Správa státních hmotných rezerv ČR, ústředí: Šeříková 616/1, 150 85 Praha 5–Malá Strana, 194. ŽOFÍNSKÉ FÓRUM - Praha,18.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Systém hospodářských opatření pro krizové stavy
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Nouzové přežití obyvatelstva a humanitární pomoc
Prezentace IS Krizkom při ukázce
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Informace o dotačních titulech Olomouckého kraje.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
XXII. Seminář energetiků
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
ministr průmyslu a obchodu
Novela RUD účinná k Novela RUD účinná k Hospodaření ÚSC Jan Zikl Ředitel odboru financování územních rozpočtů a prog. financování Ministerstvo.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Krizové řízení Ing. Jakub Dostál
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Projekt internetizace knihoven (PIK) Mgr. Martin Boka 08/2004.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Obce jako oběť reforem? Obce jako oběť reforem? XIV. celostátní finanční konference 10. – 11. listopadu 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda SMO ČR Primátor.
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
Stav realizace ESF programů v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí k Tisková konference 5. února 2007.
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Financování sociálních služeb a podmínky podpory nově vznikajících sociálních.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
S y s t é m hospodářských opatření pro krizové stavy v působnosti obcí (ORP) Odbor koncepce a koordinace hospodářských opatření Praha 2011.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Krizová krevní politika ČR. V České republice je problematika zajištění dodávek transfuzních přípravků řešena ve spolupráci resortů zdravotnictví a obrany.
Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016.
Pracovní schůzka ekonomů neškolských příspěvkových organizací
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Oddělení OOB a KŘ HZS Královéhradeckého.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
Analýza možností využití institutu centrálního zadavatele v rámci jednotlivých resortů Přednášející: Ing. Pavel Brož.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Národní plán zavedení elektronického zadávání veřejných zakázek a Zpráva o plnění Národního plánu za rok 2007 Ministerstvo pro místní rozvoj.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Vodohospodářské aktuality
Havarijní plán kraje.
Humanitární pomoc - HZS ČR
Odměňování členů zastupitelstev ÚSC
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-17 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Kalamitní situace - opatření
Zákon o Generální inspekci bezpečnostních sborů
Seminář MZe pro vodoprávní úřady Skalský Dvůr, 19. –
Dotace Olomouckého kraje v roce 2017
Rozpočet přímých NIV na rok 2015
Akademický senát AMU 26. března Akademický senát AMU.
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Předseda Správy státních hmotných rezerv
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování
Porada s obcemi s rozšířenou působností
Ropné hmotné rezervy očima laika , PETROLsummit, PRAHA
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
Návrh rozpočtu kapitoly MŠMT na rok 2019 v Kč ve stavu projednaném vládou dne bez podílu výdajů od EU   Vládní návrh rozpočtu MŠMT na rok.
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2019
Transkript prezentace:

Správa státních hmotných rezerv ČR, ústředí: Šeříková 616/1, Praha 5–Malá Strana, ŽOFÍNSKÉ FÓRUM - Praha,18. února 2016 Pavel Švagr předseda Správy

Činnosti Správy Správa státních hmotných rezerv ČR, ústředí: Šeříková 616/1, Praha 5–Malá Strana,  Správa státních hmotných rezerv je ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních hmotných rezerv  Správa vytváří: hmotné rezervy, mobilizační rezervy, pohotovostní zásoby a zásoby pro humanitární pomoc

Základní legislativní rámec Správa státních hmotných rezerv ČR, ústředí: Šeříková 616/1, Praha 5–Malá Strana,  zákon č. 97/1993 Sb., o působnosti Správy státních hmotných rezerv - od 1. března 2016 účinná novela - nově upravena možnost poskytování státních hmotných rezerv (SHR) v souvislosti s řešením mimořádné události -> situace, které vyžadují záchranné a likvidační práce IZS - poskytování (SHR) po ukončení krizového stavu k odstraňování následků krizové situace a k podpoře činností souvisejících s obnovou území

Základní legislativní rámec Správa státních hmotných rezerv ČR, ústředí: Šeříková 616/1, Praha 5–Malá Strana,  zákon č. 189/1999 Sb., o nouzových zásobách ropy a o řešení stavů ropné nouze (zákon o nouzových zásobách ropy) – základní opatření ropné bezpečnosti ČR -> způsob vytváření a udržování zásob, vyhlášení stavu ropné nouze, podmínky použití zásob …  vyhláška č. 165/2013 Sb., o druzích ropy a skladbě ropných produktů pro skladování v nouzových zásobách ropy, o výpočtu úrovně nouzových zásob ropy, o skladovacích zařízeních a o vykazování nouzových zásob ropy

Otevřenost a transparentnost SSHR Správa státních hmotných rezerv ČR, ústředí: Šeříková 616/1, Praha 5–Malá Strana,  konec smluv na dobu neurčitou – pravidelné ověřování výhodnosti ceny přímo na trhu  jasné podmínky smluv -> dostupnost zásob, časové harmonogramy vyskladnění v případě krizových stavů, kontrolní mechanismy, sankce  častější kontroly u smluvních partnerů – tlak na hospodárnost  optimalizace skladových kapacit - větší využití vlastních skladů, spolupráce s organizačními složkami státu (Generální finanční ředitelství, Generální ředitelství cel …)

Aktuální úkoly Správa státních hmotných rezerv ČR, ústředí: Šeříková 616/1, Praha 5–Malá Strana,  zpracování základních koncepčních materiálů – optimalizace struktury státních hmotných rezerv (ropná bezpečnost, potravinové komodity, průmyslové komodity, modernizace pohotovostních a humanitárních zásob), optimalizace skladových kapacit …  zpracování Plánu vytváření a udržování státních hmotných rezerv na roky 2017 a 2018 – v součinnosti s ostatními resorty -> dopad do finančních potřeb rozpočtu SSHR  modernizace infrastruktury Správy (sklady, obilní sila)

SSHR v roce 2015 Správa státních hmotných rezerv ČR, ústředí: Šeříková 616/1, Praha 5–Malá Strana,  únor - Česko vypravilo konvoj s humanitární pomocí na Ukrajinu  srpen - čtyři obce požádaly o pomoc kvůli suchu – vypůjčení cisteren a kontejnerů na vodu  říjen - SSHR pomůže osvětlit kontrolní stanoviště Policie ČR na hraničních přechodech s Rakouskem  listopad - humanitární pomoc pro Makedonii  listopad - Policie si vyžádala další osvětlení na hraniční přechody

Nouzové zásoby Správa státních hmotných rezerv ČR, ústředí: Šeříková 616/1, Praha 5–Malá Strana, … výše zásob odpovídá cca 97 dnům průměrných denních čistých dovozů (referenční rok 2014) -> dojde k přepočtu na rok 2015 a zohlednění vyšších dovozů -> pokles počtu dnů hlavní smluvní partneři ČEPRO a MERO

Základní finanční parametry Správa státních hmotných rezerv ČR, ústředí: Šeříková 616/1, Praha 5–Malá Strana,  celkové výdaje SSHR v roce 2015 … mil. Kč - ochraňování ropy a ropných produktů … mil. Kč  rozpočet SSHR na rok 2016 … mil. Kč - ochraňování ropy a ropných produktů … 1 418mil. Kč

Státní energetická koncepce Správa státních hmotných rezerv ČR, ústředí: Šeříková 616/1, Praha 5–Malá Strana, schválená vládou dne „… v rámci sortimentu nouzových zásob zajišťovat vhodný poměr mezi ropou a ropnými produkty, u ropy v rámci postupného navyšování objemu nouzových zásob až do výše 120 dnů postupně vytvořit i podíl zásob lehkých rop vhodných pro zpracování v rafinerii Kralupy nad Vltavou“

Optimalizace struktury zásob Správa státních hmotných rezerv ČR, ústředí: Šeříková 616/1, Praha 5–Malá Strana, SSHR usiluje o prodej zásob těžkých topných olejů (TTO)  spotřeba TTO klesá -> z pohledu SSHR nejde o strategickou surovinu  Správa realizovala v posledních dvou letech cca 10 nabídek k odprodeji  prodáno celkem 6 tis. tun TTO (cca 15%)  TTO pro Správu ochraňují 2 subjekty  aktuálně vyhlášena soutěž s termínem pro podání nabídek do > rozhoduje nejvyšší nabídnutá cena

Kauza VIKTORIAGRUPPE AG Správa státních hmotných rezerv ČR, ústředí: Šeříková 616/1, Praha 5–Malá Strana, …nouzové zásoby České republiky na území Spolkové republiky Německo – případ hodný poučení … HLAVNÍ ČASOVÉ MILNÍKY  duben 2004 – smlouva o ochraňování s VG AG – skladuje se v ČR  únor 2010 – dodatek ke smlouvě – umožňuje skladování v SRN  září 2014 – kontrolou SSHR zjištěn v SRN rozdíl mezi evidenčním a skutečným stavem  září 2014 – Správě jako poddlužníkovi VG AG doručen exekuční příkaz na 83 mil. Kč  prosinec 2014 – VG AG na sebe podává insolvenci  únor 2015 – vyhlášena insolvence  … příběh pokračuje

Správa státních hmotných rezerv ČR, ústředí: Šeříková 616/1, Praha 5–Malá Strana, Děkuji za pozornost!