1 18. 10. 2007 – PhDr. Eva Micková a Mgr. Jindřiška Karásková – KOMPETENCE PRO TRH PRÁCE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
P ODNIKATELSKÉ DOVEDNOSTI PRO ROZVOJ MSP A NNO V K RÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI Projekt CZ.1.07/3.2.10/ Společnost pro právní a ekonomické vzdělávání.
Advertisements

Středisko podpory poradenských služeb
Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Moravskoslezský kraj – partnerství pro trh práce a zaměstnanost
Pro konferenci EQUAL v Praze Zdeněk Karásek; RPIC – ViP listopadu 2007 Kompetence pro trh práce.
ECVET v Programu celoživotního učení
Management Ing. Jan Pivoňka.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
1 Týmová práce TYMP 2/ C3 Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV.
Lidský faktor v dopravě!
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
© HMP 2003 DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Trenér TRÉNINKOVÁ ČÁST „Řízení lidských zdrojů“ Trenér.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
MEZINÁRODNÍ SROVNÁVACÍ STUDIE Produkt RP Podpora Romů v Praze.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná ROZVOJEM.
Rozdíl je v lidech ROZVOJOM MAKKÝCH ZRUČNOSTÍ K ÚSPECHU 18. Novembra 2008 Tatranská Kotlina.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
Nabídka služeb kariérové poradny ZČU Pavla Hrabačková, 12. –
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Roman Kučera – VŠB – TUO Radka Najmanová - OU Michael Rada – VŠP Jiří Bolgáč – SLU 2.
Evropské jazykové portfolio v praxi
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Assessment centrum.
aneb Assessment Centre a Development Centre
Personální strategie mezinárodní firmy
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Rozdíl je v lidech Festival vzdělávání LABYRINT , Janáčkova konzervatoř, Ostrava Rozdíl je v lidech Informační seminář o projektu Tento.
EU peníze středním školám. Šablony Šablony – unikátní systém podávání žádostí o EU dotace Není nikde jinde v EU Velmi jednoduchý způsob - školy mají minimum.
Pilotní tréninky hotel Zlatý Orel K1- K14 Výsledky hodnocení tréninku kompetencí: Bilanční workshop hotel Troyer
Název projektu: PODPORA – PRAXE – PROFESE CZ.1.07/2.1.00/ Zahájení projektu: Ukončení projektu: PODPORA – PRAXE – PROFESE.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
PRAKTICKÁ ÚČETNÍ Grantový projekt: reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.2.07/ realizátor projektu: HM EKOND, spol. s r.o., Ostrava.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Příprava žádosti a realizace projektu. Sestavení projektu Dotazník – prosinec 2015, leden 2016 Identifikace potřeb školy Vyhodnocení dotazníku a zaslání.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Mezinárodní den sester květen 2009
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Assessment centrum.
Projekt Impuls / Seminář
Projekt Impuls / Seminář
Konflikt, koření života
Assessment centrum.
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Pracovní setkání IKAP, Implementace Krajského akčního plánu Kraje Vysočina I – Učíme se ze života pro život Ing. Zvolánková Adéla Bc. Rabasová.
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

– PhDr. Eva Micková a Mgr. Jindřiška Karásková – KOMPETENCE PRO TRH PRÁCE

2 OBSAH 1.Proč kompetence? 2.Kompetenční model MS kraje 3.Jak na to? 4.Školské moduly 5.Praktická nabídka pro Vás 6.Otázky a odpovědi 7.Předběžná identifikace poptávky po využití nabízených aktivit

3 PROČ kompetence?  Klíčové kompetence/„měkké dovednosti“ nejsou všelékem, ale klíčovým faktorem výkonnosti jednotlivce  Klíčové kompetence jsou požadovány zaměstnavateli  Klíčové kompetence jsou přenositelné (během zaměstnání u různých organizací)  Rozvoj klíčových kompetencí zlepšuje schopnost jednotlivců uspět na trhu práce i v životě  Avšak klíčové kompetence nehrají odpovídající roli v systému celoživotního učení  Existující vzdělávací systém je zaměřen především na rozvoj znalostí, případně profesních dovedností !Většina to uznává, mnozí to chtějí změnit, ale jen někteří vědí JAK NA TO!

4 Které kompetence u svých zaměstnanců považujete za důležité?

5 Které kompetence chybí čerstvým absolventům?

6 EQUAL„KOMPETENCE PRO TRH PRÁCE“ Znalosti Klíčové kompetence SNADNO MĚŘITELNÉ SNADNO ROZVÍJENÉ OBTÍŽNĚ MĚŘITELNÉ OBTÍŽNĚ ROZVÍJENÉ Profesní dovednosti SNADNO MĚŘITELNÉ ROZVOJ VE VAZBĚ NA DÉLKU PRAXE

7 Kompetence pro trh práce 1997: inspirace z USA – „Competence at Work“ 2002: inspirace ze Skotska – „Life after Steel“ 2003, 4 a 6: průzkum poptávky >2.000 zaměstnavatelů 2004: Kompetenční model MS kraje, schválený Radou a Zastupitelstvem kraje 2005: příprava a zahájení projektu „Kompetence pro trh práce“ v rámci Iniciativy Společenství EQUAL 2005/6: systémový rozvoj kompetencí zařazen mezi hlavní strategické cíle Programu rozvoje MS kraje 2006: Kompetence pro trh práce oceněny jako příklad dobré praxe Evropskou komisí : Systémové šíření tréninků k rozvoji kompetencí v MS kraji, v ČR i v zahraničí

8 KOMPETENČNÍ MODEL MS KRAJE 14 kompetencí pro systémový rozvoj aneb MÁME NA TO! ( ) 1.Kompetence k efektivní komunikaci aneb „Kouzlo porozumění“ 2.Kompetence ke kooperaci aneb „Za jeden provaz“ 3.Kompetence k podnikavosti aneb„Odměna za odvahu“ 4.Kompetence k flexibilitě (operativnost a pružnost v myšlení a chování) aneb „Změna je normální“ 5.Kompetence k uspokojování zákaznických potřeb (orientace na zákazníka) aneb „Co pro Vás mohu udělat“

9 KOMPETENČNÍ MODEL MS KRAJE 6.Kompetence k výkonnosti aneb „Vytrvale k cíli“ 7.Kompetence k samostatnosti aneb „Zvládnout si svou roli“ 8.Kompetence k řešení problému aneb „Když se chce, tak to jde“ 9.Kompetence k plánování a organizaci práce aneb „Dvakrát měř a jednou řež“ 10.Kompetence k celoživotnímu učení aneb „Učím se, tedy jsem“

10 KOMPETENČNÍ MODEL MS KRAJE 11.Kompetence k aktivnímu přístupu aneb „Štěstí přeje připraveným“ 12.Kompetence ke zvládání zátěže (odolnost vůči stresu) aneb „Co mě nezabije, to mě posílí“ 13.Kompetence k objevování a orientaci v informacích aneb „Cesta za poznáním“ 14.Kompetence ke komunikaci v cizích jazycích aneb „Bez bázně a hany“

11 EQUAL „Kompetence pro trh práce“ - Co chystáme?

12 Základní info o situaci PIKTOGRAMY

13 Polar v akci

14 Kancelář 2

15 Libuše Rulíková (mama) prezentuje

16 Internetové aplikace V české a anglické verzi jsou k dispozici K 1Jste komunikativní? K 1Jak jste na tom s presentačními dovednosti? K 2Jste kooperativní? K 3Jste podnikavý člověk? K 4Jste flexibilní? K 5Náš zákazník, náš pán ? K 6Kompetence k výkonnosti K 7Kompetence k samostatnosti K 8Řešení konfliktů K 9Děláte si velkolepé plány? K 11Jak zvládáte překážky? K 12Čím si kazíte život K1 –K14 ZASTŘEŠUJÍCÍ APLIKACE

17 Zahraniční realizované a očekávané aktivity Havířov leden 07 ukázka tréninku cizího jazyka, North Devon Colledge Barcelona únor zahr.účastníků ukázka tréninku kooperace a flexibility Ostravice květen zahraničních účastníků ukázka tréninku podnikavosti,kooperace a flexibility Zakopané září zahr.účastníků trénink kompetence k organizaci a plánování

18 Presentace projektu na mezinárodních fórech Mezinárodní konference Ostrava květen 2007 Employment Week Brusel červen 2007 Evropský psychologický kongres Praha červenec 2007

19 6 KOMPETENCÍ PRO ŠKOLY K1 - KOMUNIKACE K2 - KOOPERACE K3 - PODNIKAVOST K10 – CELOŽIVOTNÍ UČENÍ K8 - ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ K13 - OBJEVOVÁNÍ A ORIENTACE V INFORMACÍCH

20 Výstupy pro školy Průvodce kompetencí Manuál pro základní školy Manuál pro střední školy

21 Průvodce kompetencí Obsah: –Informace o projektu –Teoretická část –Rozklíčování kompetence –Vazba na Rámcové vzdělávací programy –Závěr –Použitá literatura –Přílohy

22 Manuál pro pedagogy - modifikace pro střední školy Obsah –Úvod –Diagnostika –Cvičení a aktivity k inspiraci –Závěr –Seznam literatury –Přílohy

23 Rozklíčování kompetence Kompetence ke komunikaci

24 Úrovně kompetence Úroveň I –Vyjadřuje co má nacvičovat, zvládat a běžně používat žák prvního až třetího ročníku základní školy. Úroveň II –Vyjadřuje co má nacvičovat, zvládat a běžně používat žák čtvrtého až pátého ročníku základní školy. Úroveň III –Vyjadřuje co má nacvičovat, zvládat a běžně používat žák druhého stupně základní školy. Úroveň IV –Vyjadřuje co má nacvičovat, zvládat a běžně používat student střední školy.

25 Diagnostický list 1A Škála pro hodnocení dosažené úrovně dílčí kompetence –rámcová, orientační diagnostika, na které pomocí stupnice „zvládá, nacvičuje (učí se), nepoužívá“ můžete zhodnotit celkovou úroveň žáka a studenta.

26 Diagnostický list 1A - VZOR

27 Diagnostický list 1B Škála pro individuální diagnostiku –určena k individuálnímu hodnocení posunu, ke kterému u žáka/studenta došlo. Můžete je užít pro vstupní diagnostiku a současně pro výstupní diagnostiku po uplynutí určitého časového období nebo po ukončení speciálního výcviku.

28 Diagnostický list 1B - VZOR NEPOUŽÍV Á UČÍ SE ZVLÁDÁ Legenda:

29 Cvičení a aktivity pro inspiraci Kompetence ke komunikaci –Základní škola – 26 cvičení –Střední škola – 11 cvičení Kompetence ke kooperaci –Základní škola – 18 cvičení –Střední škola – 20 cvičení

30 Ukázky cvičení Cíl Časový odhad Zdroje a příprava Věková kategorie Postup Rizika a doporučení Zpětná vazba Prostor pro poznámky

31 Praktická nabídka pro Vás 2007/ Dva dvoudenní workshopy s praktickým vyzkoušením tréninku kompetencí dospělých pro ředitele/pedagogy středních škol-1x v MS kraji,1x v Čechách–vždy pro cca 30 2.Využití nabídky školení pedagogů k práci se školskými moduly kompetencí a získání manuálů k ověření ve školách v MS kraji – pořádá KVIC od října 2007 – cca 100 pedagogů pro každý ze 6 školských modulů 3.Bod 2. pro jiné kraje v ČR – na základě poptávky a individuálního projednání s manažerem projektu 4.Sebehodnocení kompetencí K1-K14 prostřednictvím internetových aplikací na

32 Další informace na ; v bulletinu projektu Kompetence pro trh práce a při osobním jednání