Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
Advertisements

Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): 1. BOZP při práci se dřevem Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku.
Části obličeje VY_52_INOVACE_01 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 2 Člověk a jeho svět MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): Vkládání drátu do dřeva Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku (pro.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Určení hustoty podle Archimédova zákona ( Účinky síly na těleso) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Č íslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_BOZENA_SEDIVA_HOLENI A UPRAVA VLASU A VOUSU_11 Název školy Střední škola služeb, obchodu.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Tento projekt je spolufinancován z Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Stavební výkresy CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_OK_TP_01
Ročník:  3. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
Pracovní činnosti - 6. ročník
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_20_Rovinné útvary
Užití goniometrických funkcí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ŠKOLA: Městská střední odborná škola, Klobouky u Brna,
9. Přenos programu z PC do stroje
Elektřina VY_32_INOVACE_05-25 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
BRÁNA, základní škola a mateřská škola Kollárova 456, Nová Paka
SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek 9. Výroba petlice
Vlnění a optika (Fyzika)
Výroba špalíku na broušení
Algoritmizace - opakování
DUM - Digitální Učební Materiál
Algoritmizace - opakování
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Obvody a obsahy rovinných obrazců 3.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název SŠ: VOŠ, SPŠ automobilní a technická Autor: Chaloupka Jiří
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Zpracování drátu I Háček na tabuli
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Skládání sil, rovnováha sil
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Anna Červinková 16. Jednoduché stroje
VY_32_INOVACE_645_PILOVÁNÍ MATERIÁLU Název školy
VY_32_INOVACE_10_1_05.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
MATEMATIKA – GEOMETRIE 7
Popis výukového materiálu Název: PowerPoint
PČ_141_Dřevo_Dlabání dřeva
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
Slovní úlohy o pohybu Pohyby stejným směrem..
Dvourozměrné geometrické útvary
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Části obchodního dopisu, osnova
VY_32_INOVACE_648_ŘEZÁNÍ ZÁVITŮ - VNĚJŠÍ
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Kontrolní test znalostí
Dřevořezba v odborném výcviku (pro ročník uměleckých oborů)
Matematika + opakování a upevňování učiva
Kondiční cvičení v tělocvičně Překážková dráha
MATEMATIKA – GEOMETRIE 7
Jednoduché stroje Tercie.
Výroba velikonočního košíčku
Transkript prezentace:

Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.24/ Zahájení projektu: Ukončení projektu:

Práce se dřevem pro pokročilé ŘEŽEME ➲ Pro žáky 8. ročníku ZŠ Ostrava, Gen. Píky 13A ➲ Autor: Mgr. Luboš Hlaváč ➲ Příprava na práci v dílnách Použité zdroje informací: - internet

Řežeme: Jak jsme si již ukázali, ručních pil je několik druhů, nám pro začátek bude stačit pouze ocaska a čepovka. Princip práce je pro všechny podobný a proto si jej popíšeme všeobecně. Pro následující postup předpokládejme, že materiál máme orýsovaný.

Nejprve je nutno materiál pevně upnout, ať již k hoblici nebo k jinému pracovnímu stolu. Velké části materiálu je možno pouze “něčím” podložit, tak aby místo řezu bylo pro pilu dostatečně velké.

Začneme řezat v ostrém úhlu a vytvoříme malý zářez. Při řezání se díváme na vyznačenou linii, aby byl vytvořen rovný řez. Soustředíme se na přesný směr pily.

Lupénková pilka

Pokosové pily Tato pila je určená k řezání tenčích lišt v přesném úhlu. Dlouhý pilový list se zde pohybuje ve vlastním vodícím mechanismu, který lze nastavit v libovolném úhlu od 45° do 90°.

Pevně uchytíme nebo přidržíme dřevo u zadní zarážky a volně pohybujeme pilou směrem vpřed a vzad. Je třeba působit velmi malou silou, neboť pila pracuje na základě vlastní hmotnosti ve vlastním vodícím mechanismu. Dokonalých výsledků dosáhneme pokud budeme vždy řezat pečlivě podle vyznačených rysů.

Broušení pil Kvalitní pila vydrží celá léta, pokud o ni správně pečujeme. Po otupení je možno pilu znova nabrousit. Ve školních dílnách se sice o pily stará vyučující nebo odborná firma, ale určitě nebude na škodu si o broušení něco říct.

Pokud pila již neřeže podle našich představ a my si myslíme, že je potřeba ji nabrousit, zkontrolujeme vždy nejprve rozvod zubů. Každý zub pilového listu plní funkci miniaturního nože, který připravuje cestu pro další zub. Jednotlivé zuby jsou rozvedeny, tedy nakloněny, střídavě na obě strany, aby zabránily tření pily v opracovaném řezivu. Při broušení pilníkem postupujeme systematicky v řadě shodně odkloněných zubů. Poté postup zopakujeme v řadě opačné odkloněných zubů.

Než se pustíme do úpravy rozvodu zubů, upevníme pilový list mezi dvě laťky, které zajistí vhodnou oporu. Seřídíme nástroj na nastavování rozvodu na správný počet zubů a postupujeme po délce listu a přitom upravíme rozvod každého druhého zubu v řadě.

Pilník na pily má trojúhelníkový průřez. Jeho posuvný jezdec se nasazuje na vrchní část pilového listu. Na jezdci nastavíme požadovaný úhel zubu, usadíme pilník do mezizubí a pomalu s ním pohybujeme se a tam, dokud se nevytvoří ostří. Při broušení lze použít také jen samotný pilník bez vodícího zařízení (broušení v tomto případě vyžaduje cvik, je náročnější)