výzkum cílové skupiny - zpracovaná analýza, která bude popisovat současný stav - informace získané výzkumem a analýzou budou sloužit, jako důležitý podklad pro realizaci KA 02 (ovlivní obsah natáčených dokumentárních seriálů, zaměření seminářů, soutěží, pracovních sešitů atd.).

Klíčové aktivity projektu – KA 02 KA 02 ČEŠI EVROPĚ – SYSTÉMOVÁ PODPORA ROZVOJE KOMPETENCÍ ŽÁKŮ PRO 21. STOLETÍ Cíl KA 02: Pomocí systémově vytvořených audiovizuálních produktů, přiblížit cílovým skupinám projektu a sekundárně celé veřejnosti osobnosti českých dějin a jejich přínos evropským dějinám a integraci Evropy.

Klíčové aktivity projektu – KA 02 Cíl aktivity bude realizován prostřednictvím následujících činností: 14 dílný dokumentární seriál o významných osobnostech českých dějin a jejich přínosu dějinám evropským a evropské integraci. -díly o délce cca 25 minut -dokumenty ve stylu pořadů BBC počítají s hranými prvky, animacemi a trikovými záběry -ukážou místa Evropy, na kterých zanechali Češi významné stopy (např. Lucembursko, Holandsko, Německo, Švédsko, Rakousko, Itálie atd.).

Klíčové aktivity projektu – KA 02 -jednotlivé díly seriálu budou věnovány významným osobnostem českých dějin, které svým významem přesáhli české hranice (např. Přemysl Otakar II., Karel IV., Jan Hus, Jan Žižka z Trocnova, Jiří z Poděbrad, Jan Amos Komenský, Albrecht z Valdštejna, Jan Jesenius, Jan Evangelista Purkyně, Alfons Mucha, Bedřich Smetana, maršál Josef Václav Radecký z Radče, Tomáš Baťa, František Fajtl atd.) -výčet jmen je ilustrativní, bude upřesněn i na základě realizace KA 01 - Odvysílání seriálu v televizi.

Klíčové aktivity projektu – KA 02 -Vytvoření metodiky po učitele, jak s vytvořenými materiály pracovat. - „Letní škola“ pro učitele 2. stupně ZŠ a nižšího stupně víceletých gymnázií (cílová skupina) - seznámení s výstupy projektu, seznámení s vytvořenou metodikou, praktické vzdělávání v práci s vytvořenými materiály. - TV soutěž žáků ZŠ a víceletých gymnázií „O klenoty Karla IV.“ - soutěž se bude týkat významných Čechů a významných počinů a přínosů Čechů pro Evropu.

Klíčové aktivity projektu – KA 02 -zpracování pracovního sešitu pro 2. stupeň ZŠ a nižší stupeň víceletých gymnázií v elektronické podobě jako pomůcka pro výuku dějepisu a občanské nauky. Školy budou vybírány pro přímé zapojení do projektu na základě jejich zájmu – budou osloveny přímo, a také prostřednictvím publicity projektu, a v případě jejich zájmu budou všechny zařazeny do projektu.

Klíčové aktivity projektu – KA 02 Vytvoření komunikační a informační platformy – interaktivní webové aplikace pro školy a veřejnost - Portál eventuálně evrope.euwww.cesi-evrope.czwww.cesi- evrope.eu Obsah portálu: - databáze všech výstupů projektu (seriál bude na portále zpracován jako interaktivní učební pomůcka). Databáze bude postupně v souladu s cíli tohoto projektu naplňována dalšími obrazovými či poslechovými materiály z archivu televize, jakož i podobnými výstupy z jiných projektů realizovaných v rámci OP VK. Využití synergie s výstupy jiných obdobně zaměřených projektů z OP VK Zpřístupnění databáze zejména školám (možnost čerpat pomůcky pro výuku předmětů či eventuálně pro úpravu ŠVP), ale i veřejnosti.

Klíčové aktivity projektu – KA 02 -výstupy z konferencí a seminářů vzniklých nejen v rámci tohoto projektu. -informace o významných kulturních akcích v souvislosti s významnými Čechy Roadshow po školách (2. stupeň ZŠ a nižší stupeň víceletých gymnázií) ve všech krajích – budou vycházet z odvysílaného televizního dokumentárního seriálu Internetová soutěž na portále - navázaná na roadshow.

Klíčové aktivity projektu – KA 03 KA 03 ANALÝZA POKROKU CÍLOVÉ SKUPINY V OBLASTI VNÍMÁNÍ OSOBNOSTÍ ČESKÝCH DĚJIN A JEJICH PŘÍNOSU EVROPĚ A ZVEŘEJNĚNÍ VÝSLEDKŮ Cíl KA 03: - zpracování metodiky výzkumu - vlastní provedení výzkumu realizovaného na širokém vzorku cílových skupin, zejména žáků druhého stupně ZŠ a prvního stupně víceletých gymnázií z celé ČR (výzkum proběhne v každém kraji ČR). - zpracování analýzy pokroku ve vnímání osobností českých dějin a jejich přínosu Evropě a integraci Evropy.

Klíčové aktivity projektu – KA 04 KA 04 EVALUACE PROJEKTU VČETNĚ ZPRACOVÁNÍ EVALUAČNÍ STUDIE - Vytvoření evaluačního plánu – základní vodítko pro hodnocení kvality dosažených výsledků a výstupů projektu. Dle evaluačního plánu budou jednotlivé KA hodnoceny tak, aby byly dodrženy základní principy evaluace. Půjde o to, aby tato činnost byla: - systematická - provedena správně metodicky - prováděna pravidelně; - řízena podle předem stanovených kritérií; - použitelná pro rozhodování a další plánování.

Klíčové aktivity projektu – KA 04 Vytváření průběžných evaluačních zpráv během realizace projektu a 1 závěrečná evaluační zpráva. Zprávy budou sledovat: 1.evaluaci cílů - zda se podařilo dosáhnout naplnění předpokládaných cílů projektu a nadefinovaných indikátorů 2.evaluaci procesů - zda procesy projektu probíhají předpokládaným postupem a zda vedou k očekávaným výsledkům. 3. evaluaci kvalitativních změn - tato evaluace bude porovnávat poměr mezi vloženými prostředky (nejen finančními) a jim odpovídajícími výstupy. 4. evaluaci aktivit projektu ve vztahu k potřebám cílových skupin – bude se průběžně sledovat kvalita aktivit zaměřených na práci s cílovou skupinou a přijímat následná opatření ke zvýšení této kvality.

-provedený výzkum cílové skupiny a na jeho základě zpracovaná analýza, která bude popisovat současný stav a stane se odrazovým můstkem pro další kroky reformy ve vzdělávání v této oblasti; -natočený 14 dílný televizní dokumentární seriál o délce jednoho dílu 25 minut, který bude zpracován v souladu s RVP ZV, oblast Člověk a společnost do formy učební pomůcky pro 2. stupeň ZŠ a nižší stupeň víceletých gymnázií; - pracovní sešit v elektronické podobě pro 2. stupeň ZŠ a nižší stupeň víceletých gymnázií jako pomůcka pro výuku dějepisu a občanské nauky zpracovaný v souladu s RVP ZV, oblast Člověk a společnost; - TV soutěž žáků ZŠ a víceletých gymnázií „O klenoty Karla IV.“; Výsledky a výstupy projektu

- interaktivní webový portálu ( ), databáze obrazových materiálů, jako pomůcek pro školy při výuce předmětů či pro inovaci ŠVP; - vytvořená metodika práce s vytvořenými materiály pro učitele 2. stupně ZŠ a nižšího stupně víceletých gymnázií; - „Letní škola“ pro učitele 2. stupně ZŠ a nižšího stupně víceletých gymnázií (cílová skupina), na které budou seznámeni s vytvořenou metodikou, budou prakticky vzděláváni v práci s vytvořenými materiály. -zpracovaná a realizovaná roadshow vycházející z odvysílaného dokumentárního seriálu a obsahující vždy novou záhadu vztahující se k tématu roadshow s navazující internetovou soutěží; Výsledky a výstupy projektu

- vyhodnocení pokroku CS projektu ve vzdělávání a vnímání osobností českých dějin, metodika výzkumu pokroku CS projektu ve vzdělávání a vnímání osobností českých dějin, zpracována analýza pokroku ve vnímání osobností českých dějin a jejich přínosu Evropě a integraci Evropy, jejíž součástí budou doporučení pro realizátory projektu; -evaluační plán; -průběžné evaluační zprávy (cca 2 z každé aktivity - bude upřesněno v evaluačním plánu); - závěrečná evaluační zpráva - doporučení pro revizi výuky dějepisu a návrh systémových změn v RVP ZV. Výsledky a výstupy projektu

KA Kč KA Kč KA Kč KA Kč Maximální výše nákladů na jednotlivé klíčové aktivity projektu

-komplexní přístup k oblastem a tématům projektu -provázanost s aktuálními potřebami cílové skupiny -vytvořené produkty jsou praktického rázu a respektují aktuální požadavky EU a RE -zapojení audiovizuálních učebních pomůcek k posílení znalostí z oblasti historie evropské integrace, přínosu národních osobností tomuto historickému procesu a zároveň posílit výchovu k evropanství -vytvoření databáze všech výstupů projektu v rámci vytvořené webové aplikace pro školy a veřejnost Přínosy a přidaná hodnota projektu

Děkuji Vám za pozornost