Výchova k občanství NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k tématu náhradní rodinné péče. Obsahuje důvody vedoucí k náhradní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Advertisements

Rodina a její funkce.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Rodina a její podoby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Drápalová Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Náhradní rodinná péče.
Sociální patologie SCPT SCPA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
 VY_32_INOVACE_16_06  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
SOS dětské vesničky.
Označení DUM Fi - DUM Autor
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název Náhradní rodinná péče
Mgr. Roman Šebrle SOŠ sociální péče Ulrichova Kladno
Náhradní rodinná péče -NRP
Osvojení (adopce) Osvojením (adopcí) se rozumí právní jednání (právní akt), jímž 2 osoby spolu vstupují do poměru rodič-potomek.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
PRÁVNÍ DOKUMENTY OBČANA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Výchova k občanství RODINA
Anotace Finanční gramotnost –Kvíz Hospodaření s penězi na svačinu AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup Hospodaření s kapesným na svačinu.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a životní prostředí Zdroje energie III. Alternativní zdroje 2/2 Anotace: Prezentace slouží jako.
AnotacePrezentace k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji přírodovědných vědomostí o vodních plochách a zvířatech žijících u nich. AutorMgr. Zdeňka.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Anotace – Lichokopytníci - nosorožec, slon Anotace - Pracovní list k procvičení plynulého čtení s porozuměním, schopnosti k zapamatování si podrobností,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Čekalová Sylva. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
PŘÍRODOPIS HOUBY - TEST Anotace: Prezentace je doplňkovým výukovým materiálem k učivu o houbách. Slouží k procvičení poznávání základních zástupců hub,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
AnotacePrezentace k finanční gramotnosti. Exekuce – základní informace AutorČekalová Sylva JazykČeština Očekávaný výstupSeznámit se s pojmem exekuce. Získat.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou měny EURO AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů k finanční.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_20_01_náhradní rodinná péče Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
RESUSCITACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_209_Náhradní rodinná péče Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a životní prostředí Zdroje energie II. Alternativní zdroje 1/2 Anotace: Prezentace slouží jako.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou českých bankovek a s ochrannými znaky bankovek Autor Čekalová Sylva ( Autor ) Jazyk.
OBČANSKÝ PRŮKAZ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Anotace Prezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou českých mincí Autor Čekalová Sylva Jazyk Čeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů.
Přírodní vědy DUM 11 Vztahy ve společenstvu organismů
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
LÉKÁRNIČKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Anotace Sčítání bankovek - kvíz Autor Holomková Lenka Jazyk Čeština
Rodina, náhradní rodinná péče
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Přírodní vědy DUM 21 Základní podmínky života PŮDA I.
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_01_Náhradní rodinná péče
VOLBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
PŘEDVOLEBNÍ KAMPAŇ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
Když vlastní rodina chybí
PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU – SLOŽKY STÁTNÍ MOCI
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
Přírodopis DUM 11 Vztahy ve společenstvu organismů
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Sada 2 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Náhradní formy rodiny. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Transkript prezentace:

Výchova k občanství NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k tématu náhradní rodinné péče. Obsahuje důvody vedoucí k náhradní rodinné péči, odkaz na zákon a instituce v NRP, formy NRP (osvojení, pěstounství, dětské domovy, zařízení pro děti vyžadující okamžitou péči)a jejich základní charakteristiku. Text je jednoduše napsaný, doplněný ilustračními obrázky. Prezentaci lze použít především v předmětech Výchova k občanství a Výchova ke zdraví. Autor:Mgr. Irena Čiháková Jazyk:Čeština Očekávaný výstup: Informovanost o důvodech a formách náhradní rodinné péče, procvičení čtenářské gramotnosti. Speciální vzdělávací potřeby: PC Klíčová slova: náhradní – rodinná – péče – osvojení – pěstounství-dětské domovy Druh učebního materiálu: prezentace Druh interaktivity: Aktivita Cílová skupina: Žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání speciální – druhý stupeň Typická věková skupina: let Celková velikost: 3,5 MB

Výchova k občanství NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu. Nejsou rodiče ti, kdo rodili, ale ti, kdo krmili a dobru naučili. ruské přísloví

DŮVODY NÁHRADNÍ RODINNÉ PÉČE: 1. RODIČE SE NEUMĚJÍ STARAT -Dítě je natolik postižené a vyžaduje péči, jakou mu rodiče neumějí dát. -Rodiče mají takové postižení, které jim nedovoluje řádně se o dítě starat.

2. RODIČE SE NEMOHOU STARAT -Rodiče jsou nemocní. -Rodiče zemřou a dítě zůstává samo. -Rodiče nemají kde bydlet.

3. RODIČE SE NECHTĚJÍ STARAT -Matka je sama a příliš mladá. -Dítě není chtěné. -Rodiče mají své problémy a o dítě nemají zájem (např. drogově závislí). -K početí dítěte došlo při znásilnění.

NÁHRADNÍ RODINNOU PÉČI UPRAVUJE ZÁKON O RODINĚ. ODPOVÍDÁ ZA NI MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ ČR.

Náhradní rodinnou péči uskutečňují: sociální pracovníci na městských a krajských úřadech, soudy, Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí v Brně, neziskové organizace, např. Fond ohrožených dětí.

FORMY NÁHRADNÍ RODINNÉ PÉČE: 1. OSVOJENÍ (= ADOPCE) 2. PĚSTOUNSTVÍ 3. DĚTSKÝ DOMOV 4. ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI VYŽADUJÍCÍ OKAMŽITOU POMOC

1. OSVOJENÍ (= ADOPCE) NÁHRADNÍ RODIČE SI VEZMOU DÍTĚ, KTERÉ JE OD TÉ DOBY JAKO JEJICH VLASTNÍ. Osvojením získává dítě příjmení svých nových rodičů. Adoptivní rodiče jsou zapsáni do rodného listu dítěte a všude uváděni jako rodiče.

Adoptivní rodiče mají stejná rodičovská práva a povinnosti jako biologičtí rodiče. Biologičtí rodiče dávají souhlas s adopcí a ztrácí veškerá svá práva na dítě. Adoptoval lze dítě do věku 18 let. Adopci nelze zrušit, trvá po celý život.

MEZINÁRODNÍ ADOPCE Rodiče v ČR mohou adoptovat dítě z cizí země a naopak – české dítě mohou adoptovat rodiče v cizí zemi. Lze to pouze tehdy, když se v rodné zemi dítěte nenajde vhodný náhradní rodič. Mezinárodní adopce uskutečňuje Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí v Brně.

2. Pěstounství O dítě se starají pěstouni. Biologickým rodičům dítěte zůstávají některá práva, např.: - dítě má jejich jméno a příjmení, - rodič může dítě navštěvovat, - rodič rozhoduje o vzdělání dítěte, atd.

Pěstouni berou za péči o dítě plat. Pěstounská péče je pro děti, které nemohou najít adoptivní rodiče nebo potřebují být dočasně mimo svou rodinu. Pěstounské rodiny mají většinou velký počet dětí (až 11), často se starají o děti s postižením. Pěstounská péče je do 18 let věku dítě (popř. do 26 let, když dítě studuje).

Formy pěstounské péče: 1. Individuální – 1 či 2 pěstouni vychovávají děti v domácím prostředí. 2. Skupinová = SOS vesničky – v uměle vytvořené vesničce vedle sebe bydlí několik pěstounských rodin, které se vzájemně setkávají a pomáhají si. V ČR jsou nyní 3 SOS vesničkySOS vesničky

3. DĚTSKÝ DOMOV Je pro děti, pro které není vhodná adopce ani pěstounství. O děti se starají vychovatelé, kterým se říká „teto“ a „strejdo“. Vychovatelé se v dětském domově střídají na směny.

Každý vychovatel má na starosti menší skupinku dětí, se kterými např.vaří, píše úkoly, chodí na nákupy či do kina. V dětském domově může být dítě do věku 18 let (když studuje tak do 26 let).

4. ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI VYŽADUJÍCÍ OKAMŽITOU POMOC Souvisí s ostatními formami náhradní rodinné péče. Děti jsou sem přijímány ihned, jakmile je potřeba (dítě osiřelo, podezření na týrání v rodině apod.). Starají se o ně vychovatelé a další odborníci.

Odtud jde dítě: - zpět do své rodiny, - k osvojení, - do pěstounské péče, - do dětského domova. Tato zařízení zajišťují neziskové organizace, např. Klokánek Fondu ohrožených dětíKlokánek Fondu ohrožených dětí

! ADOPCE NA DÁLKU ! Nesouvisí s náhradní rodinnou péči – NEZAMĚŇOVAT!!! Je to projekt charitativních organizací. Člověk si vybere konkrétní dítě z chudé země (např. Indie, Keni, atd.) a posílá mu peníze (asi 6 000,-Kč za rok), aby toto dítě mohlo chodit do školy a mělo co jíst. Ten, kdo dítěti posílá peníze, si s ním zároveň dopisuje, dostává od něho vysvědčení, fotky. Stránky adopce na dálku

Zdroj: Klipart KREJČÍ, Milada. Výchova ke zdravému životnímu stylu. Plzeň: Fraus, 2011, ISBN