Odpadní voda jako zdroj fosforu pro další využití Ing. Lucie Houdková, Ph.D. Ing. Jan Kundrátek Ing. Helena Chládková prof. Ing. Jiří Wanner, DrCs.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/ / ČERPADLA Autor: Vojtěch Rozsíval.
Advertisements

Ing. Milan Balcer oddělení obnovitelných zdrojů energie Energetická legislativa Novela vyhlášky č. 194/2007 Sb.
1. PCP (pre-commercial procurement) Zkušenosti s PCP v České republice Pavel Slípek.
Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/ Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_20_Péče a ochrana ŽP Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 20 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Problematika vtláčení biometanu do plynárenských sítí 1.
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
Vytápění Teplárny. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
 2006  Ministerstvo průmyslu a obchodu Příprava aplikace zákona č. 179/2006 sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání do působnosti Ministerstva.
Centrum energeticky efektivních budov Základní informace o projektu.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Plně elektronické zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Rozdělení zdrojů Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Vytápění Úprava vody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Diplomové práce pro CE WOOD a) Bilance toku materiálu pilařského provozu b) Závislost kvality vstupní suroviny na kvalitu výstupních produktů pilařského.
Jak přistupovat k inovačním možnostem s dotacemi Richard Lev Ředitel odboru Projektového poradenství Mob:
Škola Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 AutorIng. Ivana Bočková Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo.
ČISTÁ VODA. Čistota vody  pojem vyjadřující obsah cizích látek ve vodě  skutečně chemicky čistou vodu lze připravit pouze laboratorně  čistotu vody.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR STAV REALIZACE ENERGETICKY ÚSPORNÉHO.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Hornicko-geologická fakulta VŠB–TUO
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ústav technicko - technologický ZHODNOCENÍ EFEKTIVNOSTI DOTAČNÍCH TITULŮ.
Senzory pro EZS.
Vysoká škola technická a ekonomická
Technické prostředky v požární ochraně
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Úřad práce České republiky
Výroba elektrické energie - obecná část
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
SEMINÁŘ AKTIVNĚ S BESIPEM
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Současné toky a zpracování spalitelných odpadů v ČR
METODIKA ZAVÁDĚNÍ UIS NA JINÝCH UNIVERZITÁCH
Optimalizace materiálového a informačního toku
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Výpočet tepelného schématu RC oběhu s přihříváním páry.
Edgecam.
Snížení nákladů na vytápění budov
Logistika a Supply Chain Management
Speciální metody fyziologie živočichů Bi 5611c
Vedoucí odboru strategického rozvoje města Vsetín
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
VYTÁPĚNÍ MÍSTNÍ, ÚSTŘEDNÍ, DÁLKOVÉ, CZT vypracovala: Ing
REALIZACE OPATŘENÍ NA BRNĚNSKÉ ÚDOLNÍ NÁDRŽI
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Finanční analýza ve vybraném podniku ve vztahu k podpoře řízení
Odpadní voda ČOV Praha Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ESZS Přednáška č.4 Tepelný výpočet RC oběhu
Informační gramotnost
Marketingová komunikace ve vybrané společnosti
Rychlá železnice, kvalitní dopravní obslužnost, plány a realita
Podpora regionálních potravin v rámci výzev MAS Sdružení Růže
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
AUTONOMNÍ HASÍCÍ SYSTÉMY PROTENG a SAPHIR
Zkušenosti ze zkoušek účinnosti čištění DČOV
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Logistický systém ve společnosti Těžké strojírenství Plzeň a.s.
Čistírna odpadních vod
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Centrum výzkumu Řež s.r.o. Výzkum a vývoj v jaderné energetice
Aplikace technologie MBR pro čištění průmyslových odpadních vod
Ověření možnosti zpracování rašeliny pomocí termické depolymerizace
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Transkript prezentace:

Odpadní voda jako zdroj fosforu pro další využití Ing. Lucie Houdková, Ph.D. Ing. Jan Kundrátek Ing. Helena Chládková prof. Ing. Jiří Wanner, DrCs.

Odpadní vody  Dosud čištěny tak, aby splňovaly odtokové parametry: Ukazatel znečištění Surová odpadní voda Emisní standardy dle NV 401/2015 Sb. EO – > EO hodnota pH6,5 – 8,5-- nerozpuštěné látky [mg/l]200 – rozpuštěné látky [mg/l]600 – BSK 5 [mg/l]100 – CHSK Cr [mg/l]250 – N celk. [mg/l]30 – N-NH 4 + [mg/l]20 – 45-- P celk. [mg/l]5 – 1521

Odpadní vody  Nový pohled na odpadní vody  zdroj energie  dosud se využívá kal vznikající při čištění odpadní vody (anaerobní stabilizace  bioplyn  kogenerační jednotky nebo kotle na bioplyn; omezeně jako pevné palivo)  v posledních letech jsou zkoumány a vyvíjeny metody na principu tepelných čerpadel (odebírání tepla přímo vodě – v kanalizaci, v různých částech ČOV)  zpětné využití (problematika šedých vod)  zdroj vybraných prvků (nejčastěji uvažováno o nutrientech P, N)

Problematika fosforu v OV  Fosfor = významný prvek pro rostlinnou i živočišnou výrobu  Světové zásoby slábnou – předpoklad vyčerpání do 150 let  Výskyt v odpadní vodě:  nejčastěji v rozmezí 4 až 14 mg/l  cca 70 % je v anorganické formě a cca 30 % tvoří organicky vázaný fosfor  fosfor odcházející do recipientů způsobuje jejich eutrofizaci  výzkum v oblasti získávání P z OV je velmi aktuální 4

Možnosti získávání P z OV  Tři základní postupy:  srážení z odpadní vody, příp. fugátu,  mokré chemické procesy,  termické zpracování kalů (získávání fosforu z popílku).  Technologie v průmyslovém měřítku:  CRYSTALACTOR ® a Pearl ® 2000 – srážení struvitu,  technologie Ash Dec – termické zpracování kalů.  Laboratorní postupy:  PHOXNAN – mokrá oxidace kalu při nízkém tlaku,  R 2 -BES – bioelektrochemický systém využívající bioelektřinu z oxidace organického znečištění přítomného v odpadní vodě,  adsorpční postupy,  pěstování vodních rostlin atd. 5

Představení projektu TA  Název projektu:  Inovativní způsob čištění odpadních vod se zaměřením na zisk nutrientů v čisté formě  Poskytovatel:  Technologická agentura České republiky  program Alfa  Doba řešení:  1. července 2014 až 31. prosince 2017

Představení projektu TA  Partneři projektu:  KUNST, spol. s r. o. (hlavní příjemce projektu)  dodavatel technologických částí vodohospodářských investičních celků, vč. projektu, komplexního vyzkoušení, uvedení do provozu a pozáručního servisu  SIGMAINVEST, spol. s r. o., Divize ENGINEERING  široká škálu působnosti ve vodohospodářské oblasti (od vypracování studie, výzkumu, poradenství, nalezení optimálního řešení, vypracování nabídky až po dodávku zařízení, testy, uvedení do provozu, dodávky "na klíč„)

Představení projektu TA  Partneři projektu:  VŠCHT Praha, Fakulta technologie ochrany prostředí, Ústav technologie vody a prostředí  řešení řady výzkumných projektů v oblasti technologie vody, spolupráce s řadou soukromých firem, především v oblasti čistírenství a vodárenství  VUT v Brně, Fakulta strojního inženýrství, Ústav procesního inženýrství  výzkum a vývoj v široké oblasti procesního inženýrství (energetické systémy a simulační výpočty, energeticky náročné procesy, termické procesy a čištění plynů, výpočtové modelování dynamiky tekutin, konstrukce zařízení, systémy pro přenos tepla)

Představení projektu TA  Cíl projektu:  nalézt vhodnou technologii pro získávání fosforu z odpadní vody  Postup řešení:  literární rešerše  laboratorní zkoušky  poloprovozní zkoušky

Laboratorní zkoušky  Ověřování dat získaných literární rešerší  Doplnění poznatků, které nejsou v literatuře uspokojivě prezentovány

Modulární ČOV  Základní požadavky pro návrh modulární ČOV:  Modulární ČOV bude instalována na vhodné městské ČOV a bude využívat hrubého a mechanického předčištění.  Odstraňování fosforu je dle současné legislativy požadováno na ČOV s kapacitou nad EO, dle současných zkušeností se pro fosfor použilo specifické znečištění ve výši 2,5 g/EO.d.  Minimálně nitrifikace odpadní vody bude vždy vyžadována.  Denitrifikace odpadní vody se na modelu nepředpokládá.  ČOV bude vybavena automatickým systémem řízení.  Na odtok vyčištěné vody z modulární ČOV bude navazovat mobilní flotační jednotka KUNST-i-FLOT o průtočné kapacitě v rozsahu 0,8 ÷ 5 m 3 /h (0,22 ÷ 1,4 l/s). 11

Modulární ČOV  Mobilní flotační jednotka KUNST-i-FLOT s koagulační jednotkou:  realizováno v rámci projektu TIP MPO  původní DAF rozšířena o chemické srážení fosforu  zkoušeno na vyčištěné vodě z ČOV Hranice 12

Modulární ČOV  Na základě definovaných požadavků posuzovány dvě možnosti:  výroba modulární ČOV v kontejnerovém provedení (instalace na ČOV Hranice),  realizace modulární ČOV ve volné lince biologického stupně na ČOV Babice. 13

Kontejnerová modulární ČOV  Předpoklady uvažované při výpočtu:  Modulární ČOV se bude skládat ze dvou válcových nádrží o vnějším průměru 2,4 m a výšce 3 m, aby bylo možné je umístit do kontejneru, který bude možno přepravovat po silnici.  Předpokládá se dvojí uspořádání nádrží:  Varianta č. 1: Obě nádrže budou sloužit jako aktivace. Ve druhé nádrži je navíc vestavěna dosazovací nádrž.  Varianta č. 2: Jedna nádrž je využita pro biologický stupeň včetně vestavěné dosazovací nádrže. Druhá nádrž slouží pro akumulaci vyčištěné odpadní vody před vstupem na flotaci.  Návrhová koncentrace aktivační směsi je 3,5 g/l.  Výpočtová teplota je 15 °C. 14

Kontejnerová modulární ČOV

Vestavěná modulární ČOV  ČOV Babice  obce Babice, okr. Vsetín,  mechanicko-biologická čistírna bez primární sedimentace s dočištěním v oxidačním a biologickém rybníku,  biologický stupeň je proveden ve dvoulinkovém uspořádání:  používaná linka – aktivační nádrž vybavena jemnobublinnou aerací (2006), dvě dosazovací nádrže,  volná linka – v aktivaci původní povrchový aerátor (cca 1985), dvě dosazovací nádrže.

Vestavěná modulární ČOV  Předpoklady uvažované při výpočtu:  na modulární ČOV odběr až 50 % nátoku na ČOV Babice (aktuální Q prům = 380 m 3 /d),  navržené řešení bude maximálně flexibilní a umožní pracovat se stářím kalu 20 až 60 dní s ohledem na kapacitu dosazovacích nádrží,  maximálně využít kapacitu flotační jednotky KUNST-i-FLOT,  odtok z modulární ČOV bude veden na přítok ČOV Babice, v případě dosažení dobré kvality vyčištěné vody bude možné přesměrovat odtok do biologických rybníků. 17

Vestavěná modulární ČOV 18

Modulární ČOV  Vybrané provozní parametry  kontejnerové ČOV:  vestavěné ČOV 19 Stáří kalu – oxické (dny) Průtok (m 3 /d) Koncentrace kalu (g/l) EO , , , , ,64250 Parametr Varianta č. 1Varianta č. 2 ČOV Hranice (mg/l)(g/d)(mg/l)(g/d)(mg/l) Přítok BSK 5 175,02 109,5167,94 184,1138,0 CHSK349,94 219,0335,98 368,1334,0 NL160,41 933,7153,93 835,4195,0 NcNc 32,1386,730,8767,133,6 PcPc 5,263,35,0125,54,2 Nátok na flotacimax. 3 m 3 /hod5 m 3 /hod Provozkontinuálnídiskontinuální

Realizace modulární ČOV  Zvolena vestavěná modulární ČOV na ČOV Babice

Děkuji za pozornost. Autoři děkují Technologické agentuře ČR za finanční podporu v rámci projektu ALFA č. TA „Inovativní způsob čištění odpadních vod se zaměřením na zisk nutrientů v čisté formě“.